Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.
Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.
Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..
prechod cez jedálnu (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.
Odporúčané počty zamestnancov (111x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
ZŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Skutočný počet stravníkov |
210 |
50 |
|
|
5,25 |
Kuchár |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2,0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1,0 |
Jedálen MŠ (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
102 |
196 |
|
|
4,5 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Dotácia na obedy (2x)
Jedálne.sk napísal/a 17 júl 2024
Podľa zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách sa dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa poskytuje za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole, vyučovania v základnej škole a odobralo stravu.
Pre účely použitia dotácie na stravu zákon o dotáciách taxatívne neurčuje počet vyučovacích hodín, rozhodujúca je účasť dieťaťa na vyučovaní, ktorá je zaznamenaná v dochádzke, v triednej knihe a je preukázateľná.
Diétne stravovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 júl 2024
O tom, či školská jedáleň bude alebo nebude poskytovať diétne stravovanie rozhoduje zriaďovateľ školskej jedálne (obec). Zriaďovateľ určí výšku finačného pásma pre diétne stravovanie prijatím všeobecne-záväzného nariadenia obce. Ďalej určí najnižší počet pripravovaných diét, druh pripravovanej diéty zabezpečí materiálno-technické vybavenie šj a zamestnanca na prípravu diétnej stravy. Samozrejme, v šj je možné pripravovať len diéty, ktoré sú schválené v MSN a receptúrach pre diétne stravovanie vydaných ministerstvom školstva. Školské stravovanie nezabezpečuje prípravu všetkých požadovaných diét a osobitných spôsobov stravovania podľa požiadaviek detí a ich rodičov.
Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov
Ak zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vylučuje konzumáciu kravského mlieka a mliečnych výrobkov ( doklad lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore s uvedením diagnózy a školská jedáleň nemôže zabezpečiť požadovaný druh „nemliečnej“ diéty, umožní sa dieťaťu alebo žiakovi osobitný spôsob stravovania (zámenou) alebo stravovanie formou individuálnej donášky stravy.
V prípade, že dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je u každého individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou tepelnej prípravy „školských“pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Ak sa intolerancia týka len mlieka na pitie, v tomto prípade je možné poskytovať dieťaťu (zámenou) na pitie bezlaktózové mlieko.
zástupca dieťaťa /žiaka prostredníctvom zápisného lístka na osobitné stravovanie uvedie, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. K zápisnému lístku doloží písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav dieťaťa/žiaka vyžaduje osobitné stravovanie podľa stanovenej diagnózy a doloží Informovaný súhlas.
Informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v zmysle §2 písm. y) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vzájomne akceptovateľné podmienky a požiadavky na zámenu mlieka.
Ak má dieta intoleranciu na potraviny, ktoré sa bežne denne používajú pri príprave pokrmov (mlieko a mliečne výrobky, vajcia, obilniny), odporúčame pre dieťa vydať rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou pokrmov.
Obed pocas vyletu (2x)
Jedálne.sk napísal/a 21 jún 2024
Žiaci základnej školy sa počas školského roka zúčastňujú výletov, plaveckých výcvikov a kultúrnych podujatí, teda vyučovanie nie je v škole, ale mimo školy. Po ukončení týchto aktivít, ktoré sa vykonávajú v rámci vyučovania mimo školy, sa žiaci spolu s pedagogickým dozorom vrátia do školy na obed. Majú nárok na dotáciu na stravu, ak sa zúčastnia vyučovacích aktivít mimo školy, s pedagogickým dozorom sa vrátia do školy a odoberú (zjedia) obed v školskej jedálni. Zmyslom poskytovania dotácie na stravu je, aby žiaci obed aj reálne zjedli.
Pokiaľ, žiak absolvuje školský výlet v rámci vyučovacieho procesu ( aj mimo školy) spĺňa 1. podmienku čerpania dotácie, pokiaľ sa vráti do školskej jedálne a odoberie obed spĺňa 2. podmienku čerpania dotácie.
V prípade, že s žiaci nevrátia do školy a neskonzumujú obed v školskej jedálni, odporúčame odhlásiť z obeda. Poskytnutá dotácia neplní svoj význam, ak si zákonný zástupca odnesie obed domov.
Upratovanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 20 jún 2024
Podľa prepočítaného počtu vydaných obedov a odporúčaného počtu zamestnancov podľa prílohy č. 2 k vyhláške 330/2008 Z. z. vychádza na 120 stravníkov 2,4 prepočítaného úväzku (2, 4 zamestnanca) a 1 vedúci školskej jedálne.
Za hygienu, čistotu a upratovanie výrobných a skladovacích priestorov zariadenia školského stravovania zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne. O spôsobe čistenia, dezinfekcii vedú evidenciu HACCP.
Spoločné priestory určené na konzumáciu jedál a nápojov obvykle má v opise pracovných činností zamestnanec, ktorý vykonáva upratovacie práce.
Malovanie jedalne (9x)
Marta napísal/a 13 jún 2024
caro, nutella (2x)
Jedálne.sk napísal/a 12 jún 2024
Zaradenia školského stravovania zabezpečujú prípravu pokrmov podľa receptúr platných v MSN pre školské stravovanie. Suroviny, ktoré sa môžu používať sú uvedené v jednotlivých receptúrach. Ministerstvo školstva nevydalo zoznam zakázaných potravín, vydalo normy s potravinovými komoditami, ktoré sú overené a vhodné na použitie prípravy pokrmov pre deti a žiakov. Prípadne, ak boli vylúčené niektoré receptúry, tak z dôvodu vysokého obsahu cukru, soli, a obsahu nevhodných pridaných látok a konzervantov (nutela).
Produkt CARO/KARO je kávovinová zmes z koreňa čakanky, ktorá sa predáva v instantnej forme bez cukru a pridaných látok, a je obdobou MELTY, ktorú je potrebné variť a cediť. Podľa nášho názoru je možne tieto produkty navzájom zameniť s úpravou technologickej prípravy..
Kuchyna materska skola (2x)
Jedálne.sk napísal/a 05 jún 2024
Samozrejme aj vo výdajnej školskej jedálni, zaradenej v sieti škôl a školských zariadení SR, platia hygienické požiadavky a legislatívne predpisy pre školské stravovanie. Prinajmenšom za činnosti vo výdajnej školskej jedálni, má zodpovedať vedúci zamestnanec výdajnej školskej jedálne, ktorý by mal v tomto smere usmerňovať a riadiť chod prevádzky a zamestnancov.
Manipulovať s potravinami , pokrmami a nápojmi môže len osoba odborne a zdravotne spôsobilá ( osvedčenie o odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami a zdravotný preukaz)!!! Nepomôžu ani rukavice!
Pausalny poplatok (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
V prípade neodhláseného obeda pri neprítomnosti dieťaťa /žiaka na vyučovaní, náklady použité na prípravu obeda uhrádza zákonný zástupca.
Zriaďovateľ školského zariadenia môže rozhodnúť o uhradení zálohy na úhradu neodhlásených obedov, ktoré nemôžu byť hradené z dotácie na stravu.
Samozrejme zákonný zástupca dieťaťa si neohlásený, zaplatený obed môže prevziať.
Laktózova intolerancia - diétne varenie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
Na prípravu diétnych jedál v školskom stravovaní ministerstvo školstva vydalo:
Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie pre tri druhy diét:
- šetriaca diéta ( pri chorobách tráviaceho traktu)
- diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi- cukrovka)
- bezgluténová diéta - bezlepková (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).
Vylúčenie mlieka a mliečnych výrobkov
Ak zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vylučuje konzumáciu kravského mlieka a mliečnych výrobkov, zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka predloží doklad lekára všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo lekára so špecializáciou v príslušnom odbore s uvedením diagnózy, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie. Školská jedáleň nezabezpečuje požadovaný druh diéty (ministerstvo školstva nevydalo nemliečnu diétu), umožní sa dieťaťu alebo žiakovi osobitný spôsob stravovania alebo stravovanie formou individuálnej donášky stravy.
Zákonný zástupca dieťaťa /žiaka prostredníctvom zápisného lístka na osobitné stravovanie uvedie, že zdravotný stav dieťaťa alebo žiaka vyžaduje osobitné stravovanie. K zápisnému lístku doloží písomné vyjadrenie ošetrujúceho lekára, že zdravotný stav dieťaťa/žiaka vyžaduje osobitné stravovanie s určením diéty podľa stanovenej diagnózy a informovaný súhlas.
V prípade, že dieťaťu alebo žiakovi bola indikovaná laktózová intolerancia - neznášanlivosť laktózy (mliečny cukor), je dôležité vedieť koľko mlieka a mliečnych výrobkov dieťa toleruje. Tolerancia množstva mlieka a mliečnych výrobkov je u každého individuálna. Syry, maslo, jogurty, smotana, ktoré sú dennou súčasťou prípravy „školských“pokrmov, sú zvyčajne tolerované dobre. Zvyčajne sa intolerancia týka len mlieka na pitie, a v tomto prípade je možné poskytovať dieťaťu bezlaktózové mlieko.
Zákonní zástupcovia dieťaťa alebo žiaka predložia Informovaný súhlas zákonného zástupcu dieťaťa/žiaka v zmysle §2 písm. y) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, kde budú uvedené požiadavky na úpravu pokrmov alebo zámenu potravín.
Pokiaľ je pri príprave pokrmu použitý iný druh potravín , iný technologický spôsob alebo zámena napr. za bezlaktózové výrobky, školská jedáleň je povinná z upravovaného pokrmu odobrať vzorku jedla v zmysle §11 ods.3 vyhlášky MZ č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.V prípade alergie na mlieko - neznášanlivosť na bielkovinu kravského mlieka, dieťa nemôže konzumovať kravské mlieko v akejkoľvek forme (ani v jedle). Ide o prípad, keď chorobne – alergicky, zareaguje na mliečnu bielkovinu, zväčša na kazeín. Alergia sa môže prejaviť kŕčmi v bruchu, vracaním, nechuťou, nafukovaním, hnačkami, žihľavkou i ekzémom, ale takisto aj zápalom stredného ucha či dokonca astmou. Neodporúča sa upravovať pokrmy v zariadení školského stravovania bez použitia mlieka a mliečnych výrobkov (mliečne výrobky s bielkovinou kravského mlieka sa pridávajú takmer do všetkých pokrmov pripravovaných v školskej jedálni).
V prípade prípravy „ bezmliečnej diéty“ školská jedáleň preberá plnú zodpovednosť za zdravotný stav dieťaťa a odber vzoriek takto pripraveného jedla.
Pri alergii na mlieko a mliečne výrobky sa odporúča vydať Rozhodnutie o individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania.
Zabezpečenie diétneho stravovania upravuje Prevádzkový poriadok ZŠS, ktorý už nie je potrebné predkladať na schválenie príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva.
Obedáre (5x)
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024
Žiadny platný právny predpis nezakazuje používanie vlastných obalov zákazníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadeniach spoločného stravovania. Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania však musia dodržiavať požiadavky ustanovené v zákone č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v platnom znení a vo vyhláške MZ SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v platnom znení.
Podľa § 5 ods. 2 a ods. 3 vyhlášky MZ SR č. 533/2007 Z. z., ak sa vydávajú hotové pokrmy do prepravných nádob, musí byť táto činnosť zabezpečená a vykonávaná hygienicky vyhovujúcim spôsobom tak, aby nedošlo k narušeniu kvality a zdravotnej bezpečnosti hotových pokrmov. Na umývanie prepravných nádob, ich skladovanie a na vydávanie pokrmov v prepravných nádobách sa vyčleňujú samostatné priestory. Ak sa prepravné nádoby umývajú v zariadení, priestor na umývanie prepravných nádob musí byť stavebne oddelený alebo prevádzkovo oddelený od priestoru na umývanie kuchynského riadu a musí byť vybavený zariadením s prívodom teplej vody s teplotou najmenej 45°C a s prívodom studenej pitnej vody z verejného vodovodu alebo vlastného zdroja. V praxi to teda znamená, že používanie vlastných obalov zákazníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadeniach spoločného stravovania môže poskytovať len také zariadenie spoločného stravovania, ktoré má vytvorené podmienky pre príjem, umývanie prepravných nádob a výdaj pokrmov do prepravných nádob.
V prípade porušenia vyššie uvedených požiadaviek a následnej zdravotnej škodlivosti hotových pokrmov pripravených v zariadení je zodpovedný prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania. Pri používaní vlastných obalov je nemožné jednoznačne preukázať zdroj kontaminácie pokrmu a zodpovednosti, za ohrozenie, resp. poškodenie zdravia pri vzniku ochorenia stravníka takéhoto pokrmu.
Zároveň si dovoľujeme uviesť, že je na rozhodnutí zodpovedného prevádzkovateľa, či povolí používanie vlastných obalov stravníkov na balenie pokrmov pripravených v zariadení spoločného stravovania, nakoľko pri takomto spôsobe výdaja pokrmov alebo nápojov do vlastných obalov prinesených zákazníkom nemá prevádzkovateľ možnosť ovplyvniť hygienický stav obalov prinesených zákazníkmi, ani ich vhodnosť na styk s potravinami, alebo ich vhodnosť z hľadiska udržania kvalitatívnych parametrov určitej potraviny, pokrmu alebo nápoja.
Vlastné obaly stravníka sa môžu použiť len v prípade, ak sa jedná o obaly určené na styk s potravinami a sú určené na opakované používanie a zároveň zariadenie spoločného stravovania má na to vytvorené podmienky. Zamestnanec zariadenia spoločného stravovania má právo odmietnuť znečistený alebo inak nevyhovujúci obal zákazníka. Vlastné obaly zákazníka musia spĺňať požiadavky platnej legislatívy týkajúcej sa materiálov a predmetov určených na styk s potravinami. V prípade plastových nádob na opakované použitie sú to najmä požiadavky nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 1935/2004 o materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami a nariadenia Komisie (EÚ) č. 10/2011 o plastových materiáloch a predmetoch určených na styk s potravinami v platnom znení.
Ak zariadenie spoločného stravovania nakladá pokrm do vlastných obalov zákazníkov, musí to mať spracované v dokumentácii HACCP. Zodpovedný prevádzkovateľ potravinárskeho podniku musí mať spracované trvalé postupy na báze systému kritických bodov (HACCP – Hazard Analysis and Critical Control Points) podľa článku 5 nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygiene potravín. Tzn., že zodpovedný prevádzkovateľ musí mať urobenú vlastnú analýzu rizík, navrhnuté opatrenia a z toho vyplývajúce bezpečné nastavenie podmienok zabezpečenia výdaja pokrmov do prineseného obalu zákazníka tak, aby nemohlo dôjsť k sekundárnemu zavlečeniu kontaminácie do kuchyne zvonka prostredníctvom prinesených obalov cez pracovné a manipulačné plochy a miesta.