Malovanie jedalne
Ali napísal/a 10 máj 2024
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
Práca vykonávaná mimo rámca rozvrhu pracovnej zmeny je práca nadčas na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas (§ 97 ods. 1 Zákonníka práce).
V prípade zastupovania kuchárky počas PN v čase pracovnej zmeny a výkon pracovnej činnosti vedúcej školskej jedálne po skončení pracovnej zmeny vykazuje znaky práce nadčas.
Pri práci nadčas ide o prácu vykonávanú zamestnancom na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom, resp. po dohode so zamestnávateľom, t. j. s vedomím a z vôle zamestnávateľa, ktorý za podmienok stanovených Zákonníkom práce zamestnancovi výkon práce nadčas buď jednostranne nariadi, alebo výkon práce nadčas so zamestnancom vopred dohodne, prípadne výkon práce nadčas zamestnancovi odsúhlasí.
Za prácu nadčas patrí zamestnancovi podľa § 121 ods. 1 Zákonníka práce dosiahnutá mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej v sume 25 % jeho priemerného zárobku.
Nárok na mzdové zvýhodnenie za prácu nadčas stráca zamestnanec v prípade, ak za prácu nadčas po dohode so zamestnávateľom čerpá náhradné voľno.
Tatiana napísal/a 07 máj 2024
Jedálne.sk napísal/a 08 máj 2024
Nie, nemusí zastúpiť kuchárky v kuchyni.
Avšak ako vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania ( bez ohľadu na zameranie vzdelania) má zadefinovanú pracovnú činnosť v súlade s nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. , ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní - "Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení."
Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky znamená zabezpečiť v plnej miere jej činnosti, pre ktoré bola zriadená. T.j. prípravu, výdaj a konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení.
V prípade výpadku zamestnancov z dôvodu ochorenia, riadiaci zamestnanec je povinný zabezpečiť plynulý chod zariadenia, či už zabezpečením zamestnancov na zastupovanie počas PN alebo podieľaním sa na zabezpečení činnosti zariadenia, teda na príprave a výdaji jedál a nápojov.
Marta napísal/a 09 máj 2024
Jedálne.sk napísal/a 04 jún 2024
Problém nájsť zamestnanca - kuchára do školskej jedálne sa ukazuje ako celoslovenský problém a to nie len na dobu určitú na zastupovanie, ale aj na trvalý pracovný pomer. Tento problém však nie len v malých obciach, ale všade.
Je pravdou, že nie ste personalista, ale fungovanie kuchyne Vám riaditeľ nezabezpečí. Môže ju pre výpadok zamestnancov pre prekážky na strane zamestnávateľa dočasne uzatvoriť .
Skúste nám ponúknuť Váš návrh na riešenie.
Marta napísal/a 13 jún 2024
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024
Dobrý deň, prosim vas idem poslat ziadost zriadovatelovi o vymalovanie jedalne Prosim vas viete mi poslat nejaky vzor ako by to malo vyzerat? popripade nejaky zakon vyhlasku ktoru tam zakomponovat? Vauguste mame 3 tyzdne volno tak malovanie by sme dali asi na ten 3 tyzden a stvrty budeme umyvat, ci musime byt pritom? Ďakujem velmi pekne.
Jedálne.sk napísal/a 07 máj 2024
Podľa vyhlášky Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania
musí byť zariadenie spoločného stravovania udržiavané v čistote a v dobrom technickom stave.
V § 8 ods. 4 vyhláška špecifikuje zariadenia školského stravovania, kde sa maľovanie musí vykonať najmenej 1x ročne.
„(4) Udržiavacie práce3a) v zariadení spoločného stravovania sa vykonajú bezodkladne po ich porušení alebo znečistení; maľovanie vo výrobnom priestore a skladovacích priestoroch v zariadeniach spoločného stravovania v školách a v školských zariadeniach sa vykoná najmenej jedenkrát ročne.“
Podmienky pri zabezpečovaní prác ( požiadavky na prítomnosť zamestnancov na pracovisku) si musí dohodnúť a určiť objednávateľ služby( zriaďovateľ, riaditeľ).