Sladkosti
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2024
Dobrý deň, Chcem sa opýtať, nepáči sa mi, že deti v škôlke majú zavedený zvyk nosiť na narodeniny a meniny rôzne lízatká, cukríky, sladkosti. Koľkokrát aj úplne malé, s kt.sa môžu aj zadusiť. Ja mojim deťom sladkosti nekupujem. Aj tak si myslím, že cukru majú v škôlke dosť napr. krupicová kaša, výživy, buchty, cereálie. Treba im ho dávať zbytočne navyše? Veď je všeobecne známe, že veľa cukru škodí a od mala treba deti v tomto usmerňovať. Existuje nejaký predpis, ktorý o dávaní *darčekov* hovorí? Vďaka.
Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2024
Vyhláška č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež v §7 ustanovuje, že podávaná strava (strava vo všeobecnosti je zostava jedál, pokrmov a všetky potraviny, ktoré dieťa skonzumuje) v zariadení pre deti a mládež je zdravotne neškodná a výživovo hodnotná, doplnkové stravovanie sa môže zabezpečiť len prostredníctvom zariadenia školského stravovania a do zariadenia pre deti do šesť rokov veku sa nemôže individuálne donášať strava.
Napriek zavedeným zvyklostiam, odporúčame donesené cukrovinky do školského zariadenia nepodávať deťom na konzumáciu počas pobytu v škole, ale bezpečne uložiť do osobnej skrinky, kedy zákonný zástupca dieťaťa rozhodne, či ich dieťa bude alebo nebude konzumovať.