Počet zamestnancov a prevoz stravy do druhého zariadenia
Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025
Dobrý deň, chcem sa spýtať na počet zamestnancov v kuchyni materskej školy s počtom 120 detí a 8 dospelých. Kuchyňa je zariadená v budove s dvomi triedami detí a pre ďalšie 4 triedy chodí pomocná sila robiť desiatu a olovrant do inej budovy mš. Sme zamestnané 1 hlavná kuchárka, 1 zaučená kuchárka a 1 pomocná sila. Z toho pomocná sila strávi väčšinu dňa vo výdatnej budove. Takže na varenie hlavného jedla zostávame len 2 kuchárky plus tiež vydávame desiatu a olovrant. Koľko zamestnancov by sme mali mať keď pomocná sila nám nestíha pomáhať pri varení hlavného jedla. A druhá otázka je ako je to z prevozom jedla do druhej budovy,či je povinnosťou kucharok si previezť jedlo v ťažkých nádobách, alebo by sa malo jedlo previezť autom nato určeným. Ďakujeme za odpoveď.
Jedálne.sk napísal/a 20 máj 2025
Dobrý deň,
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
128 |
240 |
|
80 |
4,85 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,75 |
|
0,6 |
3,35 |
Prevádzkový zamestnanec |
0,5 |
|
|
|
0,5 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Preprava stravy na iné výdajné miesto musí byť zabezpečená tak, aby nebola ohrozená zdravotná bezpečnosť prepravovaných pokrmov. Prepravné nádoby musia byť čisté a vyrobené zo zdravotne nezávadného materiálu, ktorý sa dá ľahko čistiť a dezinfikovať. Na prepravu sa odporúčajú používať termoporty alebo iné vhodné izolované nádoby, ktoré zaručia aby teplota hutných pokrmov neklesla pod 60 °C a tekutých pod 65 °C. Žiadny všeobecne záväzný právny predpis neustanovuje akým spôsobom sa majú prepravné nádoby prepraviť na iné výdajné miesto. Rozhodujúca je vzdialenosť výdajného miesta od samotnej kuchyne, aby nebol narušený teplotný reťazec, a teplota pokrmov neklesla pod stanovenú teplotu. Pri poklese teploty pokrmy je potrebná regenerácia (ohrev) pokrmu na 70°C.
V prípade použitia dopravného prostriedku, tento musí byť výhradne určený na prepravu potravín a pokrmov. Vozidlo musí byť udržiavané v čistote a pravidelne dezinfikované, aby sa predišlo kontaminácii potravín. Vnútorné povrchy musia byť ľahko čistiteľné a dezinfikovateľné.
Dodržiavanie všetkých týchto požiadaviek je kľúčové pre zabezpečenie bezpečnosti a kvality prepravovaných pokrmov a pre ochranu zdravia stravníkov.
Pekný deň