DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: MATERIÁLNO - SPOTREBNÉ NORMY A RECEPTÚRY

Peter napísal/a 29 apr 2020

Čo z toho, že je zakázané šírenie dokumentu, keď sa dá voľne stiahnuť: https://www.minedu.sk/data/files/8172.zip

napísal/a 13 máj 2020

Materiálno-spotrebné normy  a receptúry pre školské stravovanie sú voľne dostupné na stiahnutie na stránke ministertva školstva, tak ako uvádzate. 

lucia napísal/a 12 feb 2019

V nových normách nám chýbajú nátierky, ktoré mali deti radi, a to tvarohová, a z plesňového syra

Vedúca SJ napísal/a 22 okt 2018

V technologickom postupe: Do karamelu pridáme kompót, krátko povaríme v mlieku a vode rozmiešaný krémový prášok a varíme.... V surovinách chýba zlatý klas a mlieko

silvia napísal/a 22 okt 2018

Pani vedúca, ďakujeme za Váš príspevok, napíšte mi v akom programe pracujete?

Veduca SJ napísal/a 22 okt 2018

Bulgur s ovocím - 15.072 už som písala do Košíc (SOFT-GL spol. s r.o.) - oni majú chybu v normách.

vedmš napísal/a 09 okt 2018

dobrý deň, hlavne by som poprosila technikov, ktorí majú na starosti program - Gašparík, VIS a ostatné, aby zakomponovali nové receptúry do našich programov, aby sme ich nemuseli opravovať.

Tina napísal/a 30 sep 2018

Prosim, na ktorej stranke su zverejnene najnovsie normy? podla ktorych vlastne teraz ideme? normujem a prisposobujem tie, co mam v pocitaci..som nova veduca, co vsetko mozem sledovat na nete? dakujem za odpoved a privitam vsetky rady a skusenosti !

katka napísal/a 24 sep 2018

Máme novú aktualizáciu MSN. Opäť sa nám dostalo spŕšky názorov, že normy sú také a onaké... Pribudli aj nové receptúry, ktoré postupne zaradíme do našich jedálnych lístkov na spestrenie stravy. Pri skladbe jednotlivých pokrmov bol kladený dôraz na postupné znižovanie množstva potravín s vysokým obsahom soli, zníženie pridanej soli ale aj pridaného cukru a zníženie tukov v jedlách. Preto bolo nutné všetky množstvá v receptúrach prepočítať a následne upraviť nutričné zloženie. Ďakujeme celému autorskému kolektívu za ich vypracovanie, pretože viem, koľko síl, námahy času a prostriedkov ich to stálo. Našou hlavnou spoločnou prioritou je zdravá budúca generácia a najväčším darom detský úsmev.

Silvia Tokárová napísal/a 22 sep 2018

Vážené kolegyne, ďakujem za pripomienky k MSN. Uvedomujeme si, že sú pre Vás MSN nevyhnutné aj v tlačenej podobe. Vzhľadom na obmedzené finančné prostriedky rezortu školstva sú zverejňované normy len v elektronickej podobe a tento rok aj s autorským chránením kvôli tomu, že sa s normami obchodovalo a boli zneužívané na nekalé obchodné praktiky. Z toho dôvodu Celoslovenská sekcia pre školské stravovanie odsúhlasila, že budú autorsky chránené. Samozrejme pracujeme aj na tom, aby boli vydané aj v tlačenej podobe čo najskôr. Tento rok sú normy spracované v rozsahu cca 1500 a sú možné aj administratívne nezrovnalosti ako napr. v hodnotách vápnika v maku. Ďakujeme, že Ste túto informáciu zverejnili aj keď už bolo ministerstvo priamo kontaktované kolegyňou z OÚ v Košiciach a nezrovnalosť odstraňujeme. Dokonca pri prvom zverejnení noriem zo stránky "záhadne zmizlo viac receptúr.... a z toho dôvodu je potrebné normy ešte raz zverejniť. V tomto materiáli by sme chceli zabrániť nespočetným chybám, ktoré vznikli v dôsledku nesprávnych dát vo vydaní v r. 2011. dúfam, že neprofesionálna chyba zapríčinená diletantstvom sa už nebude opakovať. O tom aké normy máte používať Ste už boli informované od Vašich metodičiek z OÚ OŠ. V platnosti si zverejnené MSN (revízia 2018) Na odborných seminároch v októbri 2018 budete o ďalšom postupe informované..

Zonula napísal/a 22 sep 2018

Dobry den, ako bude prosim vas vyrieseny problem, ze ako rodicia mame pravo vediet, co nase deti jedia a ci prislusne stravovacie zariadenie dodrziava platne normy a receptury, ked si tie receptury nemame ako pozriet, ked sa k nim uz neda dostat. Co je to Milanska natierka? Co su to Klopsy? Cudesne nazvy pre obycajne veci alebo nazov polotovaru, ktory sa dostal do MSN? Nemame pravo podla infozakona na pristup k takymto informaciam? Mam obavy, ked budu od septembra obedy plne dotovane statom, ze pojde kvalita stravy dole. Uz teraz maju veduce kuchyne velku pravomoc urobit kvalitny vyzivny jedalny listok alebo naopak ledabolo, lebo su este mnohe kuchyne, kde nepouzivaju softver na tvorbu jedalnych listkov a aj laikovi je jasne ze dzemova natierka na desiatu s rozkom a medovy chlebik na olovrant v ten isty den je nevyvazena volba. Kto kontroluje jedalne listky z hladiska vyzivy?Podla mojej skusenosti v 2 skolskych stravovacich zariadeniach asi nikto.

Vierka napísal/a 18 sep 2018

Keď autori nedali súhlas na používanie receptúr, tak budeme používať staré receptúry 2011-2016.

silvia tokarova napísal/a 18 sep 2018

Vážená pani vedúca, ak Ste sa rozhodli používať neplatné MSN je to Vaše rozhodnutie ale aj zodpovednosť, prosím nenavádzajte svoje kolegyne k porušovaniu platnej legislatívy.

silvia tokárová napísal/a 18 sep 2018

Vážená pani vedúca, MSN (revízia 2018) sú zverejnené a sú účinné. Svojvoľné rozhodnutie o ich nepoužívaní predstavuje porušenie zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov. Na vydaní tlačenej verzie noriem sa pracuje. Prosím nenavádzajte svoje kolegyne na porušovanie platných predpisov, ak sa tak rozhodnete Vy, je to na Vás.

silvia tokarova napísal/a 18 sep 2018

MSN (revízia 2018) sú zverejnené a účinné. prosím nezavádzajte ostatné vedúce jedální. Ak sa rozhodnete používať neplatné normy je to len Vaše osobné rozhodnutie a zodpovednosť.

stanislava napísal/a 18 sep 2018

Dobrý deň, prosím Vás a ako maju potom kuchári v kuchyni podľa nových receptúr variť, keď prídu len v elektronickej podobe?

vedúcašj napísal/a 17 sep 2018

Dobrý deń, chcela by som upozorniť na zle vypočítané hodnoty vápnika v maku. Podľa tabuliek obsahuje mak 1kg cca 14000 mg maku. Takže 3 kg maku v posýpke pre 100 osôb by malo obsahovať 42 000 mg vápnika (1 osoba 420g) Ďakujem
Hrachový granuát

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok