Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Povinnosť odobedovať žiakov z ŠKD (2x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Práva, povinnosti a pravidlá, ktoré platia pre všetkých členov školskej komunity – to znamená pre žiakov, učiteľov aj rodičov rieši a upravuje Školský poriadok . Jeho cieľom je zabezpečiť hladký chod školy, vytvoriť bezpečné a priaznivé prostredie pre vzdelávanie a výchovu a predísť prípadným konfliktom.
Jednou z oblastí, ktoré školský poriadok pokrýva je aj Organizácia vyučovania: Upravuje rozvrh hodín, príchody a odchody zo školy, ale aj prestávku na obed, organizáciu školského klubu detí, školských akcií, ako sú exkurzie či krúžky.
Školský poriadok vydáva riaditeľ školy. Riaditeľ ho vypracuje na základe platných zákonov a školských predpisov, ale pred jeho vydaním ho musí prerokovať v Rade školy a v Pedagogickej rade, ktoré majú pripomienkovacie a schvaľovacie právomoci.
Až po prerokovaní a schválení v týchto orgánoch je školský poriadok záväzný pre všetkých členov školskej komunity. Školský poriadok je prístupný pre všetkých – zvyčajne sa zverejňuje na webovej stránke školy. Podpisom rodičia potvrdzujú, že si školský poriadok prečítali, rozumejú mu a súhlasia s tým, že ich dieťa sa bude riadiť pravidlami, ktoré sú v ňom stanovené. Tým sa stáva poriadok právne záväzný a v prípade akýchkoľvek problémov s disciplínou alebo dochádzkou sa naň škola môže odvolať.Oboznámenie s poriadkom slúži na to, aby rodičia vedeli, aké sú ich práva a povinnosti, ale aj to, aké práva a povinnosti má ich dieťa v škole. Vedia, čo môžu očakávať od školy a čo škola očakáva od nich.
potvrdenie od lekara (2x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
"V školskej jedálni sa môžu pripravovať diétne jedlá pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie" §140 zákona č. 245/2008. Z. z. o výchove a vzdelávaní.
Podľa §4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách, ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.
Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, môže sa mu do školského zariadenia individuálne donášať strava- §7 vyhlášky č. 75/2023 Z.z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.
Zhrnutie:
Ak rodič žiada prípravu diétneho jedla v školskej jedálni, k svojej žiadosti doloží posudok ošetrujúceho lekára ( čo môže byť lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore), ktorý na základe diagnózy dieťaťa uvedie aký konkrétny druh diéty má dieťa dodržiavať.
Ak školská jedáleň túto diétu pripravuje, dieťa sa môže stravovať v školskej jedálni.
Ak školská jedáleň tento druh diétnych jedál nepripravuje, dieťa si môže individuálne donášať stravu do zariadenia.
Ak dieťa spĺňa podmienky pre poskytnutie dotácie na stravovanie, dotácia sa vyplatí rodičovi dieťaťa.
Pravidlá stravovania v materskej škole (34x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Ak skutočne deti vychovávate ku kultúrnemu stolovaniu, tak spôsob likvidácie zbytkov z taniera, ktorý popisujete, nie je veľmi kultúrny. V materskej škole sú dvaja riadiaci zamestnanci - riaditeľka materskej školy a vedúca školskej jedálne, ktoré zodpovedajú, okrem iného, aj za priebeh stolovania detí. Za výdaj pokrmov, za vydané porcie a likvidáciu zvyškov z taniera zodpovedá zamestnanec školskej jedálne. Likvidácia zvyškov musí prebiehať hygienickým spôsobom nie pri stole, kde deti jedia a už vôbec nie je prípustné zhromažďovať zbytky do taniera alebo kuchynského riadu. Zvyšky z obeda sú kvalifikované ako kuchynský biologický odpad, ktorý sa zhromažďuje do nádoby vyhradenej len na tento účel. Výchova detí k správnym stravovacím návykom a samostatnosti pri jedle je dôležitá súčasť predškolského vzdelávania. Rozvoj samoobslužných činností a podpora samostatnosti je rovnako dôležitá aj deti môžu pomáhať s jednoduchými úlohami, ako je prestieranie stola (položenie podložiek, príborov, obrúskov). Po jedle môžu odniesť tanier na zberný stôl.
Pracovný úväzok (2x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Celodenná prevádzka |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
|
|
241 |
|
9,25 |
Kuchár/zauč.kuch |
|
|
5 |
|
5 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
3 |
|
3 |
T-H zamestnanec |
|
|
0,25 |
|
0,25 |
Vedúci šj |
|
|
1 |
|
1 |
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/Olovrant/Školský program |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Skutočný počet stravníkov |
83 |
150 |
|
|
3,3 |
Kuchár |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
0,8 |
|
|
|
0,8 |
Osobný príplatok je finančné ohodnotenie, ktoré môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi nad rámec základnej mzdy. Jeho hlavným cieľom je oceniť výkon, mimoriadne pracovné výsledky, plnenie náročných úloh alebo dlhodobé a kvalitné plnenie pracovných povinností. Je to teda forma diferenciácie mzdy, ktorou si zamestnávateľ môže odmeňovať svojich najlepších pracovníkov.
Príplatok je nenároková zložka mzdy, čo znamená, že jeho výšku, podmienky priznania, zníženia alebo odobratia určuje výlučne zamestnávateľ. Musí to však byť v súlade s internými predpismi spoločnosti, ako je napríklad kolektívna zmluva alebo vnútorný mzdový poriadok.
Počet zamestnancov v kuchyni, ktorí varia pre deti MŠ, ZŠ, zamestnancov MŠ, ZŠ a dôchodcov. (2x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. príloha č.2 |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
129 |
60 |
|
|
4,25 |
Kuchár/zauč.kuch |
1 |
0,25 |
|
|
1,25 |
Prevádzkový zamestnanec |
2 |
|
|
|
2 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Individuálna strava v Mš (2x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Pri individuálnej donáške stravy do zariadenia školského stravovania, je potrebné donesené pokrmy do času ohrevu a výdaja uskladniť v samostatnom chladiacom zariadení, prípadne vo vyhradenom priestore chladiaceho zariadenia (samostatná polička) tak, aby nedošlo ku kontaminácii skladovaných potravín zdrojom vonkajšej kontaminácie (obedár, prepravná nádoba). Pred zavedením individuálnej donášky pokrmov je potrebné vypracovať k Prevádzkovému poriadku prílohu Systém individuálnej donášky diétnych pokrmov s popisom spôsobu manipulácie s pokrmov, vrátane preberania, uskladnenia, ohrevu a výdaja.
Odporúčané počty zamestnancov (115x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške 330/2009 Z, z, sa pri počte do 50 stravníkov v jednozmennej prevádzke odporúča 1 kuchár, 0,25 kuchár na doplnkové stravovanie a 0,5 vedúci zamestnanec.
dietna strava - potvrdenie nutne len od urcitych lekarov? (1x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Podľa §4 zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách, ak dieťa neodobralo stravu z dôvodu, že zriaďovateľ nezabezpečil diétne jedlo dieťaťu, u ktorého podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, poskytnutú dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa zriaďovateľ vyplatí rodičovi dieťaťa alebo fyzickej osobe, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu.
Uvedené ustanovenie zákona jednoznačne neuvádza, že posudok vydáva lekár s konkrétnou špecializáciou.
Pokiaľ zariadenie školského stravovania neposkytuje diétne stravovanie, a dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, na základe žiadosti vyplatí poskytnutú dotáciu rodičovi dieťaťa.
Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (6x)
Admin napísal/a 16 sep 2025
Dobrý deň,
Práva a povinnosti zamestnávateľa a zamestnancov upravuje pracovný poriadok. Ide o súhrn pravidiel, ktoré by mal každý na pracovisku dodržiavať. Vydáva ho zamestnávateľ a musí byť v súlade so Zákonníkom práce a inými pracovnoprávnymi predpismi.
Aj keď Zákonník práce neobsahuje explicitný zákaz používania mobilného telefónu na pracovisku, zamestnávateľ má právo nastaviť pravidlá, ktoré sú nevyhnutné na zaistenie bezpečnosti a kvality práce. Zákaz mať telefón na pracovisku je pomerne bežný v mnohých odvetviach (napríklad v potravinovej výrobe, v zdravotníctve alebo aj v školstve), a to najmä z dôvodov bezpečnosti a koncentrácie.
Mobilný telefón sa považuje za zdroj vonkajšej kontaminácie a vedúci zamestnanec pre zabezpečenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných pokrmov v rámci svojho oprávnenia je oprávnený vyžadovať zákaz vnášania a používania mobilného telefónu v priestoroch pre manipuláciu s potravinami a pokrmami. Z tohto pohľadu je riaditeľka oprávnená požadovať od zamestnancov, aby si telefón odložili na miesto, kde ich nebude rozptyľovať pri práci.
Uvedené je vhodné zapracovať do príručky HACCP, v časti Správna výrobná prax, C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV.
V prílohe prikladáme vzor.
VZOR:
E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA |
Kapitola č.: 7
Strana 3 Celkový počet strán: 11 |
Názov kapitoly: Správna výrobná prax |
C. OSOBNÁ HYGIENA PRACOVNÍKOV:
- pracovníci musia nosiť vhodné, čisté pracovné oblečenie (nohavice, tričko, zástera, plášť, topánky, pokrývka hlavy), v pracovnom odeve majú len čistú vreckovku
- pri práci s potravinami musia dodržiavať osobnú hygienu po celý pracovný čas,
- dôkladne si umývať ruky pred prácou, pri práci ihneď po každom znečistení rúk, po každom ukončení jedného druhu práce, po fajčení, po úprave šatstva a osobitne dôkladne po každom použití záchodu,
- nechty pracovníka musia byť krátke, strihané, nenalakované, na rukách nesmú byť prstene, hodinky, náramky a iné ozdobné predmety,
- v kuchyni a v skladoch je zakázané počas manipulácie s potravinami jesť, piť, fajčiť a telefonovať.
C.1 ZAMESTNANCI SÚ POVINNÍ:
- mať osvedčenie o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností vydávané regionálnym úradom verejného zdravotníctva, alebo mať vzdelanie v potravinárstve, čo preukazuje dokladom o ukončení školy
- potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti pre výkon epidemiologicky závažnej činnosti (napr. zdravotný preukaz)
- podrobiť sa požadovaným lekárskym prehliadkam
- podrobiť sa lekárskej prehliadke vždy, keď sa vyskytne u nich alebo v ich domácnosti, alebo bydlisku hnačkové, hnisavé alebo iné horúčkovité ochorenie, alebo iná prenosná choroba
- ihneď hlásiť zamestnávateľovi infekčné, hnačkové ochorenia alebo hnisavé ochorenia na koži, ako aj infekčné ochorenie členov domácnosti alebo spolubývajúcich,
- upozorniť vždy ošetrujúceho lekára, že pracujú v prevádzke, v ktorej prichádzajú do styku s potravinami.
Odborná spôsobilosť sa preukazuje podľa charakteru epidemiologicky závažných činností:
a) dokladom o získaní vzdelania na:
1. lekárskej fakulte,
2. veterinárnej fakulte so zameraním na prácu v potravinárstve,
3. strednej zdravotníckej škole,
4. hotelovej škole,
5. strednej škole alebo odbornom učilišti zameranom na prácu v potravinárstve,
6. na rekvalifikačnom kurze certifikovanej školiacej organizácie (MŠ SR), alebo
b) osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, ktoré vydá regionálny úrad verejného zdravotníctva po úspešnom preukázaní vedomostí.
Platnosť osvedčení o odbornej spôsobilosti pre vykonávanie epidemiologicky závažnej činnosti:
- Osvedčenia udelené po 31. máji 2010 sú vydávané na dobu neurčitú
- Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 31. mája 2010 a neskôr sa považujú za osvedčenia udelené na dobu neurčitú
- Osvedčenia udelené a platné na dobu určitú do 30. mája 2010 alebo skôr sa končia dňom uvedeným na osvedčení (je potrebné znova požiadať o udelenie odbornej spôsobilosti)
Vydanie:2 |
Zmena č.: 1 |
Platnosť od: 1.6.2013 |
|
E-MODEL PRÍRUČKY SYSTÉMU HACCP, PREVÁDZKOVÉHO PORIADKU A SANITAČNÉHO PROGRAMU PRE ZARIADENIA ŠKOLSKÉHO STRAVOVANIA |
Kapitola č.: 7
Strana 4 Celkový počet strán: 11 |
||
Názov kapitoly: Správna výrobná prax |
|||
C.2 ZÁSADY SPRÁVANIA SA PRACOVNÍKOV NA PRACOVISKU:
NEJESŤ!
NEFAJČIŤ!
NEPIŤ!
NETELEFONOVAŤ!
Nevykonávať na pracovisku žiadne toaletné, alebo nehygienické úkony!
C.3 ČISTÉ RUKY ALEBO JEDNORÁZOVÉ RUKAVICE
- Rukavice na jednorázové použitie sa nesmú používať opakovane.
- Mikroorganizmy sa z nich nedajú uspokojivo odstrániť ani mechanickým čistením a použitím čistiacich prostriedkov. Umývanie, sušenie a sterilizácia môžu byť príčinou poruchy celistvosti rukavíc!!!
- NOSENIE RUKAVÍC NEZBAVUJE POVINNOSTI DÔKLADNE SI UMÝVAŤ RUKY!!!
- Ruky predstavujú možný spôsob šírenia mikroorganizmov z tepelne neupravených potravín na tepelne upravené tzv. krížová kontaminácia - zo špinavých plôch na čisté alebo priamo na potraviny.
- Ten kto manipuluje s potravinami by súčasne nemal pracovať s inými vecami (mobilný telefón, peniaze!!!, umývanie pracovných pomôcok, vykonávanie sanitácie, vyvarovať sa nehygienických návykov – dotýkanie sa tváre či nosu, česanie vlasov apod.).
- Pokiaľ dôjde ku kontaminácii rúk napr. pri manipulácii so špinavými alebo skazenými potravinami, je potrebné ich pred začatím práce umyť, opláchnuť a osušiť.
Vydanie:2 |
Zmena č.: 1 |
Platnosť od: 1.6.2013 |
Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.
Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.
prechod cez jedálnu (6x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.
Jedálen MŠ (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
MŠ |
|||||
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
Výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
Prijatý počet stravníkov |
102 |
196 |
|
|
4,5 |
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,5 |
|
|
2,5 |
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
T-H zamestnanec |
|
|
|
|
0 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Kamery (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Zamestnávateľ je povinný vopred informovať zamestnancov o zavedení monitoringu. Musí jasne uviesť, z akého dôvodu sa monitoring zavádza, kde sa kamery nachádzajú a ako sa bude s nahrávkami zaobchádzať. Ak sa týka to aj priameho sledovania zamestnancov, je zamestnávateľ povinný mať na to súhlas zástupcov zamestnancov (odborovej organizácie ). Ak takí zástupcovia neexistujú, musí mať na to písomný súhlas každého zamestnanca. Kamery nesmú byť umiestnené na miestach, kde by narúšali súkromie zamestnancov, ako sú napríklad šatne, toalety alebo odpočinkové miestnosti. Hoci kuchyňa nie je typickým priestorom pre osobné súkromie, stále platia vyššie spomenuté podmienky o informovaní a súhlase. Preto, ak vám zamestnávateľ inštaloval kameru bez vášho vedomia a súhlasu, nepostupoval v súlade so zákonom. Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov v § 13 ods. 4 hovorí, že zamestnávateľ nesmie bez závažného dôvodu spočívajúceho v osobitnej povahe činnosti zamestnávateľa a bez informovania zamestnancov a prejednania so zástupcami zamestnancov zaviesť kontrolný mechanizmus.
Je potrebné obrátiť sa na zamestnávateľa a požiadať ho o vysvetlenie a predloženie všetkých potrebných dokumentov týkajúcich sa tohto monitoringu. Ak by došlo k porušeniu zákona, môžete sa obrátiť na Inšpektorát práce, ktorý rieši dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov.
Zvyšovanie platov nepedagogickým zamestnancom (2x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Ak zamestnanec podľa nových tabuliek nedosahuje svojím tarifným platom výšku minimálnej mzdy, je potrebné mu dorovnať mzdu tak, aby minimálnu mzdu dosiahol. Vzniknutá situácia, keď zamestnanec neuvidí žiadne zvýšenie, môže byť demotivujúca, preto je pochopiteľné, že hľadáte riešenie.Zamestnancovi nie ste povinný navýšiť tarifný plat nad rámec jeho pracovnej triedy. Avšak, ak ho chcete odmeniť alebo mu kompenzovať situáciu s minimálnou mzdou, môžete mu udeliť osobný príplatok, ktorý slúži ako motivácia a ocenenie. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy, takže jeho výšku a trvanie môžete určiť individuálne. Takýto príplatok sa nezarátava do dorovnávania mzdy, pretože nejde o zložku základného platu.
Intolerancia na mlieko - škôlka (1x)
Admin napísal/a 07 sep 2025
Dobrý deň,
Zákonný zástupca predloží zápisný lístok na osobitné stravovanie s individuálnou donáškou, doloží potvrdenie od lekára a podpíše Informovaný súhlas, v ktorom si uvediete podmienky donášky stravy a spôsob s jej manipuláciou. Je v poriadku, že donesenú stravu skladujete vo vyhradenom priestore v chladničke.