STRAVOVANIE ZAMESTNANCOV V ŠKOLSKEJ JEDÁLNI
Lubica Amrichová napísal/a 05 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023
1. Podľa §152 ods.6 písm. c) zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce
Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.
2. Podľa výkonu činnosti zamestnanca v zariadení verejného stravovania
Medzi základné činnosti kuchára v zariadení školského stravovania je príprava a výdaj pokrmov a teda aj povinnosť pripraviť pre deti a mládež stravu zodpovedajúcej konzistencie a chuti. V prípade, že kuchár so zdravotných dôvodov nemôže konzumovať stravu, ktorú pripraví, môže ju ochutnávať? Nevylučujú sa tým podmienky výkonu práce na pracovisku? Počas pracovnej doby nebude nič konzumovať? Stravu si bude donášať z domu? Ktorá stravovacia prevádzka zamestná kuchára s takýmto hendikepom?
Jednou z odporúčaných možností je, že zamestnancovi umožníte kombinované stravovanie a v deň, kedy nekonzumuje obed zo zdravotných dôvodov (nevhodné zloženie), prevziať si obed do prepravných nádob.
Zuzana T. napísal/a 22 okt 2020
napísal/a 28 okt 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok v sume najmenej 55% ceny jedla (cena jedla - príspevok na nákup potravín a režijné náklady), najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu.
To znamená, že zamestnávateľ bude postupovať v prípade všetkých zamestnancov rovnako, a teda, uplatní ten istý základ pre výpočet príspevku (v našom prípade - cenu jedla v školskej jedálni).
Marta napísal/a 03 mar 2020
Monika napísal/a 02 mar 2020
napísal/a 06 mar 2020
Z položenej otázky nie je zrejmé, ktorý uvedený údaj o cene stravného je správny.
V prípade, ak deti MŠ majú stanovený finančný limit v prvom finančnom pásme t.j. 1,37€, zamestnanci majú finančný limit na nákup potravín 1,26€.
Cenu stravného lístka zamestnancov tvorí - limit na nákup potravín (1,26) a režijné náklady na pripravené jedlo ( tieto náklady z otázky nevieme určiť).
Z celkovej ceny stravného (potraviny+réžie) uhrádza zamestnávateľ náklady najmenej vo výške 55% a 45% z celkovej ceny hradí zamestnanec. Úhrada zamestnanca sa znižuje o príspevok zo sociálneho fondu, ak bol dojednaný v kolektívnej zmluve.
V znení otázky uvádzate pomer 50%:50%, čo nie je v súlade s ustanovením §152 Zákonníka práce.
Jedálne.sk napísal/a 20 feb 2020
Dobrý večer, mám otázku, pracujem ako vedúca školskej jedálne, ktorá sa nachádza v materskej škole. stravujú sa tu aj zamestnanci materskej školy. Pani učiteľka prišla do práce o 8:15 s tým že si berie ošetrovačku na dieťa, ale že po obed príde manžel. Povedala som jej že kedže nebude v práci nemá nárok na obed, ona sa však ohradila s tým že odhlásiť sa dá len do ôsmej a tým pádom mám obed pre ňu už narátaný. Obed som jej ale nedala trvala som na svojom. Postupovala som správne alebo nárok na obed mala? Ak by nárok mala, ako mi ho zaplatí, plnou sumou?
Ďakujem veľmi pekne za odpoveď
Jedálne.sk napísal/a 20 feb 2020
Podľa ustanovenia §152 zákona č. 311/2001Z.z. Zákonníka práce zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny. Nárok na poskytnutie stravy má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny.
Podmienky prihlasovania, odhlasovania zo stravy ( vo vašom prípade do 8,00 hod. ráno) sú stanovené interným predpisom a všetci stravníci (vrátane zamestanancov) boli s podmienkami oboznámení.
V prípade neprítomnosti zamestnanca v práci, zamestnávateľ nie je povinný uhradiť 55% príspevok na jeho obed, podobne aj príspevok zo sociálneho fondu.
Ak si zamestnanec nesplnil povinnosť odhlásenia obeda do stanoveného času, náklady na prípravu obeda je povinný uhradiť v plnej výške t.z. náklady na nákup potravín a režijné náklady ( tak ako "cudzí stravník"). Uhradený obed si môže prevziať do prepravnej nádoby vo vyhradenom čase.
Zamestnávateľ však môže po prerokovaní so zástupcami zamestnancov upraviť podmienky, za ktorých bude zamestnancom poskytovať stravovanie počas dovolenky, prekážok v práci, alebo inej ospravedlnenej neprítomnosti zamestnanca v práci.
Spojená škola internátna napísal/a 14 jún 2019
lenka napísal/a 14 máj 2019
bozena napísal/a 24 apr 2019
silvia tokarova napísal/a 24 apr 2019
Lizi napísal/a 13 mar 2019
referent napísal/a 30 júl 2018