Jedáleň v škôlke
Mária napísal/a 24 jan 2024
Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024
Podľa prílohy č. 1 vyhlášky č.330/2009 Z.z. sa určí počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na stravovanie. V tomto prípade sa jedná o výdajnú školskú jedáleň s čiastočnou prípravou (doplnkové stravovanie) , kde na počet prijatých stravníkov sa odporúča úväzok kuchárky na 1,1 ( t.j plný úväzok) tak, aby dokázala zabezpečiť plynulú prípravu doplnkových jedál a nápojov, výdaj hlavných jedál, sanitáciu kuchynského riadu, sanitáciu a dezinfekciu prevádzkových priestorov, uloženie vzoriek pokrmov, monitorig a evidencie teploty pokrmov a chladiacich zariadení v súlade so správnou výrobnou praxou v zmysle HACCP.
Podľa Zákonníka práce (§ 42) sa pracovný pomer sa zakladá písomnou pracovnou zmluvou medzi zamestnávateľom a zamestnancom.
Podľa §43 zákonníka práce Vaša pracovná zmluva musí obsahovať identifikačné údaje zamestnávateľa a zamestnanca, kde je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dohodnúť podstatné náležitosti, ktorými sú:
a) druh práce a jeho stručná charakteristika,
b) miesto výkonu práce (obec, časť obce alebo inak určené miesto) alebo miesta výkonu práce, ak ich je viac, alebo pravidlo, že miesto výkonu práce určuje zamestnanec,
c) deň nástupu do práce,
d) mzdové podmienky.
Dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene (§54). Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne a jedno vyhotovenie zmeny pracovnej zmluvy vydať zamestnancovi.
Pri akejkoľvek zmene druhu práce, pracovného úväzku, miesta výkonu práce a mzdových podmienok, musia so zmenou súhlasiť obidve strany a táto zmena musí byť vyhotovená v listinnej podobe pracovnej zmluvy.
Zdenka napísal/a 18 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Dobrý deň, máme škôlku s tromi triedami (69 detí+ zamestnanci) s vlastnou kuchyňou a jedálňou. Nastavenie je také, že vedúca jedálne je na pol úväzku a na pol úväzku je hlavnou kuchárkou. Dočítala som sa, že to tak nemôže byť, kvôli tomu že jedna pozícia je podriadená druhej. Vedúca jedálne robí objednávky, sklad, normovanie, ale platby za faktúry, príjem stravného od detí robí ekonómka, preto vedúca jedálne nie je na 0,8 úväzku ale na 0,5. Môžete mi poradiť, či to takto môže byť? Ako to majú nastavené iné takého samostatné škôlky? Ďakujem Anna.
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
Od 51-100 stravníkov -0,8 úväzku na pozíciu riaditeľ/vedúci ZŠS.
Funkcia riaditeľ/vedúci školského stravovacieho zariadenia je nezlučiteľná s akoukoľvek inou funkciou remeselných činností školy a školského zariadenia z nasledovných dôvodov – vedúca školskej jedálne je priamo nadriadená zamestnancom školskej jedálne- riadi a kontroluje ich činnosť- v tomto prípade sa stráca vzájomná kontrola nadriadená - podriadená, hmotná zodpovednosť za zverené potraviny a finančné prostriedky. Kuchárka vystavuje normovací hárok, ktorý overuje vedúca šj; vedúca šj na základe normovacieho hárku vydá potraviny zo skladu, skutočne vydané potraviny overuje kuchárka a potvrdzuje správnosť svojim podpisom na stravnom liste. Ako bude zabezpečená „správna výrobná prax“ v zmysle zásad HACCP? Medzi povinnosti vedúcej šj jedálne, okrem riadenia činnosti prevádzky, patria kontroly - čistoty odevov zamestnancov denne, kontroly váhy porcie pokrmov- najmenej raz týždenne, kontrola vydaných potravín do spotreby, školenie zamestnancov- najmenej raz ročne, kontrola čistoty prevádzky, zabezpečovanie materiálno-technického stavu zariadenia, denné vedenie evidencie HACCP- 19 formulárov. A v neposlednom rade zabezpečovanie obstarávania potravín v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní- prinajmenšom prieskum trhu.
Dôležité je nezabudnúť na vzájomnú zastupiteľnosť- neviem, kto zabezpečí chod prevádzky v prípade ochorenia kuchárky a vedúcej v jednej osobe.