Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Počet zamestnancov v ŠJ (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň * |
Desiata |
Školské mlieko/ovocie |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
423 |
323 |
0 |
0 |
7 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
3,0 |
0 |
0 |
0 |
3 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
|
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
Poznámka: * Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne (7x)
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
plne miere s Vami súhlasíme. Vyhláška č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania s prílohami o odporúčaných počtoch zamestnancov bola od jej účinnosti niekoľkokrát pripomienkovaná, navrhované zmeny z „odporúčané“ na minimálne počty zamestnancov neboli nikdy akceptované a prijateľné hlavne od predstaviteľov Združenia miest a obcí. Odôvodnenie: nedostatok finančných prostriedkov na financovanie originálnych kompetencií.
Obsluha deti MŠ pri ZŠ s MŠ (5x)
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
Tu si nemôžem odpustiť jeden osobný komentár:
My ako Jedálne.sk sme nevymysleli žiadny zákon, ktorý vedúcim školských jedální sťažuje život. Naopak, vždy, keď niečo také príde, snažíme sa hľadať odpovede, praktické cesty k riešeniu. Hoci k tomu nemáme žiadny oficiálny mandát, medializujeme vaše problémy a bijeme sa za každú/každého z vás. Snažíme sa pomáhať, kde to ide. Občas to ale vyzerá, že sme jediní, komu niečo vadí, pretože nikto iný oficiálne nič nepovie. To sa potom veci menia pomaly a ťažko. My všetci v redakcii, aj ja osobne, budeme v našich aktivitách pokračovať a neprestávame veriť, že sa veci pomaly budú meniť k lepšiemu. Keď sa k nám akokoľvek pridáte, budeme radi.
Eva Feketová
Počet zamestnancov (4x)
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
Viac informácií nájdete v článku Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne.
Odhlasovanie stravy pre stravníkov (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
Žiadny legislatívny predpis neustanovuje čas a spôsob odhlásenia zo stravy. Podmienky odhlasovania si určíte ako prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania v Prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.
Zápisný lístok stravníka je záväzný dokument, v ktorom uvádzate podmienky organizácie stravovacieho zariadenia. Zákonný zástupca je s týmito podmienkami vopred oboznámený, berie na vedomie a na základe uvedeného svojim podpisom prihlasuje svoje dieťa na stravovanie. Vzhľadom k tomu, že sa výroba jedál v školskej jedálni uskutočňuje podľa materiálno- spotrebných noriem pre školské stravovanie ( §3 vyhl. č. 330/2009 Z. z. ) v súlade s podmienkami v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie, je vašou povinnosťou pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín podľa MSN, potraviny normovať presne na prihlásený počet stravníkov. V prípade, keď už prebieha proces prípravy a tepelnej úpravy vydaných potravín podľa počtu stravníkov, nie je možné tieto počty stravníkov upravovať. Zákonný zástupca dieťaťa má, samozrejme pri ochorení dieťaťa, možnosť prevziať pripravený obed do prepravnej nádoby.
Odhlasovaním stravníkov po 7 hod. ráno, už počas prípravy pokrmov nedodržíte množstvo vydaných potravín na počet stravníkov, čo sa považuje za porušenie vyššie citovanej vyhlášky.
Podľa Vami uvedeného, máte časy odhlasovania nastavené dobre. Predĺžením času odhlásenia v daný deň ( do 8,00, do 9,00, do 10,00 hod.????), by ste museli posunúť celý proces prípravy pokrmov a zároveň aj výdaj hotových pokrmov na neskorší čas.
Sanitácia (9x)
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
|
Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v § 47 ods. 1 definuje povinnosti vyplývajúce z pracovného pomeru
! Podľa uvedeného maľovanie, škrabanie, či penetrovanie stien nie je v opise činností zamestnancov pracujúcich v okruhu stravovania. !! Povinnosťou zamestnávateľa, zriaďovateľa a zároveň prevádzkovateľa zariadenia školského stravovania je, vytvárať podmienky na plnenie pracovných úloh. Keďže sa jedná o stravovacie zariadenie pre deti a mládež, podmienky na prípravu zdravotne bezpečných pokrmov musí zabezpečiť prevádzkovateľ tohto zariadenia v súlade s ustanovením v §26 zákona 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a podľa §8 vyhlášky č. 533/2007 Z. z. o požiadavkách na zšs. |
Darovaný med v školskej jedálni (2x)
Jedálne.sk napísal/a 23 okt 2023
Podľa § 7 (Režim stravovania a pitný režim) ods. 3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež
V zariadení pre deti do šesť rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania. V zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, sa doplnkové stravovanie poskytuje tak, aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava.
Donáška stravy sa vzťahuje aj na donášku surovín vrátane ovocia a zeleniny prinesených z domu a ich konzumácia v zariadení pre deti a mládež nie je povolená. Suroviny v týchto zariadeniach musia mať doklad o vysledovateľnosti pôvodu ( faktúru, dodací list, pokladničný doklad).
Uvedené ustanovenie sa týka nielen zariadenia školského stravovania, ale celkovo zariadení pre deti a mládež, čím je materská škola.
Ovocie z domu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023
Podľa § 7 (Režim stravovania a pitný režim) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež
Ods. 3
V zariadení pre deti do šesť rokov veku sa doplnkové stravovanie môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadení spoločného stravovania. V zariadení pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, sa doplnkové stravovanie poskytuje tak, aby
písm. b) sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava.
Konzumácia ovocia a zeleniny prinesených z domu v zariadení pre deti a mládež nie je povolená, suroviny konzumované v týchto zariadeniach musia mať doklad o vysledovateľnosti pôvodu ( faktúru, dodací list, pokladničný doklad).
Uvedené ustanovenie sa týka nielen zariadenia školského stravovania, ale celkovo zariadení pre deti a mládež, čím je materská škola.
Kultúra stravovania (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023
Kultúra stolovania neodmysliteľne patrí k servírovaniu pokrmov. Jedlo totiž vnímame nielen podľa chuti a vône, ale aj toho, akým spôsobom je podávané.
Hlavne v zariadeniach stravujúcich deti a mládež , kde sa deti učia stravovacím návykom, by mala byť dodržaná v rámci možností istá kultúra stolovania. Prečo v rámci možností?
Každá školská jedáleň má odlišné priestorové a materiálno-technické zabezpečenie, stravuje rozdielne vekové kategórie stravníkov, má rozdielne počty stravovaných osôb a predovšetkým nedostatok personálu. Dôležité je rozlišovať, aké majú Vaši stravníci samoobslužné zručnosti, dieťaťu v materskej škole sa jedlo a nápoj prestiera na stôl, žiaci základnej , či strednej školy si jedlo a nápoj odoberajú sami.
Je na zvážení vedúceho zamestnanca školskej jedálne ako zabezpečí v najlepšej možnej miere „kultúru „ stravovania vo svojej školskej jedálni.
KULTÚRA STOLOVANIA
Prestieranie, kam s príborom, taniermi, pohármi?
Jednoduchý návod
- V prvom rade treba vedieť skladbu jedál a nápojov, až potom sa dá stôl správne prestrieť. Rozmyslite si, či budete podávať predjedlo (teplé/studené), polievku, chlieb/pečivo, či a aký bude dezert. Aké nápoje budete podávať.
- Začnite tanierom. Umiestnite ho približne 2cm od okraja stola.
- V jednej línii následne ukladajte príbory.
- Najbližšie k tanieru sú príbory určené pre hlavné jedlo. Pokiaľ je hlavné jedlo špecifické napr. ryba, steak, prispôsobte tomu príbor. Tento príbor je uložený najbližšie k tanieru, lebo sa používa ako posledný.
- Príbor, ktorý sa používa ako prvý je najďalej od taniera. Pokiaľ je prvé jedlo polievka, najďalej od taniera bude polievková lyžica. Pokiaľ je prvé jedlo studené predjedlo, najďalej od taniera bude malý nôž.
- Na pravú stranu ukladajte nôž a lyžicu, na ľavú stranu vidličku, a to bez ohľadu na to, či prestierate pre praváka alebo ľaváka.
- Nad tanier ukladajte príbor, ktorý je určený na dezert. Pokiaľ na konzumáciu múčnika stačí vidlička, nastierajte len vidličku čo najbližšie k tanieru, pričom rukoväť smeruje k pravej ruke. Pokiaľ je múčnik s prelivom a je k nemu potrebná lyžica, nad vidličku (rukoväť v tomto prípade smeruje doľava) umiestnite lyžicu na múčnik, pričom rukoväť smeruje doprava. Pokiaľ je dezertom zmrzlina, nad tanier umiestnite iba lyžicu na zmrzlinu, pričom rukoväť smeruje doprava.
- Naľavo od taniera nad úroveň vidličky patrí tanier na pečivo. V prípade, že podávate šalát, ten ide tiež na ľavú stranu.
- Na pravú stranu nad úroveň príborov ukladajte poháre. Poháre kladieme nad špičku príborového noža a to tak že začíname základným pohárom na vodu a pokračujeme podľa predpokladanej konzumácie nápojov smerom doprava. Ak je jednotný prípitok, môžete založiť poháre na prípitok. Pokiaľ hosťom dávate nápoj na výber, nemusíte pohár zakladať v úvode. Na stole však nechajte priestor pre neskoršie založenie správneho pohára.
- Pohár na vodu na stôl dávajte vždy, bez ohľadu na skladbu ostatných nápojov.
Príjemné stolovanie
Hygiena v jedálni (2x)
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
Vašou otázkou otvárate na školách neriešený problém. Samozrejme pracovné činnosti a pracovnú náplň stanovuje Váš zamestnávateľ- riaditeľ školy.
Obvykle za čistotu stolov v jedálni zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne, za čistotu podláh a priestorov zodpovedajú zamestnanci, ktorý majú v náplni upratovacie práce.
vzniká pri nedostatku zamestnancov, keď je potrebné utrieť stoly pri rozliatí pokrmu v čase vydávania pokrmov.
Ak Váš zamestnávateľ rozhodne, že to budú robiť kuchárky, musíte to akceptovať a stravníci budú musieť čakať pekne v rade. A ešte dôležité- kuchárka musí zložiť rukavice z výdaja, utrieť stoly, vydezinfikovať ruky, založiť nové rukavice, prípadne prezliecť odev a pokračovať výdajom obedov.
Suchá strava (2x)
Jedálne.sk napísal/a 28 sep 2023
[1]Pri poskytovaní suchej stravy počas školských výletov musí byť z hľadiska zdravotnej bezpečnosti dodržaný teplotný reťazec. Tepelne upravené jedlo (vyprážaný rezeň) alebo rýchlo kaziace sa potraviny (mäsové výrobky) musia byť prechodne uskladnené v chladiacom zariadení.)
Problémom však nie je len príprava pokrmov v školskej jedálni, ale zabezpečenie vhodného nápoja k pokrmom a samotné fungovanie prevádzky materskej školy.
Podľa § 5 ods. 1 písm. a) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež je zariadenie pre deti a mládež zásobované pitnou vodou podľa § 17 ods. 1 zákona z verejného vodovodu alebo z vlastného vodného zdroja tak, aby zabezpečovalo
na jedno dieťa zariadenia pre deti do šesť rokov veku najmenej 60 litrov vody na jeden deň.
§ 17 ods. 1 zákona č. 355/2003
Pitná voda je voda určená na ľudskú spotrebu v jej pôvodnom stave alebo po úprave, ktorá sa používa na pitie, varenie, prípravu potravín alebo na iné domáce účely, vo verejných priestoroch alebo v súkromných priestoroch, bez ohľadu na jej pôvod a na to, či bola dodaná z rozvodnej siete, cisterny alebo je balená do spotrebiteľského balenia a voda používaná v potravinárskych podnikoch24) pri výrobe, manipulácii a umiestnení potravín na trh.24
Z uvedeného vyplýva, že prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež je povinný v prípade havarijnej situácie dodávky vody z rozvodnej siete zabezpečiť pitnú vodu z cisterny alebo vodu balenú v spotrebiteľskom balení.
V prípade pretrvávania problému, nezabezpečenia dodávky pitnej vody, Vám odporúčame osloviť príslušný regionálny úrad verejného zdravia, ktorý ďalej rozhodne o organizovaní prevádzky zariadenia materskej školy.











