Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Výučný list - kuchár

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,pracujem ako pomocná sila v školskej jedálni. Mám záujem o pozíciu kuchárka v školskej jedálni,je potrebné mať na túto pozíciu výučný list kuchár? Moje dosiahnuté vzdelanie je čašník s maturitou. Ďakujem za odpoveď.

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:

  • Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov
  • Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení
  • Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál
  • Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výr oba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení
  • Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov

a dosiahol stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu KUCHÁR - 02. PLATOVÁ TRIEDA

Výhodou je výučný list v odbore potravinárstva- kuchár, cukrár, čašník, pekár a pod.

Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:

  • Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
  • Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

a dosiahol úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu Hlavný kuchár, kuchár pre diétne stravovanie - 03. PLATOVÁ TRIEDA.

Kefa za poštovné

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok