Výdaj stravy v MŠ

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň Chcela by som poprosiť o informácie týkajúce sa výdaja stravy v jedálni MŠ. Sme škôlka s dvoma triedami ,máme jedáleň aj s vydaným okienkom aj s okienkom na odber špinavého riadu.Viete mi prosím poradiť -nenasla som presne info .Do teraz sme fungovali tak že detičky si nosili po sebe keď spapali do obetného okienka a obed si bravali z vydaného.Bavime sa o MŠ.Po novom sa zriadilo že po desiatej nechajú riad na stoloch a my v kuchyni si ho spraceme,obed taktiež polievku naložíme ideme vziať taniere a prinesieme im druhé na zaver keď deti odídu si jedáleň spraceme a po olovrante taktiež ostáva riad na stoloch kde si ho ja vezmem a následne poumývam .Chcela som sa opýtať či je to naozaj všetko iba na kucharkach alebo môžu pomáhať aj iný zamestnanci ,ktorý to ale odmietajú .V kuchyni je jedna kucharka a jedna vedúca ale pokiaľ tu ostane jedna z nás sama je to naozaj náročné a veľa x komplikované.Mimo nás je tu 5 pedagogických zamestnancov a skolnicka.Dakujem za odpoveď .

Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025

Dobrý deň,

Rozvoj samoobslužných činností u detí v materskej škole je kľúčový pre ich celostný rozvoj a úspešnú adaptáciu na život, vrátane nástupu do základnej školy. Nejde len o praktické zručnosti, ale aj o budovanie samostatnosti, sebavedomia, zodpovednosti a jemnej motoriky. Samoobslužné činnosti sa integrujú do každodenného režimu materskej školy a sú súčasťou štátneho vzdelávacieho programu:

Stolovanie:

• Samostatné jedenie lyžicou a vidličkou alebo kompletným príborom.
  • Pitie z pohára.
  • Používanie servítky.
  • Upratovanie si miesta po jedle (odniesť tanier, pohár).
  • Pomoc pri prestieraní alebo odnášaní riadu.

Individuálny prístup: Pri odnášaní použitého riadu je potrebné brať do úvahy vek, individuálne tempo a schopnosti každého dieťaťa. Niektoré deti potrebujú viac času a podpory. Dôležitá je aj trpezlivosť personálu a aktívna pomoc deťom s odnášaním použitého riadu.

Vítaná je pomoc a podpora zo strany pedagogických zamestnancov, ktorí dieťa učia samostatnosti pri činnostiach spojených so stravovaním v školskej jedálni pri základnej škole.

Vzhľadom na vek detí, ich schopnosti, zručnosti a bezpečnosť nemožno súhlasiť s odoberaním naloženého pokrmu z výdajného okienka.

normy dopredaj

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová