Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Pozícia kuchár- iba vyučený v odbore?

Mária napísal/a 07 mar 2026

Dobrý deň v akej platové triede mam byt ked som 4h hlavná kuchárka a 4h vedúca kuchyňa...varíme 65porcii...mam ukončené ss s maturitou...

Admin napísal/a 18 mar 2026

Dobrý deň,

Pri kumulovaných funkciách v školstve (keď vykonávate dve rôzne pracovné činnosti u jedného zamestnávateľa) je dôležité, ako máte postavenú pracovnú zmluvu a aké je vaše najvyššie dosiahnuté vzdelanie.

Podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa zamestnanec zaradí do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú vykonáva v rámci dohodnutého druhu práce.

• Hlavná kuchárka: Zvyčajne sa zaraďuje do 2. alebo 3. platovej triedy (závisí od náročnosti a počtu pripravovaných jedál).
  • Vedúca školskej jedálne: Zvyčajne sa zaraďuje do 5. alebo 6. platovej triedy (závisí od vzdelania a náročnosti práce – napr. zostavovanie jedálničkov, normovanie, skladové hospodárstvo, verejné obstarávanie ).

Keďže pozícia vedúcej ŠJ je z hľadiska katalógu pracovných činností považovaná za náročnejšiu (administratívna a riadiaca činnosť), váša platová tarifa by sa mala odvíjať práve od tejto pozície.

• 5. platová trieda: Vyžaduje sa úplné stredné vzdelanie (maturita).
  • 6. platová trieda: Vyžaduje sa bakalárske vzdelanie (I. stupeň VŠ) alebo vyššie odborné vzdelanie, ak ide o metodické riadenie a zložité ekonomické agendy.

Ak máte stredoškolské vzdelanie s maturitou, mali by ste byť zaradená do 5. platovej triedy pre obe činnosti, pretože funkcia vedúcej ŠJ je tou "nadradenou" z hľadiska náročnosti.

Dôležitý postreh: Zamestnávateľ by mal s vami uzatvoriť buď jednu zmluvu s kumulovanou náplňou práce (kde sa určí trieda podľa tej náročnejšej), alebo dva samostatné pracovné pomery (2x na polovičný úväzok). Ak sú to dva samostatné pomery, v každom môžete mať inú triedu, ale v praxi je to pre zamestnanca administratívne náročnejšie.

Skontrolujte si pracovnú náplň, či v nej máte presne definované činnosti pre obe funkcie.

Monika napísal/a 02 feb 2024

Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o širšiu informáciu k zverejnenému kurzu pre kuchárky, ktorý organizujete pre zamestnancov školských jedální počas jarných prázdnin. V článku uvádzate, že absolventi po ukončení kurzu dostanú certifikát. Bude tento certifikát slúžiť ako osvedčený doklad, že môže táto pracovníčka pracovať v školskom zariadení ako hlavná kuchárka? Je tento kurz akreditovaný aj Ministerstvom školstva? Ďakujem za odpoveď.

Jedálne.sk napísal/a 06 feb 2024

Certifikát z kurzu pre kuchárky a kuchárov, ktoré organizuje portál Jedálne.sk, slúži ako osvedčenie o účasti. Kurz má priniesť inšpiráciu, ukázať moderné trendy a motivovať ku kreativite.
Nenahrádza certifikované vzdelanie kuchárky, na to slúžia rekvalifikačné kurzy.

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Dobrý deň, chcem sa spýtať, ak pracujem v školstve viac rokov / 5 rokov/ ako pomocná kuchárka, môžem byť aj v pozícii kuchárka, keď nie som vyučená v odbore, ale mám spôsobilosť pracovať v kuchyni z hygieny? Musím si robiť kurz kuchárky, alebo ? Ďakujem moc.

Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený. Výhodou je vzdelanie v odbore potravinárstva, hoteliérstva a pod., ale nemôže byť podmienkou. Podmienkou môže byť prax v stravovacej oblasti a znalosti z prípravy pokrmov.

Činnosť kuchárky vykonávať môžete, avšak pre zaradenie do vyššej platovej triedy ( do 2. PT alebo 3.PT) musíte mať požadovanú kvalifikáciu – stredné (výučný list- nemusí byť v odbore kuchár) alebo úplné stredné vzdelanie s maturitou ( nemusí byť v odbore potraviny-stravovanie).

Jana Dolníková napísal/a 21 feb 2026

Dobrý večer chcem reagovať pracujem v školskej jedálni 3 roky není som vyúčená kuchárka / mám maturitu SOU- obchodné/. Pracujem na pozicii pomocná sila, varíme cca 850 obedov denne, mojou naplnou je,že napr. Jeden týždeň varím polievku plus pomáham pri hlavnom jedle alebo tam kde treba, druhý týždeň mám na starosti škôlku cca 120 detí plus a tretí týždeň som pri hlavnom jedle pri kuchárke. Kolegyne by chceli aby som si dorobila kurz, že aby som bola hlavná kuchárka, len popri práci a rodine sa mi zdá, že tých 500 hodín je veľa. Ďakujem za info. Okres Žilina.

Admin napísal/a 01 mar 2026

Dobrý deň,

Pre zaradenie na pozíciu kuchárky resp. hlavnej kuchárky sú dve podmienky- kvalifikačné predpoklady a vykonávaná pracovná činnosť

Kuchári t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

02. PLATOVÁ TRIEDA

Kvalifikačné predpoklady - Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

Pracovná činnosť-Kuchár/hlavný kuchár/zaučený kuchár

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

Kuchár pre diétne stravovanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Podľa uvedeného spĺňate kvalifikačné požiadavky - máte ukončené úplné stredné vzdelanie ( špecifikácia v odbore sa nevyžaduje) a budete vykonávať činnosti uvedené v 2.platovej triede, na ktoré máte prax..

Praktické minimum pre novú vedúcu ŠJ

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok