Malovanie jedalne

Ali napísal/a 10 máj 2024

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ak ako vedúca ŠJ počas neprítomnosti kuchárky sa podieľam, na zabezpečení činnosti zariadenia, teda príprave a výdaji jedál a nápojov. Ako sa to zohľadňuje pri odmeňovaní, určuje to nejako legislatíva alebo je to na dohode zamestnávateľ - zamestnanec. Mám na mysli finančné ohodnotenie alebo nadčasová práca.

Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024

Práca vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovnej zmeny je práca nadčas na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas (§ 97 ods. 1 Zákonníka práce).

V prípade zastupovania kuchárky počas PN v čase pracovnej zmeny a výkon pracovnej činnosti vedúcej školskej jedálne po skončení pracovnej zmeny vykazuje znaky práce nadčas.

Pri práci nadčas ide o prácu vykonávanú zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom, resp. po dohode so zamestnávateľom, t. j. s vedomím a z vôle zamestnávateľa, ktorý za podmienok stano­vených Zákonníkom práce zamestnancovi výkon práce nadčas buď jednostranne nariadi, alebo výkon práce nadčas so zamestnancom vopred dohodne, prípadne výkon práce nadčas zamestnancovi odsúhlasí.

Za prácu nadčas patrí zamestnancovi podľa § 121 ods. 1 Zákonníka práce dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku.

Nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas stráca zamestnanec v prípade, ak za prácu nadčas po dohode so zamestnávateľom čerpá náhradné voľno.

Tatiana napísal/a 07 máj 2024

Dobrý deň. Chcem sa opýtať, či musí vedúca ŠJ (ekonomického vzdelania) v materskej škole zastúpiť kuchárky v kuchyni, pokiaľ všetky vypadnú na 1 deň, ak nemá kto variť.

Jedálne.sk napísal/a 08 máj 2024

Nie, nemusí zastúpiť kuchárky v kuchyni.

Avšak ako vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania ( bez ohľadu na zameranie vzdelania) má zadefinovanú pracovnú činnosť v súlade s nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. , ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní - "Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."

Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky znamená zabezpečiť v plnej miere jej činnosti, pre ktoré bola zriadená. T.j. prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení.

V prípade výpadku zamestnancov z dôvodu ochorenia, riadiaci zamestnanec je povinný zabezpečiť plynulý chod zariadenia, či už zabezpečením zamestnancov na zastupovanie počas PN alebo podieľaním sa na zabezpečení činnosti zariadenia, teda na príprave a výdaji jedál a nápojov.

Marta napísal/a 09 máj 2024

riadiaci zamestnanec je povinný zabezpečiť?tym sa mysli kto veduci skol.jedalne alebo riaditel?lebo veduci skol.jedalne neuzatvara pracovnu zmluvu ani platove podmienky a ked nemaju nikoho napr. v malej obci tak asi tazko riesitelny problem

Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024

Problém nájsť zamestnanca - kuchára do školskej jedálne sa ukazuje ako celoslovenský problém a to nie len na dobu určitú na zastupovanie, ale aj na trvalý pracovný pomer. Tento problém však nie len v malých obciach, ale všade.

Je pravdou, že nie ste personalista, ale fungovanie kuchyne Vám riaditeľ nezabezpečí. Môže ju pre výpadok zamestnancov pre prekážky na strane zamestnávateľa dočasne uzatvoriť .

Skúste nám ponúknuť Váš návrh na riešenie.

Marta napísal/a 13 jún 2024

Ja navrhujem riešenie treba konečne zaplatiť ľudí adekvátne a doplniť zo škôl učňov a nie sama vysoká škola a robiť rukami nikto? a nie len čakať kým to padne na hubu...keď začnú platiť kuchárky nie 650eur na mesiac ale aspoň 900-1000eur tak takýto problém nebude. Tabuľkové platy sa nedvíhajú a robia že akože minimálna mzda sa dvíha každý rok a potom aj taká upratovačka už dohnala kuchárku na výplate alebo je rozdiel max 30-50eur na výplate. Za posledné 4 roky nám dvihli plat o 80eur ale infláciou zobrali 200eur a teraz tu niekto rozprava že inflácia sa zastavila ? Áno pravda je taká že ceny ostali na vrchole ale platy nestúpajú adekvátne inflácii a to by sme mali hovoriť o valorizacií aby sme sa mali reálne lepšie. Takže riešenie vidím tak že to treba aby to padlo na hubu a aj tak vidím že to smeruje že budú na školách variť súkromné vývarovne za iné ceny a kvalitu a potom už bude štát a rodičia radi že niečo dostanú deti na jedenie a nie ako teraz sa tu mame všetci tváriť ako treba striktne dodržiavať všetky pravidla na prevádzke. Keby sa to malo všetko robiť čo mi predpis káže tak mi je 8hodinova pracovná doba málo dezinfikovať, variť, umývať, vydávať, vzorky chladničky, teploty, papiere atd..... a niekto si tu bude myslieť že toto ma kuchárky a vedúce takáto práca baviť a robiť to s radosťou aj napriek tomu že chýbajú ľudia? ....99,9% ľudí to robí aby mali na živobitie a splátky a pôžičky asi toľko k teme.uz je človek unavený z tejto prace a keď príde kontrola z hygieny miesto toho aby vám pomohli tak vám dajú pokutu tak im budete darmo hovoriť že to všetko nestíhate za 8 hodín a že to máte riešiť so zriadovaťeľom ktorý tiež na vás kašle aj s vedením školy. Chvalabohu už nám nechýba veľa odpracovať tak po nás nech sa trápia iní......

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024

Dobrý deň, prosim vas idem poslat ziadost zriadovatelovi o vymalovanie jedalne Prosim vas viete mi poslat nejaky vzor ako by to malo vyzerat? popripade nejaky zakon vyhlasku ktoru tam zakomponovat? Vauguste mame 3 tyzdne volno tak malovanie by sme dali asi na ten 3 tyzden a stvrty budeme umyvat, ci musime byt pritom? Ďakujem velmi pekne.

Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024

Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania

musí byť zariadenie spoločného stravovania udržiavané v čistote a v dobrom technickom stave.

V § 8 ods. 4 vyhláška špecifikuje zariadenia školského stravovania, kde sa maľovanie musí vykonať najmenej 1x ročne.

„(4) Udržiavacie práce3a) v zariadení spoločného stravovania sa vykonajú bezodkladne po ich porušení alebo znečistení; maľovanie vo výrobnom priestore a skladovacích priestoroch v zariadeniach spoločného stravovania v školách a v školských zariadeniach sa vykoná najmenej jedenkrát ročne.“

Podmienky pri zabezpečovaní prác ( požiadavky na prítomnosť zamestnancov na pracovisku) si musí dohodnúť a určiť objednávateľ služby( zriaďovateľ, riaditeľ).

E-shop

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok