„Nové zdravé“ receptúry
*Marta napísal/a 18 jan 2024
Súhlasím úplne a na 100% s Vami. Sú to nové recepty ,,našich zdravých mamičiek,, ,ktoré podporuje ministerstvo školstva, lepšie povedané spolupracuje s nimi, ako keby boli odborníčky na zdravú výživu, čo nie sú.
Áno odskúšali sme po zariadeniach v našom meste nové normy, ale katastrofa. Presne ako píšete špagety s bešamelom- samá múka. Všade veľa póru a nezmyselných byliniek. Decká vyhadzovali, tak isto dospelí stravníci a odpad na 75%. Mám to zdokumentované i na fotkách. Stravníci odchádzali hladní. Pripravovali sme i stroganov z kuracieho mäsa- tam tiež nie sú správne ingredencie a o pomere nehovoriac. Tu musím podotknúť, že to bolo o niečo lepšie. No a syrové nátierky z cottage syra, hotová katastrofa...všetko tečie no a veľmi veľa prevláda všade veľa póru. No prepočet noriem na dospelých stravníkov nikde, však aj to sú naši stravníci. To, že sú tam pravopisné chyby, by som sa hanbila zverejniť...je toho o mnoho viac. Po odvarení niektorých receptúr ma oslovili stravníci a hlavne zamestnanci, aby sme to už nikdy nepripravovali, nakoľko stravníci/ žiaci, zamestnanci boli hladní a tie decká, ktoré sú v popoludňajších hodinách v ŠKD boli obzvlášť hladní.
Tiež som vedúcou viac ako 40 rokov a zažila som toho v šk. stravovaní dosť. Práca je zaujímavá, kto ju má rad. No musím skonštatovať, že na pozície pracovníkov v škols. stravovaní sa vôbec nehlásia ľudia, ktorí by potrebovali určite zamestnanie, nakoľko táto práca si vyžaduje abnormálne veľa/ celého človeka a ešte aj viac/ no a hlavne nie je docenená- ohodnotená. Ale prácu od nás či kuchárok vyžadujú na vysokej úrovni, žiaľ...za nízky plat. tak isto i na pozícii vedúcich je tej administratívy viac ako dosť.
Ja len dúfam, že už viac nezmyselných receptúr nebudeme overovať. Myslím si, že MSN majú dosť receptov, z ktorých vieme pripraviť kvalitnú stravu hlavne pre naše deti a kolegov a niekde i pre dôchodcov. Vážime si každého stravníka. Skôr by sa malo ministerstvo školstva a ministerstvo práce a ZMOS zamerať už konečne na prepočet zamestnancov na stravníka. Niekedy si pripadám, ako na panskom...... až do poslednej kvapky potu.....
Všetkým nám záleží, aby naše deti boli zdravé a na vyučovaní sústredené a k tomu pomáha aj strava pripravovaná v školských jedálňach, kde preberáme na seba časť Vašich starostí aj ohľadom výživy.
S pozdravom Vaša kolegyňa.