Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Zdravá verzia receptúr v školskom stravovaní pod taktovkou občianskeho združenia

napísal/a 07 sep 2021

Zamýšľam sa nad novou metodikou pre školské stravovanie. Veľmi ma prekvapila časť zásady pre tvorbu jedálnych lístkov, ktoré sú súčasťou našej vyhlášky 330/2009. A meniť sa môžu len novou vyhláškou. A tá sa doposiaľ nemenila. Čo pre mňa znamená , že sú pôvodné ,,zásady,, sú aj na ďalej platné. V samotných MSN ma prekvapila osobitná časť ,, zverina,, ktorá určite nemá patriť do skupiny,, A,, materské školy/ jasle/. O cene ani nehovorím. Prekvapila ma i receptúra,, napr. Strapačky s bryndzou, kde je ponechaná slanina, / ktorá tak bola zaznávaná a je pri tom veľmi kvalitná surovina/,ale zároveň doplnené olejom.... čo sa ale absolútne nehodí a pokazí chuť samotného jedla, veľmi zlá kombinácia. Je toho o mnoho viac.... toľko kriku, úprav, okolo MSN pre šk. rok 2021. Očakávala som oveľa viac.

vedúca jedálne napísal/a 03 jún 2021

Pozdravujem Vás pani Tokárová, okrem toho, že by ste sa aspoň mohla podpísať pod článok, ktorý napíšete, Vás chcem poprosiť aby ste prestali zavádzať, dezinformovať a zastrašovať vedúce školských jedálni s týmito klamstvami. V opačnom prípade budem zvažovať trestné oznámenie. Rozumiem, že sa nedokážete zmieriť s tým, že školské stravovanie nie je už (chvalabohu) vo Vašich rukách. Všetko raz skončí, aj Váš "biznis" s predávaním MSN a receptúr skočil.... V tomto momente sa ukázalo, že Vám skutočne nejde o dobro školského stravovania ale len slepo bojujete proti tým ktorí Vás "odstavili" a proti tým ktorí sa snažia posunúť školské stravovanie o krok vpred. Odporúčam Vám prestať zastrašovať a zavádzať vedúce školských jedálni v opačnom prípade budeme musieť zasiahnuť.

napísal/a 04 jún 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Vážená pani,
za redakciu portálu musím korigovať Vaše vyjadrenie, že autorkou článku je pani Tokárová.
Tá s portálom nijak nespolupracuje a pokiaľ sa vyjadruje do diskusie, tak to robí ako súkromná osoba a vždy sa podpisuje.
Rovnako reaguje aj na Facebooku.
My sa na stránkach Jedálne.sk snažíme dávať priestor všetkým názorom. Prosím, nerobme z toho priestor pre vybavovanie akýchkoľvek krívd a nenávisti a poďme spoločne hľadať cestu, ktorá je pre budúcnosť školského stravovania dobrá.
Diskutujme otvorene a rešpektujme aj odlišné názory, presne od toho predsa diskusia je.
Velmi Vám za to vopred ďakujem.
Eva Feketová

Marta napísal/a 04 jún 2021

Neviem kto ma pozdravuje - alias, ale určite si ma s niekým mýlite. Ja nie som Tokárová, aj keď moje priezvisko začína na písmeno T, Ja od p. Tokárovej / myslíte tú, ktorá pracovala niekedy na ministerstve školstva/ tak s tou nemám nič spoločné a bývam tak asi od BA 300 km. To že zavádzam a dezinformujem vedúce ŠJ je veľký omyl. Ja píšem z praxe. Robím naozaj dlhodobo vedúcu ŠJ a robila som i v MŠ momentálne v ZŠ a vychádzam z dlhoročných skúseností. Vy sa mi vyhrážate? , a ani ma nepoznáte, ani moju prácu. Neviem a ani nechcem vedieť čo máte spoločné s p. Tokárovou, to je Váš problém. Vyprosím si ja toto urážanie a osočovanie. A nehovorím o trestnom oznámení, ktoré môžem podať ja za krivé obvinenie. Keď nie ste si istý/á/ tak sa presvedčte či je to ten správny pisateľ. Podľa toho čo píšete ,zrejme bojujete s p. Tokárovou takouto formou. Skôr uvažujte a potom píšte. Budem to brať zatiaľ ako omyl adresáta. A verte mi, že mne ide o budúcnosť školského stravovania. Vedúca Marta zo ZŠ.

Gabriela napísal/a 03 jún 2021

Dobrý deň, taktiež by som sa priklonila k názorom, ktoré vyjadrila pani Marta. Mne z toho vyplýva len toto: 1. Kedysi sme mali pestovateľské práce, kde sme sadili, okopávali, starali sa o úrodu... Takže nič nové nevymysleli, len sa vraciame späť v dobe, tak ako pri všetkom, čo pred tým zrušili. 2. Kde má tím odborníkov istotu, že v ŠJ nie sú čerstvé ovocie a zelenina a nie sú na takej istej kvalite ako v reštauráciách. Porovnánanie s reštauráciami by som nerobila, pretože každý profesionál vie, ako to tam funguje. 3. Nie som si istá, či sme si sebestačný s dodávkami ovocia, zeleniny, mäsa, mliečnych výrobkov, ... A taktiež treba pripomenúť, že máme v tomto zviazané ruky, pretože tu máme výberové konanie, ktoré nás veľmi obmedzuje, pretože kvalita ide na úkor ceny.

Libuša napísal/a 01 jún 2021

Súhlasím s pani Martou! Ako vedúca ŠJ pracujem iba 20 rokov, ale musím povedať, že som poriadne znechutená, a to zo všetkého! Tých inovácií v posledom čase nám nejak skutočne pribúda. Ako posledné flexi školské stravovanie, ktoré ma teda vôbec neoslovilo a novoobjavené pepitky, mi teda riadne dvihli tlak. MSN, ktoré v súčastnosti platia, sú podľa môjho názoru dobré a dosť pestré. Máme predsa zásady pre zostavovanie JL. Vedúca, ktorá má záujem o zdravé stravovanie detí, na to nepotrebuje žiadne flexi inovácie, ani zdravé verzie MSN. Naozaj by bolo prinajmenšom slušné, zaoberať sa pevným normám personálneho obsadenia, technologického vybavenia a platového ohodnotenia personálu v ŠJ.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok