Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
normy dopredaj

Jedáleň 21.storocia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 04 okt 2022

Konferencia bola z dôvodu vysokej chorobnosti posunutá, takže stále môžete prísť.

O projektoch, ktoré dnes už bežia, je na našej stránke zverejnený článok . Pokiaľ splníte podmienky v danej Výzve, samozrejme sa môžete zúčastniť.

A ak na to budete potrebovať podporu odborníkov, môžete sa na nás obrátiť a my vás prepojíme.

redakcia Jedálne.sk

Zobraziť celú diskusiu

Kedy budú nové finančné pásma? (2x)

Jedálne.sk napísal/a 30 sep 2022

Podľa najnovších získaných informácií, navrhované „NOVÉ“ finančné schválila školská pracovná skupina a budú predložené na podpis novému ministrovi školstva. Len aby sme už nejakého mali.

Z príspevku cítiť spravodlivé rozhorčenie kolegyne zo školskej jedálne a súhlasíme s navrhovaným štrajkom. Avšak jeden štrajk za finančné pásma „červených tričiek“ už prebehol a koľko školských jedální sa za svoju prácu do neho zapojilo? Cca 7% z celej SR. Nestačí len čakať. Redakcia Jedálne.sk Vám prináša aktuálne informácie, nemôže „konať“ za zamestnancov školských jedální.

Zobraziť celú diskusiu

Program (3x)

Margita napísal/a 27 sep 2022

Ano, robíme cez edupage.
Zobraziť celú diskusiu

Lokálna verejná kuchyňa. Sen, alebo reálna možnosť? (4x)

Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022

Podľa zákona NR SR č. 152/1995 o potravinách v znení neskorších predpisov sú prevádzkovatelia povinní

na všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie dodržiavať požiadavky upravené týmto zákonom, potravinovým kódexom a osobitnými predpismi. Zamestnanci, ktorí prichádzajú priamo alebo nepriamo do styku s potravinami, musia byť poučení a vyškolení o hygiene potravín podľa osobitného predpisu v rozsahu primeranom pracovným činnostiam, ktoré vykonávajú.

Manipulácia s potravinami a pokrmami sa považuje za epidemiologicky závažnú činnosť. Epidemiologicky závažná činnosť je pracovná činnosť, ktorou možno pri zanedbaní postupov správnej výrobnej praxe a pri nedodržaní zásad osobnej hygieny spôsobiť vznik alebo šírenie prenosného ochorenia. Môžu ju vykonávať len osoby zdravotne spôsobilé a odborne spôsobilé.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá lekár,

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností je odborná spôsobilosť, ktorá sa preukazuje

a) osvedčením o odbornej spôsobilosti alebo
b) dokladom o absolvovaní príslušného odborného vzdelania alebo dokladom o uznaní dokladu

o vzdelaní.

Podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, časť Spoločné pracovné činnosti v oblasti stravovania- sa manipulačné a obslužné práce spojené so stravovaním vzťahujú na zamestnancov v oblasti stravovania.

Zobraziť celú diskusiu

Nové finančné pásma pre školské stravovanie (2x)

Jedálne.sk napísal/a 12 sep 2022

Ministerstvo školstva už na začiatku januára 2022 dostalo prvé podnety o pripravovanom zdražovaní potravín. Spracované nové finančné pásma, ktoré boli predložené na schválenie, sú do dnešného dňa ( s poľutovaním) " v riešení".

K dnešnému dňu nám nebolo poskytnuté oficiálne stanovisko k vydaniu nových finančných pásiem.

Momentálne personálne zmeny na postoch ministerstva celý proces vydania nových finančných pásiem na stravovanie neurýchlia, ale predpokladáme, že aspoň naštartujú.

Zobraziť celú diskusiu

Čo hovoríte na francúzsky typ školských obedov? (4x)

Zuzana napísal/a 22 júl 2022

Samozrejme, že súvisí. Na Slovensku ale aj širokom okolí, všetko sa odvíja v nie malej miere od financií, od filozofie kompetentných orgánov, od priorít príslušných orgánov atď. Ale, v niečom máte pravdu. Je to na iné diskusné fórum pre dotknutú oblasť hlavne s odborníkmi z praxe a nie s expertmi od stola.
Zobraziť celú diskusiu

Rozhýbali sme niečo? (1x)

Anna napísal/a 24 jún 2022

Z každej strany som počula, ako riaditelia/zriaďovatelia pozatvárali školy v ten deň, aby mohli všetci zamestnanci, či pedagogickí alebo nepedagogickí, zúčastniť sa tohto protestu. A presne tak by to malo byť! V septembri neotvoriť školy, pretože v takýchto podmienkach, kedy človeku len povinnosti pribúdajú novými vyhláškami a novelami, kde žiaci a ich rodičia len podkopávajú vašu snahu a platovo to nie je vôbec adekvátne ohodnotené, sa aj naďalej pracovať nedá!
Zobraziť celú diskusiu

Trápia aj vás zbytočne zničené potraviny? (3x)

napísal/a 10 jún 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Ľudmila Očenášová, metodik BB

Podľa môjho názoru, je mnoho možností ako predísť plytvaniu potravinami v školských jedálňach. Najvhodnejším prídavkom za obedom je podať stravníkovi ovocie v celku alebo formou ovocného šalátu, ovocného múčnika, ako doplnok k pudingu, či do tvarohového pohára. Podať stravníkovi k obedu jogurt, neplní zmysel  prídavku za obedom. Ruku na srdce, kto má chuť za obedom konzumovať  jogurt? Súhlasila by som jogurtovým pohárom s piškótami doplnený kúskami ovocia. Aj keď  vnímam, že v tejto situácii zdražovania potravín a „zabetónovaných“ finančných pásiem to nie je reálne. Takže v tomto zmysle máme problém s uskladnením  jogurtov v odkladacom koši vyriešný.  Odložené ovocie sa bežne pri dodržaní skladových podmienok  môže vydať nasledujúci deň.

Vo svojej praxi som sa stretla s tým, že vedúca školskej jedálne zriadila v školskej jedálni ovocný pult ( dokonca na výber viac druhov ovocia), kde si stravníci berú ovocie podľa svojej chuti. Samozrejme nejde o každodennú záležitosť, ale tento spôsob sa osvedčil aj pri zeleninových šalátoch na výber.

Myslím, že nie je úmyslom školského stravovania „nasilu“ podávať ovocie (jogurt) stravníkom na tácku, keď má skončiť v koši

Mgr. Eva Feketová, Executive Manager Jedálne.sk

Júlia je redaktorka portálu, ktorá pozbierala v školských jedálňach postrehy, ako sa dá riešiť problém. Hľadá cesty, ako niečo ide. Jasné, že každý postup má nejaké pravidlá, potraviny musia byť uchovávané tak, aby bola zachovaná ich bezpečnosť. Vy ale rovno predpokladáte, že to tak nebude. Prečo?

Bez ohľadu na túto konkrétnu otázku mám námet na zamyslenie – nekomplikujeme si život často sami, keď ešte sprísňujeme už aj tak prísne pravidlá?

 

Zobraziť celú diskusiu

Prvé skúsenosti so stravovaním ukrajinských detí (2x)

Marcela Rohárová napísal/a 20 máj 2022

Presne tak. My tiež stravujeme od marca 7 žiakov v ZŠ a 5 žiakov v MŠ. Čakali sme trpezlivo, kým si zvyknú a začnú niečo jesť, ale nedočkali sme sa doteraz. Takmer všetko ide do odpadu. Sú medzi nimi možno 2 - 3 deti, ktoré jedia pomerne dobre, ale inak - no je to hrozné. Polievok sa ani nedotknú, nátierky desiatové - ani nezahryznú, dokonca ani chlieb s maslom neochutnajú. A z hlavných jedál - tiež veľmi málo, 90% z im podaných jedál sa vyhadzuje. Nechcem ich hodnotiť, bohvie, ako by sme si zvykali my v ich situácii, ale je to veľká škoda pri týchto drahých potravinách. Práve dnes sme im navrhli, nech deti poodhlasujú zo stravy, keď to nejedia, lebo nám, ako personálu, ktorý sa nezastaví počas celej pracovnej doby sa to zdá veľké plytvanie ako psychickou tak aj pracovnou silou. Zle sa na to pozerá, keď vaša práca končí v "koši".
Zobraziť celú diskusiu

Ktorá krajina má najlepšie školské obedy? (1x)

Tonka napísal/a 10 máj 2022

Veľmi zaujímavé, niektoré sú úúúúúžasné. (Ale ten americký, to je strašne nezdravé.)
Zobraziť celú diskusiu
čipy
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok