Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Môžeme variť viac jedál v ŠJ (2x)
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,
Stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR (HDM/4967/12891) k podávaniu dvoch jedál na výber:
Príprava zeleninových šalátov podľa MSN, ako obohatenie stravy k hlavnému jedlu, hradené zo "zostatku" dotácie na podporu stravovacích návykov detí a žiakov ( nie zamestnancov) je prípustné. V školských jedálňach je bežnou praxou podávať rôzne druhy zeleninových šalátov na výber ako doplnok h hlavnému jedlu. Zeleninový šalát podávaný ako druhé jedlo na výber nespĺňa výživové hodnoty pokrmu, podľa odporúčaných výživových dávok pre jednotlivé skupiny obyvateľstva.
Podľa §26 ods.7 zákona č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je "Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže."
Program Jedáleň Edupage (1x)
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň p. vedúce, poprosila by som o poznatky a skúsenosti tie, ktoré pracujete s programom pre školské jedálne Edupage. Aké +/- má pri využívaní, prípadne konkrétne porovnanie s programom VIS. Budem vďačná za každú reakciu. Ďakujem
Výučný list - kuchár (2x)
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,
Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme.
Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:
- Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov
- Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení
- Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál
- Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výr oba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení
- Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov
a dosiahol stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu KUCHÁR - 02. PLATOVÁ TRIEDA
Výhodou je výučný list v odbore potravinárstva- kuchár, cukrár, čašník, pekár a pod.
Zamestnanec, ktorý bude vykonávať nasledovné z činností:
- Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.
- Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.
a dosiahol úplné stredné vzdelanie (bez špecifikácie odboru) zaradí sa na pracovnú pozíciu Hlavný kuchár, kuchár pre diétne stravovanie - 03. PLATOVÁ TRIEDA.
Počet zamestnancov (2x)
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,
Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania |
|||||
Školská jedáleň |
Obed |
Desiata/ olovrant |
|
Celý deň |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
321 |
|
|
|
6 |
Kuchár/zauč.kuch |
3 |
|
|
|
3 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2 |
T-H zamestnanec |
0 |
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Legislatíva v školskom stravovaní (60x)
Admin napísal/a 15 okt 2025
Dobrý deň,
|
|
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Desiata/ olovrant |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
|
|
|
50 |
100 |
0,7 |
Kuchár/zauč.kuch |
|
|
|
0,5 |
0,25 |
0,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
|
|
|
0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
|
|
|
0,2 |
|
0,2 |
Nedostatok financií v školskom stravovaní: Realita, ktorú už nemôžeme prehliadať (1x)
Alena Stančeková napísal/a 14 okt 2025
Jedáleň v škôlke (8x)
Admin napísal/a 07 okt 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
20 |
40 |
|
|
1,75 |
Kuchár/zauč.kuch |
1 |
0,25 |
|
|
1,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
0,5 |
|
|
|
0,5 |
Odporúčané počty zamestnancov (126x)
Admin napísal/a 07 okt 2025
Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2008 Z. z. o zariadení školského stravovania ustanovuje počet zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu prijatých stravníkov.
Pre závodné (komerčné) stravovanie neexistuje na Slovensku striktne záväzná vyhláška, ako pre školské jedálne. Personálne normy pre školské jedálne môžu slúžiť ako orientačný bod, aj keď vaša prevádzka je špecifická.
Na základe bežnej praxe v stravovacích zariadeniach a s použitím školských normatívov ako hrubého usmernenia, by mohla byť situácia pri 250 – 280 obedoch nasledovná:
1 Hlavný kuchár,1 Kuchár, 2 Pomocné sily, 1 Vedúci zamestnanec
Rozhodujúce faktory, ktoré môžu mať vplyv na skutočný počet:
Technické vybavenie kuchyne, moderné konvektomaty, multifunkčné stroje, umývačky čierneho/bieleho riadu a dobrá organizácia práce - menej personálu.
Sortiment a zložitosť jedálneho lístka- Jednoduché jedlá s menšou náročnosťou na prípravu vyžadujú menej práce ako napríklad diétne stravovanie, múčniky, alebo rôzne varianty menu.
Organizácia výdaja stravy-spôsob výdaja (samoobsluha, výdaj cez pult, jedlo do obedárov) a dĺžka výdajného času vplýva na počet výdajného personálu.
Ďalšie okolnosti - upratovanie jedálne po obede, objednávanie surovín, preberanie tovaru, denné upratovanie priestorov a sanitácia-zvyšujú potrebu pomocných síl.
Odporúčame vám porovnať vašu situáciu (vybavenie, jedálny lístok, rozsah prác) s inými závodnými kuchyňami s podobným objemom alebo sa obrátiť na odborníkov (gastro-poradcov), ktorí vám pomôžu optimalizovať personálne normy špecificky pre vašu prevádzku a rozpočet.
Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (12x)
Admin napísal/a 01 okt 2025
Dobrý deň,
Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)
"Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec 31) alebo samosprávny kraj, 42) určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením" (VZN).
Podľa uvedeného výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni môže zriaďovateľ určiť vo VZN mesačným paušálnym príspevkom bez ohľadu na počet odstravovaných dní. Odporúčame Vám pozrieť príslušné VZN obce.
Pravidlá stravovania v materskej škole (38x)
Admin napísal/a 01 okt 2025
Dobrý deň,
Receptúry na prípravu pokrmov v školskom stravovaní vrátane hmotnosti porcie pre jednotlivé kategórie stravníkov a nutričné hodnoty jednej porcie nájdete na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie.
Stravovanie zamestnancov kuchyne (4x)
Admin napísal/a 01 okt 2025
Dobrý deň,
Podľa zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť za splnenia stanovených podmienok zamestnancom teplé hlavné jedlo s nápojom, neustanovuje, že zamestnanec jedlo odobrať musí.
Pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je špecifická a odoberanie obedov zamestnancov školských jedální (vrátane hlavnej kuchárky) je často upravené internými predpismi školy alebo zriaďovateľa- pracovným poriadkom pre pedagogických a nepedagogických zamestnancov, prípadne pracovnou zmluvou.
- Vnútorným predpisom je možné určiť pravidlá stravovania zamestnancov, vrátane toho, či je stravovanie povinné pre všetkých zamestnancov, alebo len pre zamestnancov, ak je stravovanie považované za súčasť ich pracovných podmienok .
- Špecifická pozícia (Hlavná kuchárka): Pre pozíciu hlavnej kuchárky, existuje špecifická podmienka vyplývajúca z jej funkcie – napr. kontrola kvality pripravovaného jedla a kontrola chuti pred výdajom jedla. Hoci toto samo o sebe nemusí znamenať povinnosť jedlo zjesť, môže to znamenať povinnosť jedlo ochutnať a prijať ho na vyúčtovanie (odobrať si ho). Overte si, či Vaša pracovná náplň alebo interný predpis neobsahuje takúto požiadavku.
- Odporúčanie:V prípade, že zamestnanci školskej jedálne odmietajú odoberať jedno jedlo denne ( nie zo zdravotných dôvodov), odporúčame zamestnávateľom túto podmienku zapracovať do pracovného poriadku, alebo nastaviť kontrolný mechanizmus v školskej jedálni tak, aby bolo preukázateľné, že zamestnanci nekonzumujú na pracovisku nielen školské jedlá, ale aj školské potraviny.
Mäsité-mäsité,bezmäsité-bezmäsité (1x)
Admin napísal/a 19 sep 2025
Dobrý deň,
Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej len „MŠVVaM SR“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie 2024 (ďalej len „MSN“).
MSN majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky, s prípustnou toleranciou použitia uvedenou v jednotlivých ustanoveniach Aplikácie princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024.
3.1 Všeobecné princípy
3. V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B, C a D dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90 % OVD u sacharidov a bielkovín prvého jedla a 80 % OVD pre tuky.
Obidve jedlá na výber v rámci dňa musia zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov.
Príklad: Jedálny lístok s dvoma jedlami na výber (v súlade so zásadami na zostavovanie jedálnych lístkov)
MENU A |
MENU B |
Pondelok |
|
Múčne jedlo (sladké) |
Múčne jedlo (slané) / Zeleninové jedlo |
Utorok |
|
Mäsové jedlo |
Mäsové jedlo z iného druhu mäsa |
Streda |
|
Jedlo so zníženou dávkou mäsa |
Jedlo so zníženou dávkou z iného druhu mäsa |
Štvrtok |
|
Mäsové jedlo |
Mäsové jedlo z iného druhu mäsa |
Piatok |
|
Zeleninové jedlo |
Zeleninové jedlo/ bezmäsité jedlo s obsahom vajec, syra, tofu (90% bielkovín z menu A) |
|
|
Vedúca školskej jedálne - HCCP plán (2x)
Admin napísal/a 19 sep 2025
Dobrý deň,
Pre zariadenia školského stravovania vydalo ministerstvo školstva E-model príručky HACCP, ktorý je záväzný pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení SR.
Príručka a požadované evidencie sú zverejnené na webovom sídle ministerstva, tieto si stiahnete a vypracujete na podmienky svojej školskej jedálne:
Povinnosť odobedovať žiakov z ŠKD (2x)
Admin napísal/a 18 sep 2025
Dobrý deň,
Práva, povinnosti a pravidlá, ktoré platia pre všetkých členov školskej komunity – to znamená pre žiakov, učiteľov aj rodičov rieši a upravuje Školský poriadok . Jeho cieľom je zabezpečiť hladký chod školy, vytvoriť bezpečné a priaznivé prostredie pre vzdelávanie a výchovu a predísť prípadným konfliktom.
Jednou z oblastí, ktoré školský poriadok pokrýva je aj Organizácia vyučovania: Upravuje rozvrh hodín, príchody a odchody zo školy, ale aj prestávku na obed, organizáciu školského klubu detí, školských akcií, ako sú exkurzie či krúžky.
Školský poriadok vydáva riaditeľ školy. Riaditeľ ho vypracuje na základe platných zákonov a školských predpisov, ale pred jeho vydaním ho musí prerokovať v Rade školy a v Pedagogickej rade, ktoré majú pripomienkovacie a schvaľovacie právomoci.
Až po prerokovaní a schválení v týchto orgánoch je školský poriadok záväzný pre všetkých členov školskej komunity. Školský poriadok je prístupný pre všetkých – zvyčajne sa zverejňuje na webovej stránke školy. Podpisom rodičia potvrdzujú, že si školský poriadok prečítali, rozumejú mu a súhlasia s tým, že ich dieťa sa bude riadiť pravidlami, ktoré sú v ňom stanovené. Tým sa stáva poriadok právne záväzný a v prípade akýchkoľvek problémov s disciplínou alebo dochádzkou sa naň škola môže odvolať.Oboznámenie s poriadkom slúži na to, aby rodičia vedeli, aké sú ich práva a povinnosti, ale aj to, aké práva a povinnosti má ich dieťa v škole. Vedia, čo môžu očakávať od školy a čo škola očakáva od nich.
Obedy v jedálni (2x)
Admin napísal/a 18 sep 2025
Dobrý deň,
Špeciálna škola je preto špeciálna, lebo žiaci, ktorí sa v nej vzdelávajú majú aj špeciálne požiadavky. Pokiaľ dieťa bolo prítomné na vyučovaní, má prihlásený obed, ktorý nemôže skonzumovať, školské zariadenie mu ho umožní prevziať. Je ťažké z otázky určiť, o aké nariadenia sa školská jedáleň "opiera". V prípade neúspešného vyriešenia Vášho problému sa obráťte na príslušný úrad školskej správy, ktorý je zriaďovateľom špeciálnej školy.