Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné

Prax v odbore (4x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Podľa vzdelania – úplné stredné ( bez špecifikácie odboru) môže byť zamestnanec zaradený aj do 3. platovej triedy, ak vykonáva pracovné činnosti 3. PT uvedené v katalógu pracovných činností.

Ak vykonáva najnáročnejšiu činnosť z 2. PT, aj pri dosiahnutí vyššieho stupňa vzdelania zaradí sa do 2. platovej triedy.

Zobraziť celú diskusiu

Kucharka v ŠJ (2x)

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený. Výhodou je vzdelanie v odbore potravinárstva, hoteliérstva a pod., ale nemôže byť podmienkou. Podmienkou môže byť prax v stravovacej oblasti a znalosti z prípravy pokrmov.

Zamestnanci zariadenia školského stravovania sa podľa dosiahnutého stupňa vzdelania a podľa vykonávanej pracovnej činnosti zaraďujú do platových tried uvedených v Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme v prílohe č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme, časť 01. Spoločné pracovné činnosti

Zobraziť celú diskusiu

Diétne stravovanie a dotácia (2x)

Jedálne.sk napísal/a 22 jan 2024

Podľa zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách (§4, ods.11), ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na stravu zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa.

Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, nemá vytvorené pracovné podmienky, oddelené pracovné priestory, nemôže prevziať zodpovednosť pri príprave pokrmov za ich prípadnú kontamináciu lepkom. Ak dieťa vyžaduje osobitný spôsob stravovania, dotácia sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zobraziť celú diskusiu

„Nové zdravé“ receptúry (1x)

*Marta napísal/a 18 jan 2024

Súhlasím úplne a na 100% s Vami. Sú to nové recepty ,,našich zdravých mamičiek,, ,ktoré podporuje ministerstvo školstva, lepšie povedané spolupracuje s nimi, ako keby boli odborníčky na zdravú výživu, čo nie sú. Áno odskúšali sme po zariadeniach v našom meste nové normy, ale katastrofa. Presne ako píšete špagety s bešamelom- samá múka. Všade veľa póru a nezmyselných byliniek. Decká vyhadzovali, tak isto dospelí stravníci a odpad na 75%. Mám to zdokumentované i na fotkách. Stravníci odchádzali hladní. Pripravovali sme i stroganov z kuracieho mäsa- tam tiež nie sú správne ingredencie a o pomere nehovoriac. Tu musím podotknúť, že to bolo o niečo lepšie. No a syrové nátierky z cottage syra, hotová katastrofa...všetko tečie no a veľmi veľa prevláda všade veľa póru. No prepočet noriem na dospelých stravníkov nikde, však aj to sú naši stravníci. To, že sú tam pravopisné chyby, by som sa hanbila zverejniť...je toho o mnoho viac. Po odvarení niektorých receptúr ma oslovili stravníci a hlavne zamestnanci, aby sme to už nikdy nepripravovali, nakoľko stravníci/ žiaci, zamestnanci boli hladní a tie decká, ktoré sú v popoludňajších hodinách v ŠKD boli obzvlášť hladní. Tiež som vedúcou viac ako 40 rokov a zažila som toho v šk. stravovaní dosť. Práca je zaujímavá, kto ju má rad. No musím skonštatovať, že na pozície pracovníkov v škols. stravovaní sa vôbec nehlásia ľudia, ktorí by potrebovali určite zamestnanie, nakoľko táto práca si vyžaduje abnormálne veľa/ celého človeka a ešte aj viac/ no a hlavne nie je docenená- ohodnotená. Ale prácu od nás či kuchárok vyžadujú na vysokej úrovni, žiaľ...za nízky plat. tak isto i na pozícii vedúcich je tej administratívy viac ako dosť. Ja len dúfam, že už viac nezmyselných receptúr nebudeme overovať. Myslím si, že MSN majú dosť receptov, z ktorých vieme pripraviť kvalitnú stravu hlavne pre naše deti a kolegov a niekde i pre dôchodcov. Vážime si každého stravníka. Skôr by sa malo ministerstvo školstva a ministerstvo práce a ZMOS zamerať už konečne na prepočet zamestnancov na stravníka. Niekedy si pripadám, ako na panskom...... až do poslednej kvapky potu..... Všetkým nám záleží, aby naše deti boli zdravé a na vyučovaní sústredené a k tomu pomáha aj strava pripravovaná v školských jedálňach, kde preberáme na seba časť Vašich starostí aj ohľadom výživy. S pozdravom Vaša kolegyňa.
Zobraziť celú diskusiu

Platby od rodičov (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Aby ste predišli uvedeným problémom podmienky úhrady poplatkov za MŠ a ŠJ, postupy ako postupuje MŠ v prípade neuhradených pohľadávok si zapracujete do Školského poriadku, s ktorým sa oboznamuje a svojim podpisom berie na vedomie zákonný zástupca dieťaťa.

V prípade neplnenia si povinností vyplývajúcich zo školského poriadku je potrebné písomne upozorniť zákonného zástupcu dieťaťa na jeho nedodržiavanie. Pokiaľ nedôjde k náprave, obec, ako zriaďovateľ školy a školského zariadenia prijatím Všeobecne záväzného nariadenia určila, okrem iného, aj príspevky na stravovanie, ktoré uhrádza zákonný zástupca dieťaťa, môže tieto nedoplatky na základe Vášho upozornenia od zákonných zástupcov právnou cestou vymáhať.

Zobraziť celú diskusiu

Program vis (2x)

Jedálne.sk napísal/a 10 jan 2024

Takýto postup existuje priamo v programe VIS + skoro ku každej operácii je dnes pripravený webinár na https://webinare.vissk.sk/sk/.


Pokiaľ máte program VIS, to všetko budete mať určite v cene zmluvy rovnako ako bezplatnú vzdialenú podporu a preventívnu návštevu, kde Vám technici poradia.


Pokiaľ chcete, stačí vo Vašom programe stlačiť tlačidlo „Žiadosť o pomoc“ a VISáci sa o všetko už postarajú.

Odporúčanie: pokiaľ ste nová a s programom začínate, nechajte sa riadne zaškoliť a nastaviť si program podľa vašich požiadaviek. Preberať stav a rady od kolegýň nemusí byť vždy tá najlepšia cesta.

Zobraziť celú diskusiu

Rozdiel dotácie (7x)

Jedálne.sk napísal/a 15 dec 2023

Cieľom internetového portálu redakcie Jedálne.sk je prinášať zamestnancom zariadení školského stravovania overené a čerstvé informácie. Samozrejme, usmernenie k použitiu rozdielu z dotácie na stravu sa v priebehu času mení tak, ako prináša prax a požiadavky zamestnancov a zriaďovateľov zariadení školského stravovania. Na začiatku sa hovorilo o použití rozdielu len na potraviny a doplnkové jedlá, neskôr to bolo aj na skvalitnenie kultúry stravovania, doplnili sa režijné náklady, ktoré sa zmenili na ďalšie náklady spojené s prípravou a poskytovaním stravy deťom a zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania.

Naša redakcia Jedálne.sk nekopíruje len úplné znenie textov, ale dopĺňa informáciu, že ďalšie náklady spojené so zabezpečením prevádzky zariadenia školského stravovania môžu byť okrem bežných výdavkov aj náklady na výdavky kapitálové. Reagovali sme na Vaše najčastejšie otázky, či si môžete za ušetrený rozdiel do školských jedální obstarať aj technologické zariadenia, na ktoré nikdy nie sú finančné prostriedky.

Mrzí nás Vaša negatívna reakcia na príspevok, ktorého cieľom bolo usmernenie pre EFEKTÍVNE využitie finančných prostriedkov zo štátnej dotácie .

Zobraziť celú diskusiu

Zastupovanie pomocnej sily dlhodobo (1x)

Jedálne.sk napísal/a 12 dec 2023

(1) Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne, a to v prípadoch ustanovených v odsekoch 2 a 4. Zákonníka práce

Zobraziť celú diskusiu

Ohlasovanie obeda v školských zariadení (4x)

Jedálne.sk napísal/a 12 dec 2023

Ministerstvo školstva žiadnym legislatívnym predpisom neustanovuje čas a spôsob odhlásenia zo stravy v zariadení školského stravovania. Podmienky odhlasovania a prihlasovania určuje zriaďovateľ/ prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania. Školská jedáleň tieto podmienky uvádza v Prevádzkovom poriadku zariadenia školského stravovania.

Zápisný lístok stravníka je záväzný dokument, v ktorom školská jedáleň uvedie základné podmienky prijatia do stravovacieho zariadenia( spôsob odhlasovania, spôsob platby, možnosti odberu neodhláseného jedla a pod.). Zákonný zástupca je s týmito podmienkami vopred oboznámený, berie na vedomie a na základe uvedeného svojim podpisom prihlasuje svoje dieťa na stravovanie. Vzhľadom k tomu, že sa výroba jedál v školskej jedálni uskutočňuje podľa materiálno- spotrebných noriem pre školské stravovanie ( §3 vyhl. č. 330/2009 Z. z. ) v súlade s podmienkami v Aplikácii princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie, je povinnosťou pri príprave jedál a nápojov dodržiavať skladbu potravín podľa MSN, potraviny normovať presne na prihlásený počet stravníkov. V prípade, keď už prebieha proces prípravy a tepelnej úpravy vydaných potravín podľa počtu stravníkov, nie je možné tieto počty stravníkov v priebehu dňa upravovať. Zákonný zástupca dieťaťa má, samozrejme pri ochorení dieťaťa, možnosť prevziať pripravený obed do prepravnej nádoby.

Odhlasovaním stravníkov zo stravy po 7 hod. ráno, t.j. už počas prípravy pokrmov, nie je možné dodržať presné množstvo potravín podľa počtu stravníkov, čo sa považuje za porušenie vyššie citovanej vyhlášky.

Predĺžením času odhlásenia v daný deň ( do 8,00, do 9,00, do 10,00 hod.), by musela školská jedáleň posunúť celý proces prípravy pokrmov a zároveň aj výdaj hotových pokrmov na neskorší čas.

Zobraziť celú diskusiu

Olovrant (4x)

Jedálne.sk napísal/a 22 nov 2023

Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania v prílohe č. 1 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa nápoj v podobe pitnej vody, minerálnej vody, mlieka, nesladených ovocných a tmavých čajov podáva ku každému hlavnému a doplnkovému jedlu. Vhodne zvolený nápoj je potrebné podať aj k doplnkovým jedlám, ako je krupicová kaša, puding, krém, detská výživa alebo jogurt, podávaným na desiatu a olovrant.

Úlohou školského stravovania nie je len samotná príprava a konzumácia jedál v školskej jedálni, ale aj výchova k správnym stravovacím návykom dieťaťa. T. z. konzumácia jedál pri stole, servírovaných na stolovom inventári s používaním príbora. Školské stravovanie nepripúšťa podávanie akýchkoľvek pokrmov "do ruky" odnášaných domov. Výnimkou je neodhlásená strava v prvý deň ochorenia dieťaťa, ktorú si môže zákonný zástupca prevziať do prepravných nádob.

Zobraziť celú diskusiu
čipy
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok