Telefon: +421 918 660 200 | E-mail: info@jedalne.sk

Diskusia

STRATILI SA PROBLÉMY V ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ? NESTRATILI!

Vráťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

POMÁHAJME SI NAVZÁJOM V DOBREJ DISKUSII.

Logo DISKUSIA Jedalne.sk

Nové téma v diskuzi
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
likvidácia - kuchynský odpad

Dobrý deň. Poradí mi niekto akú firmu si mám vybrať na likv...

Eva Feketová  |   14.8.2018

Dobrý deň. Poradí mi niekto akú firmu si mám vybrať na likvidáciu kuchynského odpadu ? Riešim tento problém už dlhodobo aj ďalšími kolegyňami. Mali sme už tri firmy. Ta prvá bola nezodpovedná, nepravidelný vývoz, špinavé nádoby, no katastrofa platiť za takéto služby. Druhá firma (pán živnostník) bol lacnejší, ale stále ten istý problém. Tretia firma bola podstatne lacnejšia – za pár EUR, skoro zadarmo, ale ukázalo sa že odpad nelikvidujú aj keď na to majú povolenie, ale s daným odpadom kšeftujú a vykrmujú si s nim prasatá. Keďže im na to prišla veterinárna správa mali problém a zároveň si pretukávali aj nás, no nič príjemné. Skúste mi prosím dať odporúčania, firmu ktorá nám bude zodpovedne likvidovať kuchynský odpad („zdarma“ už nechcem, lebo v tom bude skrytý háčik). Samozrejme za dané a kvalitné služby si radšej zaplatíme. Sme škola z okresu Banská Bystrica. Nebudem menovať, prosím neodporúčať firmy ( DF D...., POP P..., In..., Jedli...) Inak viete poradiť aké máte štandardné ceny pri vývoze odpadu ? Ďakujem Marta, vedúca jedálne

1
materiálno- spotrebné normy v školskom stravovaní

Prosím o informáciu kde sa dajú jú kúpiť materiálno-spotreb...

Eva Feketová  |   14.8.2018

Prosím o informáciu kde sa dajú jú kúpiť materiálno-spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie vydané v pevnej väzbe. Údajne sú to dva zväzky. Ďakujem. Anka

1
verejné obstarávanie v školskom stravovaní 0
Ako hodnotíte vzdelávanie, konferencie a semináre u nás doma? Čo vám chýba?

AKO HODNOTÍTE VZDELÁVANIE, KONFERENCIE A SEMINÁRE U NÁS DOMA? ČO VÁM CHÝBA?

vedúca SJ  |   23.5.2018

Mala by som otázku, prečo sú drahšie ako konferencie, semináre pre riaditeľov škôl. Na koho sa môžu vedúce obrátiť, ak ich riaditeľ nechce pustiť na konferencie a semináre, aby sa mohli vzdelávať?

1
Čo vás najviac zaujíma

chrípkové prázdniny

vedúca ŠJ  |   15.2.2018
V prípade, že počas dvoch po sebe nasledujúcich dní klesne priemerná denná teplota pod 13°C, je zamestnávateľ na pracovisku povinný okamžite zabezpečiť svojim zamestnancom prijateľné mikroklimatické podmienky. Vyplýva to z Vyhlášky Ministerstva zdravotníctva č. 544/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci. Rozlišujeme mikroklimatické podmienky. Trieda práce (vedúca ŠJ) Ide o bežnú administratívnu prácu (písanie na počítači, triedenie dokumentov...), teda o prácu posediačky bez namáhavej pohybovej aktivity. Optimálna teplota pre chladné obdobie roka je 20-24°C, prípustná 18-26°C. Trieda práce (kuchárky) Je práca posediačky so stálym zapájaním oboch rúk, ramien aj nôh, aj práca spojená s prenášaním bremien o hmotnosti do 10 kg (práca v potravinárskej výrobe, práca mechanikov, strojové opracovanie, montáž...). Optimálna teplota pre chladné obdobie roka je 15-20°C, prípustná teplota 12-22°C.
9
DISKUSIA K NÁVRHU OBEDOV PRE DETI ZDARMA

Obedy zadarmo

gaba  |   11.7.2018
Prečo obedy zadarmo pre predškolákov, I.a II.stupeň? Nie je to diskriminácia voči ostatným škôlkarom a žiakom stredných a vysokých škôl? Už teraz rodičia neodhlásia dieťa keď je choré, nieto ešte keď to nebudú musieť platiť! Naozaj chceme takéto plytvanie potravinami! Tieto ,,hurá,, projekty sú dobrý predvolebný ťah, ale inak je to úplny nezmysel. Školské kuchyne sú nedostatočné vybavené, personál úboho zaplatený. Keď odíde generácia 50 ročných do dôchodku, tak nebude mať kto variť!! Počty zamestnancov ŠJ vydané MŠVVaŠ sú len doporučené a nie záväzné, tým pádom to zriadovateľ vôbec neberie na vedomie. Nad tým by sa mala vláda zamyslieť, zmeniť a dofinancovať. Od zriaďovateľa ledva dostaneme financie podľa keoficientu a ani cent naviac. Na vybavenia alebo rekonštrukciu kuchyne nám nedajú nič. Vraj rozpočet obce nepustí. Je toho strašne veľa čo nefunguje v školskom stravovaní, Vedúce majú toľko povinností, že sa to už pomaly nedá v pracovnom čase zvládať. A toto by bola daľšia, ktorá by bola na naších pleciach. Viem že sú rodiny ktorým by to veľmi pomohlo. Nech zvýšia rodinné prídavky na rozumnú sumu a nie o smiešnych pár centov. Ceny máme porovnateľné (ak nie vyššie) s krajinami západnej Európy ale všetko ostatné vrátane platov a príspevkov od štátu je smiešne.
13
Financovanie

Normatív

Terézia Lucia  |   9.3.2018
Dobrý deň, správne je napísané JE NA ROZHODNUTÍ ZRIAĎOVATEĽA. Náš pán starosta sa k všetkému stavia tak, že ON dáva peniaze, z JEHO peňazí. Neuvedomuje si, že ak by nebola ŠJ, neboli by ani peniaze. Keď treba dať, nedá, zníži, skráti,... na otázku: Prečo? Dôvod? Lebo som sa tak rozhodol. Viem, že to nie je len u nás tak. Zriaďovatelia sú nadľudia, na ktorých nič neplatí. Je smutné, že oblasť školstva, od ktorej závisí to, ako bude vyzerať ďalšie smerovanie národa, riadia, alebo majú pod sebou ľudia, ktorí tomu vôbec nerozumejú, ale majú moc. Niekedy bez vzdelania.
2
fórum

Budúcnosť školského stravovania

elha  |   2.2.2018
Na uvedenom stretnutí oceňujem okruhy otázok, ktorými sa zúčastnení zaoberali, ako je vzdelávanie zamestnancov ŠS, generačná výmena , s ktorou úzko súvisí nedostatok kvalifikovaných pracovných síl v školskom stravovaní. Nemenej dôležitou otázkou ostáva potreba motivácie zamestnancov, ktorá priamo súvisí s finančným ohodnotením. Uvítala by som, keby ste nám priblížili konkrétnejšie závery z tohto stretnutia. Je to nesmierne dôležitý pálčivý okruh tém, ktoré je nutné riešiť v čo najkratšom čase, lebo hrozí, že v školskom stravovaní v priebehu niekoľkých rokov bude klesať kvalita stravovania a tým aj záujem o tento druh stravovania, ktorý môže nahradiť tradičnú dostupnosť žiakov výmenou za fast foodovú stravu. Nie každá krajina sa môže pýšiť tak kvalitným, premysleným a prepracovaným školským stravovaním ako máme tu na Slovensku. Vážme si to a udržme si ho čo najdlhšie,!
1
Otvorený dopis zamestnancom v školskom stravovaní

Leto - dovolenka

Edita  |   27.6.2018

Ďakujeme za pekné slová a naozaj vidíme čo nás čaká do budúcna. Letné dni v kruhu svojich blízkych si oddýchneme, načerpáme nové sily a v septembri vykročíme dopredu. Prajem každému prekrásne slnečné leto. Edita

1
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Vzorky

vedúca sj  |   5.3.2018
Nerozumiem tomu. Ak to myslíte - normovať túto vzorku podľa kat. D. Prosím podrobnejšie vysvetliť Napríklad: Nátierka medová 10 detí/norma kat.B ... cena desiatej 0,36 € x 10 detí =3,6 € Maslo (0,17 kg x 8,82 = 1,5 €) + Med (0,10 kg x 1,02€) =Cena desiatej = 1,6 € Normované náklady 3,6, + vzorka ? skutočné náklady 1,60 Rozdiel: +2 € Ako mám vyrátať vzorku? Koľko bude stáť vzorka?
5
STRAVOVANIE ZAMESTNANCOV V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI

stravovanie zam . šj

trulka  |   4.8.2018
Aj dospelí stravníci musia byť v 2 pásme.
2
Školské stravovanie a jeho trendy v Slovenskej republike

Zdravé školské stravovanie.

Lakyová  |   27.6.2018
Oceňujem článok ako jasný zmysel činnosti školských jedální a ich dôležitosti v spoločnosti. Určite by som doporučila si ho prečítať všetkým zriaďovateľom, riaditeľom, učiteľom, rodičom. Nech konečne pochopia, že túto prácu môžu robiť ľudia z oboru a nie hocikto. Aké to má následky, ktoré končia až kdesi pri nevhodných a nechutných jedlách. Preto potrebujeme viac podpory a inšpirácii aj v kuchyniach.
1
Vzdělávanie 0
ZÁKON O OCHRANE OSOBNÝCH ÚDAJOV 0