Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
Pravidlá stravovania v materskej škole (22x)
Jedálne.sk napísal/a 29 apr 2025
Dobrý deň,
V zmysle §3 ods. 3 vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania sa výroba jedál pre zamestnancov škôl alebo školských zariadení, bývalých zamestnancov škôl alebo školských zariadení a iné fyzické osoby v školskej jedálni zabezpečuje podľa materiálno spotrebných noriem pre školské stravovanie pre vekovú skupinu 15 až 18-ročných. Podľa uvedeného sa v zariadení školského stravovania zabezpečuje príprava pokrmov a nápojov pre dospelých stravníkov podľa receptúr MSN vo vekovej kategórii D. Aplikácia princípov k MSN upravuje špecifické princípy stravovania dospelých s určením finančného pásma B a navýšením hmotnosti porcie mäsa v surovom stave o 30% t.j. v priemere na 120g.
Je ťažké definovať čo je dospelácka porcia? Dávkovanie hmotností porcií v školskom stravovaní vychádza z Odporúčaných výživových dávok pre obyvateľstvo v Slovenskej republike 9. revízia a pre dospelých stravníkov vychádza z priemeru pracujúcich žien a mužov v kategórii stredne ťažká práca.
Osobitný spôsob stravovania v MŠ. (4x)
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
stravovanie ( prípravu diétnych pokrmov) zabezpečuje zariadenie školského stravovania, ak tak rozhodne zriaďovateľ a odsúhlasí príslušný regionálny úrad verejného zdravia. V tomto prípade prijatím VZN zriaďovateľ určí výšku finančného pásma pre diétne stravovanie a najnižší počet pripravovaných diétnych jedál. Zariadenie školského stravovania, ktoré pripravuje diétne stravovanie musí spĺňať hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie zariadenia, materiálové vybavenie, oddelené skladovanie a personálne obsadenie.
Ak zariadenie nie je zriaďovateľom určené na prípravu diétnych pokrmov, zákonný zástupca dieťaťa, ktorého zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie, zabezpečí stravovanie dieťaťu individuálnou donáškou diétnych pokrmov do zariadenia školského stravovania.
Odporúčané počty zamestnancov (105x)
Jedálne.sk napísal/a 24 apr 2025
Dobrý deň,
Celoročné zariadenie |
Obed |
Diéta- Celý deň |
Bežné stravovanie- |
Výdajňa |
Počet zamestnancov v školskej jedálni |
Skutočný počet stravníkov |
|
100 |
70 |
30 |
11 |
Kuchár |
|
3 |
3 |
1 |
7 |
Prevádzkový zamestnanec |
|
|
3 |
|
3 |
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
* 1 zamestnanec na 1 diétu do 50 stravníkov
Prepočet zamestnancov vychádza z celoročného školského zariadenia s podobným počtom stravníkov. Rozdelenie počtu zamestnancov na jednotlivé zmeny závisí od počtu a náročnosti pripravovaných jedál v poobedňajšej zmene.
Vedúca školskej jedálne -kvalifikácia (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Riaditeľ zariadenia školského stravovania (pri neprávnom subjekte), vedúci zariadenia školského stravovania (pri škole s právnou subjektivitou)
- musí spĺňať predpoklady pre výkon riadiacej činnosti podľa zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme § 3 ods.1:
(1) Zamestnancom podľa tohto zákona sa môže stať fyzická osoba, ktorá
a) má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu,
b) je bezúhonná,
c) spĺňa kvalifikačné predpoklady a osobitné kvalifikačné predpoklady, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
d) má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať, ak to vyžaduje osobitný predpis (zákon č. 585/2008 Z.z.;§22),
e) bola zvolená alebo vymenovaná, ak tento zákon alebo osobitný predpis voľbu alebo vymenovanie ustanovuje ako predpoklad vykonávania práce vo verejnom záujme,
f) je oprávnená na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami podľa osobitného predpisu, ak sa takéto oprávnenie na dohodnutú prácu vyžaduje,
g) má poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej cirkvi alebo náboženskej spoločnosti, ak vyučuje náboženstvo.
(2) Predpoklady uvedené v odseku 1 musí zamestnanec spĺňať po celý čas výkonu práce vo verejnom záujme.
(3) Za bezúhonného na účely tohto zákona sa nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin.
4) Bezúhonnosť sa preukazuje výpisom z registra trestov nie starším ako tri mesiace.
5) Vymenovanie je predpokladom výkonu funkcie štatutárneho orgánu právnickej osoby zriadenej štátnym orgánom.
Kvalifikačné predpoklady podľa písm. c)
v zmysle § 2 ods. 3 písm. c) zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní zamestnancov:
Úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie t.z.:
- úplné stredné odborné vzdelanie - so zameraním v oblasti stravovania, alebo
- úplné stredné všeobecné vzdelanie – doplnené Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonávanie epidemiologicky závažných činností.
Odporúčané zameranie vzdelania v odbore z okruhu stravovania:
- Stredná hotelová škola
- Stredná škola spoločného stravovania
- Stredná škola alebo OU zamerané na prácu v potravinárstve
- Stredná zdravotnícka škola - diétna sestra
Osobitné kvalifikačné predpoklady podľa písm. c) Odborná spôsobilosť na vykonávanie epidemiologicky závažných činností podľa §22 zákona č. 585/2008 Z. z. Epidemiologicky závažná činnosť je taká činnosť, ktorá je spojená s rizikom vzniku a šírenia prenosných ochorení a môžu ju vykonávať len osoby zdravotne a odborne spôsobilé.
Podľa charakteru epidemiologicky závažných činností sa odborná spôsobilosť preukazuje: 1. Dokladom o získaní vzdelania na (príloha č.6 k zákonu č. 585/2008Z.z.) :
2. alebo Osvedčením o odbornej spôsobilosti na vykonanie epidemiologicky závažných činností vydaným príslušným orgánom na ochranu zdravia (skúška na RÚVZ). Zdravotná spôsobilosť na prácu podľa písm. d) Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba zdravotným preukazom, ktorý jej na základe vstupnej lekárskej prehliadky vydá ošetrujúci lekár - §22 zákona č. 585/2008 Z. z. |
Legislatíva v školskom stravovaní (48x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Podľa vyhlášky č. 585/2008 Z. z. epidemiologicky závažnú činnosť pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov, môže vykonávať len osoba odborne a zdravotne spôsobilá.
- Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár. Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby. Lekár súčasne osobu poučí o jej právach a povinnostiach a o tom, že ho pri ochorení musí vyhľadať.
- Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti (zdravotný preukaz) platí bez časového obmedzenia. Žiadny legislatívny predpis neudáva povinnosť uvádzať dobu platnosti zdravotného preukazu.
Zápisné lístky (4x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
Na piškóty, ktoré je možné podávať k detskej výžive, pudingu, tvarohovému krému, ovocnému poháru alebo jogurtu je vypracované receptúra. V receptúre je presne uvedená porcia, ktorú má stravník podľa veku dostať.
23.007 - Piškóty
Hmotnosť porcie : 20 25 25 30 30
V prípade, že sa podávajú piškóty k dezertu oddelene, nie súčasťou dezertu, tak každému dieťaťu na samostatný tanierik. Hromadné podávanie akéhokoľvek pokrmu na spoločný tanier, z ktorého si majú deti brať rukami, je z hygienického hľadiska neprípustné.
Zastupovanie počas PN (2x)
Jedálne.sk napísal/a 15 apr 2025
O zastupovaní vedúceho zamestnanca ZŠS počas trvania PN rozhodne zamestnávateľ.
Podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov určí zastupujúcemu zamestnancovi príplatok za zastupovanie vo výške príplatku za riadenie.
§ 9
Príplatok za zastupovanie
(1) Zamestnancovi, ktorý zastupuje vedúceho zamestnanca v celom rozsahu činnosti nepretržite dlhšie ako štyri týždne a pre ktorého zastupovanie nie je súčasťou jeho pracovných povinností vyplývajúcich z pracovnej zmluvy, patrí od prvého dňa zastupovania príplatok za zastupovanie v sume príplatku za riadenie zastupovaného vedúceho zamestnanca.
Prepočet zamestnancov (4x)
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Podľa počtu prijatých stravníkov v rozpätí od 501 do 600 príloha č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania odporúča prijať technicko-hospodárskeho zamestnanca na 0,5 pracovný úväzok, ktorý podľa Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme zabezpečuje činnosti:
04.11 Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce(napr. na úseku ubytovania, stravovania, v stavebnej alebo špedičnej prevádzke) s plnou hmotnou zodpovednosťou.
- Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
- vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
- denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
- samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
- zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
- vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.
- Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
- Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
- Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
- Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
- Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
- Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
- Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
- Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
- Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
- Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (28x)
Jedálne.sk napísal/a 09 apr 2025
Všeobecne záväzné právne predpisy platné v školskom stravovaní neustanovujú podmienky organizácie stravovania žiakov na základe náboženského vyznania.
V prvom rade musíte vedieť do akej miery rodičia požadujú dodržiavanie ich stravovacích zákonov. Ak sa jedná len o vylúčenie bravčového mäsa z jedálneho lístka, toto môžete zabezpečiť podpísaným Informovaným súhlasom zákonných zástupcov detí. V informovanom súhlase si uvediete podmienky za akých vylúčite bravčové mäso z jedla. Náhradu za bravčové mäso (hydinové, hovädzie a pod.) neodporúčame poskytovať. Pri príprave iného druhu mäsa, by ste museli pokrm pripravovať samostatne a odobrať vzorku pokrmu.
Podmienky v Informovanom súhlase napr.:
- zákonný zástupca v jedálnom lístku vyznačí pokrmy, ktoré sa dieťaťu nepodajú,
- ak sa vylúči bravčové mäso, rodič musí súhlasiť s podaním prílohy so šťavou (alebo bez šťavy) s prípadnou zeleninovou prílohou a pod.
- rodič uvedie, že za neposkytnuté pokrmy, nebude vyžadovať finančnú ani vecnú náhradu a pod. ...
Vedúca školskej kuchyne (2x)
Jedálne.sk napísal/a 03 apr 2025
Podľa §3 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme
zamestnancom sa môže stať fyzická osoba, ktorá má spôsobilosť na právne úkony v plnom rozsahu, je bezúhonná, spĺňa kvalifikačné predpoklady ,má zdravotnú spôsobilosť na prácu, ktorú má vykonávať.
O výkon práce vo verejnom záujme sa môže uchádzať fyzická osoba, ktorá spĺňa kvalifikačný predpoklad ustanovený pre najnáročnejšiu pracovnú činnosť, ktorú má vykonávať v rámci druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve.
Požadované kvalifikačné predpoklady pre jednotlivé činnosti sú uvedené v Katalógu pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme ustanovenom NV SR č. 341/2004 Z. z., ktorým sa ustanovujú katalógy pracovných činností pri výkone práce vo verejnom záujme a o ich zmenách a dopĺňaní v znení neskorších predpisov (ďalej len „nariadenia vlády“).
Pracovné činnosti vykonávané vedúcim zamestnancom zariadenia školského stravovania s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania podľa prílohy č. 1 nariadenia vlády:
Úplné stredné vzdelanie (úplné stredné všeobecné vzdelanie alebo úplné stredné odborné vzdelanie) so zaradením do 5. platovej triedy.
Najnáročnejšia pracovná činnosť
01 Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení.
Výhodou je zameranie vzdelania na potravinárstvo a odborná prax v oblasti stravovania.
Podľa uvedeného dosiahnuté stredné vzdelanie v odbore kuchár ukončené výučným listom, nespĺňa požadovaný kvalifikačný predpoklad ( úplné stredné vzdelanie- ukončené maturitným vysvedčením) pre výkon činností vedúceho zamestnanca stravovacej jednotky.
EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (128x)
Jedálne.sk napísal/a 03 apr 2025
Dobrý deň,
Usmernenie, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva SR k používaniu jednorazových prenosných nádob počas epidemiologickej situácii v spojitosti s ochorením COVID 19, bolo po skončení výnimočného stavu zrušené.
Zariadenia školského stravovania si organizáciu výdaja obedov do prenosných nádob ustanovujú v Prevádzkovom poriadku ZŠS. Výdaj do prepravných nádob, či už jednorazových alebo opakovaných musí byť zabezpečený zdravotne bezpečných spôsobom, aby nedochádzalo ku kontaminácii výdajných priestorov alebo samotných pokrmov.
Počet zamestnancov v ŠJ (2x)
Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025
Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z. |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Celý deň |
1.výdajňa |
2. výdajňa |
3. výdajňa |
Počet zamestnancov ŠJ |
|
Prijatý počet stravníkov |
753* |
316** |
|
108*** |
50 |
|
12,45 |
|
Prvý kuchár/Kuchár/zauč.kuch |
4 |
|
|
|
|
|
4 |
|
Prevádzkový zamestnanec/ zaučený kuchár |
4,5 |
0,75 |
|
0,7 |
0,5 |
|
6,45 |
|
T-H zamestnanec |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
|
|
1 |
|
Poznámka: |
||||||||
*9/800x753=8,5 |
||||||||
**108+50x2(D+OL) |
||||||||
***200/1,2x108=0,7 |
Podľa prílohy č. 2 k vyhláške č.330/2009 Z.z sa odporúča pri už počte nad 500 stravníkov prijať Technicko -hospodárskeho zamestnanca
Vzhľadom aj na to, že ako riaditeľ/ vedúci zamestnanec máte viac ako dve ZŠS, odporúčame Vám vytvoriť pracovnú pozíciu technicko-hospodárskeho zamestnanca, ktorého
pracovnou náplňou je :
1. Komplexné vedenie agendy súvisiacej so stravovanými osobami v zariadení školského stravovania:
a) vedie evidenciu stravníkov podľa prijatých zápisných lístkov stravníkov;
b) denne vedie výkaz stravovaných osôb na základe odhlášok a prihlášok na stravovanie;
c) samostatne rozpočtuje, zúčtováva a spravuje finančné prostriedky zákonných zástupcov detí a žiakov a dospelých stravníkov určených na úhradu nákladov na stravovanie;
d) zabezpečuje včasné zúčtovanie preplatkov a nedoplatkov stravníkov;
e) vyhotovuje podklady k mesačnej uzávierke a prehľad inkasa stravného.
2. Samostatne spracúva podklady na čerpanie finančných prostriedkov Európskej únie a iných verejných zdrojov v rámci Celospoločenských programov podpory zdravia.
3. Denne sleduje stav čerpania finančného limitu na nákup potravín.
4. Mesačne vyhodnocuje nutričné hodnoty podávaných jedál a plnenie odporúčaných výživových dávok podľa vekovej skupiny stravníkov a druhov osobitného stravovacieho režimu s použitím špecializovaných odborných metód informačných technológií.
2. Zabezpečuje dodávateľsko-odberateľské vzťahy podľa zákona o verejnom obstarávaní a zásad pre bezpečnosť a kvalitu nakupovaných potravín.
3. Vedie evidenciu faktúr a objednávok, zabezpečuje včasnú úhradu podľa rozpočtových pravidiel, resp. finančných pravidiel alebo vnútorných predpisov.
4. Vyhotovuje inventúrne zoznamy, vedie evidenciu majetku, finančných prostriedkov, vykonáva celoročné a mimoriadne inventarizácie, vrátane plnej hmotnej zodpovednosti za tieto hodnoty.
5. Zodpovedá za evidovanie, tvorbu, ukladanie, ochranu registratúrnych záznamov, prístup k nim a ich vyraďovanie podľa registratúrneho poriadku a registratúrneho plánu školy alebo školského zariadenia.
6. Zabezpečuje dodržiavanie predpisov o bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci a predpisov na ochranu pred požiarmi.
7. Zabezpečuje vedenie štatistiky a výkazníctva v súlade s príslušnými predpismi.
8. Uplatňuje záujmy stravníkov vo vzťahu k činnosti zariadenia školského stravovania.
varenie pre inú mš+zš (2x)
Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025
Dobrý deň,
Vyhláška MZ č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania v §1 ustanovuje:
podrobnosti o hygienických požiadavkách na stavebno-technické riešenie, priestorové usporiadanie, vybavenie, vnútorné členenie a na prevádzku zariadení spoločného stravovania, v súlade so zásadami HACCP.
Žiadny legislatívny predpis neustanovuje kontrolovať výrobnú kapacitu kuchyne. Pojem výrobná kapacita zariadenia bol uvádzaný v kolaudačnej dokumentácii pri uvedení stavby do prevádzky. Dnes zariadenie školského stravovania pri dodržaní požiadaviek podľa vyhlášky č. 533/2007 Z.z., s moderným technologickým zariadením a dostatočným počtom odborných zamestnancov, dokáže zabezpečiť prípravu pokrmov pre väčší počet stravníkov, ako je vedená "údajná" kapacita kuchyne.
Preradenie Kuchárky na pracovníčku v prevádzke (4x)
Jedálne.sk napísal/a 28 mar 2025
Popis pracovnej činnosti podľa Katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme:
Prevádzkový zamestnanec zaradený v 1. platovej triede - činnosť 01.02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.
Kuchár/zaučený kuchár zaradený v 2. platovej triede - 02.05 Samostatné preberanie objednávok, stolovanie a obsluha zákazníkov.
Vzhľadom na to, že motorické zručnosti dieťaťa predškolského veku nie sú rozvinuté natoľko aby mohlo manipulovať so stolovým riadom, teplým pokrmom alebo nápojom, jedlá a nápoje v predškolskom zariadení sa servírujú deťom priamo na stôl.
Vydanie obedu bez mliečnej zložky obeda na požiadanie (2x)
Jedálne.sk napísal/a 20 mar 2025
Dobrý deň,
v tomto prípade môžeme povedať, že je to o ľuďoch, o ochote a ich osobnom prístupe k práci.
Samozrejme, ak sa o jedná o jogurtovú omáčku, ktorá sa pripravuje samostatne a pokrm sa touto omáčkou polieva, mala byť vydaná samostatne, aby bolo možné pokrm podľa potreby ohriať a omáčkou, ktorá sa tepelne neupravuje, aj poliať. Na výdaj pokrmov odporúčame zariadeniam školského stravovania používať jednorazové prepravné nádoby, ktoré majú oddelené priehradky na hlavný pokrm, prílohu a prípadne omáčku alebo šalát.