Vedúca ŠJ nemá nárok na obedy
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
Dobrý deň, prosím o radu. Som vedúca ŠJ na 40 % prac. úväzok to sú 3 hodiny prac. času. Podľa zákonníka práce nemám nárok na obedy. Takže ja už niesom v práci keď sa obedy vydávajú. ,lebo tak mi bola nariadena pracovná dobu. A tým pádom neviem či je všetko dodržané, ale zodpovedná som. Stretli ste sa s tým, aby vedúca ŠJ nemala nárok na obedy? A je v poriadku môj v 40%úväzok? Keď máme 5 dosp. stravníkov a 22 deti. Ďakujem za odpoveď?
Jedálne.sk napísal/a 05 nov 2024
1. Podľa §152 ods.2 Zákonníka práce: "Nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny".
2. Zákonník práce pracovný čas definuje ako časový úsek, v ktorom je zamestnanec k dispozícii zamestnávateľovi, vykonáva prácu a plní povinnosti v súlade s pracovnou zmluvou.Pracovný čas je povinnou súčasťou každej pracovnej zmluvy uzatvorenej medzi zamestnávateľom a zamestnancom. Podpisom pracovnej zmluvy ste prejavili súhlas s podmienkami v nej ustanovenými- dĺžka pracovného času a pracovná doba.
Zamestnávateľ Vám určil v pracovnej zmluve základný pracovný čas kedy musíte byť na pracovisku a plniť svoje povinnosti, nemôže však od Vás požadovať povinnosti mimo Vášho pracovného času ( kontrola kvality pripraveného obeda) a teda nemôžete byť zodpovedná za tieto činnosti.
So zamestnávateľom si môžete dodatočne dohodnúť voliteľný pracovný čas, kedy si zamestnanec môže vybrať kedy bude prítomný na pracovisku.
3. Pri určení úväzku vedúceho zamestnanca postupoval zamestnávateľ v súlade s vyhláškou č. 330/2009 Z.z. o zariadení školského stravovania; príloha č. 2.