HCCP
Admin napísal/a 18 dec 2025
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či HCCP program musí mať vypracovaný svoj, každá školská jedáleň , alebo sa dodržiava podľa všeobecného HCCP, ďakujem za odpoveď
Admin napísal/a 18 dec 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania je povinné postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy, miesta alebo operácie technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov a nápojov, a dodržiavať požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov v zmysle príručky HACCP (Čl. 5 nariadenia (ES) č. 852/2004, zákon č.355/2007. Z.z. ; Potravinový kódex SR - II. ČASŤ - Všeobecné požiadavky - ôsma hlava).
MŠVVaŠ SR podľa §14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydalo metodickú príručku e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania SR ako záväznú dokumentáciu, ktorú je potrebné vypracovať na konkrétne podmienky školskej jedálne a zaviesť do praxe.
Vzor príručky nájdete na webovom sídle ministerstva školstva: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
Každá stravovacia prevádzka ( nielen školská) musí mať vypracovaný HACCP na vlastné podmienky, školská jedáleň a výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR si vypracuje HACCP podľa vydanej príručky ministerstva školstva.










