Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025

Dobrý deň, chcem sa opýtať. Môžem mat ako vedúca školskej jedálne gelove nechty? (kratšie) Prípravu jedla nerobím som ale pri vydaji jedla. Ďakujem za odpoveď.

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2025

Nechty na rukách zamestnancov zariadení školského stravovania musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene a iné ozdoby (Zásady správnej výrobnej praxe E-model HACCP pre ZŠS). Nečistoty za nechtami a odlupujúci sa lak alebo gél môžu spôsobiť kontamináciu pokrmov. V prípade gélovej resp. inej úpravy nechtov je z hygienického hľadiska žiadúce, aby sa používali jednorazové gumené rukavice aj počas celej prípravy pokrmov, nielen pri ich výdaji, čím bude možné predchádzať riziku mechanického znečistenia pokrmu a vzniku alimentárneho ochorenia.

Povinnosť používať pri výdaji hotových pokrmov jednorazové rukavice ustanovuje aj § 12 vyhlášky č. 533/2007 Z. z.
Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Dopredaj normy

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok