Výživová hodnota
Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024
Dobrý deň, prosím vás, špagety so syrom a kečupom je podľa vášho názoru výživné jedlo? Ďalej sa chcem opýtať na šunku, ktorá sa deťom podáva, či je nejak kontrolovaná, aby to nebola zmes E a podobných fajnotiek. Ďakujem
Jedálne.sk napísal/a 20 dec 2024
Napriek tomu, že špagety so syrom a kečupom nemožno považovať za výživovo plnohodnotné jedlo, sú zaradené v registri MSN.
Na jednej strane je potrebné zohľadniť požiadavky stravníkov, toto jedlo vychádza vo všetkých anketách ako najobľúbenejšie jedlo detí a žiakov všeobecne (nielen v šj), na druhej strane jedlá finančne a technologicky nenáročné sú vhodnou alternatívou na večeru v zariadeniach internátnych a celoročných. Neoddeliteľnou súčasťou materiálno-spotrebných noriem a receptúr pre školské stravovanie je Aplikácia princípov k Materiálno – spotrebným normám a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024, v ktorej jednotlivé ustanovenia určujú spôsob použitia receptúr, odporúčania, možnosti zámeny potravín a charakterizujú minimálne požiadavky na kvalitu používaných potravín v zariadeniach školského stravovania v súlade so Zásadami pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných potravín pre hromadné stravovanie (UV SR č. 68/2016) vydanými Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.
Napr.:
Minimálne požiadavky na kvalitu cestovín:
- pri nákupe cestovín sledovať zloženie, uprednostňovať cestoviny z tvrdej pšenice - semolinové a cestoviny bez obsahu konzervačných látok, syntetických farbív a dochucovadiel;
- v prípade sušených cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3;
- v prípade čerstvých cestovín vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/2.
Konzervárenské výrobky
Preferovať nákup tovaru so zvýšenou úrovňou kontroly, preukázanou certifikátmi kvality pre bezpečnosť potravín (IFS, BRC, ISO 14000 atď.) alebo udelenou Značkou kvality SK, prípadne inou značkou kvality.
Minimálne požiadavky na kvalitu konzervárenských výrobkov:
- bez pridaných konzervantov, syntetických sladidiel, farbív a dochucovadiel;
- vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynulo viac ako 1/3.
Kečup a paradajkový pretlak
Minimálne požiadavky na kvalitu kečupu a paradajkového pretlaku:
- kečup - bez zahusťovadiel, umelých sladidiel a prídavných látok s podielom min. 60 % rajčiakového pyré, so zníženým obsahom soli a cukru;
Minimálne požiadavky na kvalitu mäsových výrobkov:
-
- zohľadňovať percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch:
- šunka – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
- párky – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
- klobása – minimálny podiel obsahu mäsa 85 %;
- vyžadovať dodávku v lehote, v ktorej z doby spotreby vyznačenej na dodanom tovare neuplynula viac ako 1/3.
- zohľadňovať percentuálny podiel mäsa v mäsových výrobkoch: