EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU
Ján napísal/a 28 feb 2024
Jedálne.sk napísal/a 01 mar 2024
Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje , že deti v predškolskom zariadení musia stravu konzumovať v jedálni. Pokiaľ sa však bude strava prenášať na iné výdajné miesto ( do tried ) aj toto výdajné miesto musí spĺňať hygienické požiadavky na výdajňu jedál - vyhradený priestor, pracovný stôl na manipuláciu s pokrmami a kuchynský drez s teplou vodou.
Materské školy, kde sa strava konzumuje priamo v triedach sú stavebne uspôsobené tak, že pri každej triede sa nachádza "kuchynka" na výdaj pokrmov a na umývanie stolového riadu.
O návrhu na uvedenie priestorov zariadenia školského stravovania do prevádzky podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení (§13, ods. 4), rozhoduje príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva. Na základe uvedeného Vám odporúčame prispôsobiť výdaj pokrmov a stravovanie detí v triedach tak, aby bolo akceptovateľné "hygienikmi".
Silvia napísal/a 04 dec 2023
Jedálne.sk napísal/a 07 dec 2023
Podľa §140 ods.5 zákona 245/2008 Z. z. sa v školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie podľa materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre diétne stravovanie vydané ministerstvom školstva.
V zmysle uvedeného sa môžu diétne jedlá pripravovať, ak tak rozhodne zriaďovateľ školy a školského zariadenia, podľa receptúr, ktoré schválil Úrad verejného zdravotníctva SR a vydalo ministerstvo školstva pre vybrané diéty - bezgluténová, šetriaca, diabetická.
K. napísal/a 19 júl 2023
Jedálne.sk napísal/a 11 aug 2023
Jednou zo základných pracovných činností zamestnancov pracujúcich v školskom stravovaní podľa Katalógu pracovných činností REMESELNÝCH, MANUÁLNYCH ALEBO MANIPULAČNÝCH S PREVAHOU FYZICKEJ PRÁCE PRI VÝKONE PRÁCE VO VEREJNOM ZÁUJME je aj výdaj jedál a prípadná obsluha stravníkov.
Podmienka obsluhy stravníkov v jedálni sa dodržiava hlavne u detí v predškolskom zariadení.
Vzhľadom k tomu, že učiteľky MŠ nespĺňajú požiadavku „Odbornej spôsobilosti na prácu s potravinami“, nemôžu manipulovať s potravinami a hotovými pokrmami ( naberať deťom pokrmy na tanier).
V zmysle uvedeného odporúčame preorganizovať práce zamestnancov školskej jedálne spojené s výdajom pokrmov- výdaj pokrmov a nápojov priamo pri stole, zber použitého stolového riadu po konzumácii. Pre deti v poslednom ročníku MŠ je možné uskutočňovať výdaj pokrmov pri výdajnom okienku pre získanie samoobslužných činností, kedy si deti sami preberajú pokrm (aj to len u pokrmov, ktoré dieťa zvládne odniesť). Učiteľky MŠ počas obeda dozerajú na správne zvyklosti detí pri stolovaní, prípadne pomáhajú deťom pri konzumácii pokrmu ( krájanie mäsa).
Podľa zákonníka práce zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút. Pracovný čas musí zamestnávateľ rozvrhnúť tak, aby mal zamestnanec prestávku na jedenie spravidla po odpracovaní 3, 4 alebo piatich hodín. Zmyslom prestávky počas pracovnej zmeny je poskytnutie oddychu zamestnancovi a tým aj ochrany zdravia zamestnanca a zvýšenie bezpečnosti práce. Počas prestávky v práci na odpočinok a jedenie zamestnancovi neprislúcha mzda ani náhrada mzdy. Počas prestávky v práci zamestnanec nie je povinný plniť pokyny zamestnávateľa, s výnimkou dodržiavania bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, ani nie je povinný zdržiavať sa na pracovisku. Ide o čas osobného voľna, počas ktorého dochádza k suspenzácii pracovného záväzku. Je vhodné upraviť tento problém detailnejšie v pracovnom poriadku alebo v kolektívnej zmluve.
katka.61055@gmail.com napísal/a 18 nov 2024
Jedálne.sk napísal/a 19 nov 2024
Podľa nášho názoru, sa nejedná o priamu manipuláciu s pokrmom a pri dodržaní zásad osobnej hygieny môže vypomáhať pri obsluhe detí s výdajom už naservírovaných pokrmov. Môže, ale nemusí. Otázne je, či chce.
Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023
Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je nejaký zákon ohľadne platby za obedy zamestnancov. Doteraz si platili zamestnanci tak ako aj deti, čiže mesiac vopred, a teraz chcú aba si zamestnanci zaplatili v daný mesiac presne podľa počtu odobratých obedov, je to správne?? Ďakujem
Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023
Podmienky úhrady poplatkov za stravovanie, spôsob a termín úhrady, určí prevádzkovateľ zariadenia – vedúci zamestnanec školského zariadenia. Stravník podaním „Zápisného lístka na stravovanie“ svojim podpisom potvrdzuje , že je s podmienkami oboznámený a súhlasí s nimi. Podmienky pri poskytovaní stravovania v školskej jedálni by mali platiť pre všetkých stravníkov rovnako, pre deti, žiakov, zamestnancov aj cudzích stravníkov.
X napísal/a 26 nov 2022
Jedálne.sk napísal/a 30 nov 2022
- Podľa prílohy č.4 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sú pre výdajnú školskú jedáleň zadefinované odporúčané počty zamestnancov a ich pracovné funkcie - riaditeľ/ vedúci, kuchár, prevádzkový zamestnanec a kuchár pre doplnkové stravovanie. Pojem „vydávačka stravy“ školské stravovanie nepozná.
- Z vami uvedeného sa nedá jednoznačne určiť, či ste vo výdajnej školskej jedálni zamestnaná podľa počtu stravníkov na plný pracovný úväzok alebo na úväzok čiastočný (vo výdajni) doplnený o úväzok v MŠ. Rozhodujúci je popis druhu práce uvedený vo vašej pracovnej zmluve a opis pracovných činností vyplývajúcich z pracovnej náplne.
- V prípade, ak máte kumulovanú funkciu pracovníčka v prevádzke na výdaj stravy a upratovačka/školníčka, aj tieto činnosti musia byť písomne dohodnuté a časovo oddelené. Pre zabránenie krížovej kontaminácie pri príprave zdravotne bezpečnej stravy je neprípustné prechádzať z jednej činnosti ( manipulácia s potravinami) na činnosť druhú (manipulácia s deťmi) bez dodržania prísnych hygienických požiadaviek, ako je výmena pracovného odevu a dôsledná dezinfekcia rúk.
- Dôležité je vo Vašom prípade určiť , kto je Váš priamy nadriadený zamestnanec, či úlohy, ktoré zabezpečujete sú na jeho pokyn.
Vo Vašom prípade Vám odporúčame obrátiť sa na Vášho zamestnávateľa a doriešiť podmienky výkonu druhu práce podľa pracovnej zmluvy.
napísal/a 04 nov 2022
Dobrý deň prajem, chcela by som sa opýtať na výšku stravného, ktorým prispieva zamestnávateľ zamestnancovi. V zákone sa uvádza najmenej 2,64. U nás je stravná jednotka 3,13. platba za dospelého stravníka 1,41 + režijné náklady 1,72. Akou sumou má prispieť zamestnávateľ ? Sumou 1,72 čo je 55% z 3,13 alebo 2,64 čo je najmenej 55% z hodnoty stravného 4,80. Za odpoveď vopred ďakujem |
napísal/a 04 nov 2022
Odpoveď Jedálne.sk
V zmysle §152 Zákonníka práce, ak zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie poskytovaním jedného teplého hlavného jedla vrátane vhodného nápoja zamestnancovi v priebehu pracovnej zmeny vo vlastnom stravovacom zariadení, prispieva na stravovanie v sume najmenej 55% ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55% stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Príspevok sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.
Stravná jednotka 3,13€, príspevok zamestnávateľa je najmenej 55% ceny jedla 1,72€, (najviac 55% zo stravného pri pracovnej ceste 5-12 hod. 3,52 € zo 6,40€).
napísal/a 04 nov 2022
Dobrý deň ja by som sa chcela informovať som vyučená kuchárka z 2 výučnými listami bez maturity v kuchyni pracujem už od 16 rokov brigádne až pokím som neskončila školu a od 20 rokov pracujem do školskej jedálne som sa dostala od roku 2019 ako kuchárka a od roku 2020 som sa stala vedúca školskej jedálne a mam na starost všetko čo vedúca má mať a ešte aj pritom varím a vydávam obedy a chcem sa opýtať do akej platovej triedy by som mala patriť? Ďakujem |
napísal/a 04 nov 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.
05. PLATOVÁ TRIEDA Úplné stredné vzdelanie ( s maturitou, bez špecifikácie odboru)
01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ .
Kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.
Kuchár 02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez maturity, bez špecifikácie odboru)
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Hlavný kuchár 03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie ( bez maturity alebo s maturitou)
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
Podľa uvedeného zamestnanec bez úplného stredného vzdelania ( bez maturity) nemôže vykonávať činnosti vedúceho zamestnanca uvedené v 5.platovej triede.
Zamestnávateľ nemôže dať zamestnancovi vykonávať činnosti, na ktoré podľa nariadenia vlády nespĺňa požadovaný kvalifikačný predpoklad vzdelania.
Bez získania úplného stredného vzdelania môžete byť zaradená len ako kuchárka v 03. platovej triede.
Anna Kostelanská napísal/a 21 nov 2022
Jedálne.sk napísal/a 25 nov 2022
Vážená pani kuchárka,
popísali ste režim pracovnej činnosti kuchárky v zariadení školského stravovania pri „malotriednej ZŠ a MŠ. S Vami uvedeným problémom sa denne stretávajú kuchárky v školských jedálňach v zriaďovateľskej pôsobnosti malých obcí s počtom stravníkov do 50. Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009Z.z o zariadení školského stravovania sa odporúča nasledovný počet zamestnancov: vedúci zamestnanec na 0,5 úväzku, 1 kuchár na plný úväzok a 0,25 úväzku na doplnkové stravovanie (desiata a olovrant).
Podľa uvedeného celkového počtu stravníkov (49) sa nedá určiť koľko detí MŠ odoberá doplnkové stravovanie ( uvádzate dve triedy t.j. cca 40 detí). V prípade, že poskytujete desiatu aj žiakom ZŠ, je to služba navyše a čas na prípravu celého obeda (od 9,30- do 11,30 hod.) je nepostačujúci.
Rozvrh pracovnej činnosti a pracovnej doby Vám odporúčame prerokovať z Vaším priamym nadriadeným zamestnancom (vedúca školskej jedálne) prípadne z Vašim zamestnávateľom.
Zuzana Kurišová napísal/a 25 okt 2022
Jedálne.sk napísal/a 28 okt 2022
„Režim stravovania žiakov a detí predškolského veku v zariadení pre deti a mládež musí prevádzkovateľ organizovať tak, aby zabezpečil
a) pre deti v predškolskom zariadení1) a v prevádzkarni pre starostlivosť o deti predškolského veku2) podávanie desiatej, obeda a olovrantu, ak nejde o deti uvedené v písmene b),
b) pre deti dochádzajúce do predškolského zariadenia1) a do prevádzkarne pre starostlivosť o deti predškolského veku2) len na dopoludňajšie hodiny podávanie desiatej, a ak sú prítomné v predškolskom zariadení1) a v prevádzkarni pre starostlivosť o deti predškolského veku2) aj v čase obeda, podávanie aj obeda.“
Podľa uvedeného, pokiaľ dieťa nie je pravidelne prítomné v predškolskom zariadení v čase podávania olovrantu a zákonný zástupca dieťaťa vyznačil v zápisnom lístku stravníka odoberanie desiatej a obeda, uhrádza finančný príspevok za desiatu a obed. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí stravníka s poldennou výchovou na odber desiatej a obeda.
napísal/a 28 jún 2022
Dobrý deň, V škôlke nám počas obeda dieťa vysypalo obed. Išlo o kusový obed- kocka nákupu.Pani učiteľka požiadala o náhradný obed pre dieťa,načo hlavná kuchárka reagovala, že mu dá svoj.Ako sa rieši situácia keď dieťa prevrhne obed?Obed a vlastne každé jedlo sa normuje kde vziať náhradu? |
Jedálne.sk napísal/a 28 okt 2022
Kde vziať náhradu? Ako je možné, že dieťa vysypalo obed, keď sa deťom materskej školy podáva obed priamo pri stole? Na túto otázku si musí odpovedať pani vedúca, ktorá zodpovedá zabezpečenie stravovania detí.
Snáď je len potrebné poďakovať za normálny „ľudský“ prístup hlavnej kuchárky.
napísal/a 26 máj 2022
Dobrý deň, prosím o usmernenie, kto má vydať rozhodnutie o prijatí stravníka (poprosím aj odkaz na legislatívu) pre Základnú školu s materskou školou, s právnou subjektivitou, zriaďovateľom je obec. Ďakujem pekne za odpoveď.
napísal/a 26 máj 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Rozhodnutie o prijatí žiaka do školského zariadenia vydáva riaditeľ školského zariadenia ( §5 ods. 6 zákon č. 596/2003Z.z.).
Ak je škola právnym subjektom , štatutárnym zástupcom školy je riaditeľ, ktorý je oprávnený rozhodovať vo veciach prijatia žiakov za všetky súčasti školy, vrátane zariadenia školského stravovania.
napísal/a 26 mar 2021
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či môže školská jedáleň v materskej škole vydať na obed deťom suchú stravu (chlieb so šunkou) ? |
napísal/a 30 mar 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Predpokladáme, že ide o výnimočný prípad, kedy sa suchá strava pre deti a žiakov podáva ako hlavné jedlo počas prechodného obdobia, a to v čase havarijných situácií, prerušenia dodávky energií alebo výpadku zamestnancov. Aj táto strava musí svojím zložením zodpovedať energetickým a biologickým hodnotám podľa § 24 ods. 5 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
napísal/a 24 mar 2021
Dobrý deň chcela by som sa informovať o zaradení som vedúca školskej jedálne MŠ máme 146 deti a 30 zamestnancov ,druhú škôlku máme 42 deti a 6 zamestnancov varíme desiata obed olovrant ,a tretiu škôlku máme iba obed pre nich varíme 38 deti a 8 zamestnancov bola som zaradená do 5 triedy a 2 stupňa bolo to správne zaradenie prosím vás? mám nastarosti celú agendu vedenia Školskej jedálne ďakujem |
napísal/a 24 mar 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Na odmeňovanie skupiny zamestnancov zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Vedúci zamestnanci školských jedální sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.
Pracovné činnosti vykonávané vedúcou školskej jedálne sú charakterizované v príklade pracovnej činnosti 01.05.01 ako „ Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“
so zaradením do 5. platovej triedy s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 uvedeného nariadenia vlády.
Pomocný kuchár so základným vzdelaním sa zaradí do 1. platovej triedy podľa príkladu pracovnej činnosti z okruhu stravovania 01.01.04 „ Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám“.
Kuchár so stredným vzdelaním sa zaradí do 2. platovej triedy podľa príkladu pracovnej činnosti z okruhu stravovania 01.02.03 „Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál“ alebo
do 3. platovej triedy podľa príkladu pracovnej činnosti z okruhu stravovania 01.03.05 „Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu“.
Do platového stupňa zaraďuje zamestnávateľ zamestnancov podľa platovej triedy, do ktorej je zamestnanec zaradený s ohľadom na dĺžku jeho započítanej praxe.
Zamestnancom zariadení školského stravovania sa určuje plat (základná mzda) podľa základnej stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme. Od 1. januára 2021 sa určuje podľa prílohy č. 3 nariadenia vlády SR č. 388/2018 Z. z., ktorým sa ustanovujú zvýšené stupnice platových taríf zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v znení nariadenia vlády SR č. 338/2019 Z. z.
Súčasťou každej pracovnej zmluvy zamestnanca je dohoda o mzde, ktorá obsahuje nasledujúce zložky mzdy zamestnanca:
a) nárokovateľné:
o základná mzda,
o mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas, ak nie je mzda dohodnutá vrátane práce nadčas,
o mzdové zvýhodnenie za prácu vo sviatok,
o mzdové zvýhodnenie za nočnú prácu,
o mzdové zvýhodnenie za prácu v sťaženom a zdraviu škodlivom pracovnom prostredí, ak je priznané,
o príplatok za prácu v sobotu a v nedeľu,
o mzdové zvýhodnenie za obtiažnosť pracoviska, ak je priznané;
b) nenárokovateľné,:
o osobné ohodnotenie,
o odmena.
Každý zamestnávateľ je povinný v súlade s § 4 ods. 7 zákona č. 553/2003 Z. z. vystaviť oznámenie o výške a zložení funkčného platu pri každej zmene, resp. úprave funkčného platu zamestnanca. Čistá mzda zamestnanca je výsledkom tzv. hrubej mzdy zamestnanca zníženej o povinné odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne a daň z príjmu zamestnanca.
Podľa vami uvedenej len jednej zložky platu, nie je možné vypočítať výšku čistého príjmu, odporúčame Vám obrátiť sa na svojho zamestnávateľa.
vedúca ŠJ napísal/a 24 aug 2022
napísal/a 13 sep 2022
Odpoveď Jedálne.sk
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania sa podľa požadovanej kvalifikácie a popisu činností zaraďuje podľa Katalógu pracovných činností spravidla do 5. platovej triedy. V prípade pochybnosti o nesprávnom zaradení do platovej triedy odporúčame písomne požiadať zamestnávateľa o prehodnotenie zaradenia do platovej triedy. Po písomnom odmietnutí, alebo nesprávnom zaradení je možné sa so svojou požiadavkou obrátiť na príslušný Inšpektorát práce, ktorý posúdi správnosť zaradenia zamestnanca.
krehotinka napísal/a 12 mar 2021
napísal/a 16 mar 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Vedúca školskej jedálne je riadiaci zamestnanec, ktorému vyplýva z pracovnej činnosti zabezpečiť plynulý chod stravovacej jednotky. Pri nedostatku zamestnancov kuchyne z dôvodu práceneschopnosti, zabezpečí zamestanca na zastupovanie alebo prispôsobí jedálny lístok a krátkodobo vypomôže pri prácach v kuchyni (bežná prax).
Pri dlhodobom nedostatku zamestnancov, z dôvodu rozhodnutia zamestnávateľa, podľa pracovnej zmluvy a náplne práce vedúceho stravovacej jednotky nevyplýva povinnosť vykonávať pomocné práce pri príprave pokrmov.
anonym napísal/a 08 nov 2023
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023
Plne s Vami súhlasíme, vedúci zamestnanec zodpovedá za plynulý chod stravovacieho zariadenia, čo sa má premietnuť do príplatku za riadenie, ktorý je častokrát minimálny alebo aj nulový.
Pri výpadku zamestnancov z dôvodu ochorenia ( to je čoraz častejšie, keďže vekový priemer zamestnancov školských jedální sa pohybuje od 50 rokov a viac), je povinný zabezpečiť zastupovanie, čo sa nepodarí z dôvodu ponúkanej minimálnej mzdy.
Takže neostáva nič iné, len si obliecť zásteru a "zabezpečiť plynulý chod". Po pracovnej dobe zbalí "papiere" do tašiek (a to je už podozrivý čo odnáša) a svoje pracovné povinnosti dotiahne doma.
Zastupovanie vedúceho školskej jedálne počas PN? O tom je už iná rozprávka...
Marta napísal/a 27 nov 2023
Jedálne.sk napísal/a 28 nov 2023
Popísali ste to výstižne. Takýchto rozprávok z pracovných podmienok, v ktorých fungujú zariadenia školského stravovania, by nenapísal ani sám Pavol Dobšinský.
anonym napísal/a 08 nov 2023
napísal/a 12 mar 2021
Dobrý deň, idem si k Vám po radu, nakoľko za krátky čas, ako robím vedúcu ŠJ, som sa s takýmto prípadom ešte nestretla...Od marca k nám do MŠ nastupuje dieťa, ktoré nebude poberať obed. Akú stravnú jednotku tomuto dieťaťu počítať, keď naša stravnú jednotka je 1,37€/deň? Je možné je započítať len desiatu a olovrant, t. j. 0,57 €? A ako sa potom mám vysporiadať s normou potravín na deň (normatívne náklady na potraviny)? Ďakujem |
napísal/a 15 mar 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa §8 ods.2 vyhlášky č.527/2007 Z.z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež musí pre deti predškolského veku prevádzkovateľ zabezpečiť pri celodennej výchove desiatu, obed a olovrant. T.z, že dieťa v čase prítomnosti v MŠ odoberie desiatu, obed olovrant.
Pre deti , ktoré sú v predškolskom zariadení v dopoludňajších hodinách zabezpečí podávanie desiatej, ak je prítomné v aj v čase obeda , dieťa odoberie aj obed.
Kombinácia desiata a olovrant, je možná len v tom prípade, ak dieťa na základe posúdenia lekára vyžaduje osobitné stravovanie.
Milan Rosa napísal/a 20 feb 2021
napísal/a 22 feb 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa druhej časti otázky predpokladáme, že otázka sa netýka konkrétne výdaja jedál v školskej jedálni. Odpovedáme na prvú časť otázky, ako je to s likvidáciou nevydaných obedov v školskej jedálni. Napriek tomu, že stravníci sú povinní sa na odobratie obeda prihlásiť, resp. z obeda odhlásiť, stáva sa, že zostávajú aj neodobraté obedy. V takomto prípade, ak neprekročila doba výdaja pokrmov čas 3 hodín, je možné neodobratý obed vydať na tzv. dupľu žiakom alebo zamestnancom školy. Po uplynutí 3 hodín od uvarenia pokrmov, sú nevydané pokrmy za hranicou zdravotnej bezpečnosti a stávajú sa biologicky rozložiteľným kuchynským odpadom, s ktorým školská jedáleň nakladá podľa zákona o odpadoch.
Hlavnou požiadavkou a úlohou v školskom stravovaní je zachovávať výrobu jedál a nápojov z čerstvých surovín. V zmysle uvedeného školská jedáleň v technologickom postupe prípravy pokrmov nemá povolené ani len urobiť si predprípravu deň vopred ( napr. uvariť zemiaky v šupke a pod.). Použitím zvyškov z predchádzajúceho dňa verejné stravovacie zariadenia porušujú zákon č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene zákonov a riskujú zdravotnú bezpečnosť pripravovaných pokrmov. Pri takomto zistení majú stravníci právo, tak ako aj v inom verejnom stravovacom zariadení, poskytnuté jedlo reklamovať. Denne odoberané vzorky z pripravovaných pokrmov vedia preukázať z akých surovín bol pokrm pripravený a vedia preukázať aj ich zdravotnú bezpečnosť, či ich nutričné zloženie.
napísal/a 28 jan 2021
Viete mi poradiť koľko stravníkov pripadá na jedného kuchára pri celodennom stravovaní ,ďakujem .
napísal/a 28 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Pri jednozmennej prevádzke ( MŠ- desiata-obed-olovrant) do 50 stravníkov je odporúčaný - 1 kuchár
Pri celodennej prevádzke (internátne zariadenia- raňajky, desiata, obed, olovrant, večera) do 50 stravníkov sú odporúčaní - 2 kuchári.
Pri stanovení počtu zamestnancov je potrebné zohľadniť aj iné špeciálne požiadavky ako je prenos stravy na iné výdajné miesto, zabezpečovanie celospoločenských programov , príprava diétnych pokrmov, stravovanie športovcov a pod..
Odporúčané počty zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu stravníkov sú uvedené v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania.
Henrieta napísal/a 21 feb 2021
napísal/a 22 feb 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Zamestnávateľ môže vyžadovať od zamestnanca, aby vykonával len takú prácu, na akej sa dohodli v pracovnej zmluve. Pracovnú zmluvu nemôže zamestnávateľ sám bez súhlasu zamestnanca zmeniť a rozhodnúť, že zamestnanec bude vykonávať inú prácu. Podmienky dojednané medzi zamestnávateľom a zamestnancom v pracovnej zmluve sú záväzné tak pre zamestnanca, ako aj zamestnávateľa. Žiadna zo zmluvných strán nemôže jednostranne vnútiť tej druhej také podmienky, s ktorými nesúhlasí.
Niekedy však môžu nastať situácie, keď zamestnávateľ nemá pre zamestnanca prácu, ktorú má vykonávať v zmysle pracovnej zmluvy. Prípadne potrebuje, aby zamestnanec dočasne vykonával inú prácu. Alebo môžu nastať okolnosti na strane zamestnanca, pre ktoré je zamestnávateľ povinný určiť zamestnancovi inú prácu.
Zamestnanca však nemôže zamestnávateľ preradiť na inú prácu hocikedy a bez splnenia ďalších podmienok. Zákonník práce v ustanovení § 55 výslovne upravuje podmienky a situácie, za ktorých zamestnávateľ môže, resp. niekedy dokonca musí zamestnanca preradiť.
V prvom rade je potrebné rozlišovať medzi preradením zamestnanca s jeho súhlasom a bez jeho súhlasu. Ak s preradením zamestnanec súhlasí, možno ho preradiť kedykoľvek a na hocijakú inú prácu. Avšak len na určitú dobu, po ktorej by sa zamestnanec mal vrátiť späť na pôvodnú prácu. Ak však zamestnanec s preradením nesúhlasí, situácia je komplikovanejšia. V takomto prípade je možné preradiť zamestnanca len ak je potrebné odvrátiť určitú mimoriadnu okolnosť alebo zmierniť následky takejto mimoriadnej udalosti. Aj tu platí, že preradenie zamestnanca pri odvracaní mimoriadnej udalosti však môže trvať len nevyhnutne potrebný čas. Po skončení mimoriadnej okolnosti alebo odstránení následkov takejto mimoriadnej okolnosti sa zamestnanec musí vrátiť vykonávať tú prácu, ktorú vykonával predtým. Zákon bližšie nedefinuje aké situácie spadajú pod mimoriadne udalosti. Je preto vhodné zaviesť ich definíciu, resp. bližšiu konkretizáciu v pracovnom poriadku alebo v pracovnej zmluve.
Podľa nášho názoru upratovacie práce nemožno považovať za odvracanie mimoriadnej udalosti.
napísal/a 14 jan 2021
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či je potrebné odoberať vzorku aj z pečiva. Alebo treba odložiť pečivo spolu s natretou nátierkou do jednej nádoby? Keďže sa píše, že vzorku odoberáme z hotových jedál vyhotovených v školskej jedálni.. Odoberáme vzorku len z nátierky (50g), pretože sa vyhotoví v zariadení školského stravovania. Pričom pečivo je z distribučnej siete. Stretla som sa s rôznymi postojmi, až som začala uvažovať či robíme chybu. Ďakujem za objasnenie. :)
napísal/a 15 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Váš postup pri odoberaní vzorky pokrmu je správny. Odoberá sa len vzorka hotového pokrmu, vo vašom prípade vzorka pripravovanej nátierky. Vzorku podávaného pečiva alebo čistého masla, či medu nie je porebné uchovávať. Ak by ste však pripravovali medové maslo, zmiešaním masla a medu, vtedy je už potrebné odobrať vzorku ako u pripravovanej nátierky.
Saman napísal/a 30 dec 2020
napísal/a 07 jan 2021
Odpoveď Jedálne.sk
Odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni v prílohe č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z.z. stanovuje pri počte do 50 stravníkov v jednozmennej prevádzke úväzok vedúceho zamestnanca 0,5. Odporúčané počty zamestnancov v jednotlivých pozíciách sú nastavené podľa počtu stravníkov tak, aby zariadenie školského stravovania spĺňalo všetky atribúty zdravotne bezpečnej prevádzky. Jedná sa o minimálny počet zamestnancov, ktorí zabezpečia prípravu energeticky a nutrične vyvážených jedál za dodržania hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe.
Radovan napísal/a 19 jan 2021
Veselá napísal/a 11 dec 2020
napísal/a 15 dec 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Riziko sekundárnej kontaminácie diétnych pokrmov pripravovaných v školskej jedálni je závislé na znalosti princípov správnej výrobnej praxe zamestnancov školskej jedálne. Prevencia sekundárnej kontaminácie spočíva v dodržiavaní stanovených pravidiel a postupov HACCP, osobná a prevádzková hygiena (napr. umývanie rúk pri prechode prác, používanie vyhradených pracovných plôch a farebne odlíšených pomôcok, dôkladné čistenie zariadení a pomôcok; skladovanie surovín a potravín v oddelených priestoroch alebo uzavretých nádobách; organizáciu pri výdaji pokrmov).
Prípravu diétnych jedál umožňuje
- dostatočný počet zamestnancov,
- vyučená kuchárka určená na prípravu diétnych jedál,
- dostatočná kapacita školskej jedálne k počtu pripravovaných pokrmov,
- primeraná veľkosť varných zariadení,
- vyhradený kuchynský riad a náradie zo zdravotne bezpečného materiálu, určené len na prípravu diétnych pokrmov,
- vyhradený stolový riad zo zdravotne bezpečného materiálu a so súvislým a s nepoškodeným povrchom,
- označený pracovný stôl a pracovné plochy (dosky) odlíšené farebne,
- vyhradené skladové priestory na skladovanie suchých, chladených a mrazených potravín,
- dostatok chladničiek, aby bolo možné uskladniť potraviny podľa druhu (mäso, mlieko, mliečne výrobky, čerstvú zeleninu, čerstvé ovocie vajcia a pod.)
Patricia napísal/a 08 dec 2020
napísal/a 09 dec 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Podľa zásad na zostavu jedálnych lístkov pre školské stravovanie v prílohe č.1 k vyhláške č.330/2009 Z.z. sa zelenina podáva denne (polievka alebo hlavné jedlo), z toho vo forme šalátov 2x týždenne a 1x týždenne ako zeleninová obloha. Pri podávaní doplnkových jedál - desiata, olovrant sa podáva sezónna zelenina ku každej nátierke, tam kde je to vhodné. Ovocie sa zaraďuje do jedálneho lístka denne podľa finančného limitu. V materských školách sa odporúča zaraďovať ovocie denne v dopoludňajších hodinách aj v menších porciách alebo ako obloha k nátierke, ak je to vhodné. Čerstvé ovocie je možné zaraďovať do jedálneho lístka aj formou ovocného múčnika alebo ako ovocný šalát k pudingom, jogurtom a pod.
Štefan napísal/a 22 nov 2020
napísal/a 25 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Organizáciu režimu stravovania s dostatočnou prestávkou na jedlo a oddych určuje riaditeľ školy v školskom poriadku tak, aby prestávky na doplnkové stravovanie a hlavné jedlo zodpovedali fyziologickým potrebám stravujúcich sa detí a žiakov. Dôležité je brať na zreteľ epidemiologické hľadisko a dodržať podmienku výdaja pokrmov ihneď po dohotovení najneskôr však 3 hodiny po ukončení spracovania. Obed, ktorý sa začne vydávať o 14,30 hod. môže byť uvarený najskôr o 12,00 hod.
napísal/a 05 nov 2020
Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Môžem byť poverená vedúcou školskej jedálne keď si dorábam maturitu? Mám 26 ročnú prax v školstve ako hl. kuchárka. Ďakujem
napísal/a 09 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania už pri nástupe do funkcie musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:
Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá
a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
b) je bezúhonná,
c) spĺňa kvalifikačné predpoklady (podľa zákona č. 553/2003Z.z.) a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22), atď. ...
Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.
Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c) a v súlade so zákonom č. 553/2003Z.z. o odmeňovaní zamestnancov, §2 ods.3 písm. c) úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie.
Zuzana napísal/a 02 nov 2020
napísal/a 05 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
V zariadení školského stravovania sa určuje počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov, odporúčaný počet je uvedený v prílohe č.2 a 3 k vyhláške č.330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania.
Saman napísal/a 24 nov 2020
napísal/a 25 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Odporúčaný počet zamestnancov v školskej jedálni stanovuje minimálny počet zamestnancov, ktorí podľa počtu prijatých stravníkov zabezpečia prípravu energeticky a nutrične vyvážených jedál za dodržania hygienických požiadaviek a zásad správnej výrobnej praxe.
Lucia napísal/a 14 jan 2021
Jana napísal/a 08 okt 2020
napísal/a 14 okt 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Zamestnanci zariadení školského stravovania pri výkone svojej práce používajú obuv s protišmykovou podrážkou. Dôležité pri výbere vhodnej obuvi, je požadovať od svojho dodávateľa certifikát k pracovnej obuvi s protišmykovou úpravou pre mokré a mastné povrchy.
Odporúčaný zoznam ochranných pracovných prostriedkov nájdete v prílohe č.7 k vyhláške č.330/2009 Z.z o zariadení školského stravovania.
Klara napísal/a 28 sep 2020
napísal/a 02 okt 2020
Otázka č. 1 : Je povinná vedúca šk. jedálne na konci roka poskytnúť rodičom vyúčtovanie odobratej stravy za školský rok?
Odpoveď Jedalne.sk
Ak zákonný zástupca uhrádza príspevok na stravovanie, alebo aspoň jeho časť, má právo žiadať informáciu o jeho čerpaní.
Otázka č. 2 : Môže si zamestnanec školy stravujúci sa v školskej jedálni nedojedený obed vziať domov v donesenej miske, prípadne si obed naložený na tanier preložiť do misky a vziať domov?
Odpoveď Jedalne.sk
Školská jedáleň podľa školského zákona sa zriaďuje na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole. Stravníci, ktorí konzumujú jedlá v školskej jedálni sú deti, žiaci a zamestnanci školy. Vo výnimočných prípadoch si môže stravník prevziať jedlo do prepravných nádob ( teraz do jednorazových) a to vo vyhradenom čase ( mimo času výdaja obeda v jedálni) a vyhradenom priestore ( mimo výdajného okienka v jedálni). Výnimočným prípadom u detí a žiakov je prvý deň ochorenia, u zamestnancov sú to časové dôvody.
Povinnosťou zamestnancov školskej jedálne je naservírovať stravníkovi objednaný obed na tanier. Pedagogický zamestnanec má aj v čase konzumácie jedál výchovne pôsobiť na svojich žiakov, byť príkladom. Ako vedúci zamestnanec školskej jedálne odnášaniu neviete zabrániť, zobrať si svoj zaplatený obed môže. Naozaj záleží od kultúry každého jedinca.
Problém nastane, ak si svoje zvyšky obeda začnú odnášať aj žiaci.
napísal/a 23 sep 2020
Dobrý deň, som upratovačka v základnej škole, začíname o 13hod. Chceli by sme brať si obedy do svojich obedárov, ale vedúca nám nechce dovoliť, že sa máme najesť v jedálni.
napísal/a 23 sep 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Podľa § 140 školského zákona ( č.245/2008 Z.z.) zariadenie školského stravovania sa zriaďuje na prípravu, výdaj a konzumáciu jedál pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení.
Obedy do obedárov (predovšetkým pre cudzích stravníkov) je možné vydávať len vo vyhradenom čase a vyhradenom mieste, mimo výdajného okienka na riadny výdaj stravy.
Vzhľadom na mimoriadnu epidemiologickú situáciu v súvislosti s obmedzeniami ochorenia COVID 19, je zakázané vydávať pokrmy do obedárov.
napísal/a 16 sep 2020
Prosím o odborné stanovisko, vedenie školy ZŠ trvá, aby kuchárky počas výdaja obedov upratovali jedáleň, ak žiak niečo rozleje alebo rozbije. Ďakujem za odpoveď.
napísal/a 23 sep 2020
Odpoveď Jedalne.sk
Zamestnanci školskej jedálne v zmysle správnej výrobnej praxe pre zabezpečenie bezpečnej prípravy a výdaja pokrmov sú povinní pri sanitácii použiť vyhradený odev, aby nedochádzalo ku kontaminácii pokrmov odevom.
Odporúčame vám konštruktívne komunikovať s vedením školy a argumentovať nedostatočným časovým priestorom pri výdaji stravy a dodržiavaním hygienických požiadaviek na ochranu proti krížtovej kontaminácii medzi pracovnými operáciami- výdaj stravy- upratovanie podlahy.
napísal/a 12 aug 2020
Chcem sa Vás opýtať, či na konci škol. roka máme vracať preplatky rodičom žiakov automaticky, alebo si majú rodičia žiadať o vrátenie preplatkov vzhľadom na to, že v smernici máme uvedené, že preplatky sa presúvajú do bud. škol. roka. Ako je to, prosím Vás, so zábezpekou na bezplatné stravovanie? Keďže od 1.1.2020 sa bezplatné stravovanie skončí, môžeme vrátiť rodičom zábezpeku už teraz, alebo je to potrebné až na konci kalend. roka 2020? Môžeme vrátiť tzv. zábezpeku spolu s preplatkami? Ďakujem
napísal/a 12 aug 2020
redakcia Jedálne.sk
Preplatky za neodobraté jedlá sa po zúčtovaní vracajú zákonným zástupcom detí a žiakov, ktorí ukončili školskú dochádzku. Tieto preplatky je potrebné vrátiť bezodkladne bez toho, aby o to zákonný zástupca dieťaťa žiadal. Preplatky na stravnom, za deti a žiakov, ktorí pokračujú v školskej dochádzke a budú sa stravovať v zariadení školského stravovania sa automaticky presúvajú do ďalšieho školského roka.
S tzv. „zábezpekou“ – zálohou za neodhlásené obedy sa nakladá podobne, ako s preplatkami na stravnom. Buď ju po skončení školskej dochádzky vrátite stravníkovi, alebo ju presúvate do ďalšieho školského roka. Odporúčame Vám, pokiaľ nebude legislatívne upravené – resp. zrušené poskytovanie dotácie na obedy “zadarmo“, nemožno hovoriť o vracaní zábezpeky alebo podmienkach, ktoré budú platiť v školskom stravovaní.
napísal/a 16 jún 2020
Dobrý deň. Od 1.6 pracujem ako vedúca školskej jedálne, mám školu kuchárka-servírka obsluha. Takže nepotrebujem hygienické minimum? A aké iné školenia by som mala absolvovať? ďakujem
napísal/a 26 jún 2020
Jedálne.sk
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania musí spĺňať kvalifikačné požiadavky - stredné vzdelanie ukončené maturitným vysvedčením a požiadavky na odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami. Ukončením vzdelania v odbore kuchár získavate odbornú spôsobilosť zo vzdelania, nepotrebujete absolvovať žiadne iné špeciálne školenia.
napísal/a 10 jún 2020
Dobrý deň, obraciame sa na Vás s prosbou o pomoc s poskytnutím informácií. Sme súkromná škola a jasle - prosím viete nám poradiť, čo musí, alebo ako musí postupovať reštaurácia, ktorá je ochotná nám variť stravu pre deti, aby bola hygienou akceptovateľná, ako detská strava. Nám sa nič nepodarilo nájsť na internete , preto Vás prosíme o pomoc a radu. Ďakujeme
napísal/a 10 jún 2020
Jedálne.sk
Ak zriaďovateľ súkromnej materskej školy nepožiadal MŠVVaŠ SR o jej zaradenie do siete škôl a školských zariadení SR, jej činnosť nepodlieha všeobecne záväzným právnym predpisom, ktoré platia pre školy a školské zariadenia v sieti. Strava poskytovaná deťom predškolského veku v zariadení pre deti a mládež musí spĺňať odporúčané výživové dávky, ktoré vytvárajú základný predpoklad na zabezpečenie zdravej výživy pre jednotlivé fyziologické skupiny obyvateľstva. Odporúčané výživové dávky pre obyvateľstvo v Slovenskej republike (9.revízia) boli zverejnené vo vestníku MZ SR ročník 63, čiastka 4-5 19.júna 2015
Ailina Hanková napísal/a 12 nov 2020
napísal/a 13 nov 2020
Odpoveď Jedálne.sk
Na účely školského stravovania sa uplatňujú ustanovenia §139 až §141 zákona č. 245/2008 Z.z. a určujú zariadenia školského stravovania, ktoré zabezpečujú stravovanie detí , žiakov a iných osôb - školská jedáleň a výdajná školská jedáleň.
V prvej vete ods.1 §141 zákona č. 245/2008 Z.z. je uvedené, že výdajná školská jedáleň sa zriaďuje na výdaj , konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole. Druhá veta bezprostredne nadväzuje na prvú vetu a vymedzuje činnosti, ktoré výdajná školská jedáleň zabezpečuje pri dodávke stravy so špecifikáciou, že jedlá a nápoje sú do výdajnej školskej jedálne dodávané zo školskej jedálne. Jedná sa o školskú jedáleň zaradenú v sieti škôl a školských zariadení.
Ak by bolo možné do výdajnej školskej jedálne dodávať stravu pre účely stravovania detí a žiakov aj z iných zariadení (reštauračných) poskytujúcich stravovanie, potom by sa špecifikácia uvedená v závere druhej vety neuvádzala.
Podľa §16 ods.7 písm. b) ministerstvo školstva pri rozhodovaní o zaradení do siete zohľadňuje formy organizácie výchovy a vzdelávania škôl, školských zariadení, t.j. aj formu organizácie dodávania stravy do výdajnej školskej jedálne.
Ailina Hanková napísal/a 13 nov 2020
Ailina Hanková napísal/a 13 nov 2020
napísal/a 05 máj 2020
Dobrý deň, chcem sa spýtať, aký je postup pri vrátení preplatku končiacim maturantom? Vracia sa celá suma, alebo suma bez réžie? Ďakujem |
napísal/a 13 máj 2020
Pri cene stravného lístka je potrebné vychádzať z príspevku zákonného zástupcu dieťaťa na nákup potravín, z príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov (ďalej réžia) a z dotácie na obedy "zadarmo" (u predškolákov MŠ a žiakov ZŠ). V prípade vrátenia preplatkov stravníkom, ktorí ukončili stravovanie v zariadení, je školská jedáleň povinná vrátiť príspevok rodiča na nákup potravín za neodobraté jedlá.U réžie je potrebné najprv rozlíšiť spôsob úhrady podľa rozhodnutia zriaďovateľa resp. riaditeľa školy. Réžia môže byť stanovená na deň na jedno odobraté jedlo (napr. 0,20€ ) alebo paušálne na jeden stravný mesiac alebo rok (napr. 2 €) bez ohľadu na počet odobratých jedál. Školská jedáleň vráti stravníkovi réžiu, ktorá je stanovená za deň podľa počtu neodobratých jedál. Pri paušálnej úhrade sa réžia stravníkovi nevracia.
napísal/a 07 apr 2020
Prosím o odpoveď na otázku ku možnostiam otvorenia školských jedální na výdaj stravy pre žiakov a seniorov. V zmysle nariadení o dodržiavaní hygienických predpisov by bolo možné testovať prednostne na koronavírus - zamestnancov školských jedální, ktorí sa zúčastnia na príprave a výdaji stravy pre dôchodcov. Takto by sa predišlo rozširovanej nákaze, keď stačí aby jedna kuchárka (pozitívna na COVID19 a nevykazovala by žiadne príznaky) si utrela pri príprave stravy napríklad oči ... ďakujem
napísal/a 13 máj 2020
Pre otvorenie školských jedální na výdaj stravy pre seniorov a žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia bolo vydané opatrenie hlavného hygienika, ktoré nájdete v článku https://www.jedalne.sk/clanky/doc/priprava-a-vydaj-stravy-pre-seniorov-a-socialne-znevyhodnene-deti-242/doc-article.htm
O výbere testovaných skupín obyvateľstva na prítomnosť vírusu COVID 19 rozhoduje Ústredný krízový štáb Slovenskej republiky.
napísal/a 07 apr 2020
Dobry den . Prosim Vas o informaciu kolko vlastne vracaju rodičom za obed ak su deti odhlasene z dovodu marodky....Chapem,ze ak za mesic platim.4 eur a maroduje 10 dni tak...zrejme sa vratia 2 eura kedze za obed rodica doplacaju 0.20 cento....ale poznam pripady ,ze v systeme na odhlas a prihlas.obedov maju vysoky preplatko akokeby im za pdhalseny obed rato 1.20 eur a nie 0.20 Dakujem |
napísal/a 13 máj 2020
Pri cene stravného lístka je potrebné vychádzať z príspevku zákonného zástupcu dieťaťa na nákup potravín, z príspevku na čiastočnú úhradu režijných nákladov (ďalej réžia) a z dotácie na obedy "zadarmo" (u predškolákov MŠ a žiakov ZŠ). V prípade vrátenia preplatkov stravníkom, ktorí ukončili stravovanie v zariadení, je školská jedáleň povinná vrátiť príspevok rodiča na nákup potravín za neodobraté jedlá.U réžie je potrebné najprv rozlíšiť spôsob úhrady podľa rozhodnutia zriaďovateľa resp. riaditeľa školy. Réžia môže byť stanovená na deň na jedno odobraté jedlo (napr. 0,20€ ) alebo paušálne na jeden stravný mesiac alebo rok (napr. 2 €) bez ohľadu na počet odobratých jedál. Školská jedáleň vráti stravníkovi réžiu, ktorá je stanovená za deň podľa počtu neodobratých jedál. Pri paušálnej úhrade sa réžia stravníkovi nevracia.
Beata napísal/a 26 okt 2019
Lena napísal/a 01 okt 2019
Dana napísal/a 23 sep 2019
evulas napísal/a 19 sep 2019
Ladislav napísal/a 20 aug 2019
Iveta Juskova napísal/a 15 júl 2019
Ľudovít napísal/a 12 júl 2019
veduca SJ napísal/a 17 jún 2019
Zuzana napísal/a 16 jún 2019
Vedúca ŠJ napísal/a 13 jún 2019
veducasj napísal/a 23 máj 2019
silvia tokarova napísal/a 23 máj 2019
Maja napísal/a 22 máj 2019
silvia tokárová napísal/a 22 máj 2019
Mihaľová napísal/a 07 máj 2019
silvia tokarova napísal/a 07 máj 2019
Tóthová napísal/a 01 apr 2019
vedúca napísal/a 18 mar 2019
veduca ZŠ napísal/a 18 mar 2019
silvia tokárová napísal/a 18 mar 2019
Elen/Králiková napísal/a 06 mar 2019
silvia tokárová napísal/a 06 mar 2019
silvia tokarova napísal/a 06 mar 2019
Anna Piataková napísal/a 05 mar 2019
Silvia Tokárová napísal/a 05 mar 2019
silvia tokarova napísal/a 05 mar 2019
Ing. Eva Vargová napísal/a 01 mar 2019
silvia tokárová napísal/a 01 mar 2019
vedca SJ napísal/a 01 mar 2019
Filipova napísal/a 27 feb 2019
silvia Tokárová napísal/a 27 feb 2019
Anka Borošková/ Anka napísal/a 25 feb 2019
Silvia Tokárová napísal/a 25 feb 2019
Mihaľová napísal/a 25 feb 2019
Silvia Tokárová napísal/a 25 feb 2019
Mihaľová napísal/a 25 feb 2019
Silvia Tokárová napísal/a 25 feb 2019