Marcela
napísal/a
19 apr 2021
Zmeny sú potrebné, pokrok je dôležitý, samozrejme aj v školskom stravovaní. Ale mali by sme si uvedomiť, čo vlastne treba zmeniť, aby boli ľudia zdravší. Mám pocit, že tu sa chce meniť niečo, čo je, dovolím si tvrdiť vo väčšine prípadov to najlepšie a najzdravšie, čo náš stravník počas dňa zje. Bolo a je to krásne vidieť teraz počas pandémie. Deti popriberali - jednak tým, že sa nehýbu, ale vidí niekto čo jedia? Sú to vždy jedlá, ktoré deti majú rady. A medzi tie patria rezne, guľáše, palacinky, pizze, hamburgery, gyrosy, buchty, polotovary /lebo nie je čas a niekedy ani chuť variť/ vyprážané hocičo ...., a hlavne dookola to isté, veľmi málo kedy je v domácom jedálnom lístku taká rozmanitosť a čerstvosť, vyváženosť receptov, akú poskytujeme my. Takže mi z toho vychádza, že začať treba úplne inde. Je to často nevedomosť rodičov, čím chovajú svoje deti, pretože si dajú od detí diktovať, čo áno a čo nie. V školskej jedálni to nejde. Je uvarené jedno jedlo a to sa musí jesť a nie keď sa doma začne dieťa smokliť, že to a hento nemá rado, tak sa mu vyhovie. No a v neposlednom rade sú to obchody plné sladkostí, ktorým sa nedá odolať. To je kameň úrazu dnešného stavu obyvateľstva, nie školské jedálne!!!!! V školských jedálňach sa varí z čerstvých surovín denne, čerstvá zelenina, ovocie, mäso čerstvé..... A hlavne, je to taká 1/5 denného príjmu, to čo zjedia v školských jedálňach. Viem, že by to malo byť viac, ale po uvážení, že všetko väčšinou nezjedia, /príčina čoho sú rodičia – keďže sa papá len obľúbené/ to určite viac nie je. V taškách sú keksíky, croisanty, sladené nápoje ... – s týmto treba niečo spraviť a bude to oveľa lepšie. Proste ľudí treba učiť k inej strave a inému mysleniu, ak chceme takéto zmeny a nie za pol roka vymyslieť niečo, čo nebude mať ani hlavu, ani pätu. Dali sme priestor rýchlemu stravovaniu, reklamám na všetko nezdravé a teraz sa všetci čudujeme, ako to s nami vyzerá. Chyba nie je v školskom stravovaní a ani zásadná zmena nikomu neprospeje. Akurát bude viac odpadu.
Ja si myslím, že normy, ktoré máme schválené sú dobré. Pracuje sa na nich celé roky, menia sa a dotvárajú podľa požiadaviek stravníkov, ale hlavne podľa poznatkov vedy. Je na výber – každé zariadenie si z nich vie vybrať podľa toho, čo stravníkom vyhovuje a čo nie. Ja osobne varím aj doma rada zdravo, ale všetko s mierou. Som zamestnaná v školskej jedálni viac ako 30 rokov /dovtedy som sa v ŠJ stravovala ako dieťa/ a nemám pocit, že by mi táto strava nejak škodila. Áno aj kváskujem – je to teraz také „in“, ale nemyslím si, že by to bolo nutné zaviesť v jedálňach. Výsledok je občas neistý, a predsa je na výber z veľkého množstva pekární a ich výrobkov v obchodnej sieti. Aj veľmi kvalitného. Vždy sa teším na obed, lebo viem, aké suroviny sme použili. A to zjem každý deň to, čo je uvarené – nevyberám si len to, čo mám rada. Mám 52 rokov, v podstate žiadne choroby o ktorých by som vedela. Neznášam, keď niektorí verejne známi herci, moderátori a podobné celebrity znevažujú stravu v školských jedálňach. Mohli by byť veľmi radi, a šťastní, keby sa v súčasnej dobe mohli stravovať v niektorej školskej jedálni – tá kvalita a cena je často s mnohými reštauráciami neporovnateľná – myslím tým v náš prospech.