Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Môžeme variť viac jedál v ŠJ (2x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR (HDM/4967/12891) k podávaniu dvoch jedál na výber:

image.png

image.png

 

Príprava zeleninových šalátov podľa MSN, ako obohatenie stravy k hlavnému jedlu, hradené zo "zostatku" dotácie na podporu stravovacích návykov detí a žiakov ( nie zamestnancov) je prípustné. V školských jedálňach je bežnou praxou podávať rôzne druhy zeleninových šalátov na výber ako doplnok h hlavnému jedlu. Zeleninový šalát podávaný ako druhé jedlo na výber nespĺňa výživové hodnoty pokrmu, podľa odporúčaných výživových dávok pre jednotlivé skupiny obyvateľstva.

Podľa §26 ods.7 zákona č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je "Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže."

Zobraziť celú diskusiu

Program Jedáleň Edupage (1x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň p. vedúce, poprosila by som o poznatky a skúsenosti tie, ktoré pracujete s programom pre školské jedálne Edupage. Aké +/- má pri využívaní, prípadne konkrétne porovnanie s programom VIS. Budem vďačná za každú reakciu. Ďakujem

Zobraziť celú diskusiu

Výučný list - kuchár (2x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.

Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:

  • Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov
  • Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení
  • Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál
  • Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výr oba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení
  • Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov

a dosiahol stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu KUCHÁR - 02. PLATOVÁ TRIEDA

Výhodou je výučný list v odbore potravinárstva- kuchár, cukrár, čašník, pekár a pod.

Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:

  • Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
  • Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

a dosiahol úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu Hlavný kuchár, kuchár pre diétne stravovanie - 03. PLATOVÁ TRIEDA.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov (2x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania

Školská jedáleň

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

321

6

Kuchár/zauč.kuch

3

3

Prevádzkový zamestnanec

2

2

T-H zamestnanec

0

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (60x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,


 



 

       

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Desiata/ olovrant

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

50

100

0,7

Kuchár/zauč.kuch

0,5

0,25

0,5

Prevádzkový zamestnanec

0

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

0,2

0,2

Zobraziť celú diskusiu
normy dopredaj

Nedostatok financií v školskom stravovaní: Realita, ktorú už nemôžeme prehliadať (1x)

Alena Stančeková napísal/a 14 okt 2025

Ďakujem pani Ing. Tokárovej.Prácu vedúcej šj vykonávam 45 rokov, momentálny stav šj je alarmujúci, mám pocit, že školské jedálne upadajú do záhuby, akosi v tejto spoločnosti na nás nevychádza . Ale chcem byť optimista a kompetentným popriať, aby sa im podarilo našim deťom jedálne udržať...veľa šťastia ...
Zobraziť celú diskusiu

Jedáleň v škôlke (8x)

Admin napísal/a 07 okt 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

20

40

1,75

Kuchár/zauč.kuch

1

0,25

1,25

Prevádzkový zamestnanec

0

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

0,5

0,5

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (126x)

Admin napísal/a 07 okt 2025

Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2008 Z. z. o zariadení školského stravovania ustanovuje počet zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu prijatých stravníkov.

Pre závodné (komerčné) stravovanie neexistuje na Slovensku striktne záväzná vyhláška, ako pre školské jedálne. Personálne normy pre školské jedálne môžu slúžiť ako orientačný bod, aj keď vaša prevádzka je špecifická.

Na základe bežnej praxe v stravovacích zariadeniach a s použitím školských normatívov ako hrubého usmernenia, by mohla byť situácia pri 250 – 280 obedoch nasledovná:
1 Hlavný kuchár,1 Kuchár, 2 Pomocné sily, 1 Vedúci zamestnanec

Rozhodujúce faktory, ktoré môžu mať vplyv na skutočný počet:
Technické vybavenie kuchyne, moderné konvektomaty, multifunkčné stroje, umývačky čierneho/bieleho riadu a dobrá organizácia práce - menej personálu.
Sortiment a zložitosť jedálneho lístka- Jednoduché jedlá s menšou náročnosťou na prípravu vyžadujú menej práce ako napríklad diétne stravovanie, múčniky, alebo rôzne varianty menu.
Organizácia výdaja stravy-spôsob výdaja (samoobsluha, výdaj cez pult, jedlo do obedárov) a dĺžka výdajného času vplýva na počet výdajného personálu.
Ďalšie okolnosti - upratovanie jedálne po obede, objednávanie surovín, preberanie tovaru, denné upratovanie priestorov a sanitácia-zvyšujú potrebu pomocných síl.

Odporúčame vám porovnať vašu situáciu (vybavenie, jedálny lístok, rozsah prác) s inými závodnými kuchyňami s podobným objemom alebo sa obrátiť na odborníkov (gastro-poradcov), ktorí vám pomôžu optimalizovať personálne normy špecificky pre vašu prevádzku a rozpočet.

Zobraziť celú diskusiu

Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (12x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

"Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec 31) alebo samosprávny kraj, 42) určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením" (VZN).

Podľa uvedeného výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni môže zriaďovateľ určiť vo VZN mesačným paušálnym príspevkom bez ohľadu na počet odstravovaných dní. Odporúčame Vám pozrieť príslušné VZN obce.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (38x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Receptúry na prípravu pokrmov v školskom stravovaní vrátane hmotnosti porcie pre jednotlivé kategórie stravníkov a nutričné hodnoty jednej porcie nájdete na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie.

https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov kuchyne (4x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť za splnenia stanovených podmienok zamestnancom teplé hlavné jedlo s nápojom, neustanovuje, že zamestnanec jedlo odobrať musí.

Pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je špecifická a odoberanie obedov zamestnancov školských jedální (vrátane hlavnej kuchárky) je často upravené internými predpismi školy alebo zriaďovateľa- pracovným poriadkom pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov, prípadne pracovnou zmluvou.

  • Vnútorným predpisom je možné určiť pravidlá stravovania zamestnancov, vrátane toho, či je stravovanie povinné pre všetkých zamestnancov, alebo len pre zamestnancov, ak je stravovanie považované za súčasť ich pracovných podmienok .
  • Špecifická pozícia (Hlavná kuchárka): Pre pozíciu hlavnej kuchárky, existuje špecifická podmienka vyplývajúca z jej funkcie – napr. kontrola kvality pripravovaného jedla a kontrola chuti pred výdajom jedla. Hoci toto samo o sebe nemusí znamenať povinnosť jedlo zjesť, môže to znamenať povinnosť jedlo ochutnať a prijať ho na vyúčtovanie (odobrať si ho). Overte si, či Vaša pracovná náplň alebo interný predpis neobsahuje takúto požiadavku.
  • Odporúčanie:V prípade, že zamestnanci školskej jedálne odmietajú odoberať jedno jedlo denne ( nie zo zdravotných dôvodov), odporúčame zamestnávateľom túto podmienku zapracovať do pracovného poriadku, alebo nastaviť kontrolný mechanizmus v školskej jedálni tak, aby bolo preukázateľné, že zamestnanci nekonzumujú na pracovisku nielen školské jedlá, ale aj školské potraviny.
Zobraziť celú diskusiu

Mäsité-mäsité,bezmäsité-bezmäsité (1x)

Admin napísal/a 19 sep 2025

Dobrý deň,

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej len „MŠVVaM SR“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie 2024 (ďalej len „MSN“).
MSN majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky, s prípustnou toleranciou použitia uvedenou v jednotlivých ustanoveniach Aplikácie princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024.

3.1 Všeobecné princípy

3. V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B, C a D dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90 % OVD u sacharidov a bielkovín prvého jedla a 80 % OVD pre tuky.

Obidve jedlá na výber v rámci dňa musia zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov.

Príklad: Jedálny lístok s dvoma jedlami na výber (v súlade so zásadami na zostavovanie jedálnych lístkov)

MENU A

MENU B

Pondelok

Múčne jedlo (sladké)

Múčne jedlo (slané) / Zeleninové jedlo

Utorok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Streda

Jedlo so zníženou dávkou mäsa

Jedlo so zníženou dávkou z iného druhu mäsa

Štvrtok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Piatok

Zeleninové jedlo

Zeleninové jedlo/ bezmäsité jedlo s obsahom vajec, syra, tofu (90% bielkovín z menu A)

Zobraziť celú diskusiu

Vedúca školskej jedálne - HCCP plán (2x)

Admin napísal/a 19 sep 2025

Dobrý deň,

Pre zariadenia školského stravovania vydalo ministerstvo školstva E-model príručky HACCP, ktorý je záväzný pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR.

Príručka a požadované evidencie sú zverejnené na webovom sídle ministerstva, tieto si stiahnete a vypracujete na podmienky svojej školskej jedálne:

Stiahnite si príručku tu.

Zobraziť celú diskusiu

Povinnosť odobedovať žiakov z ŠKD (2x)

Admin napísal/a 18 sep 2025

Dobrý deň,

Práva, povinnosti a pravidlá, ktoré platia pre všetkých členov školskej komunity – to znamená pre žiakov, učiteľov aj rodičov rieši a upravuje Školský poriadok . Jeho cieľom je zabezpečiť hladký chod školy, vytvoriť bezpečné a priaznivé prostredie pre vzdelávanie a výchovu a predísť prípadným konfliktom.

Jednou z oblastí, ktoré školský poriadok pokrýva je aj Organizácia vyučovania: Upravuje rozvrh hodín, príchody a odchody zo školy, ale aj prestávku na obed, organizáciu školského klubu detí, školských akcií, ako sú exkurzie či krúžky.

Školský poriadok vydáva riaditeľ školy. Riaditeľ ho vypracuje na základe platných zákonov a školských predpisov, ale pred jeho vydaním ho musí prerokovať v Rade školy a v Pedagogickej rade, ktoré majú pripomienkovacie a schvaľovacie právomoci.

Až po prerokovaní a schválení v týchto orgánoch je školský poriadok záväzný pre všetkých členov školskej komunity. Školský poriadok je prístupný pre všetkých – zvyčajne sa zverejňuje na webovej stránke školy. Podpisom rodičia potvrdzujú, že si školský poriadok prečítali, rozumejú mu a súhlasia s tým, že ich dieťa sa bude riadiť pravidlami, ktoré sú v ňom stanovené. Tým sa stáva poriadok právne záväzný a v prípade akýchkoľvek problémov s disciplínou alebo dochádzkou sa naň škola môže odvolať.Oboznámenie s poriadkom slúži na to, aby rodičia vedeli, aké sú ich práva a povinnosti, ale aj to, aké práva a povinnosti má ich dieťa v škole. Vedia, čo môžu očakávať od školy a čo škola očakáva od nich.

 

Zobraziť celú diskusiu

Obedy v jedálni (2x)

Admin napísal/a 18 sep 2025

Dobrý deň,

Špeciálna škola je preto špeciálna, lebo žiaci, ktorí sa v nej vzdelávajú majú aj špeciálne požiadavky. Pokiaľ dieťa bolo prítomné na vyučovaní, má prihlásený obed, ktorý nemôže skonzumovať, školské zariadenie mu ho umožní prevziať. Je ťažké z otázky určiť, o aké nariadenia sa školská jedáleň "opiera". V prípade neúspešného vyriešenia Vášho problému sa obráťte na príslušný úrad školskej správy, ktorý je zriaďovateľom špeciálnej školy.

 

Zobraziť celú diskusiu
Kefa za poštovné
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok