Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
zaradenie školských jedální (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Napriek tomu, že školstve v súčasnosti prebiehajú rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré sa dotýkajú aj riadenia v školskej samospráve, avšak tieto zmeny sa neustanovujú presun školských jedální pod štátnu správu a ich vyňatie spod regionálneho školstva (teda obcí a samosprávnych krajov).
Zariadenia školského stravovania (školské jedálne) v súčasnosti patria pod originálne školské kompetencie. Sú financované najmä z rozpočtu obce (pre MŠ a ZŠ) a samosprávneho kraja (pre stredné školy), pričom do ich rozpočtov plynú prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb.
Prijatý je "balík školských zákonov", ktorý zahŕňa aj zefektívnenie riadenia a spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení a hoci sa hovorí o "novom zákone o školskej správe", nebolo prijaté žiadne ustanovenie o presune celého riadenia školských jedální pod štátnu správu a vyňatie spod zriaďovateľov (obcí a VÚC) .
Z hľadiska aktuálneho stavu, školské jedálne ľ zostávajú v zriaďovateľskej pôsobnosti a pod financovaním miestnej a regionálnej samosprávy (obce a VÚC), s metodickým usmerňovaním zo strany Ministerstva školstva a Regionálnych úradov školskej správy (RUŠS).
Počet zamestnancov v ŠJ (6x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania |
|||||
|
Školská jedáleň |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Školské mlieko/ovocie |
Celý deň |
Počet zamestnancov ŠJ |
|
Prijatý počet stravníkov |
140 |
32 |
|
|
4,25 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
|
T-H zamestnanec |
0 |
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Príplatok za prechádzanie do druhej budovy (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Platové podmienky, druh práce, miesto výkonu práce a pod. sú predmetom pracovnej zmluvy, s ktorou súhlasia a svoj súhlas potvrdia podpisom obidve strany- zamestnanec aj zamestnávateľ.
V prípade, že sa zmenili podmienky výkonu práce ( napr. sťažené podmienky, miesto výkonu a pod.), s požiadavkou o úpravu príplatku je potrebné sa obrátiť na zamestnávateľa.
Mixér v školskej kuchyni a mixovanie jedál (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania poskytuje stravovanie pre deti od troch rokov, ktoré konzumujú bežne upravenú stravu.
Mixéry, ponorné mixéry a kutre sú bežným vybavením školskej jedálne a používajú sa pri príprave pokrmov podľa technologického postupu prípravy - mixovanie zeleniny do omáčky, krémovej polievky a pod., nie na mixovanie hotových pokrmov pre deti.
Platová trieda skladníka (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Pozícia/ druh práce „Skladník“ nie je v školskom stravovaní definovaná. Pracovné činnosti spojené so skladovaním potravín patria do opisu činností / do pracovnej náplne vedúceho zamestnanca alebo technicko-hospodárskeho zamestnanca.
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa:
1. druhu práce, ktorú má vykonávať (v pracovnej zmluve),
2. najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže a splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Druh práce /pracovná pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je uvedená v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania-. vedúci /riaditeľ, prvý/hlavný kuchár, kuchár/zaučený kuchár, pracovník v prevádzke a technicko-hospodársky pracovník.
.Najnáročnejšia činnosť a kvalifikačné požiadavky sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z.
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania -05. PLATOVÁ TRIEDA, „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“- úplné stredné vzdelanie
Technicko-hospodársky zamestnanec - 04. PLATOVÁ TRIEDA, Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce s plnou hmotnou zodpovednosťou- úplné stredné vzdelanie
Hlavný kuchár- 03. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba najzložitejších diétnych jedál- stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
Kuchár- 02. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál, -stredné vzdelanie
Prevádzkový zamestnanec - 01.PLATOVÁ TRIEDA, Pomocné práce pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov -vzdelanie neustanovené.
Dovážanie stravy od externého dodávateľa do MŠ (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Kvalita a výživová hodnota stravy sú základom zdravého vývoja detí.
Ak sú nespokojní viacerí rodičia a máte k dispozícii aj negatívne recenzie, je signál, ktorý by nemala materská škola a jej zriaďovateľ ignorovať.
Ako môžete overiť kvalitu a riešiť nespokojnosť s externým dodávateľom stravy?
1. Komunikujte e spolupracujte s MŠ a Zriaďovateľom školy:
Prvým krokom je oficiálne nahlásiť Vašu nespokojnosť.
Spojte sa s ostatnými nespokojnými rodičmi a spíšte spoločný podnet adresovaný:
ü Riaditeľke materskej školy (MŠ).
ü Zriaďovateľovi materskej školy (zvyčajne obec/mesto alebo súkromný/cirkevný zriaďovateľ).
Čo by mal podnet obsahovať
ü Konkrétne dôvody nespokojnosti (jedálny lístok, zistené recenzie, vizuálna/chuťová kvalita, pocit z nízkej výživovej hodnoty podávaných pokrmov).
ü Návrh na preverenie kvality stravy a surovín (viď body nižšie).
ü Požiadavku o informácie o zmluvných podmienkach s dodávateľom stravy (príprava pokrmov podľa materiálno spotrebných noriem pre školské stravovanie, dodržanie zásad pre zostavu jedálnych lístkov a o možnostiach výpovede za nedodržanie kvality pokrmov).
2. Overenie kvality poskytovanej stravy a použitých surovín
Kvalita školského stravovania je prísne regulovaná.
Objednávateľ stravy pre Výdajnú školskú jedáleň pri MŠ je povinný dodržať ustanovenie §141 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), podľa ktorého stravu do výdajne zabezpečuje zo školskej jedálne, t.j. jedálne, ktorá je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR.
Externý dodávateľ stravy pre deti MŠ musí byť zmluvne zaviazaný a povinný dodržiavať :
ü Vyhlášku MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
ü Materiálno-spotrebné normy (MSN) a receptúry pre školské stravovanie.
ü Odporúčané výživové dávky (OVD) pre vekovú kategóriu detí MŠ (hodnoty energie a živín za deň musia byť pri podaní desiaty, obeda a olovrantu dodržané na 60 % z celkového denného príjmu OVD).
Kontrola zo strany MŠ/Zriaďovateľa:
ü Vedúci výdajnej školskej jedálne, resp. riaditeľ MŠ zodpovedá za kvalitu, množstvo, zdravotnú bezpečnosť a skladbu podávanej stravy , napriek tomu , že je strava externá.
ü Zriaďovateľ (obec/mesto) je povinný kontrolovať kvalitu podávaných jedál v školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti (§ 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z.).
Čo žiadať od zriaďovateľa/riaditeľa:
ü Vyhodnotenie jedálneho lístka za uplynulý mesiac, zamerané na dodržanie zásad na zostavu jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1 k vyhláške č.330/2009 Z.z.
ü Vyhodnotenie dosiahnutej výživovej hodnoty jedál za mesiac a porovnanie s predpísanými OVD.
ü Preverenie pôvodu a kvality surovín použitých na prípravu pokrmov
- potraviny nakupované len od registrovaných prevádzkarní,
- dodžané Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie č.: UV-15357/2016 vydané Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
3. Podnet na Kontrolné Orgány
Ak nepomôže komunikácia so zriaďovateľom, môžete sa obrátiť priamo na kontrolné orgány:
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ):
ü Je príslušný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek, prevádzkových poriadkov v zariadeniach spoločného stravovania (vrátane externého dodávateľa), plnenie odporúčaných výživových dávok, zdravotnú spôsobilosť personálu, zdravotnú bezpečnosť a neškodnosť jedál, surovín a nápojov.
Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v sídle kraja
ü RÚŠS preverí dodržiavanie materiálno spotrebných noriem, skladbu jedálnych lístkov, hygienické požiadavky na prepravu a výdaj pokrmov vo výdajnej školskej jedálni.
Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS)
ü Vykonáva kontrolu používaných surovín a ich označenia.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (134x)
Admin napísal/a 04 nov 2025
Dobrý deň,
Áno, takto je to v poriadku, dieťa nie je prítomné v čase obeda, teda obed neodoberá. Ak dieťa bude chodiť do MŠ len na jednu hodinu a nebude prítomné v čase podávania desiaty, neodoberie ani desiatu.
strava celodenná a poldenná (2x)
Admin napísal/a 27 okt 2025
Dobrý deň,
Obidve tvrdenia sú pravdivé a použiteľné v praxi . Ak je dieťa prijaté do MŠ na poldennú výchovu- odoberie desiatu a obed, ak je v čase podávania obeda v MŠ - dieťa končí poldennú výchovu po obede ; resp.odoberie obed a olovrant , ak prichádza do MŠ pre podávaním obeda.
Ak je dieťa prijaté na dopoludňajšie hodiny ( napr.2-4 hod.) do MŠ, prítomné je v čase desiaty- odoberie desiatu, končí pred podávaním obeda.
Dôležité je zachovať základný princíp, ak je dieťa v čase podávania jedla prítomné v MŠ, odoberie podávané jedlo. Nemôže byť v MŠ v čase kedy všetky deti konzumujú jedlo a jedlo nemať.
Počet zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 27 okt 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Výdajná jedáleň |
Výdajná jedáleň (4)* |
Výdajná jedáleň |
Počet zamestnancov celkom |
|
Prijatý počet stravníkov |
509 |
45 |
150 |
|
9 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
4,0 |
0,5 |
0 |
|
4,5 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
3,0 |
|
|
|
3 |
|
T-H zamestnanec (mimo vodiča) |
0,5 |
|
|
|
0,5 |
|
Vedúci šj |
1,0 |
|
|
|
1 |
|
* Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj. |
|||||
Stravovanie zamestnancov a fin. príspevok na stravu (2x)
Admin napísal/a 23 okt 2025
Dobrý deň,
Podľa § 150 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce "Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume ktorú zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky."
Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín t.j. od 1. apríla 2025 minimálne 6,60 € ( vypočíta sa zo sumy stravného 8,80 € platnej pre toto časové pásmo).
Podľa uvedeného ustanovenia Zákonníka práce zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom, ktorí sa na základe potvrdenia od lekára nemôžu stravovať v školskej jedálni, príspevok v hodnote najmenej 3,63€, t.j. 55% z hodnoty stravovacej poukážky 6,60€, nemôže im poskytnúť menej (2,06€), tak ako ostatným zamestnancom, ktorým zabezpečuje stravu vo vlastnej jedálni.











