Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Počet zamestnancov (4x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

školské mlieko

Výdajná jedáleň

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

190

340

46

5,25

Kuchár/zauč.kuch

2,0

0,75

0,5

3,25

Prevádzkový zamestnanec

1,0

1

T-H zamestnanec

0,0

0

Vedúci šj

1,0

1

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov a fin. príspevok na stravu (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa § 150 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce "Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume ktorú zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky."

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín t.j. od 1. apríla 2025 minimálne 6,60 € ( vypočíta sa zo sumy stravného 8,80 € platnej pre toto časové pásmo).

Podľa uvedeného ustanovenia Zákonníka práce zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom, ktorí sa na základe potvrdenia od lekára nemôžu stravovať v školskej jedálni, príspevok v hodnote najmenej 3,63€, t.j. 55% z hodnoty stravovacej poukážky 6,60€, nemôže im poskytnúť menej (2,06€), tak ako ostatným zamestnancom, ktorým zabezpečuje stravu vo vlastnej jedálni.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pitný režim (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Pitný režim pre deti a žiakov sa zabezpečuje počas ich celého pobytu v zariadení pre deti a mládež a to podávaním pitnej vody alebo výživovo hodnotných nápojov. Pitie sa zabezpečuje hygienicky vyhovujúcim spôsobom. To znamená aj v čase, kedy kuchárky zabezpečujú v kuchyni prípravu jedál a nápojov, alebo mimo pracovnej doby zamestnancov zariadenia školského stravovania.

Zariadenie školského stravovania poskytuje desiatu, obed a olovrant vrátane vhodného nápoja a zodpovedá za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolového riadu používaného pri výdaji jedál a nápojov pripravovaných v školskej jedálni.

Umývanie pohárov z pitného režimu môže zabezpečiť aj zamestnanec, ktorý nemá odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami alebo zabezpečiť umývanie pohárov v umývačke riadu.

 

Zobraziť celú diskusiu

Výučný list - kuchár (4x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Ukončené stredné vzdelanie v odbore čašník spĺňa kvalifikačnú požiadavku na pozícii kuchár s pracovnou činnosťou prípravy jedál a nápojov v zariadení školského stravovania. Osobitnou požiadavkou je odborná spôsobilosť, ktorú preukazujete dokladom o ukončení strednej odbornej školy v oblasti potravinárstva a zdravotná spôsobilosť, ktorú potvrdzuje lekár všeobecnej starostlivosti. Regionálny úrad verejného zdravia kontroluje odbornú a zdravotnú spôsobilosť zamestnancov pracujúcich v stravovaní.

 

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (64x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania

§3 Organizáciu v školskej jedálni upravuje prevádzkový poriadok, ktorého obsahom je najmä

a)prihlasovanie a odhlasovanie odberu jedál a nápojov,
b)harmonogram výdaja jedál a nápojov,
c)pedagogický dozor nad deťmi a žiakmi počas výdaja a konzumácie jedál a nápojov,
d)zabezpečenie diétneho stravovania detí a žiakov vrátane nosenia stravy pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie s uvedením spôsobu manipulácie a vydávania jedál,
e)uskutočnenie celospoločenských programov podpory zdravia,1)
f)zabezpečenie hygienického režimu a určenia sanitácie aj počas školských prázdnin,
g)spôsob nakladania s odpadom.

Prevádzkový poriadok ZŠS už nemusí predkladať regionálnemu úradu verejného zdravia na schválenie, ale to neznamená , že ho nemusí mať vypracovaný.

 

Zobraziť celú diskusiu
JAZ

Jedáleň v škôlke (10x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podmienkou pre výkon pracovnej činnosti na pozícii vedúci / riaditeľ školskej jedálne je kvalifikačná požiadavka na úplné stredné vzdelanie. T.j stredné vzdelanie ukončené maturitou (§ 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z.)

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov kuchyne (6x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

  • V zariadeniach spoločného stravovania platia prísne hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, ktoré má zabrániť krížovej kontaminácii medzi pracovnými operáciami s potravinami, zariadeniami a pohybom zamestnancov. Preto nie je bežné a z hygienického hľadiska ani vhodné (ak nie priamo zakázané) zriaďovať jedálenský kút pre kuchárky priamo vo výrobnej časti kuchyne, kde sa manipuluje s potravinami.
  • Šatne a hygienické zariadenia: Zariadenia spoločného stravovania musia mať primeraný počet šatní pre zamestnancov, oddelených od prevádzkových miestností a skladov. Šatne a súvisiace hygienické zariadenia (záchody, sprchy, umývadlá) sú určené na osobnú hygienu zamestnancov a uloženie odevu. Šatňa obvykle neslúži ako miesto na stravovanie, hoci je priamo pre zamestnancov.
  • Na konzumáciu obeda majú mať zamestnanci zariadenia školského stravovania tak, ako ostatní zamestnanci školy, zriadenú jedáleň.
Zobraziť celú diskusiu

Členenie malej kuchyne (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa prísnych hygienických zásad v školských jedálňach by mali byť pracovné plochy na manipuláciu so surovým mäsom a tepelne upraveným mäsom oddelené, aby sa predišlo krížovej kontaminácii.

Krížová kontaminácia je prenos škodlivých mikroorganizmov (napr. baktérií ako Salmonella alebo Campylobacter) zo surových potravín, pomôcok alebo povrchov na hotové jedlá, ktoré už nebudú tepelne spracované, čím sa zvyšuje riziko otravy jedlom.

Ak je priestor skutočne obmedzený a iné riešenie nie je možné je potrebné zachovať časové oddelenie, dôkladnú dezinfekciu a presne určené pracovné dosky:
Vaše riešenie použiť plochu ráno na surové mäso a poobede na varené je kľúčové a správne.
Po príprave surového mäsa a následným použitím na hotové jedlo je absolútne nevyhnutné vykonať kompletné a dôkladné čistenie a dezinfekciu pracovnej plochy. Umytie horúcou vodou a čistiacim prostriedkom, opláchnutie a následnú dezinfekciu schváleným dezinfekčným prostriedkom. Nezabudnite ani na okolie plochy (napr. steny).
Používanie presne určených a farebne odlíšených dosiek na krájanie (napr. červená pre surové mäso, modrá/žltá/biela pre varené/hotové) je nevyhnutné a správne. Všetky pomôcky (nože, misy, nádoby), ktoré prišli do kontaktu so surovým mäsom, musia byť dôkladne umyté a dezinfikované a výhradne používané len na surové mäso.

Pri obmedzenom priestore je možné použiť rovnakú plochu, avšak len za podmienky prísneho dodržiavania časového oddelenia a perfektnej sanitácie (čistenie + dezinfekcia) plochy a všetkých pomôcok medzi jednotlivými činnosťami. Musíte zabezpečiť, že nezostanú žiadne zvyšky, ktoré by mohli viesť ku krížovej kontaminácii.

 

Zobraziť celú diskusiu

Môžeme variť viac jedál v ŠJ (2x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR (HDM/4967/12891) k podávaniu dvoch jedál na výber:

image.png

image.png

 

Príprava zeleninových šalátov podľa MSN, ako obohatenie stravy k hlavnému jedlu, hradené zo "zostatku" dotácie na podporu stravovacích návykov detí a žiakov ( nie zamestnancov) je prípustné. V školských jedálňach je bežnou praxou podávať rôzne druhy zeleninových šalátov na výber ako doplnok h hlavnému jedlu. Zeleninový šalát podávaný ako druhé jedlo na výber nespĺňa výživové hodnoty pokrmu, podľa odporúčaných výživových dávok pre jednotlivé skupiny obyvateľstva.

Podľa §26 ods.7 zákona č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je "Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže."

Zobraziť celú diskusiu

Program Jedáleň Edupage (1x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň p. vedúce, poprosila by som o poznatky a skúsenosti tie, ktoré pracujete s programom pre školské jedálne Edupage. Aké +/- má pri využívaní, prípadne konkrétne porovnanie s programom VIS. Budem vďačná za každú reakciu. Ďakujem

Zobraziť celú diskusiu

Nedostatok financií v školskom stravovaní: Realita, ktorú už nemôžeme prehliadať (1x)

Alena Stančeková napísal/a 14 okt 2025

Ďakujem pani Ing. Tokárovej.Prácu vedúcej šj vykonávam 45 rokov, momentálny stav šj je alarmujúci, mám pocit, že školské jedálne upadajú do záhuby, akosi v tejto spoločnosti na nás nevychádza . Ale chcem byť optimista a kompetentným popriať, aby sa im podarilo našim deťom jedálne udržať...veľa šťastia ...
Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (126x)

Admin napísal/a 07 okt 2025

Príloha č. 2 k vyhláške č.330/2008 Z. z. o zariadení školského stravovania ustanovuje počet zamestnancov v školskej jedálni podľa počtu prijatých stravníkov.

Pre závodné (komerčné) stravovanie neexistuje na Slovensku striktne záväzná vyhláška, ako pre školské jedálne. Personálne normy pre školské jedálne môžu slúžiť ako orientačný bod, aj keď vaša prevádzka je špecifická.

Na základe bežnej praxe v stravovacích zariadeniach a s použitím školských normatívov ako hrubého usmernenia, by mohla byť situácia pri 250 – 280 obedoch nasledovná:
1 Hlavný kuchár,1 Kuchár, 2 Pomocné sily, 1 Vedúci zamestnanec

Rozhodujúce faktory, ktoré môžu mať vplyv na skutočný počet:
Technické vybavenie kuchyne, moderné konvektomaty, multifunkčné stroje, umývačky čierneho/bieleho riadu a dobrá organizácia práce - menej personálu.
Sortiment a zložitosť jedálneho lístka- Jednoduché jedlá s menšou náročnosťou na prípravu vyžadujú menej práce ako napríklad diétne stravovanie, múčniky, alebo rôzne varianty menu.
Organizácia výdaja stravy-spôsob výdaja (samoobsluha, výdaj cez pult, jedlo do obedárov) a dĺžka výdajného času vplýva na počet výdajného personálu.
Ďalšie okolnosti - upratovanie jedálne po obede, objednávanie surovín, preberanie tovaru, denné upratovanie priestorov a sanitácia-zvyšujú potrebu pomocných síl.

Odporúčame vám porovnať vašu situáciu (vybavenie, jedálny lístok, rozsah prác) s inými závodnými kuchyňami s podobným objemom alebo sa obrátiť na odborníkov (gastro-poradcov), ktorí vám pomôžu optimalizovať personálne normy špecificky pre vašu prevádzku a rozpočet.

Zobraziť celú diskusiu

Na čo sa môžu využívať réžie v školskej jedálni (12x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa §140 ods. 10 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)

"Výšku príspevku na čiastočnú úhradu nákladov, výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni, ktorej zriaďovateľom je obec 31) alebo samosprávny kraj, 42) určí zriaďovateľ všeobecne záväzným nariadením" (VZN).

Podľa uvedeného výšku príspevku na režijné náklady a podmienky úhrady v školskej jedálni môže zriaďovateľ určiť vo VZN mesačným paušálnym príspevkom bez ohľadu na počet odstravovaných dní. Odporúčame Vám pozrieť príslušné VZN obce.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (38x)

Admin napísal/a 01 okt 2025

Dobrý deň,

Receptúry na prípravu pokrmov v školskom stravovaní vrátane hmotnosti porcie pre jednotlivé kategórie stravníkov a nutričné hodnoty jednej porcie nájdete na webovom sídle ministerstva školstva v záložke školské stravovanie.

https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/

Zobraziť celú diskusiu

Mäsité-mäsité,bezmäsité-bezmäsité (1x)

Admin napísal/a 19 sep 2025

Dobrý deň,

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej len „MŠVVaM SR“) s cieľom zabezpečiť deťom a žiakom prístup k nutrične vyváženým pokrmom a výchovu k zdravej výžive, vydalo podľa § 140 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znení neskorších predpisov, Materiálno - spotrebné normy a receptúry pre školské stravovanie 2024 (ďalej len „MSN“).
MSN majú záväzný charakter pre všetky zariadenia školského stravovania zaradené v sieti škôl a školských zariadení Slovenskej republiky, s prípustnou toleranciou použitia uvedenou v jednotlivých ustanoveniach Aplikácie princípov k MSN a receptúram pre školské stravovanie revízia 2024.

3.1 Všeobecné princípy

3. V prípade zavedenia systému dvoch druhov jedál na výber pre vekové skupiny B, C a D dodržať zostavu jedál tak, aby energetická a nutričná hodnota druhého jedla dosahovala minimálne 90 % OVD u sacharidov a bielkovín prvého jedla a 80 % OVD pre tuky.

Obidve jedlá na výber v rámci dňa musia zohľadňovať zásady pre zostavu jedálnych lístkov.

Príklad: Jedálny lístok s dvoma jedlami na výber (v súlade so zásadami na zostavovanie jedálnych lístkov)

MENU A

MENU B

Pondelok

Múčne jedlo (sladké)

Múčne jedlo (slané) / Zeleninové jedlo

Utorok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Streda

Jedlo so zníženou dávkou mäsa

Jedlo so zníženou dávkou z iného druhu mäsa

Štvrtok

Mäsové jedlo

Mäsové jedlo z iného druhu mäsa

Piatok

Zeleninové jedlo

Zeleninové jedlo/ bezmäsité jedlo s obsahom vajec, syra, tofu (90% bielkovín z menu A)

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok