+421 905 030 096 info@jedalne.sk
INFORMAČNÝ PORTÁL O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ

ŠTÚDIO JEDÁLNE.sk

PRINÁŠAME VÁM ROZHOVORY, REPORTÁŽE, VIDEÁ ... VŠETKO O ŠKOLSKOM STRAVOVANÍ. PRAVDIVO A BEZ CENZÚRY.
SLEDUJTE ŠTÚDIO JEDÁLNE.SK!

Štúdio shutterstock_1119428891

Presvedčte sa o tom, že na vás záleží! Školské stravovanie a zamestnanci v ňom pôsobiaci si zaslúžia špeciálnu pozornosť a starostlivosť. Pomôžme oceniť dobre odvedenú a ťažkú prácu v školských jedálniach. Ukážme, ako našim malým ale aj veľkým stravníkom v jedálniach chutí. Pozrime sa bližšie na problémy, ktoré treba riešiť. 

ŠTÚDIO JEDÁLNE.sk vám bude prinášať informácie, rozhovory a reportáže o dianí v školskom stravovaní. Posielajte nám námety a odporučte témy, ktoré vás zaujímajú. Privítame aj pozvania do vašich kuchýň.

Oslovil Vás tento projekt? Sledujte vždy 16. v mesiaci nové video o školskom stravovaní!

Pod každým videom nájdete otvorenú diskusiu k reportáži. Nech sa páči, aj naši hostia radi odpovedia na vaše otázky.

Nové video 9. VIDEO Ako zvládnuť znovuotvorenie jedálne na jedničku

V posledných mesiacoch musí školskej jedálne stále riešiť nové a nové výzvy.

Najprv sa museli vysporiadať s uzavretím škôl a postarať sa o nakúpené zásoby a teraz zase rieši znovuotvorenie, ktoré so sebou nesie veľké zmeny a prísne hygienické opatrenia.

Ako to zvládnuť?

Všetkým pracovníkom školského stravovania patrí veľká vďaka za ich každodennú prácu.

Veríme, že sa v septembri v jedálňach stretneme už "normálnom" režime.

Ako to vidíte Vy a ako je Vaša jedáleň pripravená? Napíšte nám do diskusie.

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
8. VIDEO STRÁCA ŠKOLSKÉ STRAVOVANIE SVOJU ODBORNOSŤ?

Kvalifikačné požiadavky na pracovníkov školského stravovamia

Školské stravovanie na Slovensku má dlhú tradíciu a výbornú kvalitu.

Práve pracovníci školského stravovania sa starajú o zdravé stravovanie našich detí a denne odvádzajú skvelú prácu.

Tí existujúci zamestnanci majú bohaté skúsenosti, bude ich ale mať kto nahradiť? Budú mať noví zamestnanci dostatočnú odbornosť?

Tešíme sa na vaše príspevky v diskusii.

diskusia k článku
vzdelávanie
Jozef Golian 20.6.2020
Problematika vzdelávania je dnes kľúčovou témou a v oblasti gastronómie má zvlášť veľký význam, pretože od vzdelanosti ľudí bude závisieť aj kvalita ich života. Stredné školstvo je dnes do značnej miery deformované a mladá generácia sa nemá kde naučiť nové veci. Druhou stranou mince je však aj záujem mladej generácie učiť sa a potom chcieť v danom odbore pracovať. Na Fakulte biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity sme už pre 4 rokmi pripravili bakalársky študijný program "potraviny a technológie v gastronómii", ktorého cieľom je práve pripravovať mladú generáciu do riadiacich funkcií v školskom stravovaní, hotelovom stravovaní, či v závodnom stravovaní a pod. Špecialista – manažér stravovacieho zariadenia zabezpečuje prejednávanie objednávok a zmlúv s obchodnými partnermi, aplikuje základné zásady pri zostavovaní jedálnych a nápojových lístkov, inovuje techniku pre stravovanie a postupy úpravy potravín, zabezpečuje kontrolu hygieny stravovacej prevádzky, vytvára cenové kalkulácie pre stravovací a nápojový segment, vedie a spracováva požadovanú evidenciu, agendu a zapracováva legislatívne zmeny do prevádzkovej praxe, vykonáva kontrolu dodržiavania požiadaviek pri výdaji pokrmov, pri odbere vzoriek pokrmov, pri nakladaní s ich zvyškami, či neškodnom odstraňovaní, kontroluje funkčnosť a bezpečnosť technického vybavenia stravovacích zariadení, pracuje so stravovacími softvérmi, zabezpečuje inovácie prípravy pokrmov a nápojov, zabezpečuje aplikáciu a dodržiavanie právnych predpisov. Komunikuje s odberateľmi, orgánmi úradnej kontroly potravín a spotrebiteľskými združeniami. Absolvent je schopný vykonávať vysoko odborné činnosti pre gastronomické služby – prevádzkové, marketingové, obchodné, podnikateľské, riadiace a kontrolné v rôznych pracovných pozíciách a právne organizačných formách ako zamestnanec, zamestnávateľ alebo podnikateľ. Takže na Slovenskú je aj takáto možnosť štúdia, avšak mladá generácia musí chcieť nielen študovať a pracovať ale predovšetkým zostať na Slovensku aby pomohla svojim rodičom, budúcim deťom, vnukom a pod. Ak tu nebude vzájomná podpora generácií, bude sa zhoršovať aj zdravie aj životná úroveň ľudí a bude to ťažké udržať.
odbornosť zamestnancov
Marta- vedúca 22.6.2020
Veľmi sa mi páči vaša myšlienka, či realita. Žiaľ skutočnosť je iná. Odbornosť v školskom stravovaní vo funkcii vedúcej školského stravovacieho zariadenia nie je požadovaná na odbornosti. Dnes môže byť vedúca maturantka , ale bez odbornosti. takto postavili odbornosť v katalógu pracovných činností. Áno môžu si riaditelia upraviť vo svojom napr. mzdovom, alebo kvalifikačnom predpise, ale povedzte na čo by to robili. Takto im to vyhovuje a na pozíciach máme neodborníkov.
Pridať komentár k článku
7. VIDEO Pracuj v školskej jedálni

Pracuj v školskej jedálni

Projekt veľmi pomohol, ale čo bude v budúcom školskom roku?

Ako sa školské jedálne popasovali s nárastom stravníkov?

Ako to bude so školským stravovaním po skončení projektov?

Ako je to u vás? A čo budete robiť v budúcom školskom roku?

Tešíme sa na Vaše príspevky v diskusii :-)

 

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
6.VIDEO (premiéra nedeľa 16.2.2020) FLEXI STRAVOVANIE - ako vyzerá overovací proces v praxi?

FLEXI - ako vyzerá overovací proces v praxi? Boli sme pri tom.

FLEXI STRAVOVANIE - ako vyzerá overovací proces v praxi?

Aké sú pozitíva a na čom je potreba ešte zapracovať?

Pozrite sa na pravdivú výpoveď z overovacieho procesu.

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
5. VIDEO (premiéra štvrtok 16.1.2020) - NOVÝ MODERÁTOR A ÚPLNE NOVÉ TÉMY

ŠTÚDIO JEDÁLNE.SK – OHLIADNUTIE ZA ROKOM 2019 A PLÁNY NA ROK 2020

NOVÝ MODERÁTOR A ÚPLNE NOVÉ TÉMY

Reportáž Vás prevedie celým webom a predstaví novinky, ktoré pre Vás redakcia portálu Jedálne.sk chystá na rok 2020.

Čo zaujíma práve Vás? Čo Vás trápi? Čím Vám urobíme radosť? O čo sa chcete podeliť so svojimi kolegyňami?

Píšte nám na e-mail info@jedalne.sk a využívajte diskusiu.

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
4. VIDEO (premiéra pondelok 16.12.2019)

AKO VYBUDOVAŤ ÚPLNE NOVÉ ZARIADENIE ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA S VLASTNOU KUCHYŇOU

Dá sa takýto náročný projekt zrealizovať za pár mesiacov? Aké kroky je potrebné urobiť?

ŠTÚDIO JEDÁLNE.sk Vám prináša reportáž zo ZŠ s MŠ Štefana Moysesa v Žiari nad Hronom, ktorá sa zaradila medzi slovenské unikáty. Podarilo sa im zriadiť úplne nové ZŠS a vlastnú kuchyňu! Predstavujeme Vám pani riaditeľku, Mgr. Máriu Ulrichovú, ktorá sa rozhodla pre túto cestu a vedúcu Zariadenia školského stravovania Mgr. Annu Nemcovú, ktorá vedie túto školskú jedáleň.

Pozrite sa, ako vyzerali priestory pred rekonštrukciou a akú majú dnes modernú kuchyňu. V rozhovore sa dozviete nielen prečo sa rozhodli pre tento veľký krok, aký postup zvolili a čo museli reálne urobiť, ale aj aj ako významne vzrástol počet stravníkov, ako aktívne zapájajú deti do tvorby jedálneho lístka a aká dôležitá je spolupráca.

Ďakujeme za rozhovor, veríme, že je inšpiratívny a na cestu zriaďovania vlastných zariadení školského stravovania sa odváži nastúpiť viac zriaďovateľov a riaditeľov škôl.

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
3. VIDEO (premiéra sobota 16.11.2019)

AKO PRIHLASOVANIE NA OBEDY ZNÍŽILO ODPAD V ŠKOLSKÝCH JEDÁLNIACH

Zaujímavá reportáž priamo z 1. detskej opatrovne na území bývalého Československa!

Anna Bauková, riaditeľka ZŠS pri MŠ, Lazovná 32, Banská Bystrica a metodička pre mesto Banská Bystrica pracuje v školskom stravovaní už 27 rokov. V rozhovore prezradí nielen pikošky zo 190 ročnej histórie, ale aj ako znížili odpad v školských jedálniach, prečo nastavili systém prihlasovania na obedy, o koľko vzrástol počet stravníkov v Banskej Bystrici a ako je o zariadenia školského stravovania postarané!

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
2. VIDEO (premiéra streda 16.10.2019)

NECENZUROVANÝ ROZHOVOR ZO ŠKOLSKEJ JEDÁLNE V RIMAVSKEJ SOBOTE (NIELEN O OBEDOCH ZADARMO)

 

Nezostrihaný rozhovor zo Zariadenia školského stravovania pri ZŠ Daxnera v Rimavskej Sobote Vám zodpovie mnohé otázky o praktickej aplikácii Zákona 544/2010 Z. z. o dotáciách na podporu výchovy k stravovacím návykom detí.

Marta Trochová, riaditeľka ZŠS a externá metodička pre školské stravovanie v Rimavskej Sobote, ktorá 33 rokov pracuje v školskom stravovaní, otvorene a veľmi zrozumiteľne popisuje aktuálnu reálnu situáciu v školských jedálniach. Nielen v súvislosti s tzv. obedmi zadarmo.

diskusia k článku
Zástup v kuchyni.
Andrea 28.10.2019
Dobrý deň,pani Trochová,pracujem v kuchyni zhruba 2 roky,od septembra nám pribudlo cca 100 obedov,varíme aj pre škôlku spolu je to okolo 500 obedov,nedostali sme žiadnu novú pracovnú silu,veľmi pekne ste vo vašom videu všetko vystihli,hľadám dobrú dušu,ktorá by mne a mojím dobrým kolegyniam poradila na čo máme nárok pri omarodení 1 až 2 prac.síl,nevieme sa dopracovať k férovému jednaniu,ani zo strany vedúcej a ani zo strany vedenia školy.Za každú radu budeme vďačné.Veľmi pekne ďakujeme.
Zástup v kuchyni
Marta Trochová 28.10.2019
Ďakujem najprv za pochvalu reportáže. Ja by som hneď na úvod povedala, že ma zaskočil prístup, vašej vedúcej či vedenia školy. Určite máte práva. Najprv si všetky sadnite a vydiskutujte to s vedúcou, ak nie požiadajte vedenie školy a ak ani toto nepomôže, ako naznačujete, Tak by som sa vybrala za zriaďovateľom, ale aj písomnou žiadosťou. Neviem presne koľko máte prac. síl, na všetkých stravníkov , aké máte podmienky, či stravu prenášate a pod. Či je vaša kuchyňa s jedálňou pavilónového typu a pod. Teda pozrite si vyhlášku o školskom stravovaní 330/2009, kde sa uvádza koľko má byť pracovníkov v školskej jedálni na počet stravníkov. Neviem presne posúdiť len približne ako uvádzate cca 500 stravníkov / zapísaných/ chodiacich. Prepočítajte si podľa tejto vyhlášky. Poprípade si zavolajte krajskú metodičku o vysvetlenie, alebo p. Ing. Tokárovú teraz z AŠKOS-u, odborníčku pre jedálne. Vo vyhláške je síce napísané, že tento prepočet je orientačný, ale menej nesmie byť. Musia sa zohľadniť všetky aspekty vašej kuchyne. Nepoznám vaše podmienky, ale cca 7 zamestnancov včetne vedúcej pri 500 stravníkoch a ešte záleží, že máte MŠ a či tam vydáva obedy váš zamestnanec atď, tam sa môže ešte pridať. Ďalej či robíte 2 uzávierky teda napr 2 stravné listy.... je tých ukazovateľov veľa. Ak sa budete chcieť porozprávať bližšie, zavolajte. Držím vám prsty. Prepáčte, že oneskorene reagujem, ale mám dovolenku a dostala som sa k tomu až večer. Nájdete ma cez zariadenie- ZŠ Š.M. Daxnera, R. Sobota S pozdravom Vaša kolegyňa.
Pridať komentár k článku
1. VIDEO (premiéra utorok 2.9.2019)

OFICIÁLNE INTRO A KRÁTKE PREDSTAVENIE ŠTÚDIA JEDÁLNE.sk 

V čele webu JEDÁLNE.sk stojí Mgr. Oľga Koklesová, ktorá Vám v prvom krátkom videu predstaví zmeny a spôsob ako Vám bude ŠTÚDIO JEDÁLNE.sk nápomocné. 

Rozlúčkový list 1.prezidentky AŠKOS Mgr. Oľgy Koklesovej

Oslovil Vás tento projekt? Sledujte vždy 16. v mesiaci nové video o školskom stravovaní!
Napíšte nám do diskusie pod článkom Vás názor, radu či tému, ktorá Vás zaujíma.

diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
diskusia k článku

Nikto zatiaľ článok nekomentoval. Buďte prvý!

Pridať komentár k článku
Naši partneri