Normy
Jedálne.sk napísal/a 17 feb 2025
Prosím Vás, poraďte mi. Kúpila som hlbokozmrazené halušky ale v normách ich nemám, ako mám vypočítať koľko halušiek hlbokozmrazených potrebujem uvariť? Ďakujem za odpoveď.
Jedálne.sk napísal/a 17 feb 2025
Vážená pani vedúca,
pri revízii receptúr registra MSN bola prvoradá podmienka zachovania čerstvosti používaných surovín a z toho dôvodu veľká časť "tzv. polotovarov" bola z registra vyradená. Aj keď je možné argumentovať , že niektoré hlbokozmrazené druhy receptúr v registri zostali ako napr. hlbokozmrazené pirohy, šúľance atď. .Ide o receptúry, ktorých príprava v čerstvom stave je technologicky pri zvýšenom počte stravníkov náročná. Zastávame názor, že aj halušky sú pri zvýšenom počte stravníkov (napr. nad 200) technologicky náročnejšie a ich alternatíva hlobokozmrazených je na mieste.
Z vyššie uvedeného vyplýva, že tento druh receptúry Vám register MSN podľa ods. 4 § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) v znení neskorších predpisov používanie hlbokozmrazených halušiek a ich zaradenie do jedálneho lístka v súčasnosti neumožňuje.