Odporúčané počty zamestnancov
Cintulová Slávka napísal/a 27 okt 2023
Ana napísal/a 25 okt 2023
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
K prvej otázke:
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
K druhej otázke:
Pri výpadku zamestnanca školskej jedálne z dôvodu pracovnej neschopnosti, je povinnosťou vedúceho zamestnanca zariadenia zabezpečiť plynulý chod prevádzky a všetkých činností spojených s prípravou a výdajom pokrmov a nápojov.
Možnosti:
- Pri ohlásenej dlhodobej PN je možné uzatvoriť pracovnú zmluvu s novým zamestnancom na dobu určitú na zastupovanie počas PN. Aj zamestnanec prijatý na dobu určitú musí spĺňať zdravotnú a odbornú spôsobilosť.
- Pri krátkodobej PN je možné zamestnancom školskej jedálne prikázať prácu nadčas.
Práca nadčas je práca vykonávaná zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas vyplývajúci z vopred určeného rozvrhnutia pracovného času a vykonávaná mimo rámca pracovnej zmeny. U zamestnanca s kratším pracovným časom je práca nadčas práca presahujúca jeho týždenný pracovný čas. Tomuto zamestnancovi nemožno nariadiť prácu nadčas.
Podľa ustanovenia § 97 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere 8 hodín týždenne v období najviac 4 mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich.
Za prácu nadčas, nad 8 hodín týždenne, môže zamestnanec dostať náhradné voľno.
V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín.
Michaela napísal/a 03 okt 2023
Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
Dobrý deň, prosím o pomoc pri výpočte úväzkov kuchárov v našom zariadení. Ide o 45 desiat v MŠ, 45 obedov v MŠ a 98 obedov v ZŠ , 44 olovrantov v MŠ. Ďakujeme
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Vilma napísal/a 04 okt 2023
Jedálne.sk napísal/a 11 okt 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Zuzana napísal/a 22 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Silvia napísal/a 19 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
V otázke neuvádzate počet zamestnancov.
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Jaroslava napísal/a 13 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
283 prijatých stravníkov obed (67+108+82+26) – 2 kuchári na plný pracovný úväzok, 2 prevádzkový zamestnanci na plný pracovný úväzok
134 stravníkov doplnkové stravovanie (67+67) - 0,5 kuchár na doplnkové stravovanie
Riaditeľ/vedúci ZŠS - 1
Pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vydávaných pokrmov a dodržanie hygienických požiadaviek pri výdaji pokrmov a nápojov s prípadnou obsluhou stravníkov na inom výdajnom mieste (v triedach MŠ) sa odporúča navýšenie 0,5 úväzku kuchára na doplnkové stravovanie ako je uvedené v prílohe č.4 počty zamestnancov vo výdajnej školskej jedálni.
Anna Čechová napísal/a 06 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
78 prijatých stravníkov obed (60+18) – 2 kuchári
175 stravníkov doplnkové stravovanie(60+60+55)- 0,5 Kuchár
55 stravníkov na výdaj stravy na iné výdajné miesto- 0,5 kuchár
Riaditeľ/vedúci ZŠS-1
Michaela napísal/a 28 aug 2023
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
100 prijatých stravníkov na obed – 2 kuchári,
65 stravníkov na doplnkové stravovanie(35+30)- 0,25 Kuchár
Terézia K. napísal/a 22 aug 2023
Jedálne.sk napísal/a 28 aug 2023
Zaradenie zamestnancov do pracovných funkcií je v kompetencii zamestnávateľa a urobí tak, pracovnou zmluvou. Prvý kuchár je tzv. hlavný kuchár, a ak spĺňa kvalifikačné predpoklady, zaraďuje sa do 3. platovej triedy. Povinnosti a činnosti hlavného kuchára charakterizuje vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania opisom pracovnej činnosti, zvyčajne v pracovnej náplni. Riadiaci príplatok sa priznáva len vedúcim zamestnancom, napriek tomu, že hlavný kuchár usmerňuje prácu kuchárov a prevádzkových zamestnancov, nenesie zodpovednosť za riadenie prevádzky.
Zamestnávateľ však môže určiť zamestnancovi osobný a výkonnostný príplatok
Miriam napísal/a 14 júl 2023
Dobrý večer. Chcem sa spýtať aký je počet zamestnancov v ŠJ s počtom deti 380 z toho je 24 škôlkarov ktorým treba pripraviť desiatu obed aj olovrant....a ked je zaaučena kuchárka co je jej náplň práce ci ma pomáhať napr aj pomocným kucharkam ďakujem za odpoveď. Miriam
Jedálne.sk napísal/a 06 aug 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa odporúča počet zamestnancov v školskej jedálni nasledovne:
380 prijatých stravníkov
- 1 vedúci ŠJ 1;
- 5 zamestnancov na prípravu hlavných jedál - kuchár 1; zaučený /pomocný kuchár 2; prevádzkový zamestnanec 2.
Príloha č.2 stanovuje aj kuchára pre doplnkové stravovanie, kde pri počte stravníkov 48 (24x2_des./olovr.) sa odporúča 0,25 úväzok.
V otázke nie sú uvedení zamestnanci, ktorí sa započítavajú do počtu prijatých stravníkov.
Vzhľadom k tomu, že Katalóg pracovných činností uvádza pracovné činnosti z okruhu stravovania s ohľadom na získanú kvalifikáciu zamestnanca, nešpecifikuje jednotlivé pozície kuchárov, sa zaučený kuchár zaradí do platovej triedy podľa získaného vzdelania ( do 1. PT alebo 2.PT) a v pracovnej zmluve sa uvedú činnosti, ktoré bude vykonávať podľa príslušnej platovej triedy. Keďže tieto činnosti neobsiahnu všetky práce vykonávané zamestnancom, zamestnávateľ môže vypracovať pre zamestnanca pracovnú náplň.
Hlavnou pracovnou činnosťou, či už kuchára alebo zaučeného kuchára je:
Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
Z uvedeného vyplýva, že kuchár (aj zaučený) zabezpečuje všetky prípravné práce pre stravníkov podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie vrátane technologických postupov pri príprave jedál a podľa počtu stravníkov jednotlivých vekových kategórií. Pri príprave a výdaji jedál a nápojov dodržiava zásady správnej výrobnej praxe systému HACCP a zodpovedá za dodržiavanie hygienických predpisov v zmysle správnej výrobnej praxe systému HACCP a sanitačného programu.
Práce pri výrobe jedál a nápojov v zariadení školského stravovania nie je možné jednoznačne rozčleniť na jednotlivé pracovné pozície. Pod výrobou, výdajom a sanitáciou sú zahrnuté všetky činnosti smerujúce k zabezpečeniu zdravotne bezpečných pokrmov a nápojov, za ktoré zodpovedajú všetci zamestnanci viac-menej rovnako.
Alojz napísal/a 17 jún 2023
Jedálne.sk napísal/a 19 jún 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa na administratívne činnosti odporúča technicko-hospodársky pracovník pri jednozmennej prevádzke od 500 stravníkov a celodennej prevádzke od 200 prijatých stravníkov.
Adriana Šajbanová napísal/a 29 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 18 jún 2023
Zastupovanie zamestnancov v školskej jedálni predstavoval a bude predstavovať ťažko riešiteľný problém.
1. Na zastupovanie počas dlhodobej PN, môžete prijať zastupujúceho zamestnanca . Podotýkame počas dlhodobej PN. Problém je kde ho narýchlo zohnať?
2. Počas krátkodobej PN a zastupovanie pri celodennej návšteve lekára je najčastejšie priznaná práca nadčas, ktorá však nesmie presiahnuť 8 hodín za týždeň alebo náhradné voľno. Problémom je, že si ho zamestnanec počas školského roka nevie/ nemôže čerpať.
Podľa ustanovení § 97 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov (ďalej „Zákonník práce“) práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere 8 hodín týždenne v období najviac 4 mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. Do počtu hodín za práce nadčas v roku sa nezahŕňa práca nadčas, za ktorú zamestnanec dostal náhradné voľno.
Alena napísal/a 26 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 22 jún 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa počet zamestnancov odporúča podľa počtu prijatých stravníkov na stravovanie buď do jednozmennej prevádzky alebo do celodennej prevádzky.
Pri počte do 50 prijatých stravníkov sa odporúča 1 kuchár a 1 zaučený kuchár ( alebo prevádzkový zamestnanec). Z Vašej otázky nie je zrejmé, prečo sa pripravuje 75 olovrantov, napriek tomu sa počet zamestnancov nezmení.
Na prípravu diétnych jedál sa odporúča pri počte do 50 stravníkov v celodennej prevádzke 1 kuchár, ktorý sa špecializuje na prípravu diét. Sanitácia prevádzky zariadenia školského stravovania patrí do popisu činností zamestnancov, z toho dôvodu sa už počet zamestnancov nenavyšuje
Michal napísal/a 20 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 31 máj 2023
- *216x2+23=455
- Kuchár pre doplnkové stravovanie sa určuje v jednozmennej prevádzke (najčastejšie v MŠ) príklad: počet stravníkov na desiatu+ počet stravníkov na olovrant= celkový počet na doplnkové stravovanie
- Doplnkové stravovanie v rámci celospoločenských programov: počet detí a žiakov ( aj mimo stravníkov šj), ktorým sa poskytuje školské mlieko a školské ovocie.
Anna Zajoncova napísal/a 09 júl 2023
Jedálne.sk napísal/a 12 júl 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa odporúča počet zamestnancov v školskej jedálni nasledovne:
112 prijatých stravníkov
- 1 vedúci ŠJ 1;
- 3 zamestnanci na prípravu hlavných jedál - kuchár 1; zaučený /pomocný kuchár 1; prevádzkový zamestnanec 1.
Príloha č.2 stanovuje aj kuchára pre doplnkové stravovanie, kde pri počte stravníkov 184 (92x2_des./olovr.) sa odporúča 0,5 úväzok.
Vzhľadom k tomu, že počet (112) prijatých stravníkov sa nachádza v spodnej hranici rozpätia (101-200), odporúčame počet 3 zamestnancov na prípravu hlavných jedál „nenavyšovať“ o kuchára na doplnkové stravovanie.
Denisa Hoskova napísal/a 29 aug 2023
Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
165 prijatých stravníkov obed– 2 kuchári, 1 prevádzkový zamestnanec
130 stravníkov doplnkové stravovanie(65+65)- 0,5 Kuchár
165 stravníkov - 1riaditeľ/vedúci ZŠS- zodpovedá v plnej miere za plynulý chod a organizáciu prevádzky ZŠS. V prípade neprítomnosti zamestnancov (PN), zabezpečí zastupovanie alebo pomáha pri príprave a výdaji
Peter Horňák napísal/a 18 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 18 máj 2023
Predpokladáme, že to čo školská jedáleň navarí, to musí aj vydať ( pravdepodobne do výdajnej školskej jedálne)...
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 620 stravníkov sa stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený kuchár (pomocný) 3, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1.
Podľa prílohy č. 4 uvedenej vyhlášky sa na prenos stravy pre stravníkov do výdajnej školskej jedálne stanovuje celkovo 1,7 zamestnanca.
Vilma napísal/a 17 máj 2023
Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať na počet zamestnancov v školskej jedálni kde sa varí 600 obedov.Ešte by som sa chcela spýtať kto je to prevádzkový zamestnanec a čo robí. Ďakujem.
Jedálne.sk napísal/a 18 máj 2023
Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 6oo stravníkov, stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený ( pomocný) kuchár 2, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1.
Odporúčaný počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou ustanovený tak , aby pri stanovenom počte stravníkov boli zabezpečené pri výrobe a výdaji zdravotne bezpečné pokrmy a nápoje, dodržané technologické postupy a hygienické požiadavky podľa správnej výrobnej praxe a HACCP.
Prevádzkový zamestnanec (tzv.pomocná sila v kuchyni), ide o zamestnanca, u ktorého sa nevyžadujú kvalifikačné predpoklady vzdelania. Podľa popisu pracovnej činnosti z Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania vykonáva:
01.01 Pomocné práce pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
01.02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
01.03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
01.04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Čillova Danica napísal/a 16 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 24 máj 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania na 190 prijatých stravníkov sa odporúča počet zamestnancov nasledovne:
Vedúci ŠJ 1; kuchár 1; pomocný kuchár 1; prevádzkový zamestnanec 1;
Kuchára na doplnkové stravovanie z poskytnutých resp. neposkytnutých počtov detí v MŠ nevieme určiť.
Ingrid Majorová napísal/a 04 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023
Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 650 stravníkov, stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený kuchár 3, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1. Podľa prílohy č. 4 uvedenej vyhlášky sa na prenos stravy do výdajnej školskej jedálne pre 153 stravníkov stanovuje celkovo 1,7 zamestnanca.
Odporúčaný počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou ustanovený tak , aby pre stanovený počet stravníkov bola pri výrobe pokrmov a nápojov zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť a hygienické požiadavky na potravinárske priestory v súlade s platnými právnymi predpismi.
Pri počte zamestnancov , ktorý uvádzate, nie je možné zabezpečiť pri výrobe pokrmov dodržiavanie všetkých požiadaviek na kvalitu a hygienickú bezpečnosť prevádzky ustanovených predpismi.
Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ
Anna napísal/a 16 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 24 máj 2023
Podľa Vami uvedeného, sa jedná o výdajnú školskú jedáleň s čiastočnou prípravou doplnkových pokrmov.
Podľa prílohy č. 4 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania
a podľa počtu stravníkov (150) je odporúčaný nasledovný počet zamestnancov:
vedúci VŠJ 0,4 ; kuchár 0,7; prevádzkový zamestnanec 0,5; kuchár na doplnkové stravovanie 0,5 úväzku. Prepočítané na fyzické osoby 2,1.
Erika napísal/a 29 apr 2023
Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023
Príloha č.2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. stanovuje odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni na základe počtu prijatých stravníkov (nie podľa počtu vydaných jedál).
V internátnom zariadení sa určí počet zamestnancov podľa priemerného počtu stravníkov (4703/23=205) v celodennej prevádzke ( od 201 do 300 t.j. 8 zamestnancov).
Monika Šustekova napísal/a 05 jan 2023
Jedálne.sk napísal/a 08 jan 2023
Podľa §8 vyhlášky č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež je prevádzkovateľ povinný zabezpečiť pre deti dochádzajúce do predškolského zariadenia a do prevádzkarne pre starostlivosť o deti predškolského veku len na dopoludňajšie hodiny podávanie desiatej, a ak sú prítomné v predškolskom zariadení a v prevádzkarni pre starostlivosť o deti predškolského veku aj v čase obeda, podávanie aj obeda.
Simona napísal/a 13 dec 2022
Jedálne.sk napísal/a 18 dec 2022
Akákoľvek zmena pracovnej pozície, miesta výkonu práce alebo zníženie pracovného úväzku musí byť urobená na základe písomnej obojstrannej dohody.
Podľa § 54 Zákonníka práce: „Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.“
Aby teda k skráteniu úväzku mohlo dôjsť, musí zamestnanec so skrátením úväzku súhlasiť a uzavrieť dohodu o zmene pracovných podmienok.
Odporúčaný počet zamestnancov vo výdajnej školskej jedálni podľa počtu stravníkov je uvedený v prílohe č. 4 k vyhláške 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Do 50 stravníkov 0,5 úväzku, do 100 stravníkov 0,6 úväzku.
Jedálne.sk napísal/a 02 dec 2022
Dobrý deň,
prosím Vás na koľko kuchárok máme nárok pri počte
MŠ - 118 detí ( 3x denne sa tam vozí strava)
I. st. - 108
II. st. - 95
dospelí - 78
Ďakujem Soňa
Jedálne.sk napísal/a 02 dec 2022
Odporúčané počty zamestnancov zariadení školského stravovania podľa počtu stravníkov sú uvedené v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Za predpokladu, že chcete vedieť počet kuchárov na prípravu pokrmov v školskej jedálni pri ZŠ, bez kuchárov na výdaj stravy pri MŠ uvádzame podľa prílohy odporúčaný počet :
V jednozmennej prevádzke s celkovým počtom 399 prijatých stravníkov sa počíta rozpätie 301-400, kde je odporúčaný na plný pracovný úväzok 1 riaditeľ/vedúci , 1 kuchár ( najlepšie vyučený v odbore), 2 zaučení kuchári ( pomocní), 2 prevádzkoví zamestnanci.
Na doplnkové stravovanie desiata, olovrant pre 118 stravníkov - 1 kuchár.
Pre výdajnú školskú jedáleň pri MŠ sú odporúčané počty zamestnancov stanovené v prílohe č.4 vyššie uvedenej vyhlášky.