individuálne stravovanie
Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025
Dobrý deň, chcem sa spýtať otázku. Som nová vedúca v jedálni mš. Máme jedného žiaka ktorý má od lekára potvrdenie na individuálne stravovanie, v potvrdení nie je uvedená žiadna diéta iba že má dieťa individuálne stravovanie. Rodičia mu nosia ráno 3ks jogurt čokoládový, stále tá istá značka musí byť a zopár piškót. Som ako vedúca zodpovedná za toto jedlo? za nutričnú hodnotu??? Dala som rodičom papier kde mi ráno podpíšu že priniesli jogurt, kuchárka sa podpíše že ho prevzala. Je to takto v poriadku?? Ďakujem
Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025
Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby
sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.
Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s určením diagnózy (individuálne stravovanie nie je diagnóza), ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, nemôže do zariadenia individuálne donášať stravu. Dieťaťu vydá riaditeľ školského zariadenia Rozhodnutie o prijatí na stravovanie. Pokiaľ doloží požadovaný doklad, dieťaťu vydáte Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za kvalitu a obsah donesenej stravy.