Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

Nedá mi nereagovať na článok Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne. Pokiaľ bude vo vyhláške slovo "odporúčaný", bude sa veľké množstvo školských jedálni trápiť. Nám v tomto školskom roku pribudlo veľké množstvo stravníkov a to nie je kvôli obedom zadarmo - spájanie 2 základných škôl do jednej, vyšší počet zamestnancov, kvôli navýšeniu počtu detí, a to nehovorím len o základnej ale aj materských školách, pre ktoré naša jedáleň varí. Bohužiaľ od septembra sa s kuchárkami trápime, ja ako vedúca pendlujem medzi prácou v kuchyni a svojimi administratívnymi povinnosťami, od potreby objednať tovar až po vysvetľovanie novým deťom a rodičom, ako čo funguje. Nemám silu navyše, ktorú potrebujem a vyzerá to, že ani mať nebudem a to len a len kvôli slovu odporúčaný. Je to hrozné a neadekvátne ohodnotené. Odbijú nás slovami, že nám šli platy hore, akoby nás to malo nejako uchlácholiť.

Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023

"Odporúčaný“ počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou č. 330/2009 Z. z. ustanovený tak, aby pri určitom počte prijatých stravníkov, zamestnanci dokázali zabezpečiť pri výrobe a výdaji pokrmov a nápojov ich zdravotnú bezpečnosť, dodržiavali technologické postupy pri výrobe pokrmov, plnili hygienické požiadavky a zásady správnej výrobnej praxe podľa systému HACCP v súlade s platnými právnymi predpismi.

Odporúčaný v tomto zmysle znamená základ, od ktorého sa počet zamestnancov stanovuje. Zriaďovateľ školskej jedálne a Váš zamestnávateľ určuje počty zamestnancov v školskej jedálni, ale zároveň aj zodpovedá a je povinný zabezpečiť aby prevádzka stravovacieho zariadenia dokázala vyrobiť a vydať v stanovenom čase pokrmy, ktoré budú zdravotne bezpečné, výživovo hodnotné pri dodržaní všetkých hygienických požiadaviek.

Anna napísal/a 12 okt 2023

Myslím, že všetci, čo pracujeme v školských jedálňach chápeme, že je to len akýsi "odrazový mostík" a verte mi, že ak by bolo na nás vedúcich, tak sa tým riadime a chceme možno aj o jedného človeka viac (a to ani nespomínam prepočítavanie pracovníkov kvôli doplnkovému stravovaniu - desiata a olovrant - raz som to spomenula a mám pocit, že lepší vtip som za celý svoj život nepovedala). Avšak, pokiaľ to v zákone nie je napísané, že to tak musí byť, nepresvedčíte nikoho, že "takto to je myslené".

Jedálne.sk napísal/a 23 okt 2023

Máte pravdu, veľa ľudí to tak nechce vidieť. Ale existujú medzi riaditeľmi a zriaďovateľmi aj svetlé výnimky.
V tomto okamihu nám nezostáva, než o tom stále dookola komunikovať a vysvetľovať situáciu, kým sa nestanú výnimky z tých „nechápavých“. A vydržať.

Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023

plne miere s Vami súhlasíme. Vyhláška č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania s prílohami o odporúčaných počtoch zamestnancov bola od jej účinnosti niekoľkokrát pripomienkovaná, navrhované zmeny z „odporúčané“ na minimálne počty zamestnancov neboli nikdy akceptované a prijateľné hlavne od predstaviteľov Združenia miest a obcí. Odôvodnenie: nedostatok finančných prostriedkov na financovanie originálnych kompetencií.

Darina napísal/a 03 okt 2023

Čistá pravda.U nás je toto isté. Zriaďovateľ aj s riaditeľkou sa vyhovárajú, že vyhláška je len odporúčaná a nie sú peniaze na kuchárky.Tak sa trápime. Pri 260 stravníkov sme 2 kuchárky a 1 vedúca. Ešte nemám nárok ani na 100percantny úväzok ako vedúca podľa nich. Všetko je len odporúčané. Po dlhom pankani , vám vopchaju 1 cigánku z projektu obce a bez papierov. Môžem sa aj na hlavnú postaviť, že nemôže tak robiť. Bude tak jak panstvo povie a hotovo. Celý svet na hlavu.

Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023

Kolegyňa má čistú pravdu!

Pokiaľ zriaďovateľ nechápe, že ide o odrazový počet zamestnancov, teda základ od ktorého sa počet stanovuje, aby prevádzka stravovacieho zariadenia fungovala, za ktorú on v plnej miere, predovšetkým po zdravotnej bezpečnosti zodpovedá.... Aj keď je uvedený odporúčaný počet, neznamená to, že sa nemá dodržať.

Espik

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
KRR
Rational
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Granuldisk
LogIQ
Liebherr
Irinox