Pravidlá stravovania v materskej škole

Jana napísal/a 27 jan 2025

Dobrý večer. Prosím vás. Mám otázku koľko krát za týždeň môžu mať deti v materskej škôlke na Olovrant alebo raňajky sladké. V našej škôlke to býva tak štyrikrát do týždňa. A ešte druhú otázku keď je guláš s chlebom ako hlavné jedlo môže sa robiť bez polievky. Ďakujem za odpoveď

Jedálne.sk napísal/a 30 jan 2025

V registri Materiálno-spotrebných noriem pre školské stravovanie sú zaradené štyri receptúry, ku ktorým sa ako príloha podáva chlieb Hovädzie po záhorácky , Roštenka cigánska, Hovädzí guláš s červenou fazuľou, Hovädzí guláš slovenský. Receptúry sa pripravujú z plnej dávky mäsa ako plnohodnotné mäsové jedlo, ku ktorým sa podáva polievka.

Zvykom v školských jedálňach je vo výnimočných prípadoch ( napr. v čase havarijných situácií, počas školských výletov, pri výpadku zamestnancov a pod.) podávať Hovädzí guláš slovenský v objeme polievky s plnou dávkou mäsa ako pri hlavnom jedle. Jedenkrát-dvakrát ročne možno zohľadniť využitie receptúr charakteristických pre našu príslušnú územnú oblasť.

Zásady pre zostavu jedálnych lístkov neudávajú frekvenciu podávania "sladkých" doplnkových jedál. Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania je zodpovedný za plnenie - dodržiavanie Odporúčaných výživových dávok a ich mesačné vyhodnocovanie. Jedným zo sledovaných nutrientov je aj obsah sacharidov v podávaných jedlách. V prípade, že máte výhrady k podávaným pokrmom, je potrebné sa obrátiť na zodpovedného zamestnanca za jedálne lístky, prípadne na riaditeľa zariadenia pre deti a mládež.

Gabriela napísal/a 04 jún 2024

Dobrý deň, chcela by som sa informovať ako je to s prihlasovanim deti v materskej škole počas letných prázdnin. Je prihlasovanie na stravu záväzné?

Jedálne.sk napísal/a 13 jún 2024

Prihlasovanie je tak záväzné ako počas školského roka.

Pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nahlási svoje dieťa na pobyt v MŠ počas školských prázdnin, je povinný vopred uhradiť poplatok za stravovanie. Cez prázdniny nebudete variť na sekeru? Žiadny dodávateľ Vám nedá tovar na čestné slovo, že ho uhradíte až keď sa potraviny zjedia.

Kati napísal/a 18 feb 2024

Dobrý deň, mám otázku ohľadom stravovania v MŠ. Moje dieťa bolo v minulom šk. roku často choré, preto do škôlky takmer nechodilo. Pridružili sa nejaké intolerancie na potraviny, ktoré však nie sú lekársky potvrdené. No zmenou stravy sa všetko upravilo a dieťa je zdravé. Preto nechcem, aby sa moje dieťa stravovalo v MŠ ako ostatné deti, budem mu jedlo pripravovať sama. Pani vedúca jedálne mi však povedala, že dieťa nemôže vylúčiť zo stravovania bez lekárskeho potvrdenia. Ja však nechcem, aby moje dieťa zasa prešlo tou cestou, keď sme hľadali, čo mu škodí. Prosím o radu, ako docieliť, aby moje dieťa chodilo do MŠ a mohlo papať to, čo si prinesie z domu. Vopred ďakujem za odpoveď. Kati

Jedálne.sk napísal/a 26 feb 2024

Podľa §7 vyhlášky č. 75/2023 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku deťom individuálne nedonáša strava, iba v prípade ak dieťaťu lekár so špecializáciou v odbore pediater alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Zuzana Šalingová napísal/a 22 jan 2024

dobrý deň, mám otázku aké ochutené mlieko sa môže deťom v MŠ podávať? Dostala som informáciu, že len biela káva a kakao. Voľakedy bolo granko, rôzne ochutene mlieko - banán, med, nesqik, ..... Ako často a aké množstvo. Ďakujem za odpoveď.

Jedálne.sk napísal/a 31 jan 2024

Druhy mliečnych nápojov a veľkosť porcie nápoja pre jedno dieťa je uvedené v registri a v jednotlivých receptúrach Materiálno-spotrebných noriem 2021. Mliečny nápoj je v hodné podávať pre deti vo vekovej kategórii 3-6 rokov denne k jedlám, tam kde je to vhodné ( to znamená k pokrmom, ktoré neobsahujú mäsovú zložku), pre žiakov ZŠ sa mliečny nápoj zvyčajne podáva k obedu k bezmäsitým pokrmom.

Andrea napísal/a 23 nov 2023

Dobrý večer , chcem sa informovať o možných krokoch . Deti navštevujú škôlku, v jedálni keď dojedia majú za sebou odniesť tanier, s tým problém nemám. Ale oni musia nedojedene zvyšky vylievať do vedierka s pomyjami. Tu už problém vidím. A gól je v tom, že ak vylejú niečo mimo vedrá , alebo čajík na stôl, tak pomocnícka z kuchyne po nich kričí. Syn má 2.9r a dnes po ňom kričala , lebo polievku vylial na zem keď sa snažil vyliať do vedra. Aké môžem podniknúť právne kroky , aby k takým situáciám viac nedošlo. Ďakujem

Jedálne.sk napísal/a 27 nov 2023

Medzi pracovné činnosti zamestnancov v zariadení školského stravovania (hlavne v materskej škole) patrí aj obsluha stravníkov v jedálni.

Samoobslužné zručnosti pri stravovaní v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu sa zavádzajú u detí v povinnom predprimárnom vzdelávaní, teda u predškolákov, rok pred plnením povinnej školskej dochádzky. Aj tieto zručnosti musia byť prispôsobené fyzickému veku dieťaťa. Môže ísť o prestieranie príborov, servítok na stôl, odnesenie prázdnych tanierov k výdajnému okienku.

V prvom rade odporúčame Vám obrátiť sa na riaditeľa materskej školy, ktorý predsa musí vedieť o neprimeraných, zavedených "praktikách" počas konzumácie jedál.

Druhá možnosť je informovať zriaďovateľa materskej školy a školského zariadenia. Tretia inštitúcia v poradí je príslušný regionálny úrad školskej správy.

Vlasta napísal/a 16 nov 2023

Chcem sa spýtať či je možné aby rodič dieťaťa v materskej škole odhlasoval olovrant aj každý druhý deň, alebo ako mu to vyhovuje v priebehu mesiaca. Olovrant by sa mal ohlasovať bud na celý mesiac, alebo minimálne na 2 týždne .

Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023

Podľa §6 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania, ak dieťa navštevuje materskú školu s celodennou výchovou a vzdelávaním odoberie desiatu, obed a olovrant. Ak dieťa navštevuje materskú školu s poldennou výchovou a vzdelávaním odoberie desiatu alebo olovrant a obed.

Rozhodujúce je či dieťa bolo prijaté do MŠ na celodennú alebo poldennú výchovu, na základe toho zákonný zástupca dieťaťa prostredníctvom zápisného lístka dieťa zapísal na celodenné stravovanie alebo poldenné a následne bolo vydané rozhodnutie o prijatí dieťaťa na stravovane na celodenné alebo poldenné.

V prípade ľubovoľného rozhodnutia o nepravidelnom prerušení celodenného pobytu dieťaťa v MŠ, zákonnému zástupcovi sa vecná ani finančná náhrada za neodobraté jedlo neposkytuje. Ak školská jedáleň podáva na olovrant kusový, balený pokrm (jogurt, lúpačka, ovocie), ktorý je vopred objednaný, môže si ho dieťa zobrať domov.

Darina napísal/a 07 nov 2023

Dobrý deň, prosím vás chcem sa len informovať. Moje dieťa navštevuje materskú školu, ale mám problém z tým, že dieťa keď neohlásim deň vopred z obeda do 13.00 hod. tak jedlo ostane navyše a ja zaň riadne zaplatím. Jedlo mi za ten deň nevydaju do obedara. Je to hlavne v takom prípade, keď dieťa ochorie v noci a ráno ho odhlasite tak si jedlo nemôžeme prísť vyzdvihnúť za daný deň. Prosím vás je to niekde v smerniciach, ktoré udáva ministerstvo, alebo na koho sa treba obrátiť a vydiskutovať si to. Ďakujem vopred za odpoveď.

Jedálne.sk napísal/a 21 nov 2023

V prípade neodhlásenia dieťaťa zo stravy, z dôvodu ochorenia dieťaťa, si zákonný zástupca môže navarený obed (ktorý má uhradený) prevziať do prepravnej nádoby v určenom čase.

O tejto skutočnosti je povinný vedúci zamestnanec školskej jedálne informovať zákonných zástupcov detí pri zápise do zariadenia školského stravovania v Zápisnom lístku na stravovanie.

V praxi školských jedální je bežne zaužívané, že doplnkové jedlá za chýbajúce dieťa sa vydajú deťom ako prídavok, ale obed, v prípade záujmu rodiča, si prevezme do prepravnej nádoby.

Žiadny zamestnanec školskej jedálne Vám nemôže svojvoľne odmietnuť vydať Vami zaplatený obed. V prípade pretrvávajúcej situácie sa obráťte na riaditeľa školy alebo zriaďovateľa školského zariadenia.

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Chcem sa opýtať či je správne, ak dieťa z materskej školy vynáša jedlo konkrétne olovrant - ovocie, jogurt... alebo mlieko v krabičke z mliečneho programu.

Anita

Jedálne.sk napísal/a 18 apr 2023

Podľa školského zákona č. 245/2008 zariadenie školského stravovania sa zriaďuje na prípravu, výdaj a konzumáciu pokrmov a nápojov. Z uvedeného vyplýva, že školská jedáleň nielen zabezpecuje prípravu pokrmov, ale vytvára aj kultúrny priestor na konzumáciu pripravených jedál. Účelom školského stravovania nie je odnášanie pokrmov zo školskej jedálne do domáceho prostredia. Akonáhle pokrm opustí priestor školskej jedalne, školská jedáleň už nezodpovedá za jeho zdravotnú bezpečnosť.

Pokrm a nápoj, ktorý je podaný dieťaťu v zariadení, sa má aj v zariadení skonzumovať.

Katarína napísal/a 26 apr 2023

Dobrý deň. Rada by som poprosila o doplnkovú infomáciu ohľadom "vynášania" stravy zo školskej jedálne, konkrétne MŠ. Píšete, že čo sa podáva v školskej jedálni sa tam má aj skonzumovať. Ale čo v prípade, ak dieťa v danom čase nie je hladné, prípadne už je napapané a nezjedlo všetko. Ide hlavne o jedlo ako pečené buchty a pod. Je vyslovene zákaz pre MŠ zabaliť zvyšné jedlo a dať ho dieťaťu domov? Na jednej strane sa pri kontrolách uvádza, že čo patrí dieťaťu, má sa mu dať, má na to nárok a zákonný zástupca za uvedený pokrm riadne zaplatí, ale na druhej strane jedlo, ktoré je možné aj s prihlidnutím na hygienické dôvody zabaliť, nie je možné dieťaťu alebo zákonnému zástupcovi odovzdať. Ako je reálne daná situácia hodnotená z hľadiska legislatívy prosím? Ďalujem.

Jedálne.sk napísal/a 09 máj 2023

Komentár:

Dobrý deň. Rada by som poprosila o doplnkovú infomáciu ohľadom "vynášania" stravy zo školskej jedálne, konkrétne MŠ. Píšete, že čo sa podáva v školskej jedálni sa tam má aj skonzumovať. Ale čo v prípade, ak dieťa v danom čase nie je hladné, prípadne už je napapané a nezjedlo všetko. Ide hlavne o jedlo ako pečené buchty a pod. Je vyslovene zákaz pre MŠ zabaliť zvyšné jedlo a dať ho dieťaťu domov? Na jednej strane sa pri kontrolách uvádza, že čo patrí dieťaťu, má sa mu dať, má na to nárok a zákonný zástupca za uvedený pokrm riadne zaplatí, ale na druhej strane jedlo, ktoré je možné aj s prihlidnutím na hygienické dôvody zabaliť, nie je možné dieťaťu alebo zákonnému zástupcovi odovzdať. Ako je reálne daná situácia hodnotená z hľadiska legislatívy prosím? Ďalujem.

Odpoveď:

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania vôbec neuvažuje s možnosťou odnášania nedojedených jedál.

Okrem toho v § 26 zákona MZ SR č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sú uložené povinnosti fyzických osôb-podnikateľov a právnických osôb, ktoré prevádzkujú zariadenia spoločného stravovania a jednou z nich je postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti pokrmov a nápojov. V zmysle § 24 ods. 5 písm. b/ citovaného zákona je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež povinný zabezpečiť pri podávaní stravy, aby strava bola pripravovaná zo zdravotne neškodných potravín so zodpovedajúcou energetickou a biologickou hodnotou.

V prípade, že by bolo umožnené odnášať zo školskej jedálne neskonzumované zvyšky obeda, hrozí najmä epidemiologické riziko a vznik rôznych alimentárnych ochorení, nakoľko by neboli dodržané podmienky HACCP, v rámci ktorých je práve teplotný reťazec veľmi kritickým kontrolným bodom. Pri nedodržaní tejto povinnosti hrozia prevádzkovateľovi zariadenia sankcie.

Prevádzkovateľ nemôže byť zodpovedný a sankcionovaný za nedodržanie teplotného reťazca(skladovanie pokrmu pri určenej teplote, čas výdaja do 4 hodín od prípravy a pod.) v prípade výskytu alimentárneho ochorenia u detí ako následku odnášania stravy a nesprávneho skladovania s prípadným rizikom sekundárne kontaminovaných nádob.

Na základe uvedeného nie je možné povoliť odnášanie neskonzumovaných zvyškov obedov zo školských jedální.

Neskonzumované zvyšky zaraďujeme medzi biologicky rozložiteľný kuchynský odpad, s ktorým sa má nakladať v zmysle platnej legislatívy a schváleného prevádzkového poriadku zariadenia.

VIS1

Pridať komentár k diskusii

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová