Zaradenie do platovej triedy

Jedálne.sk napísal/a 17 feb 2025

Dobrý deň, som vedúcou školskej výdajne. Chcela by som sa opýtať, či som správne zaradená do platovej triedy č.3. Robím deťom ráno desiaty, vydávam obedy (ktoré sú k nám dovezené), chystám olovranty. Umývam na konci dňa jedáleň. Popri tom robím priraďujem platby, objednávky, zmluvy. Vydokladovávám dotácie, robím mesačnú uzávierku. Mám hmotnú zodpovednosť, spravujem účet ŠJ,atď...Prosím Vás je moje zaradenie správne? Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 17 feb 2025

Na odmeňovanie skupiny zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 553/2003 Z. z.“).

Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Príklady pracovnej činnosti a kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme a v Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme v prílohe č. 1 a č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania (ďalej len „školských jedální“) sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády.

Pracovné činnosti vykonávané vedúcim zamestnancom školskej jedálne sú charakterizované v časti 01. Spoločné pracovné činnosti v príklade pracovnej činnosti:

01.05.01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ so zaradením do 5. platovej triedy s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Ak spĺňate kvalifikačné predpoklady- stredné vzdelanie ukončené maturitou a v pracovnej zmluve máte uvedenú pracovnú pozíciu - vedúci zamestnanec, odporúčame Vám požiadať zamestnávateľa o prehodnotenie Vášho pracovného zaradenia do PT.

Romana napísal/a 24 feb 2025

Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. V pracovnej zmluve mám pozícia vedúca školskej jedálne, platová trieda 3. Mám aj riadiaci príplatok. Nedokážem pani ekonómke a riaditeľke vysvetliť že ako vedúca Školskej výdajnej jedálne patrím vyššie. Dokonca dnes mi hovorili, že vedúcu mám len 5 % uväzku, čo je nezmysel. Vo vyhláške č. 330/2009 som si našla že podľa počtu detí MŠ 34, ZŠ 34 a olovranty cca 30,by som mala byť 0,3 % uväzku vedúca, 0,6 kuchár a 0,25 kuchár pre doplnkové stravovanie (to môže byť aj kolegyna, ktorá so mnou vydáva obedy). Ale ide mi proste o rozumný a podložený argument ako vysvetliť,že patrím vyššie,aspoň časť uväzku. Ešte prosím doplňujúca otázka...Prosím Vás ked robím desiaty,olovranty som ako kuchár,ale je to platová trieda 1,2, alebo 3? Lebo vraj som mala byť ako kuchár zaradená dokonca do 1. triedy,čo je podľa mňa úplny nezmysel. Na vedúcu potrebuje človek príslusné vzdelanie,ja mám VŠ ekonomické plus dorobenú odbornu spôsobilosť...Ďakujem veľmi pekne ešte za odpoveĎ

Jedálne.sk napísal/a 27 feb 2025

Vedúci zamestnanec sa zaraďuje do 5. platovej triedy, kde je požiadavka úplné stredné vzdelanie a činnosti uvedené v katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 k NV 341/2004 Z.z. "01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."

Vo výdajnej školskej jedálni s počtom stravníkov do 100 podľa prílohy č. 4 k vyhláške č. 330/2009 z.z. je určený skrátený pracovný úväzok vedúceho zamestnanca 0,3; kuchár na výdaj obedov 0,6 a kuchár pre doplnkové stravovanie 0,25 úväzku.

Pozícia kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaraďuje do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie (§ 5 ods. 1 zákon č. 553/2003 Z. z.).

Kuchár vo výdajnej školskej jedálni sa zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej činnosti, ktorá je je uvedená v príslušnej platovej triede podľa katalógu pracovných činností s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 k NV 341/2004 Z.z.

 

01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.

03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Pokiaľ kuchár vykonáva činnosť v uvedenej platovej triede a spĺňa požadované vzdelanie zamestnávateľ ho zaradí do príslušného stupňa platovej triedy. Samozrejme musí spĺňať obidve podmienky- dosiahnuté vzdelanie aj činnosť.

Príklad: Zamestnanec na pozícii kuchár vo výdajnej školskej jedálni so stredným vzdelaním s maturitou, ktorý dodané hotové jedlá vydáva ( nevyrába), umýva kuchynský riad a obsluhuje stravníkov sa zaradí do 1.PT. (nevykonáva činnosti z 2.PT).

E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok