Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

Nedá mi nereagovať na článok Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne. Pokiaľ bude vo vyhláške slovo "odporúčaný", bude sa veľké množstvo školských jedálni trápiť. Nám v tomto školskom roku pribudlo veľké množstvo stravníkov a to nie je kvôli obedom zadarmo - spájanie 2 základných škôl do jednej, vyšší počet zamestnancov, kvôli navýšeniu počtu detí, a to nehovorím len o základnej ale aj materských školách, pre ktoré naša jedáleň varí. Bohužiaľ od septembra sa s kuchárkami trápime, ja ako vedúca pendlujem medzi prácou v kuchyni a svojimi administratívnymi povinnosťami, od potreby objednať tovar až po vysvetľovanie novým deťom a rodičom, ako čo funguje. Nemám silu navyše, ktorú potrebujem a vyzerá to, že ani mať nebudem a to len a len kvôli slovu odporúčaný. Je to hrozné a neadekvátne ohodnotené. Odbijú nás slovami, že nám šli platy hore, akoby nás to malo nejako uchlácholiť.

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

"Odporúčaný“ počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou č. 330/2009 Z. z. ustanovený tak, aby pri určitom počte prijatých stravníkov, zamestnanci dokázali zabezpečiť pri výrobe a výdaji pokrmov a nápojov ich zdravotnú bezpečnosť, dodržiavali technologické postupy pri výrobe pokrmov, plnili hygienické požiadavky a zásady správnej výrobnej praxe podľa systému HACCP v súlade s platnými právnymi predpismi.

Odporúčaný v tomto zmysle znamená základ, od ktorého sa počet zamestnancov stanovuje. Zriaďovateľ školskej jedálne a Váš zamestnávateľ určuje počty zamestnancov v školskej jedálni, ale zároveň aj zodpovedá a je povinný zabezpečiť aby prevádzka stravovacieho zariadenia dokázala vyrobiť a vydať v stanovenom čase pokrmy, ktoré budú zdravotne bezpečné, výživovo hodnotné pri dodržaní všetkých hygienických požiadaviek.

Anna napísal/a 12 okt 2023

Myslím, že všetci, čo pracujeme v školských jedálňach chápeme, že je to len akýsi "odrazový mostík" a verte mi, že ak by bolo na nás vedúcich, tak sa tým riadime a chceme možno aj o jedného človeka viac (a to ani nespomínam prepočítavanie pracovníkov kvôli doplnkovému stravovaniu - desiata a olovrant - raz som to spomenula a mám pocit, že lepší vtip som za celý svoj život nepovedala). Avšak, pokiaľ to v zákone nie je napísané, že to tak musí byť, nepresvedčíte nikoho, že "takto to je myslené".

Jedálne.sk napísal/a 23 okt 2023

Máte pravdu, veľa ľudí to tak nechce vidieť. Ale existujú medzi riaditeľmi a zriaďovateľmi aj svetlé výnimky.
V tomto okamihu nám nezostáva, než o tom stále dookola komunikovať a vysvetľovať situáciu, kým sa nestanú výnimky z tých „nechápavých“. A vydržať.

Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023

   plne miere s Vami súhlasíme. Vyhláška č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania s prílohami o odporúčaných počtoch zamestnancov bola od jej účinnosti niekoľkokrát pripomienkovaná, navrhované zmeny z „odporúčané“ na minimálne počty zamestnancov neboli nikdy akceptované a prijateľné hlavne od predstaviteľov Združenia miest a obcí. Odôvodnenie: nedostatok finančných prostriedkov na financovanie originálnych kompetencií.

Darina napísal/a 03 okt 2023

Čistá pravda.U nás je toto isté. Zriaďovateľ aj s riaditeľkou sa vyhovárajú, že vyhláška je len odporúčaná a nie sú peniaze na kuchárky.Tak sa trápime. Pri 260 stravníkov sme 2 kuchárky a 1 vedúca. Ešte nemám nárok ani na 100percantny úväzok ako vedúca podľa nich. Všetko je len odporúčané. Po dlhom pankani , vám vopchaju 1 cigánku z projektu obce a bez papierov. Môžem sa aj na hlavnú postaviť, že nemôže tak robiť. Bude tak jak panstvo povie a hotovo. Celý svet na hlavu.

Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023

Kolegyňa má čistú pravdu!

Pokiaľ zriaďovateľ nechápe, že ide o odrazový počet zamestnancov, teda základ od ktorého sa počet stanovuje, aby prevádzka stravovacieho zariadenia fungovala, za ktorú on v plnej miere, predovšetkým po zdravotnej bezpečnosti zodpovedá.... Aj keď je uvedený odporúčaný počet, neznamená to, že sa nemá dodržať.

Espik

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox
Scanbox
Metos
Espik
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
AŠKOS
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Pomôžeme vám nájsť článok