Zbieranie tanierov po jedle

Jedálne.sk napísal/a 26 okt 2022

Už dlho bojujem s kolegyňami o správnosti zbierania tanierov po jedle....Kolegyne totiž trvajú na tom, že nikde presne v legislatíve nie je uvedené, že kuchár alebo pomocný kuchár nemôže vstúpiť do jedálne medzi klientov a zozbierať taniere po jedle...Ja osobne som vždy mala zafixované v hlave, že to možné nie je, pretože kuchár by potom musel zameniť oblečenie a prest dezinfekciou.

...Chcem sa vás opýtať ako to teda skutočne je ...ďakujem za odpoveď.
Veronika

Jedálne.sk napísal/a 26 okt 2022

Pracovné činnosti zamestnancov v oblasti stravovania ustanovuje:

Nariadenie vlády Slovenskej republiky, ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní 341/2004 účinný od 01.09.2019

Pracovné činnosti v oblasti stravovania:

  1. Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových ..
  2. Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
  3. Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
  4. Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, ...
  5. Ručné vaľkanie cesta na chlieb a ručné vyhotovovanie náročnejších druhov pečiva (napr. vianočka, ...
  6. Sádzanie chleba zo slamienok do priebežných pecí.
  7. Samostatný predaj tovaru a jedál v bufete s úpravou jedla na tanieri, výroba a výdaj teplých alebo ...
  8. Obsluha stravníkov v jedálni.

Pri obsluhe stravníkov v jedálni je potrebné rozlišovať stravovanie detí v materskej škole, kde zamestnanec školskej jedálne obsluhuje deti priamo pri stole t.j. výdaj pokrmov aj zber použitého stolového riadu, pre žiakov základnej školy sa realizuje samoobslužný systém, pokrmy sa stravníkom vydávajú pri výdajnom okienku v jedálni a použitý stolový riad donášajú stravníci k okienku odbernému (na použitý stolový riad). Nie je dôvod, aby zamestnanci školskej jedálne v čase výdaja pokrmov, zbierali po stravníkoch použitý riad.

Čo sa týka výmeny alebo ochrany pracovného odevu platí zásada, že zamestnanec nemôže vykonávať upratovacie a dezinfekčné práce v odeve, v ktorom bude manipulovať s potravinami alebo hotovými pokrmami a naopak.

Anna napísal/a 30 okt 2022

Dobrý deň,prosím o informáciu. Keď majú deti desiatu,obed a olovrant,môžem dávať deťom,,dupĺu"z desiatej aj olovrantu,keď mám nahlásených 60deti a príde mi do škôlky 55 deti?? Môžu z tej ,,duple"jest aj p.učitelky??dakujem

napísal/a 04 nov 2022

Odpoveď Jedálne.sk

Pri prijatí dieťaťa do zariadenia školského stravovania je povinnosťou vedúceho zariadenia poskytnúť informácie k organizácii prevádzky v prípade neodhlásenia dieťaťa z obeda. Zákonný zástupca dieťaťa si prvý deň ochorenia dieťaťa, v prípade prejaveného záujmu, môže prevziať obed do prepravnej nádoby vo vyhradenom čase. Ak neprejaví záujem, je bežne zaužívanou praxou zostávajúce jedlá (desiatu, obed a olovrant) poskytnúť deťom ako prídavok.

Pani učiteľky si, v prípade záujmu, môžu uhradiť doplnkové stravovanie podľa finančného pásma ako pre vekovú kategóriu 15-19 ročných stravníkov.

Hrachový granuát 1

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok