Pomocná sila v kuchyni

Ajka napísal/a 24 jan 2025

Dobrý deň,chcem sa spýtať robíme v školskej jedálni kde je celodenná prevádzka /raňajky,obedy,večere/ spolu za deň: raňajky:150, obedy:190, večere 260.Raňajky , ktoré sa vydávajú od 6,00 pripravuje a vydáva jedna pomocná sila,obedy varí jedna kuchárka a jedna pomocná sila, ktorá už zabespečila raňajky.Výdaj obedou je od:11,30-14,30 kde pomocná sila končí po odpracovaní svojích hodín a jedna kuchárka zostáva na dovydávanie obedou +odoberá biely riad +čierny riad .Na večere sú dve osoby jedna kuchárka a jedna pomocná sila.Prosím Vás je to v súlade zo zákonom 330/2009 o počte zamestnancou v ŠJ v celodennej prevádzke????? Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

Vyhláška ustanovuje počet zamestnancov na počet prijatých stravníkov , čo je vo vašom prípade 260.

Ak by však zamestnávateľ počítal priemer stravníkov k počtu vydaných jedál 200 - počet zamestnancov by bol 6+ 1 (vedúci).

Ajka napísal/a 08 feb 2025

Dobrý deň, chcem sa spýtať do akej platovej triedy môžem byť zaradená. Mám potravinársku školu ukončené úplne stredné vzdelanie z maturitou. V kuchyni som prijatá ako kuchárka a zaradená som podľa katalógu pracovných činností do 1. V práci obsluhujem veľkokapacitné stroje,pripravujem sama raňajky 150 a vydávam,keď nemá kto a to je často varím obedy:190 a večere:260,keď je vedúca PN zastupujem vedúcu a zároveň pomáham v kuchyni, objednávky tovaru, preberanie tovaru,skladníčku, normujem. V ktorej triede by som mohla byť zaradená. ĎAKUJEM

Jedálne.sk napísal/a 13 feb 2025

Podľa vykonávaných pracovných činností ( najmenej v piatich bodoch) a dosiahnutého stupňa vzdelania, ktoré uvádzate, spĺňate požiadavky pre zaradenie najmenej do 2. platovej triedy. Odporúčame Vám požiadať (písomne) svojho zamestnávateľa o prehodnotenie zaradenia do platovej triedy.

Výber z katalógu pracovných činností.

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a doplnení v znení neskorších predpisov.

Pracovné činnosti s prevahou fyzickej práce vykonávané zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania:

Prevádzkový zamestnanec

01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

Kuchár

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

Hlavný kuchár

01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.

03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Adriana napísal/a 08 jan 2025

Dobrý deň prosím vás v MŠ je zapísaných 32 deti +4 dospelé ktoré sa stravujú v ŠJ. Chcem sa spýtať či môže mať kuchárka aj pomocnú silu. Na koľko stravníkov je jedna kuchárka. Ďakujem pekne

Jedálne.sk napísal/a 13 jan 2025

Vyhláška 330/2009 Z.z. o zaradení školského stravovania ustanovuje pri počte do 50 stravníkov úväzky:
Vedúci 0,5
Kuchár 1
Kuchár na doplnkové stravovanie 0,25

Simona napísal/a 28 jan 2024

Mám záujem o pomocnú silu do kuchyne

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Dobrý deň,, Chcem sa opýtať, či môžme požiadať do kuchyne pomocnú silu, ale išlo by to cez projekt. Aké sú podmienky, termíny, aby sme ju mohli mať už v septembri 2023. Každý rok až doteraz sme ju mali, síce vždy iná osoba to bola, ale posila prišla. Tento rok, neviem, čo sa stalo,ale ju nemáme. Co všetko treba zariadit, aby sme ju získali? Ďakujem Helena.

Jedálne.sk napísal/a 11 sep 2023

Uvedenú otázku je potrebné zaslať vyhlasovateľovi projektu (predpokladáme, že cez úrad práce). Všetky potrebné informácie Vám poskytne príslušný úrad práce.

e-shop 1

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
Pomôžeme vám nájsť článok