Platová trieda
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025
Dobrý deň, chcela som sa opýtať jednu otázku. Pracujem na Strednej škole v školskej jedálni ako referentka. Na tejto pozícii pracujem už skoro 25 rokov. Neviem, či som správne zaradená v 3. platovej triede. Myslím si, že by som mohla byť aj v 4. triede. Čo sa týka vzdelania mám Gymnázium a Hotelovú nadstavbu, odbor cestovný ruch. Ak by ste mi vedeli odpovedať na moju otázku, či som zaradená v správnej triede bola by som rada. Ďakujem za odpoveď.
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie tejto skupiny zamestnancov sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Za predpokladu, keďže príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania nedefinuje pracovnú pozíciu referent, jedná sa o pracovné miesto technicko-hospodárskeho zamestnanca.
Technicko-hospodársky zamestnanci sa do platových tried zaraďujú podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.
Pracovné činnosti vykonávané technicko-hospodárskym zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania sú v 4. platovej triede nasledovne:
04. PLATOVÁ TRIEDA
Kvalifikačný predpoklad: Úplné stredné vzdelanie
Pracovná činnosť: 11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce (napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.