Kuchárky

napísal/a 19 júl 2021

Dobrý deň, robím kuchárku aj vedúcu ŠJ v MŠ, ale zriaďovateľ zatvoril prevádzku MŠ počas letných prázdnin. Požaduje, aby som šla na OČR s dcérou, lenže to si nemôžem dovoliť, keďže mám ešte jednu prácu. Chcem sa spýtať dalo by sa, aby mi vyplatil len 80% platu ako minulý rok počas covidu. A ešte sa chcem opýtať kedy sa končí pracovna doba, keďže minulý rok sme pracovali do 15.7., ale tento rok požaduje čerpanie dovolenky alebo spomínanú OČR od 1.7. Ďakujem za odpoveď.

napísal/a 28 júl 2021

Ak zriaďovateľ prerušil prevádzku MŠ počas letných prázdnin,  zamestnávateľ nemá oprávnenie poslať zamestnanca na OČR. OČR môže lekár vystaviť iba ak je to medicínsky opodstatnené. Podľa Zákonníka práce ide v  takomto prípade o prekážku v práci na strane zamestnávateľa podľa § 142. V čase zatvorenia prevádzky MŠ môže zamestnávateľ  zamestnancovi: 
·         prideliť  inú prácu podľa pracovnej zmluvy (napríklad vykonávať sanitáciu skladových priestorov, inventúru skladových zásob a pod.); 
·         môže nariadiť čerpanie dovolenky podľa plánu dovoleniek určeného s predchádzajúcim súhlasom zástupcov zamestnancov; ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, môže zamestnávateľ určiť čerpanie dovolenky samostatne;
·         ak nemôže zamestnanec vykonávať prácu pre iné prekážky na strane zamestnávateľa, poskytne mu náhradu mzdy podľa Zákonníka práce( 80%). 

Lenka napísal/a 14 máj 2019

Chcela by som sa spýtať, či je nejaký zákon,ktorý by donútil zriaďovateľa dokúpiť do vybavenia kuchyne MŠ myčku na riad. Ďakujem

JEDÁLNE.sk napísal/a 14 máj 2019

O materiálno-technickom vybavení zariadenia školského stravovania rozhoduje jeho zriaďovateľ. V zariadení školského stravovania, kde nie je možné zabezpečiť samostatné drezy na oddelené umývanie kuchynského riadu od umývania stolového riadu, je vhodné zabezpečiť umývanie stolového riadu umývacím zariadením.

Legislatívne ustanovené je materiálne vybavenie zariadenia školského stravovania v prílohe č.5 k Vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania.

Jedálne.sk napísal/a 08 nov 2018

1. Zariadenie školského stravovania určuje počet prevádzkových zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov na odber hlavných jedál alebo doplnkových jedál pri jednozmennej prevádzke zariadenia školského stravovania alebo celodennej prevádzke zariadenia školského stravovania.

Odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni je uvedený v prílohe č. 2 a 3 a odporúčaný počet zamestnancov pre výdajnú školskú jedáleň je uvedený v prílohe č. 4 k vyhláške č. 330/2009 Z.z o zariadení školského stravovania.

 

2. Na výkon epidemiologicky závažných činností pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov musia zamestnanci spĺňať odbornú a zdravotnú spôsobilosť.

Epidemiologicky závažná činnosť podľa § 22 vyhlášky č.585/2008 Z.z. ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení

(1) Epidemiologicky závažnú činnosť môže vykonávať len osoba odborne spôsobilá a osoba zdravotne spôsobilá.

(2) Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby. Lekár súčasne osobu poučí o jej právach a povinnostiach a o tom, že ho pri ochorení musí vyhľadať.

(3) Pri každom lekárskom ošetrení je osoba, ktorá vykonáva epidemiologicky závažnú činnosť, povinná upozorniť lekára na druh vykonávanej epidemiologicky závažnej činnosti. Tieto skutočnosti zaznačí lekár do jej zdravotnej dokumentácie.

(4) Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, ktoré sú uvedené v prílohe č.1, alebo osvedčením o odbornej spôsobilosti vykonávať epidemiologicky závažnú činnosť.

Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností (zamestnanci v kuchyni) v zmysle zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná Odborná spôsobilosť(§15-§16).

 

Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:

1. diplomom, vysvedčením vzdelávacích inštitúcií, uvedené v prílohe č. 6 vyhlášky č. 585/2008 Z.z.

2. osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti, ktoré vydáva príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva po absolvovaní skúšky.

 

Zoznam vzdelávacích inštitúcií, ktorých diplom alebo vysvedčenie preukazuje odbornú spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností

  1. lekárska fakulta
  2. farmaceutická fakulta
  3. fakulta verejného zdravotníctva, fakulta ošetrovateľstva a sociálnej práce
  4. prírodovedecká fakulta v odbore biológia a chémia
  5. veterinárna fakulta
  6. fakulta chemickej a potravinárskej technológie
  7. stavebná fakulta v odbore vodné hospodárstvo a vodné stavby
  8. fakulta so zameraním na prácu v potravinárstve
  9. stredná zdravotnícka škola

10. stredná hotelová škola

11. stredná škola alebo odborné učilište zamerané na prácu v potravinárstve

12. stredná priemyselná škola stavebná v študijnom odbore vodohospodárske stavby

13. stredné odborné učilište vodohospodárske

14. stredná škola alebo odborné učilište v odboroch starostlivosti o ľudské telo

15. vzdelávacie zariadenie uskutočňujúce rekvalifikačný akreditovaný kurz v odbore kuchár, čašník a v odboroch starostlivosti o ľudské telo, ktorému akreditáciu vydalo Ministerstvo školstva Slovenskej republiky

16. stredná veterinárna škola.

Marek napísal/a 08 nov 2018

Chceli by sme sa informovať aký počet kuchárok pripadá na aký počet detí. Ďalej by sme chceli vedieť, čo sa dá považovať za zdravotnú a odbornú spôsobilosť kuchárky./ resp. osoby, ktorá sa o túto prácu uchádza/ Snažíme sa dopredu pripraviť na prípadné obedy zadarmo pre všetkých žiakov. Ďakujeme.
Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok