Odporúčané počty zamestnancov
Michal napísal/a 20 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 31 máj 2023
- *216x2+23=455
- Kuchár pre doplnkové stravovanie sa určuje v jednozmennej prevádzke (najčastejšie v MŠ) príklad: počet stravníkov na desiatu+ počet stravníkov na olovrant= celkový počet na doplnkové stravovanie
- Doplnkové stravovanie v rámci celospoločenských programov: počet detí a žiakov ( aj mimo stravníkov šj), ktorým sa poskytuje školské mlieko a školské ovocie.
Peter Horňák napísal/a 18 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 18 máj 2023
Predpokladáme, že to čo školská jedáleň navarí, to musí aj vydať ( pravdepodobne do výdajnej školskej jedálne)...
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 620 stravníkov sa stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený kuchár (pomocný) 3, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1.
Podľa prílohy č. 4 uvedenej vyhlášky sa na prenos stravy pre stravníkov do výdajnej školskej jedálne stanovuje celkovo 1,7 zamestnanca.
Vilma napísal/a 17 máj 2023
Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať na počet zamestnancov v školskej jedálni kde sa varí 600 obedov.Ešte by som sa chcela spýtať kto je to prevádzkový zamestnanec a čo robí. Ďakujem.
Jedálne.sk napísal/a 18 máj 2023
Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 6oo stravníkov, stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený ( pomocný) kuchár 2, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1.
Odporúčaný počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou ustanovený tak , aby pri stanovenom počte stravníkov boli zabezpečené pri výrobe a výdaji zdravotne bezpečné pokrmy a nápoje, dodržané technologické postupy a hygienické požiadavky podľa správnej výrobnej praxe a HACCP.
Prevádzkový zamestnanec (tzv.pomocná sila v kuchyni), ide o zamestnanca, u ktorého sa nevyžadujú kvalifikačné predpoklady vzdelania. Podľa popisu pracovnej činnosti z Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania vykonáva:
01.01 Pomocné práce pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
01.02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
01.03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
01.04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Čillova Danica napísal/a 16 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 24 máj 2023
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania na 190 prijatých stravníkov sa odporúča počet zamestnancov nasledovne:
Vedúci ŠJ 1; kuchár 1; pomocný kuchár 1; prevádzkový zamestnanec 1;
Kuchára na doplnkové stravovanie z poskytnutých resp. neposkytnutých počtov detí v MŠ nevieme určiť.
Ingrid Majorová napísal/a 04 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023
Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, pri priemernom počte 650 stravníkov, stanovuje odporúčaný počet zamestnancov nasledovne:
Kuchár 2, zaučený kuchár 3, prevádzkový zamestnanec 3, vedúci 1. Podľa prílohy č. 4 uvedenej vyhlášky sa na prenos stravy do výdajnej školskej jedálne pre 153 stravníkov stanovuje celkovo 1,7 zamestnanca.
Odporúčaný počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou ustanovený tak , aby pre stanovený počet stravníkov bola pri výrobe pokrmov a nápojov zabezpečená ich zdravotná bezpečnosť a hygienické požiadavky na potravinárske priestory v súlade s platnými právnymi predpismi.
Pri počte zamestnancov , ktorý uvádzate, nie je možné zabezpečiť pri výrobe pokrmov dodržiavanie všetkých požiadaviek na kvalitu a hygienickú bezpečnosť prevádzky ustanovených predpismi.
Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ
Anna napísal/a 16 máj 2023
Jedálne.sk napísal/a 24 máj 2023
Podľa Vami uvedeného, sa jedná o výdajnú školskú jedáleň s čiastočnou prípravou doplnkových pokrmov.
Podľa prílohy č. 4 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania
a podľa počtu stravníkov (150) je odporúčaný nasledovný počet zamestnancov:
vedúci VŠJ 0,4 ; kuchár 0,7; prevádzkový zamestnanec 0,5; kuchár na doplnkové stravovanie 0,5 úväzku. Prepočítané na fyzické osoby 2,1.
Erika napísal/a 29 apr 2023
Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023
Príloha č.2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. stanovuje odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni na základe počtu prijatých stravníkov (nie podľa počtu vydaných jedál).
V internátnom zariadení sa určí počet zamestnancov podľa priemerného počtu stravníkov (4703/23=205) v celodennej prevádzke ( od 201 do 300 t.j. 8 zamestnancov).
Monika Šustekova napísal/a 05 jan 2023
Jedálne.sk napísal/a 08 jan 2023
Podľa §8 vyhlášky č. 527/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež je prevádzkovateľ povinný zabezpečiť pre deti dochádzajúce do predškolského zariadenia a do prevádzkarne pre starostlivosť o deti predškolského veku len na dopoludňajšie hodiny podávanie desiatej, a ak sú prítomné v predškolskom zariadení a v prevádzkarni pre starostlivosť o deti predškolského veku aj v čase obeda, podávanie aj obeda.
Simona napísal/a 13 dec 2022
Jedálne.sk napísal/a 18 dec 2022
Akákoľvek zmena pracovnej pozície, miesta výkonu práce alebo zníženie pracovného úväzku musí byť urobená na základe písomnej obojstrannej dohody.
Podľa § 54 Zákonníka práce: „Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne.“
Aby teda k skráteniu úväzku mohlo dôjsť, musí zamestnanec so skrátením úväzku súhlasiť a uzavrieť dohodu o zmene pracovných podmienok.
Odporúčaný počet zamestnancov vo výdajnej školskej jedálni podľa počtu stravníkov je uvedený v prílohe č. 4 k vyhláške 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Do 50 stravníkov 0,5 úväzku, do 100 stravníkov 0,6 úväzku.
Jedálne.sk napísal/a 02 dec 2022
Dobrý deň,
prosím Vás na koľko kuchárok máme nárok pri počte
MŠ - 118 detí ( 3x denne sa tam vozí strava)
I. st. - 108
II. st. - 95
dospelí - 78
Ďakujem Soňa
Jedálne.sk napísal/a 02 dec 2022
Odporúčané počty zamestnancov zariadení školského stravovania podľa počtu stravníkov sú uvedené v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
Za predpokladu, že chcete vedieť počet kuchárov na prípravu pokrmov v školskej jedálni pri ZŠ, bez kuchárov na výdaj stravy pri MŠ uvádzame podľa prílohy odporúčaný počet :
V jednozmennej prevádzke s celkovým počtom 399 prijatých stravníkov sa počíta rozpätie 301-400, kde je odporúčaný na plný pracovný úväzok 1 riaditeľ/vedúci , 1 kuchár ( najlepšie vyučený v odbore), 2 zaučení kuchári ( pomocní), 2 prevádzkoví zamestnanci.
Na doplnkové stravovanie desiata, olovrant pre 118 stravníkov - 1 kuchár.
Pre výdajnú školskú jedáleň pri MŠ sú odporúčané počty zamestnancov stanovené v prílohe č.4 vyššie uvedenej vyhlášky.