DISKUSIA PRE RODIČOV

Katarina napísal/a 07 dec 2021

Dobry den, je nejaka stanovena norma do kedy sa ma zverejnit jedalny listok na tyzden s skolskej jedalni? Nas syn ma dietne obmedzenia a kombinujeme stravu z jedalne so stravou z domu. Veduca skolskej jedalni tvrdi, ze ma povinosti zverejnit do 12.tej hodiny v pondelok jedalny listok...no deti chodia na obed uz o 11tej. Mne to pride nelogicke. Dakujem za radu.

napísal/a 09 dec 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Jedálny lístok je povinný dokument zariadenia školského stravovania vystavený na 5 dní, ktorý musí byť zverejnený vopred na prístupnom, viditeľnom mieste  pre všetkých stravníkov, resp. pre zákonných zástupcov detí. Na základe jedálneho lístka si stravníci môžu objednať alebo odhlásiť pripravované jedlo. Vopred znamená najneskôr v pondelok ráno v určitom časovom predstihu podľa toho, ako je stanovený čas prihlásenia/odhlásenia. Ak má  školská jedáleň stanovený čas odhlásenia/prihlásenia do 8,00hod., jedálny lístok musí byť zverejnený aspoň hodinu vopred, najneskôr do 7,00 hod.. Jedálny lístok okrem druhu pokrmov obsahuje zároveň aj informáciu, či daný pokrm obsahuje alergén. Ide o informáciu (vopred) pre stravníkov, ktorí z dôvodu potravinovej alergie vylučujú konzumáciu niektorých pokrmov. Pre deti s diétnym stravovaním (lekárom stanovená diéta), ktoré sú prijaté na  kombinovaný spôsob stravovania ( možná konzumácia len  vybraných jedál), školská jedáleň poskytne rodičom dieťaťa jedálny lístok vopred, aby mali možnosť  zabezpečiť dieťaťu individuálnu donášku stravy z domu. 
 

Silvia G. napísal/a 03 aug 2021

Dobrý deň, škola má rozdelené poplatky za stravovanie pre 1. stupeň ZŠ 1,08€, a pre druhý stupeň ZŠ 1,16€ doteraz. Ak má dieťa 10 rokov a škola má finančné pásmo 1, mal by stravník platiť za obed podľa veku? Pýtam sa preto, lebo 10 ročné dieťa nastupuje do 5. ročníka, teda ja na druhom stupni? Má to škola rozdelené správne? Ďakujem za odpoveď.

napísal/a 06 aug 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Aj keď sú finančné pásma rozdelené podľa vekovej kategórie stravníkov, školská jedáleň zabezpečuje prípravu pokrmov pre deti a žiakov podľa zaradenia do stupňa školy - deti MŠ, žiaci 1.stupňa ZŠ, 2. stupňa ZŠ a žiaci SŠ.

Ak by školská jedáleň zabezpečovala hmotnosť pokrmov podľa skutočne dosiahnutého veku dieťaťa alebo žiaka, musela by viesť evidenciu o ich dátume narodenia. Podľa toho by dieťa v MŠ, ktoré dosiahlo vek 6 rokov a má odloženú dochádzku malo dostať porciu žiaka 1. stupňa?   

Jana S. napísal/a 15 júl 2021

Dobrý deň, deti v MŠ dostávajú na olovrant croisant. Je toto vhodné na olovrant pre deti? V jedálnom lístku majú zverejnené len sladké pečivo, je toto v poriadku? ďakujem

napísal/a 28 júl 2021

Sladké pečivo (napr. vianočka, lúpačka alebo croisant) je normované podľa receptúry 3.005 „Vianočka, sladké pečivo“ a podávané na  desiatu alebo olovrant  spolu s vhodným nápojom je plnohodnotným doplnkovým jedlom. Samozrejme, pečivo z distribučnej siete sa podáva čerstvé v deň nákupu, nie trvanlivo balené s predĺženou dobou spotreby.
Na jedálnom lístku musí byť  uvedený presný názov podávaného jedla (napr. croisant plnený alebo neplnený), hmotnosť porcie a  alergén, ktorý daný pokrm obsahuje. 

Maria napísal/a 17 jún 2021

Dobry den, ake su moznosti ohladne donasky vlastnej celodennej stravy do MS, ked dieta nema zdravotnu kontraindikaciu (lekarom stanovenu dietu), ale ide o specificku stravu vyplyvajucu z vierovyznania (napr. budhizmus) alebo filozofickeho presvedcenia (napr. veganstvo) rodicov. Jedna sa o dieta predskolaka, pre ktoreho je predprimarne vzdelavanie povinne, dieta sa doma (a inde) stravuje v sulade s nabozenstvom/presvedcenim rodicov. Dakujem za odpoved,

napísal/a 21 jún 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Pri nástupe dieťaťa do predškolského zariadenia je každý zákonný zástupca dieťaťa oboznámený s organizáciou  a podmienkami prevádzky uvedenými v Školskom poriadku materskej školy a svojim podpisom ich berie na vedomie ( súčasťou ŠP sú stanovené aj  podmienky stravovania detí ).
Podľa §8 ods. 2 písm. b) vyhlášky MZ č.527/2007 Z.z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenie pre deti a mládež prevádzkovateľ musí zabezpečiť, aby do školského stravovacieho zariadenia  sa žiakom a deťom individuálne nedonášala strava okrem  žiakov  a detí , pri ktorých podľa  odborného posúdenia  lekára  zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie.

Jaroslava napísal/a 02 jún 2021

Dobrý deň. Chceli by sme sa informovať na konkrétny prípad - Dieťa v ZŠ bolo v škole,po tretej hodine odišlo domov kôli nevoľnosti.Mamicka sa stavila v kuchyni pre obed so svojimi obedarmi. Je v tomto prípade možné obed zabaliť ? I keď nemáme balíčku ani jednorazové obaly? Bolo to povolené aj počas covidu? Ďakujem za odpoveď.

napísal/a 02 jún 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Prijaté opatrenia v čase mimoriadnej situácie COVID 19 pre zariadenia školského stravovania  k výdaju stravy cez tzv. „výdajné okienko“ zostávajú v platnosti. To znamená, že výdaj pokrmov je možné realizovať len do jednorazových prepravných nádob. Používanie „obedárov“ je zakázané (nielen pre deti, ale aj zamestnancov a iné fyzické osoby). Na Obedár sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie. Zariadenie školského stravovania, práve pre prípady ako uvádzate, musí zabezpečiť jednorazové nádoby. Podľa praktických skúseností s manipuláciu s obedármi, predpokladáme, že ich používanie nebude povolené ani do budúcnosti.

Mária napísal/a 17 máj 2021

Dobrý deň! Existuje prosím vás nejaký program, školenia alebo nejaká pomoc/poradenstvo na zostavenie vhodného jedálnička pre deti MŠ/ZŠ. V našej dedine je totiž taký problém, že roky rokúce dostávajú naše deti dokola také isté jedlá (puding, riedka nejaká polievka, ragu s ryžou a na olovrant nejaká natierka) malo zeleniny, ovocie väčšinou donesú domov. Párkrát som tam jedla aj ja, nebolo to chutné a zdravé už vôbec nie. Samy učiteľky sa priznajú, že nerady tam obeduju. Nejaké nové recepty, alebo program/projekt do toho by sme zapojili našu jedáleň, možno by viac motivovali k práci veducu jedálne aj kuchárky. Ďakujem!

napísal/a 20 máj 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Odbornú poradenskú činnosť v oblasti  školského stravovania podľa §11 ods.3 písm.b) zákona č.596/2003 Z.z. poskytuje odborný zamestnanec okresného úradu v sídle kraja. Dohľad nad kvalitou jedál v zariadeniach školského stravovania, ktoré zriaďuje, vykonáva zriaďovateľ školy a školského zariadenia podľa zákona č. 596/2003 Z.z.. V prípade výhrad voči činnosti školského stravovacieho zariadenia odporúčame Vám obrátiť sa na riaditeľa školy alebo jej zriaďovateľa.

Katarína Ončáková napísal/a 04 máj 2021

Dobrý deň, potrebovala by som sa poradiť ohľadom vydávania obedov. Naša škola dáva šeky na obedy v posledný týždeň v mesiaci (teraz to bolo 28.4.). Otec dieťaťa mi dal peniaze na obed v nedeľu (2.5.) a okamžite som urobila úhradu cez mobil banking. V pondelok večer mi syn-prvák hovorí, že mu obed nevydali, lebo ho nepustil pípák. On a ešte ďalšie 2 deti museli sedieť na lavičke hladní a pozerať sa na ostatné deti ako obedujú. Je takýto postup školy/jedálne v poriadku? Mne sa to javí ako šikana. Ak by bola škola informovala, ľahko by sme si to vysvetlili. Aké sú moje zákonné práva? Je toto zo strany školy legálne? Okrem toho - obedy sú dotované. Keďže dieťa bolo v škole a obed si nemohlo prebrať, bude mu v budúcom mesiaci účtovaná vyššia stravovacia jednotka. ďakujem za odpoveď

napísal/a 06 máj 2021

Odpoveď Jedálne.sk

V tomto prípade na plnej čiare zlyhal ľudský faktor. 

1.      Neskoro vydané poukážky na  úhradu stravného, 2 pracovné dni na splatnosť sú nepostačujúce.  

2.      Podľa zákona č. 544/2010 Z.z o dotáciách, dieťa prítomné na vyučovaní v škole, ktoré zákonný zástupca neodhlásil z obeda, má nárok na odobratie obeda, na ktorý mu bola poskytnutá štátna dotácia 1,20€ .

S vami opísaným problémom odporúčame obrátiť sa na riaditeľa školy.
 

Jana S. napísal/a 19 apr 2021

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je vhodné a teda aj v súlade s predpismi, aby mali deti v MŠ na olovrant keksy - konkrétne BB dobré ráno, alebo len banán. Keks-sušienky toto je riadne uvedené na jedálnom lístku ako olovrant. Ďalej by som sa chcela opýtať, na to že k obedom v ZŠ dostávajú keks - napr. horalku, alebo mliečny rez, ale na jedálnom lístku, ktorý je zverejnený, to neviem nájsť. Sú tieto "sladkosti" v poriadku? Ďakujem za odpoveď.

napísal/a 26 apr 2021

Odpoveď Jedálne.sk

Krátka odpoveď: Nie tieto sladkosti v jedálničku školskej jedálne nemajú čo hľadať. 

1. Keksy BB dobré ráno nie sú zaradené v registri  školských receptúr. V registri MSN sú zaradené keksy-sušienky -  bez náplne, ktoré sa podávajú v kombinácii s pudingom, ovocným šalátom alebo detskou výživou.

2. Podľa zásad na zostavu jedálnych lístkov ( vyhláška č.330/2009 Z.z.) doplnkové jedlo ( desiata+ olovrant) musí obsahovať potravinu, ktorá je zdrojom bielkovín. Samostatné ovocie túto podmienku nespĺňa a nie je plnohodnotným doplnkovým jedlom. Ovocie sa podáva k doplnkovému alebo hlavnému jedlu, alebo je jeho súčasťou.

3. Podávať horalky, mliečne rezy a iné  sladkosti z distribučnej siete je v zariadeniach školského stravovania NEPRÍPUSTNÉ (Aplikácia princípov k MSN).

4. Doplnkové pokrmy za hlavným jedlom ( napr. keksy a iné cukrárenské výrobky) sa do jedálnych lístkov nezaraďujú, odčerpávajú finančný limit na úkor kvality potravín použitých na prípravu hlavného jedla.

5. Ak chce zariadenie školského stravovania podať k hlavnému jedlu múčnik, pripraví ho v školskej jedálni podľa receptúry v registri MSN.
 

Silvia napísal/a 08 okt 2020

Dobrý deň, syn nám chodí do materskej škôlky, systém odhlasovania máme cez "Edupage", kde sa odhlasuje okrem pondelka vždy deň vopred do 13:30. No ak dieťa ochorie, napr. v pondelok podvečer, na utorok nemá nárok na stravu, aj keď je uhradená a nie je možné, si ani obed prevziať v školskej jedálni - tak nám bolo povedané, že to majú zakázané z hygieny a samozrejme kvôli "Covidu"... Podotýkam, že minimálne 6 škôlok v okolí nemá problém s prevzatím obeda rodičom do obedára v prvý deň choroby, samozrejme na tie ďalšie dni dieťa odhlasujeme. Ako sa máme u pani vedúcej jedálne brániť a čím argumentovať, aby ten obed deťom vydala, na základe čoho sa rozhodne proste obed nevydať? Viem, aká je situácia (Covid)...ale prečo v iných škôlkach, možno s menšími obmedzeniami to ide (napr. určitá hodina na výdaj obedu), u nás nie? Ďakujem za odpoveď

napísal/a 19 okt 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Školské zariadenie, ktoré má v školskom a prevádzkovom poriadku nastavené odhlasovanie deň vopred, a nedáva možnosť odhlásenia ráno v deň ochorenia dieťaťa, je povinné za sprísnených hygienických podmienok vydať obed zákonnému zástupcovi dieťaťa v jednorazovom obale. 

Feketeová napísal/a 19 nov 2020

Dobrý deň, počas pandémie sa obedy môžu vydať do jednorázových obalov ak takéto obaly máte, my to riešime tak že nám rodič zahlási, že dieťa ochorelo a jeho obed sa " predá" inému žiakovi, ktorý na daný deň nemal obed prihlásený. Máme 95 % úspešnosť. Nemáme totiž výdajné okienko a nemáme jednorázové obaly.

Jana napísal/a 18 sep 2020

Dobrý deň, Ráno sme volali do MŠ, že naše dieťa do konca týždňa odhlasujeme zo škôlky a že si prídeme pre obed. Do telefónu bolo učiteľkou povedané, že obed si môžeme vyzdvihnúť do 11 hod. Keďže ja som s chorým dieťaťom doma, šiel manžel z práce. Prišiel 11.15, pretože až od 11tej majú obednú prestávku a obed mu vydaný nebol (len do 11tej hodiny). Také je rozhodnutie vedúcej školskej jedálne. Výdaj obedov pre detičky v škôlke je neskôr po 11 hod. Skutočne mu nemohol byť obed už vydaný? Má nato vedúca školskej jedálne právomoc takto obmedziť výdaj obedu?

napísal/a 30 sep 2020

Odpoveď Jedálne.sk

Podmienky, spôsob a čas prihlasovania resp. odhlasovania  a podmienky výdaja obeda v prvý deň ochorenia dieťaťa musia byť uvedené v školskom poriadku a  v prevádzkovom  poriadku zariadenia školského stravovania.

V mimoriadnej situácii je povolené v prvý deň ochorenia dieťaťa prevziať obed len v jednorazových nádobách v určenom časovom rozpätí. 

Čas a spôsob  prihlasovania resp. odhlasovania z obeda nie je legislatívne ustanovený, zariadenie školského stravovania si ho uvedie v prevádzkovom poriadku, podľa vlastných podmienok, rozhodujúca je veľkosť školy a počet stravujúcich sa žiakov.

Pre výdaj obedov v prvý deň ochorenia dieťaťa je potrebné stanoviť v prevádzkovom poriadku zariadenia časové rozpätie od - do. Ak si zákonný zástupca nahlási, že si obed príde prevziať, zariadenie školského stravovania je povinné mu ho vydať ( v tejto dobe v jednorazovom obale) , avšak najneskôr do troch hodín od ukončenia jeho prípravy.

napísal/a 16 sep 2020

Dobrý deň , chcela by som sa informovat , či môžem mojej dcérke zo školskej jedálne brat domov obedy v obedary , ak sa jedna o dieťa so zdravotným znevýhodnením . Jedna sa o to , ze moja dcerku navstevuje zakladnu skolu druhého ročníka , má individuálny výučný plán a je integrovaná . Chodí na 2-3 vyučovacie hodiny každý deň , lebo nezvláda všetky vyučovacie hodiny kvôli väčšiemu počtu žiakov . Moja dcérka ma diagnózu Aspergerov syndróm (jemná forma autizmu ) . Preto by som sa chcela informovat či je možnosť nosiť domov obedy zo školskej jedálne , lebo v jedálni je veľa detí a ona to nezvláda . Ďakujem za Vašu odpoved .

napísal/a 23 sep 2020

Odpoveď Jedalne.sk

V zmysle  školského zákona (č.245/2008 Z.z.) má každé dieťa/ žiak nárok na odobratie obeda pokiaľ sa zúčastní vyučovacieho procesu. Podmienky odobratia obeda je potrebné si dohodnúť s vedúcim zamestnancom zariadenia školského stravovania.

Lucia napísal/a 10 sep 2020

Ak neodhlasim dieťa, ktoré mi ochorelo ako je to z obedom v prvý deň choroby? Môžem si brať obed?

napísal/a 23 sep 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Povinnosťou zákonného zástupcu dieťaťa je oznámiť neprítomnosť dieťaťa z dôvodu ochorenia v  škole a odhlásiť dieťa zo stravy. V prípade, ak tak nestihne v určenom čase, obed, ktorý si uhradí v plnej výške si môže v prvý deň ochorenia odobrať.  Vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú  situáciu v súvislosti s obmedzeniami ochorenia COVID 19, je potrebné brať do úvahy aj zvýšené náklady súvisiace s balením stravy do jednorazových obalov.
 

Jana napísal/a 13 aug 2020

Moja dcéra nastúpila do posledného ročníka MŠ a zúčastňovala sa vychovno vzdelávacieho procesu. Napriek tomu som celý rok dostávala šeky na obedy v plnej výške + ostatné poplatky som uhrádzala v plnej výške. Na moju otázku prečo platím keď bud. rok už bude navštevovať ZŠ, mi bolo oznámené, že dcéra nemá "štatút predškoláka". (Dátum narodenia 2.9.2014, teda keď nastúpi do ZŠ, budem mať v deň nástupu 6 rokov.) Podotýkam,že dcéra bola zaradená do posledného ročníka MŠ a taktiež úspešne absolvovala psychologické vyšetrenie na predčasné zaškolenie. 1. Cieľom projektu "obedy zadarmo" nie je ušetrenie výdavkov pre rodičov v poslednom ročníku MŠ? 2. Mám platiť celý rok lebo mám šikovné dieťa? 3. Keď rodičia požiadajú o odklad tak 2 roky v MŠ neplatia obedy, keďže sú 2 roky v tej istej predškolskej triede???? To ako je možné?

napísal/a 17 aug 2020

Redakcia Jeádlne.sk

Podľa  zákona  č. 544/2010 Z.z.o dotáciach, možno dotáciu  na podporu stravovacích návykov dieťaťa použiť
 
-       na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník vzdelávacieho programu odboru vzdelávania v materskej škole a je predškolák. To znamená, že k 31.08.2020 dosiahlo vek šiestich rokov a od 01.09.2020 má plniť povinnú školskú dochádzku. 
Z uvedeného vyplýva, že dotácia na obedy "zadarmo" sa nevzťahuje na predčasne zaškolené deti.

Juri napísal/a 22 nov 2019

V prvý deň choroby dieťaťa je možné neodhlásenú stravu odobrať s čipom do obedára v čase od 11.30 - 12.00 hod....znamená to, že v tento deň bude odobratá strava s dotáciou, alebo za plnú sumu?

JEDÁLNE.sk napísal/a 22 nov 2019

Dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa podľa ustanovenia §4 ods. 6 zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách sa poskytuje za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej škole a odobralo stravu.

To znamená, že jednou z podmienok pre použitie dotácie je prítomnosť dieťaťa na vyučovaní. V prípade ochorenia dieťaťa táto podmienka nie je splnená a zákonný zástupca dieťa je povinný oznámiť neprítomnosť dieťaťa na vyučovaní v škole a zároveň ho zo stravy odhlásiť. Ak tak nemohol a neurobil, z akýchkoľvek dôvodov, uhradí stravné v plnej výške stravnej jednotky. V prvý deň choroby dieťaťa si zákonný zástupca môže obed prevziať do obedára ( podmienky, čas a spôsob prevzatia si určí školská jedáleň). Povinnosti pri odhlasovaní alebo prihlasovaní dieťaťa na stravu si upravuje zriaďovateľ školy (napr. vydaním VZN) alebo priamo škola v rámci svojich interných predpisov.

Elena napísal/a 18 nov 2019

Dobrý deň prajem, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Som mamička druháka, ktorý je na domácom vzdelávaní. Chcela by som sa opýtať, či si môžem nejako uplatniť dotáciu na tzv. obedy zadarmo. Myslím si, že aj moje dieťa má v zmysle Ústavy SR nárok na takúto dotáciu. Aj ono sa poctivo vzdeláva, má nadpriemerné výsledky. Aj ono potrebuje na obed jesť, ako hociktoré iné dieťa. Aj nás jeho obed stojí peniažky, a to oveľa viac, ako deti v základných školách, ktoré sú dotované štátom. Avšak nikde som nenašla, akým spôsobom si môžeme tento nárok uplatniť. Ďakujem pekne a prajem pekný deň.

JEDÁLNE.sk napísal/a 18 nov 2019

Podľa § 4 ods. 6 zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách sa dotácia na stravu poskytne v sume 1,20 eura za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole alebo vyučovania v základnej  škole a odobralo stravu.

 

Cieľom zákona bolo podporiť zdravé stravovacie návyky u detí a preto jednou z podmienok poskytnutia dotácie je samotné odobratie stravy, pod ktorým je potrebné rozumieť konzumáciu obeda dieťaťom v zariadení školského stravovania.

 

Podkladom pre vyúčtovanie poskytnutej dotácie je účasť dieťaťa na vyučovaní zaznamenaná v triednej knihe a záznam o odobratí stravy v zariadení školského stravovania.

 

Podľa vyššie uvedeného ustanovenia zákona, dotáciu na stravovanie môže zriaďovateľ školy vyplatiť rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti iba v tom prípade, ak dieťa vyžaduje podľa posúdenia lekára osobitné stravovanie a škola ( zriaďovateľ ) nezabezpečuje diétne jedlo podľa osobitného predpisu.

 

 

daniela napísal/a 18 nov 2019

Žiak má prísnu diétu, má doklad od lekára. Má sa mu vyplácať dotácia, ale neviem ako ho mám evidovať. Mám si ho dať do zoznamu stravníkov a písať kedy je v škole? Ale potom bude sa rátať aj do predpisu a počtu stravníkov? A ako zaevidovať vyplatenie dotácie. Poraďte kto má s tým skúsenosti. Vopred ďakujem.

napísal/a 02 okt 2020

Odpoveď Jedalne.sk

Ak zákonný zástupca pre svoje dieťa zabezpečuje diétne stravovanie doma z dôvodu, že školská jedáleň nezabezpečuje požadované diétne stravovanie, dieťa nie je stravníkom zariadenia školského stravovania.

Zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad ošetrujúceho lekára (lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore), že zdravotný stav dieťaťa vyžaduje osobitné stravovanie (diétne stravovanie) a požiada zriaďovateľa školy o vyplatenie dotácie na stravu. 

Zriaďovateľ školy alebo škola prehodnotí žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa a po splnení podmienok na vyplatenie dotácie, vyplatí dotáciu na stravu zákonnému zástupcovi dieťaťa podľa počtu dní prítomnosti dieťaťa na výchovno-vzdelávacom procese. Zriaďovateľ podľa rozhodnutia môže vyplácanie dotácie za diétne stravovanie preniesť na školu.
 

Anna napísal/a 11 okt 2019

Dobry den syn je predskolak a plati za obedy viac ako seddyrin syn piatak?

JEDÁLNE.sk napísal/a 13 nov 2019

Dieťa - predškolák materskej školy  celodennou výchovou  odoberie denne tri jedlá - desiatu, obed a olovrant , na ktoré mu je poskytnutá dotácia na stravovanie vo výške 1,20€. Zákonný zástupca dieťaťa  uhradí rozdiel do výšky finančného limitu na tri jedlá, ktorý vznikne po odrátaní poskytnutej dotácie.

Žiak základnej školy odoberie denne jedno jedlo- obed, na ktorý dostane dotáciu na stravovanie taktiež vo výške 1,20€. Ak poskytnutá dotácia nepokryje výšku finančného limitu na obed, rozdiel uhradí zákonný zástupca dieťaťa.

Slavka napísal/a 29 sep 2019

Chcem sa opýtať, prečo žiaci 8ročného gymnázia si musia platiť stravu. Mám dvojčatá v sekunde-12ročné a stravu platîm. Zato, že sú múdrejšie ale stále školopovinné, tak si musíme platiť?

JEDÁLNE.sk napísal/a 13 nov 2019

Vzhľadom k tomu, že osemročné gymnáziá sú zaradené do sústavy stredných škôl a dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa sa poskytuje na obed a iné jedlo deťom materskej školy a žiakom základnej školy, žiaci osemročných gymnázií podľa zákona č. 544/2010Z.z. o dotáciách nemajú nárok na dotáciu  na stravovanie .

Espik 2

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Liebherr
Zdravýživka
VIS
Rational
Ailos
Robot Coupe
AŠKOS
AG Foods
Granuldisk
LogIQ
Kema
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Maso z lúky
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Thuries Academy
Pomôžeme vám nájsť článok