Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne
Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023
Nedá mi nereagovať na článok Ako na výpočet počtu zamestnancov jedálne. Pokiaľ bude vo vyhláške slovo "odporúčaný", bude sa veľké množstvo školských jedálni trápiť. Nám v tomto školskom roku pribudlo veľké množstvo stravníkov a to nie je kvôli obedom zadarmo - spájanie 2 základných škôl do jednej, vyšší počet zamestnancov, kvôli navýšeniu počtu detí, a to nehovorím len o základnej ale aj materských školách, pre ktoré naša jedáleň varí. Bohužiaľ od septembra sa s kuchárkami trápime, ja ako vedúca pendlujem medzi prácou v kuchyni a svojimi administratívnymi povinnosťami, od potreby objednať tovar až po vysvetľovanie novým deťom a rodičom, ako čo funguje. Nemám silu navyše, ktorú potrebujem a vyzerá to, že ani mať nebudem a to len a len kvôli slovu odporúčaný. Je to hrozné a neadekvátne ohodnotené. Odbijú nás slovami, že nám šli platy hore, akoby nás to malo nejako uchlácholiť.
Jedálne.sk napísal/a 03 okt 2023
"Odporúčaný“ počet zamestnancov v ZŠS je vyhláškou č. 330/2009 Z. z. ustanovený tak, aby pri určitom počte prijatých stravníkov, zamestnanci dokázali zabezpečiť pri výrobe a výdaji pokrmov a nápojov ich zdravotnú bezpečnosť, dodržiavali technologické postupy pri výrobe pokrmov, plnili hygienické požiadavky a zásady správnej výrobnej praxe podľa systému HACCP v súlade s platnými právnymi predpismi.
Odporúčaný v tomto zmysle znamená základ, od ktorého sa počet zamestnancov stanovuje. Zriaďovateľ školskej jedálne a Váš zamestnávateľ určuje počty zamestnancov v školskej jedálni, ale zároveň aj zodpovedá a je povinný zabezpečiť aby prevádzka stravovacieho zariadenia dokázala vyrobiť a vydať v stanovenom čase pokrmy, ktoré budú zdravotne bezpečné, výživovo hodnotné pri dodržaní všetkých hygienických požiadaviek.
Anna napísal/a 12 okt 2023
Jedálne.sk napísal/a 23 okt 2023
Máte pravdu, veľa ľudí to tak nechce vidieť. Ale existujú medzi riaditeľmi a zriaďovateľmi aj svetlé výnimky.
V tomto okamihu nám nezostáva, než o tom stále dookola komunikovať a vysvetľovať situáciu, kým sa nestanú výnimky z tých „nechápavých“. A vydržať.
Jedálne.sk napísal/a 27 okt 2023
plne miere s Vami súhlasíme. Vyhláška č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania s prílohami o odporúčaných počtoch zamestnancov bola od jej účinnosti niekoľkokrát pripomienkovaná, navrhované zmeny z „odporúčané“ na minimálne počty zamestnancov neboli nikdy akceptované a prijateľné hlavne od predstaviteľov Združenia miest a obcí. Odôvodnenie: nedostatok finančných prostriedkov na financovanie originálnych kompetencií.
Darina napísal/a 03 okt 2023
Jedálne.sk napísal/a 06 okt 2023
Kolegyňa má čistú pravdu!
Pokiaľ zriaďovateľ nechápe, že ide o odrazový počet zamestnancov, teda základ od ktorého sa počet stanovuje, aby prevádzka stravovacieho zariadenia fungovala, za ktorú on v plnej miere, predovšetkým po zdravotnej bezpečnosti zodpovedá.... Aj keď je uvedený odporúčaný počet, neznamená to, že sa nemá dodržať.