Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Vzdelanie kuchárky (2x)

Admin napísal/a 20 aug 2025

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.

Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)

Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)

  1. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Kuchár/zaučený kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.

Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.

Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.

Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (28x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pravidlá stravovania v materskej škole, pravidlá umývania rúk, pravidlá obliekania, pravidlá hrania, pravidlá správania sa detí? Nie na všetko nájdete odpovede vo všeobecne záväzných právnych predpisoch. Každé dieťa má svoju individualitu a schopnosť vykonávať sebaobslužné činnosti. Práve v predškolskom zariadení pod dohľadom odborných pedagogických zamestnancov môže svoje zručnosti rozvíjať vzhľadom na svoj vek a predispozície. Zbytočne budete trojročnému dieťaťu servírovať mäso v celku a prestierať príbor na jeho pokrájanie. Preto je na dohode pedagogických a nepedagogických zamestnancov a stanovení si určitých nepísaných alebo aj písaných interných pravidiel.

Je pravda, že mnohé pravidlá v materskej škole, hoci sa opierajú o všeobecné predpisy, sú prispôsobené veku a schopnostiam detí, a preto sa často stávajú súčasťou interných dohôd a zvyklostí daného zariadenia. Tieto pravidlá pomáhajú deťom rozvíjať samostatnosť a sociálne zručnosti.

Tu je prehľad bežných pravidiel, ktoré sa uplatňujú v materských školách:

Stravovanie

Pravidlá stravovania sú prispôsobené tak, aby sa deti naučili zdravým návykom a samostatnosti.

  • Pravidlá pred jedlom: Umývanie rúk je prvé pravidlo, ktoré sa deti učia. Väčšinou sa používa riekanka alebo pesnička, ktorá im pomôže zapamätať si správny postup.
  • Pravidlá počas jedla: Drobnejšie deti majú jedlo pripravené a nakrájané. Postupne, ako rastú, sa učia používať príbor, v prípade potreby aj krájať. Vyzývajú sa k tomu, aby dojedli porciu, ak je to možné, ale nenúti sa ich k tomu, ak nechcú. Je dôležité neplytvať jedlom.
  • Pravidlá po jedle: Odkladanie tanierov a pohárov na určené miesto. Učiteľky často povzbudzujú deti, aby po sebe upratali.

Hygiena (Umývanie rúk)

Pravidlá umývania rúk sú kľúčové pre prevenciu chorôb. Deti sa učia, že si majú umývať ruky:

  • Pred každým jedlom a po jedle.
  • Po použití toalety.
  • Po príchode z vonku, z pieskoviska alebo z prechádzky.
  • Po kašľaní alebo kýchaní.

Tieto pravidlá sa často učia hravou formou, napríklad pomocou rôznych básničiek alebo piesní.


Obliekanie a obúvanie

Samostatné obliekanie a obúvanie je dôležitý míľnik v rozvoji dieťaťa.

  • Pravidlá obliekania: V predškolskom veku sa deti učia obliekať a vyzliekať podľa ročného obdobia a počasia. Učiteľky im pomáhajú pri zapínaní zipsov a gombíkov, ale povzbudzujú ich, aby sa o to pokúsili sami.
  • Pravidlá obúvania: Deti sa učia, že po príchode do triedy sa prezúvajú a odkladajú si topánky na určené miesto. Podporuje sa samostatné obúvanie, aj keď to môže trvať dlhšie.

Hranie a správanie

Pravidlá pri hre a správaní sú zamerané na rozvoj sociálnych zručností a rešpektovanie ostatných.

  • Zdieľanie hračiek: Deti sa učia, že hračky sú spoločné a musia sa o ne deliť.
  • Upratovanie: Po skončení hry si každé dieťa uprace hračky na svoje miesto.
  • Rešpekt a slušnosť: Deti sa učia rešpektovať dospelých aj kamarátov. Učia sa používať slová ako "prosím," "ďakujem" a "prepáč."
  • Riešenie konfliktov: Namiesto hádok sa učia rozprávať o svojich pocitoch a spoločne hľadať riešenia.
  • Pravidlá počas spánku: Počas oddychu sa deti učia ležať v tichosti a nerušiť ostatných.

Všetky tieto pravidlá pomáhajú deťom pochopiť, že sú súčasťou kolektívu a že každý má svoje miesto a zodpovednosť. Tým sa vytvára bezpečné a podnetné prostredie pre ich zdravý rozvoj.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.

 

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (54x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Pre deti a žiakov počas ich pobytu v škole sa zriaďuje školská resp. výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR. Pokiaľ škola z kapacitných ( alebo iných) dôvodov zriaďuje výdajnú školskú jedáleň postupuje podľa §16 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve. Priestory a materiálno-technické vybavenie výdajnej školskej jedálne pred zaradením do siete posudzuje ( uvádza do prevádzky) príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Výdajná školská jedáleň zabezpečuje výdaj jedál a nápojov zo školskej jedálne (zaradenej v sieti ) podľa §141 zákona č. 245/2008 Z. z. školský zákon.

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Podľa Zákonníka práce má zamestnanec vykonávať len práce dohodnuté v pracovnej zmluve. Ak umývanie okien v školskej jedálni nie je súčasťou pracovnej náplne kuchárok, nemôže sa od nich vyžadovať. Vo všeobecnosti platí, že upratovacie práce v školských zariadeniach a jedálňach vykonáva upratovací personál, ktorý je na tieto činnosti prijatý.

Upratovací personál (upratovačky) je špecializovaný na bežné aj mimoriadne upratovacie práce. Umývanie veľkých okien si navyše vyžaduje špeciálne čistiace prostriedky a vybavenie, ako aj skúsenosti s prácou vo výškach (ak je to potrebné), čo je bežne v kompetencii upratovacieho personálu.

Zamestnanci kuchyne (kuchárky) zodpovedajú za čistotu a hygienu v kuchyni. Ich pracovná náplň sa zvyčajne sústreďuje na:

  • umývanie kuchynského a stolového riadu,
  • čistenie a dezinfekcia kuchynského vybavenia a pracovných plôch,
  • udržiavanie hygieny v priestoroch určených na prípravu jedál ( vrátane okien v prípravných, manipulačných a skladovacích priestoroch- kuchyňa; sklady; šatne a pod.).

Odporúčame:

Kontrola pracovných zmlúv. Prvý krok je overiť, čo je presne uvedené v pracovných zmluvách zamestnancov, teda kuchárok aj upratovačiek. Podrobnejší opis pracovných činností zvyčajne definuje pracovná náplň.

Riešenie s vedením školy. Ak nie je zmluva jasná, mali by ste sa obrátiť na zamestnávateľa- riaditeľa školy/ školského zariadenia, ktorý zodpovedá za riadenie zamestnancov a rozdelenie úloh.

Hľadať kompromis. Ak je to možné, skúste nájsť kompromisné riešenie. Rozdeliť upratovacie práce na časti, ktoré sú pre každú skupinu prijateľné. Kuchárky - kuchynské okná , zatiaľ čo upratovačky sa postarajú o okná jedálenské.

V konečnom dôsledku je pravdepodobnejšie a logickejšie, aby umývanie okien vykonával upratovací personál, pretože táto práca zapadá do ich náplne práce a môžu mať na to aj lepšie vybavenie. Bolo by však dobré, ak by ste túto situáciu riešili priamo s vašim nadriadeným, aby sa predišlo prípadným konfliktom.

Zobraziť celú diskusiu
E-shop

Práca vedúcej (5x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

"Po správnosti, kuchárka nemá čo vychádzať z kuchyne, to by sa musela vyzliecť z jedného pracovného odevu do druhého". Z uvedeným tvrdením nemôžeme súhlasiť. Žiadny legislatívny predpis nezakazuje kuchárke vychádzať z kuchyne a vstupovať do jedálne v pracovnom odeve. Prezliekanie odevu je nevyhnutné pri prechode medzi rôznymi pracovnými fázami v kuchyni z hľadiska hygieny a bezpečnosti potravín. Jedná sa o prechod z nečistej prevádzky ( manipulácia so surovým mäsom, zelenina, umývanie riadu, nákup) do prevádzky čistej (manipulácia s pokrmom, výdaj jedál), nie naopak. V malej prevádzke bežne kuchárka vydá pokrmy, následne s použitím ochrannej zástery umýva riad a zabezpečí očistu a dezinfekciu stolov. Nasleduje čistý pracovný odev.

Zobraziť celú diskusiu

Učiteľia verzus školská jedáleň (2x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Zabezpečenie správnej kontroly porcií v školskej jedálni je kľúčové pre dodržiavanie legislatívnych noriem a zabezpečenie vyváženej stravy pre deti a žiakov. Kontrola sa riadi predovšetkým záväznými dokumentmi a normami, ktoré vydáva Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

Pre školské stravovanie platia Materiálno-spotrebné normy a receptúry (MSN), ktoré majú záväzný charakter pre všetky školské jedálne na Slovensku. Tieto normy presne určujú hmotnosť jednotlivých surovín v surovom stave a následnú hmotnosť hotového pokrmu, a to pre rôzne vekové kategórie stravníkov.

Ku každému jedlu v jedálnom lístku musí byť uvedená hmotnosť jednej porcie podľa vekovej skupiny stravníkov.

Kontrola hmotnosti hotových jedál sa vykonáva pomocou overených váh. Na meranie hmotnosti surovín na prípravu pokrmov aj na váženie vydávaných porcií musia školské jedálne používať určené meradlá, teda mechanické alebo elektronické váhy s neautomatickou činnosťou, ktoré musia mať platné overenie. Dennú kontrolu hmotnosti porcií vykonáva poverený zamestnanec, námatkovo porcie kontroluje vedúci školskej jedálne.Tolerancia rozdielu kontrolovanej hmotnosti pokrmu: +10 % pri jednej porcii, +6 % pri desiatich porciách.

Stravník má právo v prípade pochybností o hmotnosti porcie požiadať o jej preváženie, a to v prítomnosti riaditeľa školy alebo triedneho učiteľa a vedúcej školskej jedálne. Kontrolné preváženie porcií je primárne v kompetencii kuchyne a vedúceho zamestnanca školskej jedálne.

Zabezpečenie kontrolnej váhy pre stravníkov v jedálni je spôsob, ktorý sa osvedčil v mnohých školských jedálňach a deklaruje, že jedáleň funguje poctivo a podľa noriem.

Zabezpečenie kontrolnej váhy pre stravníkov prináša zvýšenie transparentnosti a dôvery.

Ak stravníci majú k dispozícii kontrolnú váhu, môžu si sami overiť, že ich porcia zodpovedá normám. To buduje dôveru medzi jedálňou a stravníkmi a eliminuje potenciálne konflikty a pochybnosti. Namiesto dlhého procesu riešenia sťažnosti, kedy je potrebné zavolať vedúcu jedálne alebo iného zástupcu školy, si stravník môže porciu prevážiť sám a v prípade potreby na to upozorniť personál.

  • Váha má byť umiestnená na viditeľnom a ľahko prístupnom mieste.
  • Pre kontrolu hmotnosti porcií musí byť zabezpečená kalibrovaná váha, ktorá zaručuje správnosť merania.
  • Pri váhe by mal byť umiestnený prehľad porcií pre rôzne vekové kategórie, aby si stravníci mohli ľahko porovnať svoju porciu s normou.
  • Zamestnanci školskej jedálne musia byť pripravení riešiť prípadné nezrovnalosti.

Zavedenie kontrolnej váhy prispeje k vyššej spokojnosti stravníkov a k zníženiu počtu sťažností. Ide o preventívne opatrenie, ktoré sa môže oplatiť, ak sa v jedálni často objavujú pochybnosti o veľkosti porcií. Ide o krok, ktorý môže pomôcť vyriešiť problém priamo pri zdroji a zlepšiť vzťahy medzi stravníkmi a personálom.

V konečnom dôsledku, kontrola porcií v školskej jedálni nie je len o dodržiavaní gramáže, ale o celkovom zabezpečení zdravej, vyváženej a nutrične plnohodnotnej stravy pre deti a žiakov.

Stravovanie dospelých stravníkov v školskej jedálni nie je povinné.

Zobraziť celú diskusiu

Odoberanie stravy rodičom/zákonným zástupcom aj počas choroby dieťaťa navštevujúceho MŠ (2x)

Milan Kubina napísal/a 15 aug 2025

Dobrý deň,

 

Podľa § 2 ods. 1 vyhlášky č. 330/ 2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa

V zariadeniach školského stravovania zabezpečuje

a)

zdravá výživa detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach,

b)

diétne stravovanie detí a žiakov v čase ich pobytu v školách alebo školských zariadeniach,

c)

stravovanie detí a žiakov zúčastňujúcich sa na výchovno-vzdelávacích aktivitách alebo športových aktivitách organizovaných v rámci súťaží, olympiád alebo prehliadok.

Uvedené ustanovenie jasne vymedzuje, že stravovanie sa poskytuje pre deti a žiakov v čase ich pobytu v škole.

 

Zobraziť celú diskusiu

Oznámenie o registrácii potravín, tabakových výrobkov (2x)

Milan Kubina napísal/a 15 aug 2025

Oznámenie o registrácii potravín, tabakových výrobkov a činnosti súvisiacich s ich umiestnením na trh podľa § 6 zákona č. 152//1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov podáva prevádzkovateľ potravinárskeho podniku (PPP).

  • Prevádzkovateľ potravinárskeho podniku je fyzická alebo právnická osoba zodpovedná za zabezpečenie súladu s požiadavkami potravinového práva v potravinárskom podniku, ktorý má pod kontrolou:
    • Výrobcovia potravín: Pekárne, mliekarne, mäsokombináty, výrobcovia nápojov, atď.
    • Spracovatelia potravín: Firmy, ktoré spracovávajú suroviny na hotové výrobky.
    • Skladovatelia potravín: Sklady, distribučné centrá.
    • Dopravcovia potravín: Spoločnosti zabezpečujúce prepravu potravín.
    • Maloobchodné prevádzky: Supermarkety, menšie obchody s potravinami, lahôdky, stánky s rýchlym občerstvením.
    • Reštaurácie, kaviarne, jedálne, hotely: Miesta, kde sa pripravujú a podávajú potraviny.
    • Internetové obchody s potravinami: Aj online predajcovia potravín musia byť registrovaní.
    • Prvovýrobcovia: Poľnohospodári, chovatelia hospodárskych zvierat, rybári, ktorí dodávajú primárne produkty (napr. mlieko, vajcia, mäso, zelenina) pre ďalšie spracovanie alebo priamy predaj.
    • Dovozcovia potravín: Subjekty, ktoré dovážajú potraviny z tretích krajín (mimo EÚ).

Registračné oznámenie sa podáva na príslušnú Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu (RVPS) podľa miesta prevádzkarne.

  • Zariadenia školského stravovania predstavujú uzavretý systém stravovania ( stravovanie nie je dostupné bežnej verejnosti). Pri zaraďovaní do siete škôl a školských zariadení SR, predkladajú súhlasné stanovisko príslušného regionálneho úradu verejného zdravotníctva v súlade s §16 zákona NR SR č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Prevádzkovateľ zariadenia školského stravovania ), ktorý bude v priestoroch vykonávať stravovaciu činnosť, podáva na príslušný RÚVZ podľa miesta prevádzky Žiadosť o vydanie rozhodnutia na uvedenie priestorov do prevádzky podľa § 15 ods. 1 písm. b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Oznámenie o registrácii potravín, tabakových výrobkov a činnosti súvisiacich s ich umiestnením na trh nepodáva.

Zobraziť celú diskusiu

SW pre skolske jedalne (2x)

Milan Kubina napísal/a 15 aug 2025

Dobrý deň,

Všeobecne platí že pre ŠJ nepoznáme žiaden soft pre LINUX ani pre WINEHQ.

Existujú emulátory, ktoré dokáže program s Windows rozchodiť v linuxe, ale ak ste to nedokázali s Vašim SW, tak ani so SW napr. od VIS, s najväčšou pravdepodobnosťou nepochodíte tiež.

Zobraziť celú diskusiu

Výška platu u zauceneho kuchara a hlavného kuchara (2x)

Milan Kubina napísal/a 15 aug 2025

Podľa § 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme (Nariadenie vlády SR č. 341/2004 Z.z.).

Kuchári a pomocní kuchári, t.j. zamestnanci vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania s prevahou fyzickej práce sa zaraďujú do platových tried podľa zložitosti a náročnosti vykonávanej pracovnej činnosti a podľa dosiahnutého stupňa vzdelania podľa časti 01. Spoločné pracovné činnosti katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 2 nariadenia vlády.

01. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

Prevádzkový zamestnanec

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

Kuchár/zaučený kuchár

01 Obsluha viacúčelového veľkokapacitného kuchynského stroja alebo viac jednoúčelových veľkokapacitných kuchynských strojov na výrobu pokrmov.

02 Obsluha veľkokapacitných chladiacich alebo mraziacich zariadení.

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.

06 Samostatné vedenie príručného skladu v zariadení vrátane hmotnej zodpovednosti, sprostredkúvanie služieb alebo obsluha minibaru vrátane odovzdávania podkladov na vyúčtovanie.

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie (s maturitou)

Hlavný kuchár

01 Výroba veľmi náročných národných špecialít alebo výroba najnáročnejších špecialít studenej kuchyne na banket a recepciu, organizácia výroby jedál na slávnostné príležitosti vrátane zostavovania vlastných receptúr vybraných pokrmov.

03 Zabezpečovanie výroby cukrárskych výrobkov, múčnikov a cukrárskych špecialít na osobitné akcie prevažne podľa vlastných receptúr a kalkulácií s použitím rôznej technológie, prípadná účasť na výrobe.

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Zhrnutie: Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je rozhodujúci stupeň dosiahnutého vzdelania a činnosť, ktorú bude z danej platovej triedy vykonávať.

Zobraziť celú diskusiu

Kurz potrebný pre prácu vedúcej ŠJ (2x)

Milan Kubina napísal/a 15 aug 2025

KVALIFIKAČNÉ POŽIADAVKY na riaditeľku (vedúcu) ZŠS

Riaditeľ zariadenia školského stravovania( pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri právnom subjekte)

- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:

(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá

a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,

b) je bezúhonná,

c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis

d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis ,

e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,

f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,

g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.

(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.

(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.

4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.

5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.

Kvalifikačné predpoklady a osobitné predpoklady podľa písm. c)

Kvalifikačné požiadavky ustanovuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v § 2 ods. 3 písm. c):

Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:

  1. úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania*, alebo
  2. úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností, prípadne doplnené o Výučný list v odbore kuchár, cukrár.

 

*Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:

  • Stredná hotelová škola
  • Stredná škola spoločného stravovania
  • Stredná škola alebo SOU zamerané na prácu v potravinárstve
  • Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra

Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c) - Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 vyhlášky č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení. Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.

Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje:

  1. Dokladom o získaní vzdelania vo vzdelávacej inštitúcii uvedených v zozname v prílohe č.6 k vyhláške č. 585/2008 Z. z.) alebo
  2. Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ).

Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d) - Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 vyhlášky č. 585/2008 Z. z.

Zobraziť celú diskusiu

Preradenie do nižšej platovej triedy (2x)

Milan Kubina napísal/a 19 júl 2025

Dobrý deň,

Áno, zamestnávateľ môže zmeniť platovú triedu zamestnanca, ale závisí to od viacerých faktorov. Zaradenie do platovej triedy je naviazané na druh práce dohodnutý v pracovnej zmluve.

Zaradenie do platovej triedy: Zamestnávateľ je povinný zaradiť zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú má zamestnanec vykonávať v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov. Ak sa zmení náplň práce a už nezodpovedá 3. platovej triede, ale len 2. platovej triede, môže zamestnávateľ navrhnúť zmenu.

Je dôležité poznamenať, že ak ide o verejnú správu alebo verejný záujem, platové triedy sa riadia zákonom č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a musia sa dodržiavať stanovené katalógy pracovných činností a kvalifikačné predpoklady.

Zmena pracovnej zmluvy: Akákoľvek zmena podstatných náležitostí pracovnej zmluvy (ako je druh práce, miesto výkonu práce, platové podmienky) si vyžaduje písomnú dohodu medzi zamestnávateľom a zamestnancom formou dodatku k pracovnej zmluve. Ak s preradením do nižšej platovej triedy zamestnanec nesúhlasí, zamestnávateľ ho nemôže jednostranne preradiť.
Zamestnávateľ môže navrhnúť preradenie do nižšej platovej triedy z rôznych dôvodov:

Zmena pracovnej náplne/pozície: Ak sa zmenila pracovná pozícia (druh práce) alebo náplň práce tak, že vykonávané činnosti už nezodpovedajú vyššej platovej triede.

Organizačné zmeny: Ak zamestnávateľ ruší pôvodné pracovné miesto a ponúkne iné, ktoré je zaradené do nižšej platovej triedy. V takom prípade si splní ponukovú povinnosť a zamestnanec sa rozhodne, či túto zmenu prijme.

Nesprávne zaradenie: Ak bolo pôvodné zaradenie do vyššej platovej triedy chybné-(druh práce, pracovná činnosť, kvalifikácia).

Nespokojnosť s pracovným výkonom: V niektorých prípadoch môže byť dôvodom nespokojnosť s výkonom zamestnanca, ale pred takýmto krokom by mal zamestnávateľ dať priestor na zlepšenie. Aj v tomto prípade ide o preradenie formou dodatku.

Písomné oznámenie: Zamestnávateľ je povinný písomne oznámiť zamestnancovi výšku a zloženie funkčného platu pri uzatvorení pracovnej zmluvy, pri zmene druhu práce alebo pri úprave funkčného platu. Ak neoznámil zmenu platovej triedy písomne, porušuje tým zákon.

Odporúčanie:

Overiť si pracovnú zmluvu a prípadné dodatky, aký druh práce je dohodnutý a aká platová trieda je s ním spojená.Požiadať zamestnávateľa o vysvetlenie, prečo došlo k zmene platovej triedy s odôvodnením. Ak nebol podpísaný dodatok k pracovnej zmluve o zmene platovej triedy, je to dôležité riešiť.

Ak zamestnávateľ predloží dodatok k pracovnej zmluve, ktorý mení platovú triedu, ale zamestnanec nesúhlasí, nemá povinnosť ho podpísať. Ak dodatok nepodpíše, dohoda o zmene pracovnej zmluvy nevznikne.

Ak sa zmena platového zaradenia neobjasní, ak zamestnávateľ nepostupuje správne, je vhodné poradiť sa s právnikom špecializujúcim sa na pracovné právo alebo s odborovou organizáciou, ak u vás pôsobí.

Zamestnávateľ s platovou triedou "hýbať" môže, ale len v súlade so zákonom a so súhlasom zamestnanca, pokiaľ nejde o výnimočné situácie stanovené zákonom (napr. preradenie na odvrátenie mimoriadnej udalosti).

Zobraziť celú diskusiu

Zmena dodávateľa - je potrebná súťaž? (2x)

Milan Kubina napísal/a 19 júl 2025

Dobrý deň,

Cirkevná základná škola s právnou subjektivitou je verejným obstarávateľom, a preto sa na ňu vzťahuje Zákon č. 343/2015 Z. z. o verejnom obstarávaní (ďalej len "zákon o VO").

V súvislosti s nákupom potravín na stravovanie v zariadení školského stravovania (v školskej jedálni) v hodnote od 50 000€ do 220 999,99 € je potrebné zohľadniť nedávne zmeny v zákone o VO, ktoré nadobudli účinnosť 1. augusta 2024.

Novela zákona o VO zaviedla do § 1 ods. 13 písm. ab) novú podlimitnú výnimku pre nákup potravín pre zariadenia školského stravovania.

Táto výnimka znamená, že zákon o verejnom obstarávaní sa nevzťahuje na podlimitnú zákazku, ktorej predmetom je dodanie potravín, ktorých odberateľom je zariadenie školského stravovania.

Čo to v praxi znamená pre cirkevnú základnú školu pri nákupe potravín

Pri nákupe potravín do 50 000€ (bez DPH) ide o zákazku malého rozsahu, nespadá pod zákon o verejnom obstarávaní, nakupuje potraviny podľa aktuálnej ponuky na trhu.

Pri nákupe potravín pre školskú jedáleň v hodnote do 220 999,99 € nemusí aplikovať plné postupy verejného obstarávania, ako sú napríklad bežné nadlimitné alebo podlimitné postupy s otváraním ponúk, elektronickými aukciami a podobne.

Napriek spomínanej výnimke, škola má stále určité povinnosti, ktoré sú odvodené od princípov hospodárnosti, efektívnosti, transparentnosti a dobrého hospodárenia s verejnými prostriedkami:

Transparentnosť- proces nákupu by mal byť čo najotvorenejší a preukázateľný.

Hospodárnosť a efektívnosť- potraviny nakupovať v najlepšej kvalite za najlepšiu možnú cenu, aby sa dosiahol optimálny pomer ceny a úžitku (nekvalitné potraviny za výhodnú cenu nepredstavujú požadovaný úžitok).

Nediskriminácia hospodárskych subjektov- neuprednostňovať konkrétnych dodávateľov bez objektívneho dôvodu ( blízkosť skladov, rýchlosť dodania, dobrá overená spolupráca, kvalitné výrobky a pod.).

Rovnaké zaobchádzanie pre všetkých potenciálnych dodávateľov, rovnaké podmienky. Požiadavky na dodávateľov by mali byť primerané predmetu a hodnote zákazky.

Urobiť prieskum trhu:

Hoci to nie je formálne stanovený postup podľa zákona o VO, je odporúčané vykonať prieskum trhu. To znamená osloviť viacerých potenciálnych dodávateľov (napr. 3-5) s požiadavkou na cenovú ponuku a porovnať ich. Tento prieskum by mal byť zdokumentovaný (e-maily, záznamy z telefonátov, ponuky). Je kľúčové viesť riadnu dokumentáciu celého procesu nákupu.

1.Dokumentácia:

  • Záznam z prieskumu trhu.
  • Prijaté cenové ponuky.
  • Odôvodnenia výberu dodávateľa (prečo bol vybraný konkrétny dodávateľ – napr. najlepšia cena, kvalita, referencie, dodacie podmienky).
  • Uzavreté zmluvy s dodávateľmi. S vybraným dodávateľom je potrebné uzavrieť písomnú zmluvu na dodávku potravín.

2.Dodržiavanie ostatných predpisov: Aj mimo zákona o VO je potrebné dodržiavať ďalšie právne predpisy, ako napríklad:

  • Zákon o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a súvisiace vyhlášky o školskom stravovaní.
  • Predpisy týkajúce sa hygieny potravín a bezpečnosti potravín.
  • Finančné pásma pre školské stravovanie, ktoré určuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.

3.Určenie predpokladanej hodnoty zákazky (PHZ): Je dôležité správne urobiť opis každej nakupovanej komodity a určiť celkovú predpokladanú hodnotu nákupu všetkých potravín na celé obdobie (napríklad na jeden školský rok), aby sa predišlo umelému deleniu zákazky s cieľom vyhnúť sa aplikácii zákona o VO. Ak by hodnota prekročila spomínaných 220 999,99 €, uplatňovala by sa iná kategória (Nadlimitná zákazka).

Hoci novela zákona o verejnom obstarávaní významne zjednodušila nákup potravín pre školské jedálne v rámci podlimitných zákaziek zavedením výnimky, cirkevná základná škola ako verejný obstarávateľ musí naďalej konať hospodárne, transparentne a efektívne. To si vyžaduje minimálne zdokumentovaný prieskum trhu a dodržiavanie všeobecných princípov verejného obstarávania a súvisiacich predpisov.

Zobraziť celú diskusiu

Dotácia UPSVaR - vyplatenie rodičom (2x)

Jedálne.sk napísal/a 27 jún 2025

Ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, a školská jedáleň nezabezpečuje diétne stravovanie, dotácia na podporu stravovacích návykov dieťaťa sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa.

Zákonný zástupca dieťaťa však môže požiadať o kombinované stravovanie, kedy diagnóza dieťaťa umožňuje vybrané jedlá konzumovať v školskej jedálni.

Riaditeľ školského zariadenia vydá rozhodnutie o prijatí na kombinované stravovanie. Zákonný zástupca predloží Informovaný súhlas s podmienkami stravovania a individuálnej donášky pokrmov.

Dotácia na stravu sa vyplatí zákonnému zástupcovi dieťaťa za odhlásené obedy, kedy dieťa bolo prítomné na vyučovaní.

Zobraziť celú diskusiu
Robot R402
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok