Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Prenájom jedálne (2x)

Admin napísal/a 06 nov 2025

Dobrý deň,

Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).

Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.

Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.

Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.

Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:

Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.

Zodpovednosť za prípadné škody a pod.

Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov v ŠJ (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň *

Desiata

Školské mlieko/ovocie

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

423

323

0

0

7

Kuchár/zauč.kuch

3,0

0

0

0

3

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0

Vedúci šj

1,0

1

Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu
Normy 2025

Obedy v MŠ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Podmienky výdaja stravy, vyhradený čas a miesto výdaja, si určuje zariadenie školského stravovania v prílohe k prevádzkovému poriadku. Pokrm je možné vydať do najneskôr do štyroch hodín od skončenia tepelnej úpravy pokrmu, po tejto lehote sa pokrm stáva biologicky rozložiteľným odpadom.

2023 Výdaj pokrmov do prepravných nádob k PP

Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Počet stravníkov na m2 (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Pre určenie kapacity zariadenia školského stravovania nie je rozhodujúci počet stravníkov. Počet stravníkov resp. počet podaných jedál v zariadení školského stravovania stanovuje, aké musí spĺňať prevádzka požiadavky na priestorové a stavebné rozdelenie podľa :

Počet stravníkov je ďalej rozhodujúci pre určenie počtu zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009. Z. z. o zariadení školského stravovania.

Mgr. Ľudmila Očenášová
odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Normy, jedálny lístok, finančné zabezpečenie ako pevné hranice pri tvorbe jedálnička (4x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Podľa §140 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov:

V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.

V súlade s uvedeným usmernením vydalo ministerstvo školstva Materiálno-spotrebné normy a receptúry (ďalej MSN) pre diétny stravovací systém v školskom stravovaní pre tri druhy diét:

• šetriaca diéta (ochorenie tráviaceho traktu),

• diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi – cukrovka),

• bezgluténová, bezlepková diéta (porucha vstrebávania lepku z pokrmov).

Ak zariadenie školského stravovania zabezpečuje pre deti a žiakov, u ktorých na základe lekárskeho potvrdenia je indikovaná laktózová intolerancia - vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov, je možnosť pri príprave pokrmov z receptúr MSN (pre bežné stravovanie) použiť bezlaktózové mlieko a bezlaktózové mliečne výrobky.

Aj takto upravené jedlo musí spĺňať požiadavky pre školské stravovanie uvedené v školskom zákone- odporúčané výživové dávky, MSN, zásady pre zostavovanie jedálnych lístkov, finančné podmienky na nákup potravín.

Zemiaky poliate olejom, ako hlavné jedlo, sa nenachádzajú v registri MSN pre školské stravovanie.

Zobraziť celú diskusiu

Skolská jedálen vs. skolska výdajna (2x)

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Nájomný priestor kuchyne, ktorá nie je zaradená v Sieti škôl a školských zariadení SR, nemožno považovať za školskú jedáleň alebo výdajnú školskú jedáleň.

Podľa zákona č. 245/2009 Z. z. (školský zákon) zariadením školského stravovania je školská jedáleň alebo výdajná školská jedáleň. Ak by zriaďovateľ školy alebo školského zariadenia žiadal o zaradenie do siete škôl o takýto „kumulovaný“ priestor kuchyne rozdelený na kuchyňu a výdajňu na jednej adrese sídla s dvomi poskytovateľmi pokrmov a nápojov, ministerstvo školstva rozhodne o nezaradení takéhoto „hybridu“ do siete škôl.

Z vašej otázky vyplýva, že jedáleň a kuchyňa nie sú zaradené v sieti, preto nepodliehajú všeobecne-záväzným prepisom platným pre zariadenia školského stravovania. Štátny zdravotný dozor nad zariadeniami verejného stravovania vykonáva príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý posúdi ( rozdelené) prenajímané priestory a rozhodne o uvedení priestorov do prevádzky.

Podrobnosti na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie priestorov ustanovuje vyhláška č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Mgr. Ľudmila Očenášová

Zobraziť celú diskusiu

Výdajňa školského stravovania - ak podáva ovocie? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2023

Výdajná školská jedáleň sa, podobne ako školská jedáleň, zriaďuje na výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole (§ 141 zákona č. 245/2008 Z. z. (školský zákon).

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje hygienicky vyhovujúce a po stránke hmotnosti zodpovedajúce rozdeľovanie jedál a nápojov. Hygienicky vyhovujúce, znamená, že stravník prevezme pokrmy, vrátane nápojov, doplnkov, ovocia a zeleniny v zdravotne bezpečnom stave, tak, aby boli pripravené na priamu konzumáciu. Ako chcete poskytovať stravníkom neumyté ovocie ( s výnimkou banánov), budete každého osobitne oboznamovať, že ovocie nie je vhodné na priamu konzumáciu? Dokonca aj citrusové plody musia byť pred výdajom umyté, aby ich stravník mohol skonzumovať v školskej jedálni.

Mgr. Ľudmila Očenášová

odbor metodiky | metodik pre ŠJ a ostatné ŠZ

Zobraziť celú diskusiu

Napln prace veducej jedalne mš a v akych programoch sa robí? (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobry den,

Prosim Vas mam moznost ist robit do skolky so 60 detmi veducu jedalne no nemam ziadnu prax a idem si robit skusky odbornej sposobilosti. Co vsetko je naplnou prace takejto veducej? Je tam vela z uctovnictva a co konkretne? V akych programoch sa robia normy jedalnickov? Vie to zvladnut a naucit sa aj clovek bez praxe? Velmi ma bavi vymyslat nove jedla varit piect a je tam super kolektiv len mam obavy ci to zvladnem i ked rada sa naucim po RD nieco nove no obavam sa ci to je zvladnutelne aj bez skusenosti ? Dakujem

Zobraziť celú diskusiu

Servis konvektomat (1x)

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Dobrý deň, prosím poraďte mi niekoho v žilinskom kraji, najlepšie Liptov na servisovanie konvektomatu značky Inoxtrend. Ďakujem za každý kontakt. Kelovská

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Podmienky stravovania zamestnancov a výšku príspevku na stravovanie ustanovuje Zákonník práce v § 152.

Podľa odseku 3) Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok podľa prvej vety sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor. Okrem toho zamestnávateľ poskytuje príspevok podľa osobitného predpisu.

Celkovú výšku ceny jedla pre zamestnancov a iné fyzické osoby v ŠJ tvorí príspevok na úhradu nákladov na nákup potravín (vo výške určeného finančného pásma B) a príspevok na režijné náklady ( vo výške skutočných nákladov na výrobu jedného jedla).

Ak zamestnávateľ prispieva najmenej 55%, podľa uvedeného zamestnanec prispieva najviac 45% . Úhrada zamestnanca sa môže znížiť o príspevok zamestnávateľa podľa osobitného predpisu (sociálny fond).

Zriaďovateľ školy a školského zariadenia podľa §140 ods. 9 zákona č. 245/2008 Z. z. Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov môže určiť príspevok na úhradu režijných nákladov pre zákonných zástupcov detí a žiakov ( nie zamestnancov).

V prípade ďalšej úhrady zamestnanca, konkrétne príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov vo výške 0,30€, ktorý zriaďovateľ určil pre zákonných zástupcov detí a žiakov, by zamestnanec prispel na stravovanie vo výške 45% z ceny jedla + 0,30€.

Porušenie ustanovenia §152 ods. 3 zákonníka práce, príspevok zamestnávateľa na stravovanie najmenej 55% z ceny jedla by sa znížil o 0,30€.

Zobraziť celú diskusiu

Povinný obed zamestnancov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Žiadny právny predpis neustanovuje, že sa zamestnanec musí stravovať tam, kde mu zamestnávateľ zabezpečí (podľa Zákonníka práce) počas výkonu práce stravovanie.

Stravovanie kuchárok v zariadení, v ktorom pracujú na príprave pokrmov, je však špecifické a zamestnávatelia si odobratie jedného obeda denne môžu ustanoviť v Pracovnom poriadku pre zamestnancov.

Už z pracovnej pozície kuchárky vyplýva, že pripravované pokrmy poskytované stravníkom, v tomto prípade deťom, musí pred výdajom degustovať.

Z hľadiska morálneho je neprípustné, aby zamestnanci, ktorí majú voľný prístup k potravinám a pokrmom neplatili za jedno jedlo denne v zanedbateľnej cene cca 1,50€. Cena potravín neustále rastie a za 1,50€ už nie je možné zakúpiť ani potraviny na raňajky, či desiatu. To skutočne budú kuchárky 8 hodín pracovného času o hlade?

V takom prípade metodičky odporúčajú zamestnávateľovi a vedúcemu zamestnancovi ZŠS posilniť kontrolu zamestnancov.

Zobraziť celú diskusiu

Obchod (2x)

Jedálne.sk napísal/a 24 jan 2023

Z položenej otázky nie jasné , či sa jedná o nákup súkromný alebo nákup pre školskú jedáleň a dôvod uvedeného zákazu.

1. Pri súkromnom nákupe, Vás zamestnávateľ nemôže obmedzovať v činnostiach, ktoré vykonávate pred začiatkom pracovnej doby, ale ak si to ustanoví v internom predpise, môže kontrolovať donášané a odnášané veci z pracoviska v súlade so zákonníkom práce.

Podľa ustanovenia § 177 ods. 2 Zákonníka práce: Na ochranu svojho majetku je zamestnávateľ oprávnený vykonávať v nevyhnutnom rozsahu kontrolu vecí, ktoré zamestnanci vnášajú na pracovisko alebo odnášajú z pracoviska. Podrobnejšie podmienky za účelom kontroly vecí prinášaných na pracovisko a odnášaných z pracoviska musí určiť zamestnávateľ v pracovnom poriadku (kontrolu tašiek, osobných vecí, osobného odkladacieho priestoru ( šatne, skrinky), osobného automobilu a osobnú prehliadku ). Pri kontrole sa musia dodržať predpisy o ochrane osobnej slobody a nesmie byť ponižovaná ľudská dôstojnosť. Výkon práva zamestnávateľa nesmie byť v nijakom prípade šikanózny a nesmie narušovať súkromie zamestnanca.

Pokiaľ chce zamestnávateľ kontrolovať tašky, skrinky zamestnancom, mal by mať v pracovnom poriadku presne ustanovené za akých okolností, kto a ako sa má takáto kontrola realizovať ( napr.: zamestnanec sa preukáže dokladom o pôvode, nákupe tovaru, ). Kontrola sa vykonáva za prítomnosti zamestnanca a v prítomnosti min. jedného svedka.

2. Pri nákupe pre školskú jedáleň pred začiatkom pracovnej doby, sa cesta posudzuje ako cesta do práce a v prípade úrazu, sa tento úraz nemôže posudzovať ako úraz pracovný.

3. Pri nákupe potravín pre školskú jedáleň v čase začatej pracovnej doby, bez evidencie príchodu na pracovisko sa prípadný úraz, nemôže posudzovať ako úraz pri výkone pracovnej činnosti. Zamestnávateľ, v tomto prípade, oprávnene vyžaduje zaznamenať príchod zamestnanca na pracovisko a až následne začať vykonávať pracovné činnosti ( nákup potravín pre šj).

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok