Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Romana napísal/a 21 nov 2023

Dobry deň. Prosím, viete mi poradiť, kde by som našla normy, aké má spĺňať olovrant v MŠ? V našej MŠ 3x týždenne olovrant "do ruky" bez nápoja. Ďakujem, Romana

Jedálne.sk napísal/a 22 nov 2023

Podľa zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v zariadení školského stravovania v prílohe č. 1 k vyhláške č.330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa nápoj v podobe pitnej vody, minerálnej vody, mlieka, nesladených ovocných a tmavých čajov podáva ku každému hlavnému a doplnkovému jedlu. Vhodne zvolený nápoj je potrebné podať aj k doplnkovým jedlám, ako je krupicová kaša, puding, krém, detská výživa alebo jogurt, podávaným na desiatu a olovrant.

Úlohou školského stravovania nie je len samotná príprava a konzumácia jedál v školskej jedálni, ale aj výchova k správnym stravovacím návykom dieťaťa. T. z. konzumácia jedál pri stole, servírovaných na stolovom inventári s používaním príbora. Školské stravovanie nepripúšťa podávanie akýchkoľvek pokrmov "do ruky" odnášaných domov. Výnimkou je neodhlásená strava v prvý deň ochorenia dieťaťa, ktorú si môže zákonný zástupca prevziať do prepravných nádob.

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Správa:

Dobry den, chcem sa spytat, u nas v MŠ je zvyk v piatok dávať olovrant "do ruky"? Je to správne,nemusi sa jedlo konzumovať v MŠ? Ďakujem Eva.

Jedálne.sk napísal/a 20 sep 2023

Odpoveď:

Podľa § 140 ods.1 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) sa

Školská jedáleň sa zriaďuje na prípravu, výdaj, konzumáciu jedál a nápojov pre stravníkov v čase ich pobytu v škole alebo v školskom zariadení.

Doplnkové jedlo podávané na olovrant musí spĺňať odporúčané výživové požiadavky, pripravuje sa v zmysle zásad na zostavu jedálnych lístkov a podáva sa k nemu vždy vhodný nápoj. Cieľom školského stravovania je vychovávať deti a žiakov k správnym stravovacím návykom, viesť ich ku kultúre stravovania, podávať poskytované pokrmy a nápoje na konzumáciu s použitím stolového riadu pri stole. Poskytovanie jedla do ruky je neprípustné z kultúrneho, ale aj hygienického hľadiska.

normy dopredaj

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok