Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Počet zamestnancov a prevoz stravy do druhého zariadenia

Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať na počet zamestnancov v kuchyni materskej školy s počtom 120 detí a 8 dospelých. Kuchyňa je zariadená v budove s dvomi triedami detí a pre ďalšie 4 triedy chodí pomocná sila robiť desiatu a olovrant do inej budovy mš. Sme zamestnané 1 hlavná kuchárka, 1 zaučená kuchárka a 1 pomocná sila. Z toho pomocná sila strávi väčšinu dňa vo výdatnej budove. Takže na varenie hlavného jedla zostávame len 2 kuchárky plus tiež vydávame desiatu a olovrant. Koľko zamestnancov by sme mali mať keď pomocná sila nám nestíha pomáhať pri varení hlavného jedla. A druhá otázka je ako je to z prevozom jedla do druhej budovy,či je povinnosťou kucharok si previezť jedlo v ťažkých nádobách, alebo by sa malo jedlo previezť autom nato určeným. Ďakujeme za odpoveď.

Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

128

240

80

4,85

Kuchár/zauč.kuch

2

0,75

0,6

3,35

Prevádzkový zamestnanec

0,5

0,5

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Preprava stravy na iné výdajné miesto musí byť zabezpečená tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť prepravovaných pokrmov. Prepravné nádoby musia byť čisté a vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať. Na prepravu sa odporúčajú používať termoporty alebo iné vhodné izolované nádoby, ktoré zaručia aby teplota hutných pokrmov neklesla pod 60 °C a tekutých pod 65 °C. Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje akým spôsobom sa majú prepravné nádoby prepraviť na iné výdajné miesto. Rozhodujúca je vzdialenosť výdajného miesta od samotnej kuchyne, aby nebol narušený teplotný reťazec, a teplota pokrmov neklesla pod stanovenú teplotu. Pri poklese teploty pokrmy je potrebná regenerácia (ohrev) pokrmu na 70°C.

V prípade použitia dopravného prostriedku, tento musí byť výhradne určený na prepravu potravín a pokrmov. Vozidlo musí byť udržiavané v čistote a pravidelne dezinfikované, aby sa predišlo kontaminácii potravín. Vnútorné povrchy musia byť ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné.

Dodržiavanie všetkých týchto požiadaviek je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a kvality prepravovaných pokrmov a pre ochranu zdravia stravníkov.

Pekný deň

E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok