Podávanie mikrozeleniny v škôlke

Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023

Dobrý deň, som vedúca školskej jedálne, deťom pripravujeme len desiaty a olovranty, obedy sa k nám dovážajú. Chcela by som sa Vás spýtať otázku. Naša škôlka sa zapojila do projektu "Microgreen" (mikrozelenina bylinky a semená, dodávané budú sponzorsky, pestovať si ich budú deti v škôlke), tieto klíčky by chceli učitelia podávať deťom v rámci desiaty a olovrantu na chlebík v školskej jedálni. Prosím Vás môže školská jedáleň podávať tieto klíčky na chlieb alebo nemôže? Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 07 nov 2023

Mikrobylinky obsahujú veľkú dávku minerálov, vitamínov a antioxidantov. Tieto živiny posilňujú imunitu a sú skvelou prevenciou proti chorobám. Mikrobylinky sú pre deti prospešné, pretože okrem antioxidantov obsahujú aj veľa vitamínov, ktoré sú dôležité pre ich zdravý vývoj.

Odporúčania:

  • Odporúčajú sa však mikrobylinky pestované v pôdnom prostredí a nie tie, ktoré sú pestované hydroponicky ako klíčky. Zlé vetranie a nedostatočné vystavenie slnečnému žiareniu pri hydroponickom pestovaní podporuje rast húb a baktériií, ktoré by mohli deťom ublížiť.
  • Pri "domácom" pestovaní je podmienkou, aby mikrobylinky rástli v čistom prostredí.
  • Deťom je potrebné prispôsobiť dávkovanie mikrobyliniek. Rovnako ako pri inej zelenine, väčšie množstvo by mohlo spôsobiť hnačku alebo žalúdočné ťažkosti.
  • V každom prípade konzumáciu vhodnej mikrozeleniny a celkového množstva je potrebné konzultovať s pediatrom.

Zhrnutie:

Mikrobilinky, mikrozelenina a naklíčené semená sa nenachádzajú v registri receptúr MSN pre školské stravovanie, preto nie je možné ich zaraďovať do jedálneho lístka detí. Pre zaradenie týchto surovín do receptúr pre školské stravovanie a ich povolenie primeraného množstva je potrebné odborné stanovisko pediatrov a hygienikov.

Všetky suroviny, ktoré sa používajú na prípravu pokrmov v zariadeniach školského stravovania (nielen školského) musia mať doklady vysledovateľnosti. Vysledovateľnosťou potravinovej bezpečnosti sa rozumie, že potravinový výrobok a jeho zložky je možné vystopovať tam a späť v potravinovom reťazci. Vysledovateľnosť zahŕňa dokumentáciu výroby, spracovania a distribúcie potravinárskych výrobkov a prísad.

Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný viesť záznamy o všetkých dodávateľoch a odberateľoch zložiek potravín a potravín, zaviesť vysledovateľnosť potravín a látok, ktoré sú určené na pridávanie do potravín vo všetkých stupňoch výroby, spracúvania a distribúcie a zabezpečiť identifikáciu ich dodávateľov.

Výroba, manipulovanie a umiestňovanie na trh potravín ( vrátane spoločných stravovacích zariadení) podlieha kontrolným orgánom štátnej a regionálnej veterinárnej a potravinovej správy. Prvovýrobca aj malých množstiev produktov rastlinného pôvodu, ktoré chce ponúkať verejnosti, je povinný svoju činnosť zaregistrovať na príslušnom úrade regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (napr. zelenina a ovocie zo školských záhrad).

normy dopredaj

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok