Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (2x)
Jedálne.sk napísal/a 09 júl 2025
Dobrý deň,
Zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov je kľúčovým právnym predpisom, ktorý definuje postavenie, pôsobnosť a činnosti riaditeľa školy a školského zariadenia na Slovensku.
Podľa § 2 ods. 1 písm. a) tohto zákona je riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia (ďalej len "riaditeľ") jedným z orgánov, ktoré vykonávajú štátnu správu v školstve na úseku škôl a školských zariadení.
A práve tu spočíva rozdiel medzi školou s právnou subjektivitou a školou bez právnej subjektivity:
Škola s právnou subjektivitou je samostatná právnická osoba. To znamená, že:
- Má vlastné IČO.
- Môže vstupovať do právnych vzťahov vo vlastnom mene. Môže uzatvárať zmluvy (napr. pracovné zmluvy so zamestnancami, zmluvy s dodávateľmi), nadobúdať majetok, brať si úvery, byť účastníkom súdnych sporov.
- Je rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou obce (alebo iného zriaďovateľa, napr. štátu, cirkvi). To znamená, že hospodári s vlastným rozpočtom a zodpovedá za svoje finančné hospodárenie.
- Riaditeľ školy je štatutárnym orgánom a je zodpovedný za riadenie školy a jej súčastí vo všetkých aspektoch – pedagogickom, ekonomickom aj personálnom.
- Zariadenie školského stravovania je v tomto prípade súčasťou školy a plne spadá pod riadenie riaditeľa školy. Vedúcim zamestnancom je vedúci školskej jedálne alebo vedúci výdajnej školskej jedálne.
Škola a školské zariadenie bez právnej subjektivity nie je samostatná právnická osoba. Je to len organizačná zložka svojho zriaďovateľa (najčastejšie obce alebo mesta). To v praxi znamená:
- Nemá vlastné IČO. Vystupuje pod IČO zriaďovateľa.
- Nemôže samostatne uzatvárať zmluvy ani nadobúdať majetok. Všetky právne úkony za ňu vykonáva zriaďovateľ.
- Nie je samostatnou rozpočtovou alebo príspevkovou organizáciou. Je súčasťou rozpočtu zriaďovateľa a jej hospodárenie spravuje zriaďovateľ.
- Štatutárnym orgánom je zriaďovateľ (napr. starosta obce alebo primátor mesta), ktorý vykonáva právne úkony súvisiace s prevádzkou školy a školského zariadenia.
- Školu riadi riaditeľ školy, má pedagogické a organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach je závislý od zriaďovateľa.
- Školské zariadenie (ŠJ, VŠJ) nie je súčasťou školy (v rozhodnutí o zaradení do siete škôl a školských zariadení SR sa uvádza „pri MŠ alebo pri ZŠ a pod.) a riadi ho riaditeľ školského zariadenia.
- Riaditeľ školského zariadenia (riaditeľ školskej jedálne, riaditeľ výdajnej školskej jedálne) má organizačné kompetencie, ale v právnych, finančných a personálnych záležitostiach spadá pod zriaďovateľa.
Legislatíva v školskom stravovaní (52x)
Jedálne.sk napísal/a 04 júl 2025
Dobrý deň,
Technicko-hospodársky zamestnanec sa do platovej triedy zaraďuje podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).
Technicko-hospodársky zamestnanec:
04. PLATOVÁ TRIEDA- Úplné stredné vzdelanie
11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce
(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou
hmotnou zodpovednosťou.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.
Prevádzkový zamestnanec:
01. PLATOVÁ TRIEDA - Vzdelanie neustanovené
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Práca vedúcej (3x)
Jedálne.sk napísal/a 02 júl 2025
Dobrý deň,
Je to bežný problém na pracovisku, keď noví vedúci preberajú funkciu a snažia sa optimalizovať procesy, zatiaľ čo dlhoroční zamestnanci sú zvyknutí na "svoj" spôsob založený na dlhoročnej praxi.
Vo všeobecnosti platí, že vedúca školskej jedálne (ŠJ) a kuchárka majú jasne oddelené kompetencie a zodpovednosti, hoci sa ich práca prekrýva a vyžaduje si spoluprácu.
Vedúca ŠJ je zodpovedná za:
- Organizáciu a riadenie prevádzky ŠJ: To zahŕňa plánovanie, organizáciu práce, kontrolu a hodnotenie.
- Hospodárenie: Objednávanie tovaru, prijímanie, skladovanie a výdaj tovaru, vedenie skladovej evidencie, inventúry, finančné záležitosti.
- Personálne riadenie: Vedenie zamestnancov, prideľovanie úloh, kontrola dodržiavania predpisov.
- Administratíva: Vedenie dokumentácie, správy, komunikácia s dodávateľmi a nadriadenými.
- Dodržiavanie noriem: Zabezpečenie hygienických, stravovacích a bezpečnostných noriem.
- Príprava jedálneho lístka a kalkulácie: Zodpovednosť za jedálny lístok a výpočty nákladov.
Kuchárka (resp. hlavná kuchárka, ak je), kuchári a pomocné sily v kuchyni sú zodpovední za:
- Prípravu jedál: Samotné varenie podľa receptúr a jedálneho lístka.
- Údržba a hygiena kuchyne: Umývanie riadu, čistenie pracovných plôch, zariadení, stolov v kuchyni a jedálni, priestorov zariadenia.
- Dodržiavanie hygienických a technologických postupov pri príprave jedál.
- Za výdaj jedál a nápojov, hmotnosť porcie podľa vekovej skupiny stravníkov a estetickú úpravu vydaných jedál.
Vedúca ŠJ má primárne manažérske a organizačné úlohy. Jej úlohou je zabezpečiť, aby všetko fungovalo, riadiť procesy a personál. Má vykonávať kontrolu nad tým, ako sa tovar ukladá, či sú dodržané hygienické podmienky, ale nemá jej byť bežnou dennou rutinou fyzické ukladanie tovaru do skladov, či umývanie stolov. Drobné nákupy by taktiež nemali byť primárnou náplňou práce vedúcej, ak je možné ich zabezpečiť inak. Väčšinou sa potrebné suroviny objednávajú od dodávateľov. Ak ide o občasné dokúpenie niečoho, čo chýba (napr. jedna cibuľa), môže to vybaviť ktokoľvek, kto má čas a prostriedky. Ak to je na dennej báze a trvá to veľa času, je potrebné nájsť systém (napr. objednávať častejšie od dodávateľov, alebo mať na to vyhradeného zamestnanca – pracovná náplň).
Kuchárka (a ostatný kuchynský personál) má výkonné úlohy. Ich práca spočíva vo fyzickom vykonávaní prípravy jedál, údržby aj manipulácie s tovarom.
Riešenie:
Opis pracovnej činnosti (pracovná náplň):
- Požiadajte personalistu alebo priamo riaditeľa školy, aby vám poskytol pracovnú náplň pre pozíciu vedúcej ŠJ a pre pozíciu kuchárky (prípadne hlavnej kuchárky). Tieto dokumenty by mali jasne definovať, kto je za čo zodpovedný.
- Ak dokumenty nie sú dostatočne podrobné alebo chýbajú, navrhnite ich aktualizáciu v súlade s legislatívou (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z. z. a súvisiace predpisy pre verejný záujem).
Kľudná a otvorená komunikácia:
- Sadnite si s kuchárkou a pokojne jej vysvetlite svoju rolu ako vedúcej. Použite argument, že ako vedúca musíte dohliadať na širšie spektrum úloh (finančné, administratívne, plánovacie, kontrolné), a preto nemôžete tráviť čas rutinnými prácami.
- Delegujte úlohy: Jasne delegujte úlohy preberania a ukladania tovaru, drobných nákupov. Vytvorte si systém, ako má tovar prebrať a kam ho uložiť.
- Stanovte očakávania čo presne v týchto oblastiach očakávate a hľadajte riešenie .
Ak napriek komunikácii pretrváva problém, obráťte sa na riaditeľa školy. Vysvetlite mu situáciu a požiadajte o podporu pri definovaní a dodržiavaní pracovných náplní. Riaditeľ by mal byť na vašej strane, pretože správne prerozdelenie úloh je v záujme efektívneho fungovania ŠJ a školy.
Je dôležité, aby si každý uvedomil svoju rolu a zodpovednosť. Zmena je pre niektorých ľudí ťažká, najmä ak sú v prostredí dlho. Ako vedúci zamestnanec musíte byť trpezlivá, ale zároveň dôsledná a neústupčivá, pokiaľ ide o vaše kompetencie a rozdelenie práce.
prechod cez jedálnu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Dobrý deň,
K usporiadaniu/ uvedeniu priestorov prevádzky materskej školy a školskej jedálne vydáva súhlasné/nesúhlasné stanovisko príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025
Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.
Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.
Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.
Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.
Smart chladnička s mrazákom (2x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Nemyslíme si, že by bol problém s tým, že je to smart chladnička. Len takéto "marketingové" označenie nám indikuje, že ide skôr o chladničku určenú do domácnosti. Ale možno sa mýlime.
My by sme vždy odporučili radšej kúpiť základný model od kvalitného výrobcu, kde síce chladnička nebude mať toľko funkcií, ale bude stavaná na profesionálne použitie a bude vybavená kvalitným chladením, ktoré časom nedegraduje.
Čo sa týka teplomera, dôležité je, aby bol kalibrovaný v správne vybraných teplotných bodoch. Teplomer treba kalibrovať opakovane. Myslíme, že v podmienkach školskej kuchyne to vychádza na 1x za 48 mesiacov.
Možnosti zabezpečenia stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave (1x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Dobrý deň, hľadáme overeného dodávateľa stravy pre novozriadenú MŠ bez kuchyne v Bratislave III. Viete nám prosím doporučiť overené školské kuchyne, alebo iné subjekty , ktoré by vedeli pripraviť stravu a doviezť pre 60 detí 3x denne spolu s dovozom stravy do sídla škôlky?
Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania (6x)
Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024
Odporúčame Vám to riešiť. V registri receptúr MSN pre školské stravovanie sa croissanty alebo donuty nenachádzajú. Balené pekárenské výrobky z distribučnej siete neodporúčame podávať pre vysoký obsah konzervantov, farbív a stabilizátorov na predĺženie minimálnej doby spotreby.
Prípustné by bolo, keby ich pripravovali v školskej jedálni.
Stravovanie škôlkarov na výlete (2x)
Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024
Na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie sú zverejnené Materiálno-spotrebné normy, kde nájdete receptúry na prípravu stravy pre deti vo vekovej kategórii 3- 6 rokov.
K Vašej konkrétnej otázke- hydinový guláš by mohol spĺňať požiadavky plnohodnotného obeda, párky s pečivom je doplnkové jedlo podávané na raňajky, desiatu alebo olovrant. Tieto mäsové výrobky deťom v tejto vekovej kategórii sa neodporúča podávať.
Obedy zadarmo (11x)
Jedálne.sk napísal/a 14 feb 2024
Zákon o dotáciách neustanovuje koľko hodín musí byť dieťa prítomné na vyučovaní v škole.
Dotácia na stravu-suchá strava (2x)
Jedálne.sk napísal/a 08 feb 2024
Na uvedený „problém“ je potrebné sa pozrieť z viacerých strán.
1. Podľa § 4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje na zabezpečenie obeda a iného jedla.
Podmienkou použitia dotácie je príprava OBEDA a až potom je iné jedlo. Zákon o dotáciách neurčuje čo má obed obsahovať a neurčuje jeho spôsob prípravy.
2. Možno považovať suchú bagetu za OBED (polievka, hlavné jedlo, nápoj)? Je v tomto prípade dotácia použitá na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa?
Podávanie suchej stravy v školskom stravovaní nie je legislatívne podložené, a prípustné je podať suchý obed vo výnimočných prípadoch, v čase havarijnej situácie, výpadku pracovných síl, počas školských výletov a pod.
Dlhodobo podávaná suchá strava nespĺňa základné požiadavky ustanovené
v §140 a §141 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní. Školská jedáleň a výdajná školská jedáleň neposkytuje jedlá a nápoje podľa odporúčaných výživových dávok, materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie a zásad pre zostavovanie jedálnych lístkov.
3. Výživová hodnota podávaných pokrmov(bagiet) nevychádza z obsahu výživových faktorov podľa odporúčaných výživových dávok pre deti a mládež v súlade s §10 vyhlášky č. 533/2007. Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
4. Jedlá a nápoje podávané vo výdajnej školskej jedálni majú byť, podľa §141 ods. 1 zákona č. 245/2008 Z. z., dodávané zo školskej jedálne. T.j. z jedálne, ktorá je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR.
Externý dodávateľ je zaradený v sieti škôl a školských zariadení SR? Riadi sa všeobecne záväznými predpismi pre školské stravovanie?
Aktuálne diéty v školskom stravovaní (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024
Zariadenia školského stravovania môžu poskytovať diétne stravovanie podľa MSN pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. V roku 2008 boli vydané diétne normy pre tri druhy diét - diabetická, šetriaca a bezgluténová, ktoré boli s účinnosťou od 1.9.2023 prepracované- aktualizované.
V školskom stravovaní sa pojem „mliečna diéta“ nevyskytuje.
Ak dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor) je dôležité vedieť, či sa intolerancia vzťahuje len na mlieko na pitie alebo aj na mliečne výrobky , ktoré sú dennou súčasťou prípravy školských pokrmov. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, je možné poskytovať dieťaťu na pitie bezlaktózové mlieko.
Ak dieťa netoleruje aj mlieko a mliečne výrobky v pokrmoch, vyžaduje osobitný spôsob stravovania a neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania.
V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť na bielkovinu kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko a výrobky z neho v akejkoľvek forme (ani v jedle), neodporúča sa pripravovať pokrmy v zariadení školského stravovania. Stravovanie dieťaťa sa zabezpečí individuálnou donáškou stravy zákonným zástupcom dieťaťa.
Nárok zamestnanca na odhlásenie sa z obeda (2x)
Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024
Podmienky stravovania zamestnancov upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práve v §152
Podľa ods. 6 písm. c) „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.
Podľa ods. 2 má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie.
Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancom vo vlastnom stravovacom zariadení a prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % z ceny jedla.
Zamestnanec , ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemôže stravovať vo vlastnej jedálni, má nárok na poskytnutie finančného príspevku na stravovanie sume najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky (55 % zo sumy 5,85 €).
Zamestnávateľ z dôvodu poskytovania a účtovania rozdielneho príspevku na stravovanie v rámci mesiaca vám dal na výber, buď sa budete stravovať vo vlastnom zariadení, kde vám zabezpečuje stravovanie a príspevok 55% z hodnoty jedla alebo zo zdravotných dôvodov požiadate o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie 55% z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky ( toho času t.j. 3,22€).
Zatvorena skolska jedalen (2x)
Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024
Poskytovanie dotácii na stravu upravuje zákon č. 544/2010 Z. z. o dotáciách (§4). Základnou podmienkou poskytnutia dotácie v zmysle zákona o dotáciách je prítomnosť žiaka na vyučovaní v škole a odobratie obeda.
Pokiaľ školská jedáleň z prevádzkových dôvodov nemôže zabezpečiť prípravu stravu a zriaďovateľ školy nezabezpečil stravovanie žiakov iným spôsobom, nemôže čerpať dotáciu na stravu podľa zákona o dotáciách. Dotáciu na stravu je možné vyplatiť len žiakom s diétnym stravovaním.
Nevyčerpanú dotáciu na stravu je zriaďovateľ povinný vrátiť poskytovateľovi dotácie.
Pozícia kuchár- iba vyučený v odbore? (4x)
Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024
Certifikát z kurzu pre kuchárky a kuchárov, ktoré organizuje portál Jedálne.sk, slúži ako osvedčenie o účasti. Kurz má priniesť inšpiráciu, ukázať moderné trendy a motivovať ku kreativite.
Nenahrádza certifikované vzdelanie kuchárky, na to slúžia rekvalifikačné kurzy.