Diskusia
Stratili sa problémy v školskom stravovaní?
Nestratili!
Vraťme ich do reality a vyjadrime svoj názor a potreby.
Pomáhajme si navzájom v dobrej diskusii.
HCCP (2x)
Admin napísal/a 18 dec 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania je povinné postupovať pri výrobe pokrmov a nápojov podľa zásad správnej výrobnej praxe, dodržiavať pracovné postupy, miesta alebo operácie technologických procesov, ktoré sú kritické pri zabezpečovaní zdravotnej neškodnosti pokrmov a nápojov, a dodržiavať požiadavky na výrobu, prípravu a podávanie pokrmov a nápojov v zmysle príručky HACCP (Čl. 5 nariadenia (ES) č. 852/2004, zákon č.355/2007. Z.z. ; Potravinový kódex SR - II. ČASŤ - Všeobecné požiadavky - ôsma hlava).
MŠVVaŠ SR podľa §14 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov vydalo metodickú príručku e-model HACCP a metrologický program pre zariadenia školského stravovania SR ako záväznú dokumentáciu, ktorú je potrebné vypracovať na konkrétne podmienky školskej jedálne a zaviesť do praxe.
Vzor príručky nájdete na webovom sídle ministerstva školstva: https://www.minedu.sk/8009-sk/skolske-stravovanie/
Každá stravovacia prevádzka ( nielen školská) musí mať vypracovaný HACCP na vlastné podmienky, školská jedáleň a výdajná školská jedáleň zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR si vypracuje HACCP podľa vydanej príručky ministerstva školstva.
Kuchárky (65x)
Admin napísal/a 18 dec 2025
Dobrý deň,
Pracovná zmluva je v zmysle Zákonníka práce písomný súhlas (dohoda) medzi zamestnávateľom a zamestnancom o podmienkach, za ktorých sa pracovný pomer uzatvára.
Jedná sa o súhlas oboch strán: Ide o dobrovoľnú a slobodnú vôľu zamestnanca aj zamestnávateľa prijať dohodnuté podmienky. Pracovná náplň (podrobný popis úloh) nemusí byť priamou súčasťou textu pracovnej zmluvy, zvyčajne sa na ňu v zmluve odkazuje alebo tvorí jej prílohu. Táto náplň práce potom podrobne určuje, čo presne má zamestnanec robiť, čo je kľúčové pre riešenie vášho problému s delením úloh.
|
Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania |
|||||
|
Školská jedáleň |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Školské mlieko/ovocie |
Celý deň |
Počet zamestnancov ŠJ |
|
Prijatý počet stravníkov |
165 |
270 |
135 |
|
5,25 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,75 |
|
|
2,75 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
0,5 |
|
1,5 |
|
T-H zamestnanec |
0 |
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
EXKLUZÍVNE: POLOŽTE NÁM OTÁZKU (138x)
Admin napísal/a 18 dec 2025
Dobrý deň,
Kto kontroluje školské stravovanie?
Zriaďovateľ: Pre materské a základné školy je zriaďovateľom väčšinou obec/mesto, stredné školy zriaďuje samosprávny kraj (VÚC), zriaďovateľom súkromnej školy môže byť fyzická osoba (podnikateľ) alebo iná právnická osoba (napr. nezisková organizácia, nadácia), zriaďovateľom cirkevnej školy je štátom uznaná cirkev alebo náboženská spoločnosť..
Zriaďovateľ vykonáva vnútornú kontrolu z pohľadu efektívnosti prevádzky a hospodárnosti, ale tiež dohliada na kvalitu poskytovaných služieb, vrátane stravovania.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) je hlavný kontrolný orgán pre hygienu a výživu. Kontroluje dodržiavanie všetkých hygienických požiadaviek podľa zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Prevádzkové podmienky kuchyne, skladovanie potravín, osobnú hygienu zamestnancov, zdravotnú spôsobilosť. Dodržiavanie výživových noriem (teda či je jedlo pestré, vyvážené a v súlade s odporúčanými dávkami). Kontroluje sa aj frekvencia a zaraďovanie povolených/zakázaných potravín.
Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) Zameriava sa na kvalitu a bezpečnosť podávaných pokrmov z pohľadu dodržiavania všeobecne záväzných predpisov platných pre školské stravovanie, kontroluje
|
Typ sťažnosti |
Kam adresovať sťažnosť (Priorita) |
|
Kvalita stravy (zloženie, pestrosť, výživové normy), Hygiena v kuchyni, Skladovanie, Zdravotné riziká |
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v sídle daného kraja. |
|
Všeobecná nespokojnosť s organizáciou, Prevádzkové problémy, Postup riešenia sťažností v školskej jedálni. |
Riaditeľ školy (v prvom kroku) a následne Zriaďovateľ (obec/mesto). |
Ako postupovať
-
Najprv sa obráťte na vedúceho školskej jedálne alebo riaditeľa školy/ zriaďovateľa školy, školského zariadenia. Mnohé problémy sa dajú vyriešiť na tejto úrovni.
-
Ak s riešenie nie je uspokojivé, alebo ide o závažné porušenie (napr. hygienické), podajte písomnú sťažnosť na príslušný Regionálny úrad verejného zdravotníctva. Ak sa jedná o kvalitu stravy, zloženie jedál, porcie a pod. podajte písomnú sťažnosť na príslušný Regionálny úrad školskej správy.
Sťažnosť by mala byť konkrétna, obsahovať dátum, názov školy, popis problému (napr. nedodržiavanie pestrosti, konkrétne jedlo, ktoré bolo nevhodné, atď.) a meno, priezvisko, adresa trvalého pobytu, telefón/e-mail pre urýchlenie komunikácie, podpis.
Uveďte, ktoré pravidlo/predpis/zákon bolo podľa Vás porušené (napr. nedostatočná pestrosť jedálnička v rozpore so zásadami pre školské stravovanie, podozrenie na porušenie hygienických noriem). Priložte akékoľvek relevantné dôkazy, ktoré máte (napr. kópia jedálneho lístka, fotografie, e-mailová komunikácia s vedením školy).Váš návrh riešenia: napr. Žiadam o prešetrenie stravovacích podmienok a nariadenie nápravných opatrení . Nezabudnite požiadať o písomné vyrozumenie o výsledku prešetrenia sťažnosti.
RÚVZ a RÚŠS je povinný sťažnosť prešetriť a písomne Vás informovať o výsledku kontroly.
Sťažnosť musí byť podpísaná a identifikovateľná, aby sa ňou úrad zaoberal.
Anonymné sťažnosti (tie, ktoré neobsahujú meno a adresu sťažovateľa) sa nemusia vybavovať, pokiaľ neobsahujú informácie o závažnom ohrození života, zdravia alebo majetku.
Čo nepatrí na jedálny lístok do materskej školy (2x)
Admin napísal/a 18 dec 2025
Banán a mlieko na olovrant
-
Samotný banán a mlieko ako jediná zložka olovrantu nie sú postačujúce a nezodpovedajú požiadavkám na pestrú a vyváženú stravu, ktorú má školské stravovanie zabezpečovať.
-
Podľa Zásad na zostavovanie jedálnych lístkov v prílohe č. 1 k vyhláške č. 300/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania "doplnkové jedlá obsahujú potravinu okrem mlieka, ktorá je zdrojom bielkovín." Olovrant (podobne ako desiata) majú spĺňať odporúčané výživové dávky, banán ako doplnkové jedlo nie je plnohodnotným zdrojom bielkovín.
-
Vo všeobecnosti sa na desiatu a olovrant odporúča podávať čerstvé pečivo/chlieb, chutné výživné nátierky (syrové, tvarohové, zeleninové, mäsové, rybacie a strukovinové), mliečne výrobky a vždy by malo byť prítomné čerstvé ovocie alebo zelenina podľa sezóny.
-
Cieľom školského stravovania je okrem iného aj výchova k správnym stravovacím návykom, čo zahŕňa pestrosť a konzumáciu rôznych druhov potravín. Podávanie len ovocia v kombinácii s nápojom sa považuje za neakceptovateľné z odborného a zdravotného hľadiska z dôvodu možného deficitu vitamínov, minerálov a stopových prvkov (malnutrícia).
Podávanie polotovarov (cesnakový uzol)
-
Zásady školského stravovania odporúčajú obmedzovať využitie polotovarov, pečiva s vysokým obsahom soli a instantných prípravkov s obsahom umelých látok a konzervantov (sušený cesnak.
-
Kladie sa dôraz na prípravu jedál z čerstvých surovín a minimalizáciu umelo konzervovaných a stabilizovaných potravín.
-
Niektoré potraviny sú pre deti vo všeobecnosti považované za nevhodné a zakázané alebo sa ich konzumácia prísne obmedzuje. Hoci "cesnakový uzol" nie je priamo uvedený v zozname zakázaných potravín, patrí medzi pečivo s vysokým obsahom soli, tuku a prídavných látok. Pokiaľ ide o polotovar (teda predpripravený výrobok, ktorý sa len dopeká) nie je vhodné ho zaraďovať do jedálneho lístka pre deti predškolského veku. Podávanie samotného pečiva s nízkym obsahom výživovo hodnotných zložiek bez čerstvej nátierky a zeleniny, by malo byť minimalizované.
-
V rámci racionálnej výživy a Materiálovo-spotrebných noriem sa pri podávaní desiat a olovrantov kladie hlavný dôraz na celozrnné výrobky, tmavé druhy chleba, výživné nátierky, sezónnu zeleninu a ovocie a vhodne zvolený nápoj..
Strava v materskej škole musí byť pestrá, vyvážená a zostavená podľa Materiálovo-spotrebných noriem a odporúčaných výživových dávok pre danú vekovú kategóriu. Samotný banán a mlieko na olovrant túto požiadavku nespĺňajú. Polotovary, ako je cesnakový uzol, by sa mali z dôvodu obsahu prídavných látok, soli a celkovej výživovej hodnoty obmedzovať na minimum, ideálne nezaradzovať. Ak stravovanie v konkrétnej MŠ nezodpovedá týmto zásadám, môžete sa obrátiť na vedúceho zamestnanca školskej jedálne (ten je zodpovedný za zostavu jedálneho lístka) alebo na Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ), ktorý dohliada na dodržiavanie hygienických a výživových noriem v zariadeniach školského stravovania.
zaradenie školských jedální (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Napriek tomu, že školstve v súčasnosti prebiehajú rozsiahle legislatívne zmeny, ktoré sa dotýkajú aj riadenia v školskej samospráve, avšak tieto zmeny sa neustanovujú presun školských jedální pod štátnu správu a ich vyňatie spod regionálneho školstva (teda obcí a samosprávnych krajov).
Zariadenia školského stravovania (školské jedálne) v súčasnosti patria pod originálne školské kompetencie. Sú financované najmä z rozpočtu obce (pre MŠ a ZŠ) a samosprávneho kraja (pre stredné školy), pričom do ich rozpočtov plynú prostriedky z výnosu dane z príjmov fyzických osôb.
Prijatý je "balík školských zákonov", ktorý zahŕňa aj zefektívnenie riadenia a spravodlivé financovanie škôl a školských zariadení a hoci sa hovorí o "novom zákone o školskej správe", nebolo prijaté žiadne ustanovenie o presune celého riadenia školských jedální pod štátnu správu a vyňatie spod zriaďovateľov (obcí a VÚC) .
Z hľadiska aktuálneho stavu, školské jedálne ľ zostávajú v zriaďovateľskej pôsobnosti a pod financovaním miestnej a regionálnej samosprávy (obce a VÚC), s metodickým usmerňovaním zo strany Ministerstva školstva a Regionálnych úradov školskej správy (RUŠS).
Počet zamestnancov v ŠJ (6x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
|
Odporúčaný počet podľa prílohy č.3 k vyhláške č. 330/2009 Z. z.o zariadení školského stravovania |
|||||
|
Školská jedáleň |
Obed |
Desiata/ olovrant |
Školské mlieko/ovocie |
Celý deň |
Počet zamestnancov ŠJ |
|
Prijatý počet stravníkov |
140 |
32 |
|
|
4,25 |
|
Kuchár/zauč.kuch |
2 |
0,25 |
|
|
2,25 |
|
Prevádzkový zamestnanec |
1 |
|
|
|
1 |
|
T-H zamestnanec |
0 |
|
|
|
0 |
|
Vedúci šj |
1 |
|
|
|
1 |
Príplatok za prechádzanie do druhej budovy (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Platové podmienky, druh práce, miesto výkonu práce a pod. sú predmetom pracovnej zmluvy, s ktorou súhlasia a svoj súhlas potvrdia podpisom obidve strany- zamestnanec aj zamestnávateľ.
V prípade, že sa zmenili podmienky výkonu práce ( napr. sťažené podmienky, miesto výkonu a pod.), s požiadavkou o úpravu príplatku je potrebné sa obrátiť na zamestnávateľa.
Mixér v školskej kuchyni a mixovanie jedál (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Zariadenie školského stravovania poskytuje stravovanie pre deti od troch rokov, ktoré konzumujú bežne upravenú stravu.
Mixéry, ponorné mixéry a kutre sú bežným vybavením školskej jedálne a používajú sa pri príprave pokrmov podľa technologického postupu prípravy - mixovanie zeleniny do omáčky, krémovej polievky a pod., nie na mixovanie hotových pokrmov pre deti.
Platová trieda skladníka (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Pozícia/ druh práce „Skladník“ nie je v školskom stravovaní definovaná. Pracovné činnosti spojené so skladovaním potravín patria do opisu činností / do pracovnej náplne vedúceho zamestnanca alebo technicko-hospodárskeho zamestnanca.
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa:
1. druhu práce, ktorú má vykonávať (v pracovnej zmluve),
2. najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže a splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Druh práce /pracovná pozícia zamestnancov v zariadení školského stravovania je uvedená v prílohe č. 2 k vyhláške č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania-. vedúci /riaditeľ, prvý/hlavný kuchár, kuchár/zaučený kuchár, pracovník v prevádzke a technicko-hospodársky pracovník.
.Najnáročnejšia činnosť a kvalifikačné požiadavky sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z.
Vedúci zamestnanec zariadenia školského stravovania -05. PLATOVÁ TRIEDA, „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“- úplné stredné vzdelanie
Technicko-hospodársky zamestnanec - 04. PLATOVÁ TRIEDA, Koordinovanie a organizovanie prác zamestnancov s prevahou fyzickej práce s plnou hmotnou zodpovednosťou- úplné stredné vzdelanie
Hlavný kuchár- 03. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba najzložitejších diétnych jedál- stredné vzdelanie alebo úplné stredné vzdelanie
Kuchár- 02. PLATOVÁ TRIEDA, Výroba a výdaj bežných druhov teplých jedál, -stredné vzdelanie
Prevádzkový zamestnanec - 01.PLATOVÁ TRIEDA, Pomocné práce pri výrobe jedál, zber a umývanie kuchynského riadu, čistenie a obsluha jednoúčelových kuchynských strojov -vzdelanie neustanovené.
Dovážanie stravy od externého dodávateľa do MŠ (2x)
Admin napísal/a 19 nov 2025
Dobrý deň,
Kvalita a výživová hodnota stravy sú základom zdravého vývoja detí.
Ak sú nespokojní viacerí rodičia a máte k dispozícii aj negatívne recenzie, je signál, ktorý by nemala materská škola a jej zriaďovateľ ignorovať.
Ako môžete overiť kvalitu a riešiť nespokojnosť s externým dodávateľom stravy?
1. Komunikujte e spolupracujte s MŠ a Zriaďovateľom školy:
Prvým krokom je oficiálne nahlásiť Vašu nespokojnosť.
Spojte sa s ostatnými nespokojnými rodičmi a spíšte spoločný podnet adresovaný:
ü Riaditeľke materskej školy (MŠ).
ü Zriaďovateľovi materskej školy (zvyčajne obec/mesto alebo súkromný/cirkevný zriaďovateľ).
Čo by mal podnet obsahovať
ü Konkrétne dôvody nespokojnosti (jedálny lístok, zistené recenzie, vizuálna/chuťová kvalita, pocit z nízkej výživovej hodnoty podávaných pokrmov).
ü Návrh na preverenie kvality stravy a surovín (viď body nižšie).
ü Požiadavku o informácie o zmluvných podmienkach s dodávateľom stravy (príprava pokrmov podľa materiálno spotrebných noriem pre školské stravovanie, dodržanie zásad pre zostavu jedálnych lístkov a o možnostiach výpovede za nedodržanie kvality pokrmov).
2. Overenie kvality poskytovanej stravy a použitých surovín
Kvalita školského stravovania je prísne regulovaná.
Objednávateľ stravy pre Výdajnú školskú jedáleň pri MŠ je povinný dodržať ustanovenie §141 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon), podľa ktorého stravu do výdajne zabezpečuje zo školskej jedálne, t.j. jedálne, ktorá je zaradená v sieti škôl a školských zariadení SR.
Externý dodávateľ stravy pre deti MŠ musí byť zmluvne zaviazaný a povinný dodržiavať :
ü Vyhlášku MŠ SR č. 330/2009 Z. z. o zariadení školského stravovania.
ü Materiálno-spotrebné normy (MSN) a receptúry pre školské stravovanie.
ü Odporúčané výživové dávky (OVD) pre vekovú kategóriu detí MŠ (hodnoty energie a živín za deň musia byť pri podaní desiaty, obeda a olovrantu dodržané na 60 % z celkového denného príjmu OVD).
Kontrola zo strany MŠ/Zriaďovateľa:
ü Vedúci výdajnej školskej jedálne, resp. riaditeľ MŠ zodpovedá za kvalitu, množstvo, zdravotnú bezpečnosť a skladbu podávanej stravy , napriek tomu , že je strava externá.
ü Zriaďovateľ (obec/mesto) je povinný kontrolovať kvalitu podávaných jedál v školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti (§ 6 ods. 8 písm. b) zákona č. 596/2003 Z. z.).
Čo žiadať od zriaďovateľa/riaditeľa:
ü Vyhodnotenie jedálneho lístka za uplynulý mesiac, zamerané na dodržanie zásad na zostavu jedálnych lístkov podľa prílohy č. 1 k vyhláške č.330/2009 Z.z.
ü Vyhodnotenie dosiahnutej výživovej hodnoty jedál za mesiac a porovnanie s predpísanými OVD.
ü Preverenie pôvodu a kvality surovín použitých na prípravu pokrmov
- potraviny nakupované len od registrovaných prevádzkarní,
- dodžané Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie č.: UV-15357/2016 vydané Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.
3. Podnet na Kontrolné Orgány
Ak nepomôže komunikácia so zriaďovateľom, môžete sa obrátiť priamo na kontrolné orgány:
Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ):
ü Je príslušný na kontrolu dodržiavania hygienických požiadaviek, prevádzkových poriadkov v zariadeniach spoločného stravovania (vrátane externého dodávateľa), plnenie odporúčaných výživových dávok, zdravotnú spôsobilosť personálu, zdravotnú bezpečnosť a neškodnosť jedál, surovín a nápojov.
Regionálny úrad školskej správy (RÚŠS) v sídle kraja
ü RÚŠS preverí dodržiavanie materiálno spotrebných noriem, skladbu jedálnych lístkov, hygienické požiadavky na prepravu a výdaj pokrmov vo výdajnej školskej jedálni.
Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS)
ü Vykonáva kontrolu používaných surovín a ich označenia.
Prenájom jedálne (2x)
Admin napísal/a 06 nov 2025
Dobrý deň,
Školy majú možnosť prenajímať svoje priestory (vrátane jedální) na súkromné účely, ako sú napríklad kary, oslavy, školenia alebo iné akcie, a to najmä v čase, keď sa priestory nevyužívajú na výchovno-vzdelávací proces (napríklad večer alebo cez víkendy).
Súhlas a zmluva: Súhlasné stanovisko k prenájmu priestorov školy a školského zariadenia vydáva zriaďovateľ.
Škola (ako správca majetku) alebo jej zriaďovateľ uzatvára s nájomcom písomnú nájomnú zmluvu. Táto zmluva musí obsahovať okrem iného aj účel nájmu a výšku nájomného.
Prenájom čisto iba priestoru jedálne (jedálne/konzumnej časti) je bežný a často aj uprednostňovaný, keďže kuchyne podliehajú prísnym hygienickým predpisom a ich prenájom predstavuje zdravotné riziko kontaminácie priestorov a kuchynského vybavenia.
Škola vo svojich interných predpisoch určí za akých podmienok a na aké účely je možné jedáleň prenajať (napr. rodinné udalosti, pracovné posedenia, jubileá, kary). Určí výšku nájomného na hodinu, spôsob úhrady, zodpovednosť za upratanie priestoru (najomca) alebo príplatok za upratovanie a ďalšie podmienky pre nájomcu, ako napríklad:
Zákaz vstupu do kuchyne pre nezamestnané osoby.
Zodpovednosť za prípadné škody a pod.
Žiadosti na prenájom schvaľuje riaditeľ školy alebo zriaďovateľ podľa vnútorných predpisov.
Zaradenie veducej sj do platovej triedy (4x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Na odmeňovanie zamestnancov v zariadení školského stravovania sa vzťahuje zákon č. 553/2003 Z. z. o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Podľa § 5 ods. 1 uvedeného zákona č. 553/2003 Z. z. zamestnávateľ zaradí zamestnanca do platovej triedy podľa najnáročnejšej pracovnej činnosti z hľadiska jej zložitosti, fyzickej záťaže a psychickej záťaže, ktorú má vykonávať podľa druhu práce dohodnutej v pracovnej zmluve, a podľa splnenia kvalifikačných predpokladov, ktoré sú potrebné na jej vykonávanie.
Kvalifikačné predpoklady vo vzťahu ku stupňu požadovaného vzdelania pre jednotlivé pracovné činnosti vypracované v súlade s charakteristikami platových tried sú uvedené v Katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme alebo v katalógu pracovných činností remeselných, manuálnych alebo manipulačných s prevahou fyzickej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ustanovené nariadením vlády SR č. 341/2004 Z. z. (ďalej len „nariadenie vlády“).
Vedúci zamestnanci zariadení školského stravovania sa do platových tried zaraďujú podľa katalógu pracovných činností s prevahou duševnej práce pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorý tvorí prílohu č. 1 nariadenia vlády, časť 01. Spoločné pracovné činnosti.
Pracovná činnosť vedúceho zamestnanca je zaradená v 5. platovej triede 01 „Koordinovanie a organizovanie stravovacej jednotky s plnou hmotnou zodpovednosťou, starostlivosť o zamestnancov v stravovacej jednotke a starostlivosť o technickú úroveň zariadení“ s požadovaným kvalifikačným predpokladom vzdelania - úplné stredné vzdelanie.
Aj keď máte ukončené vyššie vzdelanie, najnáročnejšia činnosť, ktorú vykonávate, je zaradená v 5.platovej triede. Platový stupeň určil zamestnávateľ podľa počtu odpracovaných rokov.
Stupnica platových taríf (2x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Pre zaradenie zamestnanca do platovej triedy je okrem kvalifikačných požiadaviek rozhodujúca aj činnosť, ktorú bude vykonávať , resp. druh práce alebo pozíciu, funkciu.
Z Vašej otázky nie je možné určiť na akej pracovnej pozícii pracujete.
Pravidlá stravovania v materskej škole (40x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Vzhľadom na to, že sa jedná o deti predškolského veku, je potrebné pripravený pokrm podať s ohľadom na ich manipulačné schopnosti tak, aby ho dokázali konzumovať lyžicou (najmenšie deti), vidličkou (stredné deti) a príborom (predškoláci). Mäso podávať nakrájané na menšie kusy, prípadne plátky ( predškolákom), ktorí tak rozvíjajú sebaobslužné činnosti. Zamestnanci školskej jedálne síce majú v opise činností "prípadná obsluha stravníkov v jedálni", čo znamená nabrať polievku, hlavné jedlo, odniesť použitý stolový riad, avšak táto obsluha určite nezahŕňa kŕmenie detí.
Stravovanie v školských jedálňach po 8.2.2021 (30x)
Admin napísal/a 05 nov 2025
Dobrý deň,
Hygienické požiadavky na zariadenia spoločného stravovania, kam patria aj školské jedálne, sú upravené predovšetkým Vyhláškou Ministerstva zdravotníctva SR č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Táto vyhláška a súvisiaca legislatíva (ako napr. zásady HACCP, Materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie) kladú veľký dôraz na ochranu proti krížovej kontaminácii a hygienické spracovanie a skladovanie potravín a pokrmov (§ 2, ods. 2, písm. c), d) vyhlášky č. 533/2007 Z. z.).
Porcovanie a okorenenie surového mäsa deň vopred (predpríprava) v rámci školskej jedálne nie je možná, nie je v súlade s Hygienickými požiadavkami a zásadami správnej výrobnej praxe (HACCP).
Príprava tepelne upravených pokrmov sa vykonáva podľa stanoveného systému HACCP, ktorý v kapitole č. 5 Popis kritických kontrolných bodov definuje KRITICKÝ KONTROLNÝ BOD: CCP1 Skladovanie surovín v chladiacich a mraziacich zariadeniach
KRITICKÝ LIMIT : Uchovávanie polotovarov a rozpracovaných pokrmov:
- do 3 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: mäso krájané, plnené, mleté, obaľované mäso, hydina, ryby, syry, zelenina, huby, knedle plnené (ovocné a mäsové)
- do 6 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: Očistená, nakrájaná zelenina, studená kuchyňa (kusové chlebíčky, bagety, chleby, misy)
- do 24 hodín, pri teplote 0°C až +4°C: nespotrebovaný obsah konzerv po otvorení (napr. ovocie, zelenina, pretlaky, huby, ryby v oleji, losos) naložené mäso, ražniči, mäso na grilovanie, cukrárske cesto, plnené korpusy poliate polevou, agarom a pod.
To znamená, že takto predpripravené mäso musí byť bezpečne skladované pri správnej teplote v čistej, uzavretej nádobe najviac 3 hodiny.
Musí sa zabezpečiť, aby nedošlo ku krížovej kontaminácii s inými surovinami (najmä tepelne spracovanými) alebo k prekročeniu maximálneho povoleného času skladovania pre takto upravené surové mäso.
Soľ sa odporúča pridávať tesne pred tepelnou úpravou alebo počas prípravy, koreniny počas prípravy, bylinky pred dokončením alebo po ukončení tepelnej úpravy.
Dôležité:
- Dodržiavať interné postupy a HACCP plán školskej jedálne.
- Zabezpečiť správne chladenie predpripraveného mäsa počas celej doby skladovania.
- Minimalizovať čas medzi predprípravou a tepelnou úpravou.











