Sme prví! Jedalne.sk získali akreditáciu MŠVV a M SR Vzdelávanie zamestnancov školského stravovania teraz s oficiálnou garanciou kvality.

Diskusia

Stratili sa problémy v školskom stravovaní?

Nestratili!

Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.

Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.

 

Založit novú tému

Zmeny platových taríf nepedagogických zamestnancov (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Základné platové tarify nepedagogických zamestnancov podľa Prílohy č. 3a k zákonu č. 553/2003 Z. z. platia pre všetkých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorí vykonávajú pracovné činnosti v škole, školskom zariadení, centre pre deti a rodiny, rehabilitačnom stredisku pre zrakovo postihnutých alebo na vysokej škole, a nie sú pedagogickými zamestnancami, odbornými zamestnancami alebo učiteľmi vysokých škôl a výskumnými a vývojovými zamestnancami.

Uvedené platí pre všetkých nepedagogických zamestnancov, ktorí sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, u zamestnávateľov v znení §1.

 

Zobraziť celú diskusiu

Pravidlá stravovania v materskej škole (30x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §7 ods.3 písm. b) vyhlášky č. 75/2023 Z. z. je prevádzkovateľ zariadenia pre deti a mládež, v ktorom prebieha výchova a vzdelávanie detí a žiakov do 18 rokov veku, povinný zabezpečiť aby sa do zariadenia pre deti do šesť rokov veku a zariadenia školského stravovania, v ktorom sa stravujú deti a žiaci do 18 rokov veku, deťom a žiakom individuálne nedonášala strava; to neplatí, ak dieťaťu alebo žiakovi lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie.

Na základe uvedeného, pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa predloží doklad s určením diagnózy, ktorá vyžaduje osobitný spôsob stravovania, môže do zariadenia individuálne donášať stravu. Riaditeľ školského zariadenia vydá Rozhodnutie o prijatí na stravovanie s individuálnou donáškou stravy. Zákonný zástupca doloží informovaný súhlas, kde uvedie, že v plnej miere zodpovedá za zdravotnú bezpečnosť, kvalitu a obsah donesenej stravy, za čistotu a zdravotnú bezpečnosť prepravných nádob a súhlasí s manipuláciou donesej stravy v rozsahu- uskladnenie, ohrev, výdaj a pod..

 

Zobraziť celú diskusiu

prechod cez jedálnu (6x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Ďakujeme pani vedúcej školskej jedálne za podrobné vysvetlenie. Každá škola a školská jedáleň má svoje špecifické podmienky, ktoré, ak je to potrebné, je možné upraviť interným predpisom.

Zobraziť celú diskusiu

Odporúčané počty zamestnancov (111x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Skutočný počet stravníkov

210

50

5,25

Kuchár

2

0,25

2,25

Prevádzkový zamestnanec

2

2,0

T-H zamestnanec

Vedúci šj

1,0

1,0

Zobraziť celú diskusiu

Jedálen MŠ (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

         

Odporúčaný počet podľa vyhlášky 330/2009 Z. z.

Obed

Desiata/ olovrant

Celý deň

Výdajňa

Počet zamestnancov ŠJ

Prijatý počet stravníkov

102

196

4,5

Kuchár/zauč.kuch

2

0,5

2,5

Prevádzkový zamestnanec

1

1

T-H zamestnanec

0

Vedúci šj

1

1

Zobraziť celú diskusiu
VIS Slonensko

Kamery (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zamestnávateľ je povinný vopred informovať zamestnancov o zavedení monitoringu. Musí jasne uviesť, z akého dôvodu sa monitoring zavádza, kde sa kamery nachádzajú a ako sa bude s nahrávkami zaobchádzať. Ak sa týka to aj priameho sledovania zamestnancov, je zamestnávateľ povinný mať na to súhlas zástupcov zamestnancov (odborovej organizácie ). Ak takí zástupcovia neexistujú, musí mať na to písomný súhlas každého zamestnanca. Kamery nesmú byť umiestnené na miestach, kde by narúšali súkromie zamestnancov, ako sú napríklad šatne, toalety alebo odpočinkové miestnosti. Hoci kuchyňa nie je typickým priestorom pre osobné súkromie, stále platia vyššie spomenuté podmienky o informovaní a súhlase. Preto, ak vám zamestnávateľ inštaloval kameru bez vášho vedomia a súhlasu, nepostupoval v súlade so zákonom. Zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov v § 13 ods. 4 hovorí, že zamestnávateľ nesmie bez závažného dôvodu spočívajúceho v osobitnej povahe činnosti zamestnávateľa a bez informovania zamestnancov a prejednania so zástupcami zamestnancov zaviesť kontrolný mechanizmus.

Je potrebné obrátiť sa na zamestnávateľa a požiadať ho o vysvetlenie a predloženie všetkých potrebných dokumentov týkajúcich sa tohto monitoringu. Ak by došlo k porušeniu zákona, môžete sa obrátiť na Inšpektorát práce, ktorý rieši dodržiavanie pracovnoprávnych predpisov.

Zobraziť celú diskusiu

Zvyšovanie platov nepedagogickým zamestnancom (2x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Ak zamestnanec podľa nových tabuliek nedosahuje svojím tarifným platom výšku minimálnej mzdy, je potrebné mu dorovnať mzdu tak, aby minimálnu mzdu dosiahol. Vzniknutá situácia, keď zamestnanec neuvidí žiadne zvýšenie, môže byť demotivujúca, preto je pochopiteľné, že hľadáte riešenie.Zamestnancovi nie ste povinný navýšiť tarifný plat nad rámec jeho pracovnej triedy. Avšak, ak ho chcete odmeniť alebo mu kompenzovať situáciu s minimálnou mzdou, môžete mu udeliť osobný príplatok, ktorý slúži ako motivácia a ocenenie. Ide o nenárokovateľnú zložku mzdy, takže jeho výšku a trvanie môžete určiť individuálne. Takýto príplatok sa nezarátava do dorovnávania mzdy, pretože nejde o zložku základného platu.

Zobraziť celú diskusiu

Intolerancia na mlieko - škôlka (1x)

Admin napísal/a 07 sep 2025

Dobrý deň,

Zákonný zástupca predloží zápisný lístok na osobitné stravovanie s individuálnou donáškou, doloží potvrdenie od lekára a podpíše Informovaný súhlas, v ktorom si uvediete podmienky donášky stravy a spôsob s jej manipuláciou. Je v poriadku, že donesenú stravu skladujete vo vyhradenom priestore v chladničke.

 

Zobraziť celú diskusiu

OSOBITNÝ SPÔSOB STRAVOVANIA DETÍ A ŽIAKOV V ŠKOLSKOM ZARIADENÍ (57x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

V školských stravovacích zariadeniach je poskytovaná deťom a mládeži optimálna, správna a vyvážená zdravá strava, ktorá spĺňa energetické a nutričné požiadavky jednotlivých vekových skupín a je založená na základe vedeckých poznatkov, odporúčaných výživových dávok a poznatkov Svetovej zdravotníckej organizácie. Okrem racionálnej stravy môže školská jedáleň pripravovať diétne jedlá a nápoje pre deti a žiakov, u ktorých lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určil diagnózu, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie v zmysle § 140 ods.5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní v znp.

Na prípravu diétnych jedál v školskom stravovaní ministerstvo školstva vydalo:

  • Materiálno-spotrebné normy pre diétne stravovanie pre tri druhy diét:
  • šetriaca diéta ( pri chorobách tráviaceho traktu)
  • diabetická diéta (pri zvýšenej hladine cukru v krvi- cukrovka)
  • bezgluténová diéta - bezlepková (pri poruche vstrebávania lepku v pokrmoch).

Vegetariánstvo ako alternatívny spôsob stravovania nemá žiadnu legislatívnu oporu vo všeobecne záväzných právnych predpisoch platných pre školské stravovanie.

Pokiaľ zákonný zástupca dieťaťa nepredloží doklad s diagnózou dieťaťa od lekára so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekára so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore, zariadenie školského stravovania nemôže umožniť individualnu donášku pokrmov do zariadenia pre deti a mládež.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva postupuje podľa §7 ods. 3 písm. b) vyhlášky MZ SR č. 75/2023 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Zobraziť celú diskusiu

Legislatíva v školskom stravovaní (58x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

Vo všeobecnosti platí, že zdravotný preukaz pre prácu v potravinárstve je platný bez časového obmedzenia. Vystaví ho lekár a slúži ako potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti na výkon epidemiologicky závažnej činnosti, akou je práca s potravinami.

Hoci preukaz nemá vyznačenú dobu platnosti, existujú situácie, kedy je potrebné zvážiť jeho aktualizáciu:

  • Zmena zdravotného stavu: Ak sa váš zdravotný stav zmení a hrozí, že by ste mohli prenášať ochorenie, je vašou povinnosťou informovať lekára.
  • Žiadosť zamestnávateľa: Niektorí zamestnávatelia, aj keď to nie je priamo zo zákona povinné, môžu vyžadovať pravidelné kontroly alebo preukaz s aktuálnym dátumom, aby si boli istí zdravotnou spôsobilosťou svojich zamestnancov.
  • Krátkodobé brigády: V prípade brigád alebo inej krátkodobej činnosti môže lekár vyznačiť platnosť preukazu na určitý čas (napríklad na 3 mesiace).

Platnosť zdravotného preukazu pre prácu s potravinami upravuje najmä vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č. 585/2008 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevencii a kontrole prenosných ochorení.

Kľúčový je § 22 ods. 1, ktorý hovorí, že epidemiologicky závažnú činnosť (kam patrí aj práca s potravinami) môže vykonávať len osoba zdravotne spôsobilá.

Zdravotnú spôsobilosť preukazuje osoba potvrdením o zdravotnej spôsobilosti, ktoré jej na základe lekárskej prehliadky vydá lekár.

Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti obsahuje meno a priezvisko osoby, dátum narodenia, trvalé bydlisko, dátum vydania a povinnosti osoby. Lekár súčasne osobu poučí o jej právach a povinnostiach a o tom, že ho pri ochorení musí vyhľadať. Neustanovuje vyznačiť dátum skončenia platnosti.

Táto vyhláška jasne hovorí, že potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti ("zdravotný preukaz") sa vydávajú bez časového obmedzenia.

Výnimkou sú len prípady, keď ide o krátkodobú, prechodnú činnosť, kedy môže lekár vyznačiť platnosť na určitý čas. Typickým príkladom sú brigády.

Preukaz platí, pokiaľ je osoba naďalej zdravotne spôsobilá. Ak sa jej zdravotný stav zmení a mohla by ohroziť ostatných, je povinná vyhľadať lekára. Ak to neurobí, preukaz stráca platnosť.

Žiadny legislatívny neustanovuje pravidelné obnovovanie zdravotného preukazu, ak nie je dôvod na pochybnosti o zdravotnej spôsobilosti osoby. Preto je v drvivej väčšine prípadov platný bez obmedzenia.

Ani zamestnanci regionálneho úradu verejného zdravotníctva pri výkone štátneho zdravotného dozoru nemôžu nariadiť plošné obnovovanie preukazov každé dva roky. Môžu však vyžadovať lekársku prehliadku v špecifických prípadoch, ak existujú opodstatnené dôvody pre obavu o verejné zdravie.

Zobraziť celú diskusiu

Ako urobiť uzávierku mesiaca MŠ (1x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

Dobrý deň,

Mesačná uzávierka je zložitý systém, ktorý nie je možné jednoducho zrhnúť do jednej odpovede. Vo vašom prípade Vám odporúčame obrátiť sa na metodika pre školské jedálne pri na príslušnom regionálnom úrade školskej správy.

Zobraziť celú diskusiu

Režijné náklady (2x)

Admin napísal/a 06 sep 2025

Dobrý deň,

Podľa §140 ods.8 zákona č. 245/2008 Z.z.o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov

Školská jedáleň, ktorej zriaďovateľom je orgán miestnej štátnej správy v školstve, poskytuje stravovanie deťom a žiakom za čiastočnú úhradu nákladov, ktoré uhrádza zákonný zástupca vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov v nadväznosti na odporúčané výživové dávky. Príspevok, ktorý uhrádza zákonný zástupca dieťaťa alebo žiaka vo výške nákladov na nákup potravín podľa vekových kategórií stravníkov, určí riaditeľ školy alebo riaditeľ školského zariadenia. Zákonný zástupca prispieva na úhradu režijných nákladov, ak tak určí riaditeľ školskej jedálne alebo riaditeľ školy, ktorej je školská jedáleň súčasťou, na jedno dieťa alebo jedného žiaka najviac v sume neprevyšujúcej 7,5 % sumy životného minima pre nezaopatrené dieťa podľa osobitného predpisu.29)

 

Zákon neustanovuje aký spôsob úhrady príspevku na režijné náklady určí riaditeľ školy ( môže byť paušálne na mesiac alebo na jedno odobraté jedlo, ustanovuje maximálnu výšku príspevku, ktorá nemôže presiahnuť sumu 9,70€ ( 7,5% z živ. minima za rok 2025).

Zobraziť celú diskusiu

Vzdelanie kuchárky (2x)

Admin napísal/a 20 aug 2025

Dobrý deň,

ospravedlňujeme sa za neskorú odpoveď, Vaša otázka sa nám stratila v systéme.

Zamestnanci v školskom stravovaní sú odmeňovaní podľa zákona č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a zaraďujú sa do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, zodpovednosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú majú vykonávať, podľa druhu práce dohodnutého v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.

Kuchári, pomocní kuchári a prevádzkoví zamestnanci, vykonávajúci pracovné činnosti v oblasti stravovania, sa zaraďujú do pracovných pozícií a platových tried podľa kvalifikačných požiadaviek a činností ktoré budú vykonávať (Katalóg pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č.2 nariadenia vlády SR č. 341/2004 Z. z.)

Prevádzkový zamestnanec (vzdelanie nie je ustanovené)

  1. PLATOVÁ TRIEDA Vzdelanie neustanovené

01 Pomocná práca pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov a pod.

02 Výdaj jedál s prípadnou obsluhou stravníkov.

03 Obstarávanie desiat, nápojov vrátane vyúčtovania zverených súm.

04 Výroba jednoduchých druhov teplých jedál, polievok, cukrárskych výrobkov alebo jedál studenej kuchyne, dohotovovanie a výdaj jedál alebo rôznych príloh k hlavným jedlám.

Kuchár/zaučený kuchár

02. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie ( bez špecifikácie odboru)

03 Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál alebo zložitých jedál studenej kuchyne a výroba polotovarov z predspracovaných surovín na prípravu hlavných jedál.

04 Výroba a výdaj bežných druhov múčnikov a cukrárskych výrobkov (napr. koláče, bábovky, vianočky), výroba teplých múčnikov (napr. šišky, ovocné nákypy), hromadná výroba cukrárskych výrobkov a múčnikov v závodnom, školskom alebo obdobnom stravovacom zariadení.

Kuchár pre diétne stravovanie, hlavný kuchár, prvý kuchár

03. PLATOVÁ TRIEDA Stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie

05 Výroba najzložitejších diétnych jedál podľa diétneho programu záväzného v zdravotníckom zariadení, v školskom zariadení alebo v zariadení sociálnych služieb, alebo v stravovacom zariadení strediska vrcholového športu.

Katalóg pracovných činností pre pozície kuchár, hlavný kuchár definuje kvalifikačné požiadavky ako stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie a osobitný kvalifikačný predpoklad, ak je ustanovený osobitným predpisom.

Osobitný kvalifikačný predpoklad pre tieto pozície nie je ustanovený osobitným predpisom- nešpecifikuje odborné zameranie. Podmienkou je zdravotná a odborná spôsobilosť. Výučný list v odbore potravinárstva a odborná prax je výhodou.

Pri zaradení zamestnankyne na pracovnú pozíciu a do platovej triedy zamestnávateľ neprihliada na dosiahnutý vyšší stupeň vzdelania , ako je stupeň vzdelania uvedený v katalógu pre vykonávanú najnáročnejšiu pracovnú činnosť.

Zamestnankyňu zaradíte podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti, ktorú bude vykonávať, do funkcie a príslušnej platovej triedy a následne v závislosti od dĺžky započítanej praxe zaradíte do jedného zo 14 platových stupňov. Podľa zaradenia do funkcie vypracujete pracovnú náplň.

Zobraziť celú diskusiu

Kompetencie riaditeľa verzus jedáleň (4x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

Dieťaťu s diagnózou, ktorá si vyžaduje osobitné stravovanie, lekár so špecializáciou v špecializačnom odbore pediatria alebo lekár so špecializáciou v príslušnom špecializačnom odbore určí diagnózu. Žiadny všeobecne záväzný predpis neustanovuje ako často je potrebné doklad predkladať. Pri nástupe do zariadenia školského stravovania zákonný zástupca predloží Zápisný lístok na osobitné stravovanie ( s požiadavkou prípravy diéty alebo stravovanie s individuálnou donáškou), doloží vyjadrenie lekára a Informovaný súhlas. Pri stanovenej diagnóze možno predpokladať, že genetická predispozícia na intolerancie sa zvyčajne nemení, aj keď sa symptómy môžu časom zlepšiť.

 

Zobraziť celú diskusiu

Práca vedúcej (5x)

Milan Kubina napísal/a 19 aug 2025

Dobrý deň,

"Po správnosti, kuchárka nemá čo vychádzať z kuchyne, to by sa musela vyzliecť z jedného pracovného odevu do druhého". Z uvedeným tvrdením nemôžeme súhlasiť. Žiadny legislatívny predpis nezakazuje kuchárke vychádzať z kuchyne a vstupovať do jedálne v pracovnom odeve. Prezliekanie odevu je nevyhnutné pri prechode medzi rôznymi pracovnými fázami v kuchyni z hľadiska hygieny a bezpečnosti potravín. Jedná sa o prechod z nečistej prevádzky ( manipulácia so surovým mäsom, zelenina, umývanie riadu, nákup) do prevádzky čistej (manipulácia s pokrmom, výdaj jedál), nie naopak. V malej prevádzke bežne kuchárka vydá pokrmy, následne s použitím ochrannej zástery umýva riad a zabezpečí očistu a dezinfekciu stolov. Nasleduje čistý pracovný odev.

Zobraziť celú diskusiu
čipy
Meno:
E-mail:
Téma diskusie:
Správa:
Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov a pravidlami diskusie.

Nechcete prísť o žiadnu užitočnú informáciu? Zaregistrujte sa k odberu noviniek

Odosláním súhlasím so Zásadami ochrany osobných údajov.

Naši partneri
JAZ
Savencia
KRR
VIS
Kema
AG Foods
Robot Coupe
Ailos
Liebherr
Irinox
Kobra kefy
HACCP Bakošová
Zdravýživka
Pán Zemiak
Ryba Handlová
Bidfood
vzdelávanie 21. storočia je spolufinancované
partner-eu partner-plan-obnovy

Vzdelávacia inštitúcia bola dňom 23.07.2025 zapísaná do registra certifikovaných vzdelávacích inštitúcií, ktorý vedie a spravuje Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR (ďalej iba „ministerstvo školstva“) v Informačnom systéme vzdelávania dospelých: https://isvd.iedu.sk/ViewCertifiedEducationalInstitutionsRegistry

Pomôžeme vám nájsť článok