Flexi stravovanie

silviatokarova@hotmail.com napísal/a 15 nov 2019

Vážená pani autorka článku, ak Ste taká odvážna, z akých dôvodov neuvádzate svoje meno? Je pravdou fakt, že sme sebadeštrukčný národ, ak nie ja a moje tak nikoho!!! Toľko nezmyselných otáznikov a zavádzajúcich myšlienok, že sa nedivím vedúcim že sú rozčarované. Len tak ďalej.

monikap16@gmail.com napísal/a 13 nov 2019

Pekne napísané zhodnotenie flexi MSN. K čomu majú nové MSN viesť? Ďalší nárast práce pre pracovníkov školských jedální - pripravovať 2 druhy jedál je náročnejšie pre vedúcu aj kuchárky. Ako si autori predstavujú samoobslužný systém, že žiak príde k okienku a vyberie si, načo má v tom momente chuť ? Zohľadniť rôzne náboženstvá a kultúry - ak budem mať 2 stravníkov, ktorí odmietajú jesť bravčové mäso, pre nich budem osve variť iný druh mäsa ? V čom je iných a nových tých 26 flexi receptúr ? Ak chceme zvyšovať konzumáciu čerstvej zeleniny a ovocia, noriem máme dosť. Ale ruku na srdce, koľko detí chce ozaj viac ovocia a zeleniny ? Ja by som sa opýtala ešte jednu vec. Na základe koho poverenia sa začali vytvárať nejaké flexi jedálne lístky, MSN, aplikácia ? Prečo ich pripravujú bývalí zamestnanci MŠ, ktorí doteraz presadzovali úplne iné zásady ? Ako je možné, že sú už aj na stránke ministerstva, hoci keď vyšli v minulosti nové MSN a aplikácia k nim platné od 1.9., na stránke sa objavili až 30.8. ? Prečo, keď sme doteraz bojovali za znižovanie soli a cukru v pokrmoch, čo viedlo do určitej miery aj k poklesu počtu stravníkov, teraz máme mať opäť toleranciu do 10% navýšenia ? V inom článku sa vedúca s 33-ročnou praxou posťažovala, že nemôžu obsadiť pozíciu vedúcej, mladé to nechcú robiť. A čudujeme sa ? Veď ktorá mladá bude dobrovoľne robiť zadarmo 10-12 hod, ? A my staré, uvedomujeme si, koľko roboty stále narastá za tie isté peniaze ? Veď len " obedy zadarmo " o koľko zvýšilo roboty - platba pre jedného stravníka sa skladá z troch platieb, sledovať 3 druhy odstravovaných obedov ( či bol v škole, či si odobral obed, či sa odhlásil ) a pritom, čo má vedúcu zaujímať ?- koľko žiakov je príhlásených na obed a či majú všetci prihlásení uhradenú stravu. Všetky ostatné veci sú pre ňu druhotné a robí robotu za toho, kto je zodpovedný za dotovanie obeda, keďže je to sociálna dotácia, tak odbory sociálne. Lenže ministerstvo soc, vecí to hodilo na zriaďovateľov a tí nemali inú možnosť len tým poveriť školy a hlavne školské jedálne. A my zase ako také ovce robíme všetko, čo nám nakážu.

Marta- vedúca ŠJ napísal/a 13 nov 2019

Stotožňujem sa s predošlými vedúcimi, ktoré reagovali na tento nezmysel. Áno počuli sme o tom, ba sme sa aj dočítali. tieto nové receptúry sa odskúšavajú na východnom a západnom Slovensku, čo stredné Slovensko. Sme pohoršené týmito Flexi JL.. Dostať do JL polotovary, ktoré ste nám doteraz zakazovali, len vo výnimočných prípadoch a pod. Čaje z byliniek boli aj do teraz. Však bylinky sú rôzne a deti či žiaci mávajú problém alergie na bylinky, to je správne? Čo sa týka strukovín, zú neustále a pravidelne zastúpené v JL, nová strukovina pepitka má nahradiť klasické strukoviny , ktorá sa nafúkne za 5 kg inej. Áno používajte to pri diétnych jedlách. neviem, ktorá kuchárka by sa stihla hrať z cestom z pepítky a robiť rôzne tvary. Skúste vy , čo to vymýšľate. Vyhnite rukávy a prídete si to vyskúšať.. Mám pocit ako keď sa našlo pár rodičov - jednotlivcov a nechce si dať zaočkovať svoje deti. A mi sa tvárime podobne. Niekto vymyslel do slova hlúposť pekne povedané a mi hneď ideme do toho. Čudujem sa p. Ing Tokárovej, ktorá vždy bola za vyváženú stravu a pod. A teraz toto. Máme jedno z najlepších stravovacích zariadení a to sú školské jedálne na vysokej úrovni, už len v porovnaní z okolitými krajinami. Moja predchodkyňa napísala a vystihla v článku všetko. Prečo taká zmena a prečo ste k týmto JL Flexi vôbec pristúpili. Aký individuálny prístup, čo s obezitou, biopotraviny, no a ešte cirkevné zvyklosti. Mi sa máme prispôsobiť napr 10 stravníkom - cirkevníkom a čo ten zostatok stravníkov ďalších 400.. Živočíšne bielkoviny- bravčová masť je 100x zdravšia ako nejaké oleje palmové či rastlinné. Za tým musí byť niečo iné. Sme sklamané takýmito MSN , zásadami a Flexi JL. ČO na to odborníci na výživu.. mali by sa vyjadriť vedúce ŠJ, ktoré denne pripravujú stravu pre naše deti a poznajú čo našim deťom pripraviť a nie niekto z poza zeleného stola.. kto je zodpovedný na MŠVVaŠ - školské stravovanie. Prečo toto všetko rieši AŠKOS.. Aškos má pomáhať a nie podporovať nezmysly.

silvia tokárová napísal/a 13 nov 2019

Pani vedúca a kto Vám tieto nezmysly narozprával. Prečo by mali "pepitky" nahradiť strukoviny? Veď naďalej používate všetky dostupné a zverejnené MSN. O akých polotovaroch hovoríte? Od kedy sú "pepitky" polotovarmi? To, že ich má nejaký komerčný e-shop uvedený v tomto sektore potravín je ich problém, potom aj cestoviny sú polotovar? Mali by Ste mať toľko informácií, že sa nenecháte ovplyvniť zmätočnými informáciami! Okrem toho overuje sa aj v Žiline a ponúkali sme overovanie aj strednému Slovensku, ale nebol prejavený záujem. Možno sa k Vám nedostala informácia, že sa dobrovoľne môžete prihlásiť k overovaniu do konca decembra 2019. Veľmi sa čudujem, že takto reagujete, keď je všetko na báze dobrovoľnosti. Nechajte si vychladnúť hlavu a skúste konať zdravým rozumom určite prídete na to, čo je v pozadí všetkého... Čakám na Váš mail, že sa do procesu dobrovoľne zapojíte a dáte na javo, že aj stredné Slovensko chce byť v centre diania. prejavený záujem posielajte na adresu jana.gers@minedu.sk alebo silvia.tokarova@minedu.sk.

vedúca Marta napísal/a 13 nov 2019

Som rada p. Tokárová, že ste zareagovali na môj mail. Ďakujem za Váš názor, podnet., ale až tak ma neobohatil. Skôr ma zaskočil Váš impertinentný názor na môj rozum a hlavu, ktorú mám zatiaľ v poriadku. Za svojim názorom si stojím.

Silvia tokarova napísal/a 13 nov 2019

Pani veduca, Ja stale cakam na Vas mail na uvedenu adresu. Verim ze si veci vydiskutujene a ze sa nebudete skryvat len za meno Marta.

jedalnicka@centrum.sk napísal/a 13 nov 2019

Deti, ktoré sa stravujú v našej jedálni prichádzajú z rodín, kde nemajú žiadne stravovacie návyky. Učíme ich jesť polievky, nepoznajú ryby, nechutí im zelenina. Jedlá pripravujeme z čerstvých a kvalitných surovín tak, aby si deti na nové chute zvykali, postupne zaraďujeme jedlá, ktoré nepoznajú. Flexi receptúry plné polotovarov zaraďovať do jedálnička nemôžeme, jedlá z týchto receptúr budú zbytočne predražené, deti budú hladné a ešte budeme platiť za odpad.
E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox