Výučný list - kuchár
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,pracujem ako pomocná sila v školskej jedálni. Mám záujem o pozíciu kuchárka v školskej jedálni,je potrebné mať na túto pozíciu výučný list kuchár? Moje dosiahnuté vzdelanie je čašník s maturitou. Ďakujem za odpoveď.
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:
- Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov
- Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení
- Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál
- Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výr oba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení
- Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov
a dosiahol stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu KUCHÁR - 02. PLATOVÁ TRIEDA
Výhodou je výučný list v odbore potravinárstva- kuchár, cukrár, čašník, pekár a pod.
Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:
- Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
- Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
a dosiahol úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu Hlavný kuchár, kuchár pre diétne stravovanie - 03. PLATOVÁ TRIEDA.