Hlavná kuchárka
Mária Poľašková napísal/a 15 jan 2024
Jedálne.sk napísal/a 23 jan 2024
Aby mohol byť zamestnanec zaradený do určitej platovej triedy musí spĺňať požadovanú kvalifikáciu a vykonávať činnosti uvedené v katalógu pracovných činností.
Pokiaľ sa zamestnávateľ rozhodne preradiť zamestnanca do nižšej platovej triedy, môže tak urobiť len s jeho súhlasom. Podľa kvalifikácie môžete byť zaradená do 3. platovej triedy, ak vykonávate činnosti podľa 3.PT.
Kuchári a pomocní kuchári v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme (01 Spoločné pracovné činnosti).
Výber z katalógu pracovných činností:
01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené – prevádzkový zamestnanec
01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.
02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.
04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.
Osobitný kvalifikačný predpoklad vzdelania pre výkon pracovnej činnosti kuchár v zariadení školského stravovania nie je všeobecne záväzným právnym predpisom ustanovený.
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
Kuchár
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
Kuchár a hlavný kuchár
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu
Oľga napísal/a 12 sep 2023
Jedálne.sk napísal/a 14 sep 2023
Podľa prílohy č. 1 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stavovania sa odporúča počet zamestnancov podľa počtu prijatých stravníkov nasledovne:
95 prijatých stravníkov obed (80+15) – 2 kuchári na plný pracovný úväzok
160 stravníkov doplnkové stravovanie(80+80)- 0,5 Kuchár na doplnkové stravovanie , ak sa jedná o MŠ
Riaditeľ/vedúci ZŠS-1
Vyhláška odporúča pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti pripravovaných pokrmov a dodržanie hygienických požiadaviek výrobných priestorov zariadenia podľa počtu prijatých stravníkov 2 kuchárov na plný pracovný úväzok v prípade prípravy desiat a olovrantov 0,5 úväzku na doplnkové stravovanie.
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z.z..
02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)
Kuchár- činnosti
01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.
02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.
03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
Hlavný kuchár- činnosti
01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.
03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
Zamestnávateľ , vzhľadom k tomu , že spĺňate kvalifikačné predpoklady , Vám môže uznať aj 3. platovú triedu podľa činnosti, ktorú vykonávate ako hlavná kuchárka.
Jedálne.sk napísal/a 12 júl 2023
Dobrý deň, do akej platovej triedy má byť zaradená hlavná kuchárka v školskej jedálni, pokiaľ všetky činnosti vykonáva samostatne (príprava desiaty, olovrantov, obedov, výdaj jedál, preberanie a nákup potravín, umýva, dodrž, hygienické predpisy, atď.) Prípadne, do akej najvyššej platovej triedy môže byť zaradená / aký príplatok jej môže prináležať. Ďakujem Klára
Jedálne.sk napísal/a 12 júl 2023
Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkový zamestnanci, t. j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone prace vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov.
Hlavný kuchár, kuchár so získaným stredným vzdelaním sa zaradí do 2. platovej triedy podľa príkladu pracovnej činnosti z okruhu stravovania:
01.02.03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.
01.02.04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.
01.02.05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
01.02.06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.
Hlavný kuchár, kuchár pre diétne stravovanie so získaným stredným vzdelaním alebo úplným stredným vzdelaním sa zaradí do 3. platovej triedy podľa príkladu pracovnej činnosti z okruhu stravovania:
01.03.05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
V súlade s § 7 ods. 4 a 5 zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ môže zaradiť zamestnanca aj do 14. platového stupňa tej platovej triedy, do ktorej je zamestnanec zaradený bez ohľadu na dĺžku jeho započítanej praxe.
Podľa § 10 zákona č. 553/2003 Z. z. môže zamestnávateľ zamestnancovi na ocenenie mimoriadnych osobných schopností, dosahovaných pracovných výsledkov alebo za vykonávanie práce nad rámec pracovných povinností priznať osobný príplatok. Limit osobného príplatku je 100 % platovej tarify najvyššieho platového stupňa platovej triedy, do ktorej je zamestnanec zaradený.
Ďalšou možnosťou, ktorú môže zamestnávateľ využiť pri určovaní výšky funkčných platov svojich zamestnancov je inštitút výkonnostného príplatku podľa § 14a zákona č. 553/2003 Z. z. podľa množstva a kvality práce. Výkonnostný príplatok môžu poberať len zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti remeselné, manuálne alebo manipulačné s prevahou fyzickej práce, t.j. pracovníčky v prevádzke, pomocné kuchárky, kuchárky, ale aj školníci, údržbári, vodiči a pod. Jeho výška nie je limitovaná. Priznaním výkonnostného príplatku nie je dotknutá možnosť priznať zamestnancovi osobný príplatok podľa § 10.