Nárok zamestnanca na odhlásenie sa z obeda

Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024

Dobrý deň, Mám potravinovú - histaminovú intoleranciu a z tohto dôvodu mi niektoré pracovné dni nevyhovuje strava, ktorú mi zamestnávateľ na pracovisku poskytuje. Doteraz nebol problém s odhlasením sa deň vopred, ale pred pár dňami mi zamestnávateľ oznámil, že sa už nebudem môcť zo stravy odhlasovať. Mám si premyslieť, či budem nahlásená celý mesiac (aj keď obed jesť nebudem a prepadne mi), alebo sa mám úplne odhlásiť. Chcela by som vedieť,, aké sú v tomto prípade moje práva a či existuje nejaký zákon/vyhláška ktorý stanovuje, že zamestnanec nemá nárok na odhlásenie sa zo stravy. Ďakujem.

Jedálne.sk napísal/a 07 feb 2024

Podmienky stravovania zamestnancov upravuje zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práve v §152

Podľa ods. 6 písm. c) „Zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume podľa odseku 8, ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom.

Podľa ods. 2 má zamestnanec, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako štyri hodiny, nárok na zabezpečenie stravovania alebo poskytnutie finančného príspevku na stravovanie.

Zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie zamestnancom vo vlastnom stravovacom zariadení a prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % z ceny jedla.

Zamestnanec , ktorý sa zo zdravotných dôvodov nemôže stravovať vo vlastnej jedálni, má nárok na poskytnutie finančného príspevku na stravovanie sume najmenej 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky (55 % zo sumy 5,85 €).

Zamestnávateľ z dôvodu poskytovania a účtovania rozdielneho príspevku na stravovanie v rámci mesiaca vám dal na výber, buď sa budete stravovať vo vlastnom zariadení, kde vám zabezpečuje stravovanie a príspevok 55% z hodnoty jedla alebo zo zdravotných dôvodov požiadate o poskytnutie finančného príspevku na stravovanie 55% z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky ( toho času t.j. 3,22€).

e-shop 2

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová