Zásady na zostavovanie jedálnych lístkov zariadení školského stravovania

Lucia napísal/a 15 feb 2024

Dobrý večer, rada by som sa informovala, že či je v poriadku aby mali deti v škôlke na olovrant každý deň buď balený croasant z jednoty, alebo donut. No každopádne to mám v pláne riešiť....

Jedálne.sk napísal/a 22 feb 2024

Odporúčame Vám to riešiť. V registri receptúr MSN pre školské stravovanie sa croissanty alebo donuty nenachádzajú. Balené pekárenské výrobky z distribučnej siete neodporúčame podávať pre vysoký obsah konzervantov, farbív a stabilizátorov na predĺženie minimálnej doby spotreby.

Prípustné by bolo, keby ich pripravovali v školskej jedálni.

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Rada by som sa spýtala kto má na starosti zostavovanie jedálnych lístkov v materských škôlkach. Nehnevajte sa na mňa každý deň na raňajky iná pomazánka. Ako keby obyčajné maslo, med, lekvár alebo šunka niečo obyčajné už neexistovalo. Stále dokola droždia, rybacia, vajíčková. Keď nie ráno, tak poobede. Ďalšia vec prečo sa podáva čierny čaj bez cukru? Obedy, že akože des. Mám pocit ako by tie deti boli žlčnikári. Chcem podať podnet na toto a rada by som vedela, že s kým o tom môžem hovoriť. A ešte sa chcem informovať - voľakedy chodila do škôlky aj pani doktorka (podľa obvodu) ohľadom stravy, teraz už som to nevidela ani nepočula že by ju niekto volal. Je lepšie,že varíme zdravšie jedlá, ktoré naše deti vôbec nejedia a vyhadzujú sa do koša a deti sú také hladné že poobede už ani nevidia.

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Za zostavu jedálnych lístkov zodpovedá vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania a hlavný kuchár.

Pri zostave jedálnych lístkov vychádzajú z odporúčaných výživových dávok pre deti vo veku od 3 do 6 rokov a zásad na zostavovanie jedálnych lístkov, ktoré sú v prílohe č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.

Marta napísal/a 01 feb 2024

pošlite tie jed. lístky k nahliadnutiu, či sú naozaj také....ako opisujete. lekár nie je potrebný, to už dávno neplatí,

Anna napísal/a 01 feb 2024

Dovolím si reagovať ako vedúca ŠJ, snáď sa neurazíte, pretože z daného príspevku cítiť veľkú frustráciu, ale osobne vidím zmysel podávania nátierok v tom, že vieme nejakým spôsobom "zakamuflovať" rôznu zeleninu a ingrediencie, na ktoré by sa dieťa v inom prípade ani len nepozrelo. Myslím, že žiadne dieťa nebude jesť chlebík s kúskami karfiolu, ale keď sa urobí nátierka, do ktorej sa pridajú vajíčka, dieťa nevie, že tak je schovaný aj ten karfiol, alebo fazuľová nátierka so syrom, je to obohatenie jedálnička dieťaťa o strukoviny, rybacia o ryby (dávam len príklad). Samozrejme, ak sa ale stále opakuje to isté, bolo by vhodné aby ste sa porozprávali s vedúcou v danej MŠ, verím, že Vám podá logické vysvetlenie (buď sa to týka financií, málo personálu, alebo má zmapované, čo deti radi majú a čo nie - z vlastnej skúsenosti Vám viem povedať, že u nás sa po chlebíku s vajíčkovou nátierkou len zapráši a neostane ani len nezjedená kôrka). Čo sa týka čierneho čaju bez cukru, za to určite pani vedúca nemôže, my máme stanovené normy a tiež v rámci obmeny, je tam i ten nešťastný čierny čaj bez cukru (mimochodom čierny čaj s cukrom ani nemáme, len s medom alebo citrónom). Verím, že v sebe nájdete trocha empatie a ak Vám pani vedúca vysvetlí, prečo je jedálny lístok v danej MŠ taký ako je, pochopíte, že to čo robievame, nerobíme nárokom, aby sme uškodili deťom.
Hrachový granuát 1

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová