Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).

Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.

Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.

Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.

 

Zobraziť celú diskusiu

Stupnica platových taríf (2x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.

Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)

Admin napísal/a 05 nov 2025

Dobrý deň,

Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.

Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).

Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).

Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach

KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:

- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)

- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)

- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.

 

To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.

Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.

Dôležité:

  1. Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
  2. Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
  3. Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.
Zobraziť celú diskusiu

EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (134x)

Admin napísal/a 04 nov 2025

Dobrý deň,

Áno, takto je to v poriadku, dieťa nie je prítomné v čase obeda, teda obed neodoberá. Ak dieťa bude chodiť do MŠ len na jednu hodinu a nebude prítomné v čase podávania desiaty, neodoberie ani desiatu.

Zobraziť celú diskusiu
Jedálničky

strava celodenná a poldenná (2x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Obidve tvrdenia sú pravdivé a použiteľné v praxi . Ak je dieťa prijaté do MŠ na poldennú výchovu- odoberie desiatu a obed, ak je v čase podávania obeda v MŠ - dieťa končí poldennú výchovu po obede ; resp.odoberie obed a olovrant , ak prichádza do MŠ pre podávaním obeda.

Ak je dieťa prijaté na dopoludňajšie hodiny ( napr.2-4 hod.) do MŠ, prítomné je v čase desiaty- odoberie desiatu, končí pred podávaním obeda.

Dôležité je zachovať základný princíp, ak je dieťa v čase podávania jedla prítomné v MŠ, odoberie podávané jedlo. Nemôže byť v MŠ v čase kedy všetky deti konzumujú jedlo a jedlo nemať.

Zobraziť celú diskusiu

Počet zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 27 okt 2025

Dobrý deň,

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Výdajná jedáleň

Výdajná jedáleň (4)*

Výdajná jedáleň

Počet zamestnancov celkom

Prijatý počet stravníkov

509

45

150

9

Kuchár/zauč.kuch

4,0

0,5

0

4,5

Prevádzkový zamestnanec

3,0

3

T-H zamestnanec (mimo vodiča)

0,5

0,5

Vedúci šj

1,0

1

* Za predpokladu , že vo výdajných jedálňach iných škôl, nevydávajú obedy zamestnanci vašej šj.

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov a fin. príspevok na stravu (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa § 150 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce "Ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, zamestnávateľ poskytne zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie v sume ktorú zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % z minimálnej hodnoty stravovacej poukážky."

Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín t.j. od 1. apríla 2025 minimálne 6,60 € ( vypočíta sa zo sumy stravného 8,80 € platnej pre toto časové pásmo).

Podľa uvedeného ustanovenia Zákonníka práce zamestnávateľ musí poskytnúť zamestnancom, ktorí sa na základe potvrdenia od lekára nemôžu stravovať v školskej jedálni, príspevok v hodnote najmenej 3,63€, t.j. 55% z hodnoty stravovacej poukážky 6,60€, nemôže im poskytnúť menej (2,06€), tak ako ostatným zamestnancom, ktorým zabezpečuje stravu vo vlastnej jedálni.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pitný režim (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Pitný režim pre deti a žiakov sa zabezpečuje počas ich celého pobytu v zariadení pre deti a mládež a to podávaním pitnej vody alebo výživovo hodnotných nápojov. Pitie sa zabezpečuje hygienicky vyhovujúcim spôsobom. To znamená aj v čase, kedy kuchárky zabezpečujú v kuchyni prípravu jedál a nápojov, alebo mimo pracovnej doby zamestnancov zariadenia školského stravovania.

Zariadenie školského stravovania poskytuje desiatu, obed a olovrant vrátane vhodného nápoja a zodpovedá za čistotu a zdravotnú bezpečnosť stolového riadu používaného pri výdaji jedál a nápojov pripravovaných v školskej jedálni.

Umývanie pohárov z pitného režimu môže zabezpečiť aj zamestnanec, ktorý nemá odbornú spôsobilosť na prácu s potravinami alebo zabezpečiť umývanie pohárov v umývačke riadu.

 

Zobraziť celú diskusiu

Výučný list - kuchár (4x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Ukončené stredné vzdelanie v odbore čašník spĺňa kvalifikačnú požiadavku na pozícii kuchár s pracovnou činnosťou prípravy jedál a nápojov v zariadení školského stravovania. Osobitnou požiadavkou je odborná spôsobilosť, ktorú preukazujete dokladom o ukončení strednej odbornej školy v oblasti potravinárstva a zdravotná spôsobilosť, ktorú potvrdzuje lekár všeobecnej starostlivosti. Regionálny úrad verejného zdravia kontroluje odbornú a zdravotnú spôsobilosť zamestnancov pracujúcich v stravovaní.

 

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (64x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa vyhlášky č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania

§3 Organizáciu v školskej jedálni upravuje prevádzkový poriadok, ktorého obsahom je najmä

a)prihlasovanie a odhlasovanie odberu jedál a nápojov,
b)harmonogram výdaja jedál a nápojov,
c)pedagogický dozor nad deťmi a žiakmi počas výdaja a konzumácie jedál a nápojov,
d)zabezpečenie diétneho stravovania detí a žiakov vrátane nosenia stravy pre deti a žiakov, u ktorých podľa posúdenia ošetrujúceho lekára zdravotný stav vyžaduje osobitné stravovanie s uvedením spôsobu manipulácie a vydávania jedál,
e)uskutočnenie celospoločenských programov podpory zdravia,1)
f)zabezpečenie hygienického režimu a určenia sanitácie aj počas školských prázdnin,
g)spôsob nakladania s odpadom.

Prevádzkový poriadok ZŠS už nemusí predkladať regionálnemu úradu verejného zdravia na schválenie, ale to neznamená , že ho nemusí mať vypracovaný.

 

Zobraziť celú diskusiu

Jedáleň v škôlke (10x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podmienkou pre výkon pracovnej činnosti na pozícii vedúci / riaditeľ školskej jedálne je kvalifikačná požiadavka na úplné stredné vzdelanie. T.j stredné vzdelanie ukončené maturitou (§ 5 ods. 1 zákona č. 553/2003 Z. z.)

Zobraziť celú diskusiu

Stravovanie zamestnancov kuchyne (6x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

  • V zariadeniach spoločného stravovania platia prísne hygienické požiadavky na priestorové usporiadanie, ktoré má zabrániť krížovej kontaminácii medzi pracovnými operáciami s potravinami, zariadeniami a pohybom zamestnancov. Preto nie je bežné a z hygienického hľadiska ani vhodné (ak nie priamo zakázané) zriaďovať jedálenský kút pre kuchárky priamo vo výrobnej časti kuchyne, kde sa manipuluje s potravinami.
  • Šatne a hygienické zariadenia: Zariadenia spoločného stravovania musia mať primeraný počet šatní pre zamestnancov, oddelených od prevádzkových miestností a skladov. Šatne a súvisiace hygienické zariadenia (záchody, sprchy, umývadlá) sú určené na osobnú hygienu zamestnancov a uloženie odevu. Šatňa obvykle neslúži ako miesto na stravovanie, hoci je priamo pre zamestnancov.
  • Na konzumáciu obeda majú mať zamestnanci zariadenia školského stravovania tak, ako ostatní zamestnanci školy, zriadenú jedáleň.
Zobraziť celú diskusiu

Členenie malej kuchyne (2x)

Admin napísal/a 23 okt 2025

Dobrý deň,

Podľa prísnych hygienických zásad v školských jedálňach by mali byť pracovné plochy na manipuláciu so surovým mäsom a tepelne upraveným mäsom oddelené, aby sa predišlo krížovej kontaminácii.

Krížová kontaminácia je prenos škodlivých mikroorganizmov (napr. baktérií ako Salmonella alebo Campylobacter) zo surových potravín, pomôcok alebo povrchov na hotové jedlá, ktoré už nebudú tepelne spracované, čím sa zvyšuje riziko otravy jedlom.

Ak je priestor skutočne obmedzený a iné riešenie nie je možné je potrebné zachovať časové oddelenie, dôkladnú dezinfekciu a presne určené pracovné dosky:
Vaše riešenie použiť plochu ráno na surové mäso a poobede na varené je kľúčové a správne.
Po príprave surového mäsa a následným použitím na hotové jedlo je absolútne nevyhnutné vykonať kompletné a dôkladné čistenie a dezinfekciu pracovnej plochy. Umytie horúcou vodou a čistiacim prostriedkom, opláchnutie a následnú dezinfekciu schváleným dezinfekčným prostriedkom. Nezabudnite ani na okolie plochy (napr. steny).
Používanie presne určených a farebne odlíšených dosiek na krájanie (napr. červená pre surové mäso, modrá/žltá/biela pre varené/hotové) je nevyhnutné a správne. Všetky pomôcky (nože, misy, nádoby), ktoré prišli do kontaktu so surovým mäsom, musia byť dôkladne umyté a dezinfikované a výhradne používané len na surové mäso.

Pri obmedzenom priestore je možné použiť rovnakú plochu, avšak len za podmienky prísneho dodržiavania časového oddelenia a perfektnej sanitácie (čistenie + dezinfekcia) plochy a všetkých pomôcok medzi jednotlivými činnosťami. Musíte zabezpečiť, že nezostanú žiadne zvyšky, ktoré by mohli viesť ku krížovej kontaminácii.

 

Zobraziť celú diskusiu

Môžeme variť viac jedál v ŠJ (2x)

Admin napísal/a 15 okt 2025

Dobrý deň,

Stanovisko Úradu verejného zdravotníctva SR (HDM/4967/12891) k podávaniu dvoch jedál na výber:

image.png

image.png

 

Príprava zeleninových šalátov podľa MSN, ako obohatenie stravy k hlavnému jedlu, hradené zo "zostatku" dotácie na podporu stravovacích návykov detí a žiakov ( nie zamestnancov) je prípustné. V školských jedálňach je bežnou praxou podávať rôzne druhy zeleninových šalátov na výber ako doplnok h hlavnému jedlu. Zeleninový šalát podávaný ako druhé jedlo na výber nespĺňa výživové hodnoty pokrmu, podľa odporúčaných výživových dávok pre jednotlivé skupiny obyvateľstva.

Podľa §26 ods.7 zákona č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia je "Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania určeného pre deti a mládež povinný pri voľbe stravy vychádzať z vekových potrieb stravovanej skupiny, prihliadať na vhodný výber surovín, ročné obdobie, čas, keď sa má poskytovať stravovanie, a ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli ovplyvniť zdravotný stav stravovaných detí a mládeže."

Zobraziť celú diskusiu
Normy nový šanon
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
Ailos
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok