Pracovné podmienky v ŠJ

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024

Dobrý deň, mala by som niekoľko otázok ohľadom fungovania školskej jedálne. Ide o materskú školu (+detské jasle), ktorá má jedáleň s vlastnou kuchyňou. Stravníci: 8 dospelých, 32 škôlkarov, 4 jasličkárov vo veku 1-2r. Moje otázky: 1. Aký počet zamestnancov má mať ŠJ? Teraz sme 2 kuchárky - obe na skrátený 6-hodinový prac. čas. Vedúcu robí tretia osoba, ktorá nie je riadnym zamestnancom MŠ. 2. Upratovanie priestoru jedálne je úlohou kuchárky alebo upratovačky? Kto umýva stoly a kto umýva podlahu v jedálni? Jasné, že kuchyňu a ostatné priestory umýva kuchárka ale nezhodneme sa v tom, kto je zodpovedný za jedáleň. V prevádzkovom poriadku to nie je jasne napísané, rozdelené, figuruje tam slovo "prevádzka" ("za upratovanie prevádzky je zodpovedná kuchárka"). Treba dodať, že podľa rozpisu 3. Ako by mala vyzerať organizácia výdaja jedla? Máme 2 skupiny škôlkarov /menšie deti a predškoláci/. Kto vydáva polievku a kto druhé jedlo, a ako sa zbiera použitý riad? Deti si berú z okienka a odnášajú po sebe? Alebo učiteľky, alebo kuchárky? Kto by mal nosiť deťom v jasliach jedlo do ich kuchynky? Kuchárka alebo vychovávateľka? (Z jedálne sa dá prejsť do dennej miestnosti jasiel cez spoločnú chodbu, ktorá spája jedáleň, priestory MŠ a priestory jaslí.) Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024

  1. podľa prílohy č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania je odporúčaný počet zamestnancov pri počte do 50 stravníkov 1 úväzok na pozíciu kuchár (obedy) a 0,5 úväzku na pozíciu kuchár na doplnkové stravovanie (desiaty, olovranty). Riaditeľ/vedúci na 0,5 úväzok.
  2. Kto umýva stoly a kto umýva podlahu v jedálni? Toto je otázka na vášho zamestnávateľa, činnosti, ktoré súvisia s výkonom pracovnej pozície určuje konkrétnym zamestnancom v pracovnej náplni.
    Obvykle, za čistotu stolov zodpovedajú zamestnanci kuchyne, za upratovanie priestorov a umývanie podláh v školskej jedálni zodpovedá upratovačka.
  3. Za výdaj pokrmov jednoznačne zodpovedajú zamestnanci školskej jedálne, ktorý majú zdravotnú a odbornú spôsobilosť na epidemiologicky závažné činnosti pri výrobe, manipulácii alebo umiestnení na trh potravín, pokrmov alebo nápojov. Je nepravdepodobné, že deti predškolského veku zvládnu odoberanie obeda pri výdajnom okienku. Jednou z činností prevádzkového zamestnanca podľa katalógu pracovných činností je "obsluha stravníkov v jedálni". U predškolákov možno v spolupráci s učiteľkou MŠ rozvíjať ich samoobslužné činnosti pri odnášaní použitého riadu.
  4. Nielen za prenos do kuchynky, ale aj za výdaj pokrmu zodpovedá zamestnanec, ktorý má zdravotnú a odbornú spôsobilosť na manipuláciu s potravinami, čo vychovávateľka podľa opisu jej činnosti, mať nemusí.

Miroslava napísal/a 18 sep 2024

Dobrý deň, prosím o usmernenie, kto má deťom v mš krájať mäso, buchty,knedle atď.

Jedálne.sk napísal/a 30 sep 2024

Zdravotne a odborne spôsobilá osoba na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.

VIS Slonensko

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok