Vzdelanie kuchárky
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Dobrý deň, môžeme preradiť pomocnú kuchárku s úplným stredoškolským vzdelaním ekonomického smeru a 18 ročnou praxou pomocnej kuchárky v našej školskej jedálni a tiež s platným hygienickým minimom, na funkciu zaučená kuchárka . Alebo musí byť kuchárka len vyučená v odbore. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň. ******** vedúca školskej jedálne
Jedálne.sk napísal/a 11 jún 2025
Zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov (ďalej len "katalóg").
Vzhľadom na to, že katalóg pri zaradení zamestnanca nerozlišuje zaraďovanie zamestnancov do konkrétnej pracovnej funkcie tak, ako vyhláška č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, sa:
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať pomocné práce a jednoduchú výrobu jedál- činnosti uvedené v 1. platovej triede katalógu bez požadovaného vzdelania , zaradí na pozíciu "pracovník v prevádzke";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu a výdaj bežných druhov teplých jedál, bežných druhov múčnikov a teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy) v školskom zariadení- činnosti uvedené v 2. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním bez špecifikácie odboru, zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár";
- zamestnanec, ktorý bude vykonávať výrobu najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v školskom zariadení - činnosti uvedené v 3. platovej triede katalógu so stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním (s maturitou) , zaradí na pozíciu "hlavný kuchár/ kuchár pre diétne stravovanie".
Osobitnou podmienkou na vykonávanie epidemiologicky závažných činností zamestnancov v zariadení školského stravovania podľa zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov je požadovaná zdravotná a odborná spôsobilosť .
Váš zamestnanec s úplným stredným vzdelaním, ktorý bude vykonávať činnosti z 2. platovej triedy a má zdravotnú spôsobilosť a osvedčenie o odbornej spôsobilosti, môže sa zaradiť na pracovnú pozíciu hlavný kuchár/ kuchár/ zaučený kuchár. Bližšie špecifikácie pracovných činností jednotlivých pozícií sa uvádzajú v pracovnej náplni konkrétneho zamestnanca.